Hyppää pääsisältöön

YleXPop: Brädi oli käynnistämässä Lahden rap-buumia 90-luvun lopulla − kaikki lähti liikkeelle legendaarisesta 8-Salista

20 vuotta sitten Lahti oli punk-kaupunki. Sitten kuvioihin tuli rap-kollektiivi 5th Element, jonka jäsen Brädi oli.

Brädi, Lahti-rapin kummisetä. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

Mikä on asia, joka tulee ensimmäisenä mieleen Lahdesta?

No, lihamukihan se taitaa olla. Mutta vähintään hyvänä kakkosena tulee Lahden vankka rap-skene. Suomen eturivin räppäreistä huomattava osa on kotoisin Lahdesta: Cheek, Nikke Ankara, Aste, tuottaja MGI, Arttu Lindeman, Jay Who?, Ideaali

...sekä totta kai Brädi.

38-vuotias Brädi eli Kari Härkönen on vaikuttanut vahvasti Lahden profiloitumisessa punk-kaupungista rap-cityksi. Hän oli yksi 5th Element -räppikollektiivin jäsenistä, joka järjesti erilaisia hip hop -tapahtumia Lahdessa 2000-luvun alussa. Keikkoja järjestettiin muun muassa legendaarisessa 8-Salissa.

"Tottahan se on, että me startattiin lahtelaisen rapin tosissaan tekeminen."― Brädi

Brädi on iso syy siihen, että Lahdesta käytetään nykyään myös sellaista nimitystä kuin Suomen rap-pääkaupunki.

- Inhoan suunnatonta oman hännän nostamista, mutta tottahan se on, että me startattiin lahtelaisen rapin tosissaan tekeminen. Kyllähän mä suuri puuhamies siinä olin, YleXPopissa esiintyvä Brädi kertoo YleX:lle Lahdessa.

Brädi on monille aloitteleville räppäreille se, josta ottaa mallia. Vuonna 2014 positiivisimmaksi lahtelaiseksi valittu artisti esittelee YleX:lle viisi lahtelaista paikkaa, joilla on ollut suuri merkitys artistin uralle, Lahden rap-skenelle sekä Brädin omalle kasvulle.

8-Sali on Brädin uran merkittävin mesta

Kovin moni artisti ei voi sanoa heittäneensä ensimmäistä virallista keikkaa monisatapäiselle yleisölle. Brädipä voi.

5th Element esiintyi ensimmäisen kerran Lahden 8-salilla vuonna 2000. Tuolloin paikalle oli saapunut lähemmäs 500 nuorta.

- Se oli ihan tosi hienoa. Yksi alkuaikojen unelmista oli päästä esiintymään. Tosi iso motivaattori kaiken aloittamiselle oli se, että kunpa saataisiin omia keikkoja, Brädi kertoo.

"2000-luvun alussa oltiin Jaren kanssa niitä aktiivisimpia ja enemmän kotonamme lavalla kuin muut.

Brädi muistaa edelleen sen hetken, kun käveli ensimmäistä kertaa bäkkärin portaat alas ja suuntasi kohti esiintymislavaa. Samalla jännitti, samalla mentiin ylpeästi rinta kaarella.

Esiintyessä ylimääräinen jännitys kuitenkin katosi. Tilalle tuli mahtava fiilis siitä, että on päässyt toteuttamaan itseään, tekemään sitä omaa juttuaan. Juuri esiintyminen oli Brädille se omin juttu.

- Kyllä mä väitän, että silloin 2000-luvun alussa oltiin Jaren [Cheek] kanssa niitä aktiivisimpia ja enemmän kotonamme lavalla kuin muut.

5th Elementin keikoilla oli aina vieraana joku ulkopaikkakuntalainen räppäri. 8-Salilla on nähty Redrama, Paleface, Kapasiteettiyksikkö, nyt jo edesmennyt Ezkimo ynnä muita. Jokaisen illan päätteeksi lavalla oli open mic, jolloin kuka tahansa sai käydä heittämässä omat räppinsä. Näin luotiin kulttuuria

- Jos MGI on mun uran kannalta tärkein elävä ja hengittävä palanen, niin tämä 8-Sali on paikkana yhtä tärkeä.

