Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Musiikki-tv:ssä tuutattiin tuutausareita laidasta laitaan

Musiikki-tv:n toimittajat Tomi Saarinen ja Sonja Kailassaari.
Musiikki-tv:n toimittajat Tomi Saarinen ja Sonja Kailassaari. Musiikki-tv:n toimittajat Tomi Saarinen ja Sonja Kailassaari. Kuva: Heli Sorjonen/ Yle kuvapalvelu Sonja Kailassaari,Musiikki-tv,2006,tomi saarinen

Kun Musiikki-tv aloitti lähetyksensä vuonna 2006 monitoimimies Timbalandin tuottamat levyt hallitsivat klubeja ja listoja. Nelly Furtadon Loose- ja Justin Timberlaken FutureSex/LoveSounds -albumeilta ei voinut välttyä. Unohtamatta Gnarls Barkleyn Crazy-hittiä. Mutta mikä oikeastaan oli ominaista vuoden 2006 soundia? Musiikki-tv:n Uuden musiikin erikoisohjelma piirsi aiheesta lavean kokonaiskuvan unohtamatta obskuurempia vaihtoehtoja. Lasipalatsin studiosta uusinta musiikkia esittelivät toimittajat Sonja Kailassaari ja Tomi Saarinen.

Musiikki-tv:n jaksoja pysyvästi katsottaviksi

Elävä arkisto aloittaa vuosina 2006–2009 esitetyn Musiikki-tv:n julkaisemisen kesällä 2017. Ohjelmat julkaistaan Yle Areenaan pysyvästi katsottaviksi. Ensimmäisenä julkaistaan Uuden musiikin erikoisohjelmaa vuosilta 2006 ja 2007.

Näin henkilökohtaisesti pohdiskellen "tuutausarit" ovat vielä jollain tasolla epämääräinen hämärä massa, jonka persoonasta on toistaiseksi vaikeaa tehdä syvempää analyysiä. Yksi räikeimpiä 2000-luvun alun populaarimusiikin valtavirtailmiöitä Suomessa oli ainakin jossain määrin Ruotsista saapunut garage rock -invaasio, jonka etunenässä häärivät The Hellacopters ja The Hives.

Samalta osastolta Amerikan maalta suosittua soundia tuuppasivat muun muassa The Strokesin kaltaiset retroiluun luottaneet aktit. Rapin puolella blingiä oli jo niin paljon, että pelkästään musiikkivideoita katsoessa joutui pitämään aurinkolaseja. Mutta mitä artisteja tai musiikki-ilmiöitä jäi mieleen, kun vuosikymmen saavutti puolivälin. No, ainakin Lordi voitti mörköhevillään Euroviisut. Mutta mitä muuta?

“Alkuperäinen ja aito Music Television oli hieno konsepti, koska se oli erillisiä musiikkivideo-ohjelmia johon meilläkin pyrittiin vaikka tiedostettiin samankaltaisuus, vähän kierostikin― Musiikki-tv:n tuottaja Anssi Autio vuonna 2017

Myönnän, että tällä hetkellä itselleni tuon ajan musiikkikenttä näyttäytyy sekamössöltä, jolla ei ole minkäänlaista identiteettiä. Ehkä se johtuu siitä, että aika on vielä liian lähellä, jotta siitä saisi tehtyä luonehdinnan. Tai ehkäpä 2000-luvun musiikissa alkoi sekoittua niin vahvasti menneiden vuosikymmenien vaikutukset, että jälkikäteen tarkasteltuna kokonaiskuvaa on vaikeaa hahmottaa.

Toisaalta musiikkia tehtiin luultavasti enemmän kuin koskaan, joten yksittäistä genreä on vaikea nostaa esille kuten esimerkiksi 1970-luvulta punk ja disco. Kun puolestaan 1980-luvulla hiuslakalla ja glitterillä kuorrutettu hard rock täytti areenat. Grunge toimi taas soundtrackinä 1990-luvun ensimmäisellä puolikkaalla.

Musiikki-tv ikkunana aikansa teoksiin

Suosittujen Ylen Lista Top 40:n ja MTV3:n Jyrki-ohjelmien jälkeinen tyhjiö ainakin videoiden näyttämisellä täytettiin Musiikki-tv:n toimesta varsin maukkaasti. Moni alan tekijä oli tuolloin huolissaan siitä, missä esimerkiksi kotimaiset musiikkivideot saavat esitysaikaa, sillä vuosituhannen vaihteen jälkeen musiikkiohjelmat maamme pääkanavilla olivat melko harvassa. Vuonna 2005 Youtuben kaltaiset striimauspalvelut alkoivat haalimaan tehokkaasti katsojia tietokoneiden ääreen, kun puolestaan legendaarinen Music Television esitti suurimmaksi osaksi kanavallaan vain reality-sisältöä.

Juontajilla oli iso rooli omien ohjelmiensa tekemisessä ja mä annoin heille siihen tilaa.― Musiikki-tv:n tuottaja Anssi Autio

Maanantaisin TV2:lla esitetyssä ohjelmassa videoiden lisäksi nähtiin myös mukavassa tasapainossa haastatteluita tutuilta ja hieman tuntemattomiltakin artisteilta. Mainittakoon muutamia kotimaisia kuten Feiled, Jippu, Superchrist, Rubik, The Orders, Damn Seagulls sekä Calf. Kokeneista sonneista äänen pääsivät muun muassa W.A.S.P. -yhtyeen keulahahmo Blackie Lawless ja kitaristi Jeff Hanneman (1964–2012) Slayeristä.

Ohjelmaa analyyttisesti katsellessa mieleen juolahtava ero nykyiseen striimausmaailmaan on se, että juontajat pystyivät tuomaan jotain lisäarvoa videoihin ja joskus jopa helpottivat musiikin ymmärrettävyyttä. Musiikki-tv:n Uuden musiikin erikoisohjelmat ovat varsin monipuolisia katsauksia tuon ajan musiikki-ilmastoon ja -trendeihin ja niistä pääsee etevästi kärryille, mitä musiikkia tehtiin ja tuutattiin 2000-luvun puolivälissä. Valitettavasti Lordia ei tässä ohjelmassa esitetty.

Lue lisää:

“Kaikki missä räjäytetään asuntovaunuja on kovaa kamaa”

Musiikki-tv oli Ylen musiikkivideoihin keskittynyt televisiosarja, joka toi katsojien ulottuville myös hitusen erikoisempia kappaleita sekä musiikkityylejä. Tv-ohjelman tavoitteena oli esitellä vuosittain peräti yli 2000 musiikkivideota. Vuosina 2006–2009 esitetyn ohjelman vastaava tuottaja Anssi Autio muisteli Elävälle arkistolle sarjan vaiheita vuonna 2017.