MGI eli Henri Lanz on Brädin luottotuottaja. Jätämme 8-salin taaksemme ja matkaamme MGI:n eli Henri Lanzin pyhättöön, M Eazy Musicin tiloihin.

5th Elementin tuottaja löytyi poltettujen CD-levyjen kautta

Koska Lahdesta tulee niin paljon kovia muusikoita, on luonnollista, että kaupungista tulee myös huippuluokan tuottaja. Henri Lanzin eli MGI:n kädenjälki näkyy muun muassa Cheekin klassikkohiteissä, Nikke Ankaran kappaleissa, Robinin biiseissä – sekä Brädin tuotannossa. MGI on ollut Brädin tuottaja artistin koko uran ajan.

M Eazy Musicin tilat kattavat kaksi studiohuonetta, neuvotteluhuoneen sekä keittiön. Neuvotteluhuoneen seinällä on kaksi Brädin pokkamaa arvolevyä.

Ollaan tultu pitkälle niistä hetkistä, kun MGI tuotti 5th Elementin biisejä makuuhuonestudiossa.

Brädi tutustui muutamaa vuotta itseään nuorempaan Lanziin musiikin kautta: 5th Element oli kuullut huhuja Hollolassa asuvasta nuorukaisesta, joka teki hip hop -biittejä.

- Henkalla oli CD-levylle poltettu kasa biittejä, jotka me kuunneltiin. Ne oli just sellaisia, joita me siihen hetkeen tarvitsimme, Brädi kertoo.

- Siltä levyltä meni biittejä meidän ekoille omakustannelevyille.

M Eazy Musicin tilat sijaitsevat aivan Lahden ydinkeskustassa. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

Vuodet ovat vierineet, mutta Brädin ja MGI:n yhteistyö jatkuu edelleen. Brädillä on tällä hetkellä työn alla neljäs sooloalbumi, jonka päätuottaja MGI on.

- Tykkään olla lojaali. Aina ekana otan Henkkaan yhteyttä. Vasta sitten katsotaan muualle, jos mies on liian kiireinen.

Lue myös: Tämä studio Lahdessa tekee jättiosan Suomen listamusiikista – vierailimme MGI:n hittitehtaalla

Pahamaineinen rundi kasvatti

Lahden ydinkeskustassa on alue, jota kutsutaan rundiksi. Rundi oli Mariankadun, Aleksanterinkadun, Hämeenkadun ja Rautatienkadun muodostama korttelin kokoinen neliö, jossa lahtelaisilla nuorilla oli vuosituhannen taitteessa tapana hengata ja harjoitella siinä sivussa keskikaljan kittaamista.

1990-luvun lopussa rundi oli Brädin mukaan sekä perjantaisin että lauantaisin täynnä nuoria. Aluetta kutsutaan rundiksi sen vuoksi, että sitä kierrettiin. Kiertosuunta oli vastapäivään: toiseen suuntaan eteneminen saattoi herättää huomiota.

Brädi meni rundille ensimmäisen kerran 16-17-vuoden ikäisenä. Noihin aikoihin rundilla käytiin “tunnustamassa väriä”. Meininki oli hopparit vastaan rokkarit: oli tärkeää osoittaa, missä jengissä seisoo. Rundin pahamaineisuus johtui siellä käytettävien päihteiden lisäksi juuri näiden kahden jengin välisistä tappeluista.

"Jos avasi väärässä paikassa suunsa, niin tuli nenään."― Brädi

- Jos avasi väärässä paikassa suunsa, niin tuli nenään. Siinä oppi tietynlaisen kunnioituksen ja sen, milloin kannatti olla hiljaa. Meininki oli hurjaa, mutta samalla opettavaista ja kasvattavaa.

Brädin mukaan heidän jenginsä sai olla rundilla aika rauhassa sen jälkeen, kun he tutustuivat Cheekiin ja Cheekin veli Jereen.

- Heidän porukkansa oli niin pahamaineinen, ettei tarvinnut paljon omia käsiä enää liata.

Brädi kertoo olleensa moniin rundilaisiin nähden kiltti poika, eikä ajautunut usein tappeluihin: yleensä kähinät olivat sellaisia, että Brädi meni muiden kanssa väliin, jos rokkarit uhittelivat jotain nuorempaa hopparia.

- Mä olin hyvä sovittelija, kun pitkän urheilutaustani vuoksi tunsin vähän myös vastapuolen jengiä.

Kisapuiston koriskentällä Suomen kovimpien pelaajien joukossa

Jo nuorena Brädi huomasi, että monet suuret NBA-tähdet Allen Iversonista lähtien olivat hip hop -musiikin ystäviä. Sitä kautta Brädikin innostui rapista entistä enemmän.

Jääkiekon ja jalkapallon harrastaminen vaihtui koripalloon teini-iän lopulla. Kesäisin Brädi vietti aikaa Kisapuiston koriskentällä, jossa pelien taso oli kova. Mukana oli Suomen kovimpia korisässiä Lahden NMKY:n edustusjoukkueen jäsenistä lähtien.

- Peliaika piti ansaita. Kuka tahansa ei päässyt pelaamaan.

Brädi on Kisapuiston koriskenttien vakikasvo. // Kuva: YleX / Samppa Rautio

Vapaa-ajallaan Brädin voi edelleen bongata Kisapuiston koriskentältä joko heittelemässä itsekseen tai pelihommista muiden kanssa. Omat heittosessiot saattavat lämpimänä kesäpäivänä kestää parikin tuntia.

- Jos vetää ilman paitaa, niin saa tasaisen rusketuksen, Brädi sanoo ja nauraa päälle.

Lahden helmi: Pikku-Vesijärvi

Brädin mukaan Lahden yksi hienoimpia ominaisuuksia on se, että aivan kaupungin keskustasta pääsee nopeasti luonnon pariin. YleXPopin päätapahtumapaikalta, Lahden torilta, on matkaa Brädin suosimalle Pikku-Vesijärven alueelle vain pari kilometriä.

Nuorena Brädi vietti Pikku-Vesijärvellä aikaa esimerkiksi koulujen päättymispäivien iltoina. Myöhemmällä iällä idyllinen alue on toiminut paikkana akkujen lataamiseen ja rauhoittumiseen.

- Kauniina kesäpäivänä Pikku-Vesijärven rannalla voi istuskella ja kuunnella, kuinka laineet liplattavat. Siinä on samalla hyvä kirjoitella biisejä.

Brädin debyyttilabumilla oleva Vihreempää-kappaleen lyriikat ovat syntyneet kokonaan juuri Pikku-Vesijärven rannalla, lämpimänä ja kesäisenä päivänä.Brädille hip hop
on aina ollut omien kotiseutujen eli Lahden edustamista. Lahtelainen sydän on roihunnut artistin sydämessä isolla liekillä − ja niin se tekee myös jatkossa.

Brädi toteaa, että Lahti-viitta on hänen yllään isompi kuin kenelläkään muulla. Tämän sanottuaan artisti hätkähtää hieman: aivan kuin hän oivaltaisi tuona hetkenä jotain uutta ja hienoa.

- Se viitta ei pelkästään ole isompi kuin kenelläkään räppärillä tai kenelläkään urheilijalla. Se on isompi kuin kenelläkään. Yhtään kenelläkään.

Brädi esiintyy YleXPopissa lauantaina 3. kesäkuuta Lahden torilla kello 16:35. Tapahtuman suoraa lähetystä voi seurata YleX:n verkkosivuilta. Lue lisää tapahtumasta täältä!

Lue myös:

Punk-aallosta Suomen rap-pääkaupungiksi: näin Lahdesta tuli omaehtoinen musakaupunki

YleXPop täydentyy vielä yhdellä räppärillä: myös Brädi villitsee Lahden torin

YleX:n Kesäkumibiisin musavideo julki: “Olen ystäväporukkani kortsupoliisi”

Tämä studio Lahdessa tekee jättiosan Suomen listamusiikista – vierailimme MGI:n hittitehtaalla