Hyppää pääsisältöön

"Suomessa ei haluta pahaa toiselle, ellei se ole voittanut lotossa” - Ali Show rakkauden asialla nyt radion lisäksi myös tv:ssä

Viidentenä peräkkäisenä kesänä Yle Puheella kuultava Ali Show on nyt myös visuaalinen radio! Jokaisen jakson parhaat palat nähdään nimittäin Kakkosella ja Areenassa puolen tunnin lähetyksinä. Ohjelman isäntä Ali Jahangiri paljastuu haastattelussa optimistiksi, joka haluaa uskoa ennen kaikkea hyvään ja nähdä sitä muissakin.

Ali painottaa, että hän mieltää show’nsa keskustelu-, ei haastatteluohjelmaksi. Peruskonsepti on kuitenkin selkeä ja ytimeltään sama, vaikka mukana on nyt myös visuaalinen taso.

- Kyseessä on edelleen lähtökohtaisesti radio-ohjelma. Jokaisessa jaksossa vietän yhden tunnin jonkun ansioituneen suomalaisen kanssa. Puhumme elämästä, menestymisestä ja muista asioista, joiden summana kyseinen ihminen on päätynyt siihen, missä on tällä hetkellä.

Kesän neljänkymmenen lähetyksen myötä tulee täyteen melkoinen merkkipaalu, 200 Ali Show'ta.

- Ensimmäinen jakso alkoi niin, että istuimme Jenni Pääskysaaren kanssa aurinkolasit pääsä Hietalahden torilla. Katsoin tuottajaani Suvia ja nyökkäsimme, että tästä se lähtee! Ja edelleen fiilis on oikeastaan ihan sama. Jännittää, eikä koskaan tiedä mitä tapahtuu, mutta samalla on mahtava tunne. On upeaa tutustua erilaisiin tyyppeihin ja selvittää heitä ajavia voimia.

Ali myöntää, että nauhoitusten kuvaaminen on muuttanut suhtautumista tekemiseen, mutta etupäässä hyvällä tavalla.

- Ajattelumaailma on kiistatta erilainen, koska nyt pitää miettiä myös sitä, miten katsojat saadaan viihtymään ruudun äärellä puoli tuntia. Se on tuonut mukaan mukavan haasteen, koska ei olla tekemässä ihan perinteistä radiota. Olen huomannut tuumailevani jopa lähetyksen aikana, kuinka jokin juttu toimii radiossa tai tv:ssä, ja valintoja pitää tehdä lennosta.

Uusissa jaksoissa kuullaan ja nähdään sekä uusia että aiemmin Ali Show’ssa käyneitä vieraita.

- Olen tosi innoissani siitä, kuinka kovia vieraita olemme saaneet mukaan. Joidenkin, kuten Joonas Nordmanin ja Simo Frangenin kanssa on jäänyt selvästi juttu kesken, ja on hienoa kuulla, mitä heille kuuluu nyt. Ja onpa sellainen aika mahtavaa, että saa sellaisenkin oman nuoruutensa sankarin kuin Ressu Redfordin kanssaan juttelemaan!

Monenlaisia ohjelmia Kultaisesta Venlasta kiitettyyn Tuntematon pakolainen –dokumenttiin tehnyt Ali pitää itseään ensisijaisesti stand up –koomikkona, jolle kaikki muut työt ja tilaisuudet ovat plussaa.

- Komiikka oli minulle alun perin jonkinlainen defenssi, keino päästä mukaan porukaan tai pois ahdistavasta tilanteesta. 2000-luvun alussa, kun opiskelin Kauppakorkeakoulussa, näin stand upia ensimmäisen kerran ja halusin kokeilla sitä myös itse. Ja sille tielle on jääty. Kyseessä on ollut aidosti sattuma, en ikinä laskelmoinut, että minusta tulee koomikko. Kultainen Venla oli tosiaan aika huikea kokemus, ja dokumentteja tärkeistä aiheistakin haluaisin tehdä lisää, jos vain olisi aikaa.

Mielestäni koomikon tehtävä on taistella annettuja normeja vastaan.― Ali Jahangiri
Ali Show'n vetäjä Ali Jahangiri.
Ali Show'n kuvausten jälkeen Ali Jahangiri viettää kesälomaa ensimmäisen kerran kuuteen vuoteen. Ali Show'n vetäjä Ali Jahangiri. Kuva: Jukka Lintinen/Yle Kuvapalvelu Ali Jahangiri,Yle TV2,Yle Puhe,Yle Areena

Yksi mieluisimmista viime vuosien projekteista on ollut Alias Lönnrot –sarja, jossa Ali selvitti suomalaisuuteen liittyviä käsityksiä ja identiteettiä.

- Minulla on sarjasta vahvasti positiiviset mielikuvat. Sen alkuperäinen tarkoitus ei sitä paitsi ollutkaan haastaa asiota tai käsitellä ongelmia, vaan voimistaa omaa käsitystäni myönteisestä maailmasta. Pointtina ei ollut oppia uutta, vaan arvostaa enemmän sitä, mitä on jo olemassa.

Komiikassa Alia inspiroi tällä hetkellä se, kuinka isoja yhteiskunnallisia aiheita voi käsitellä huumorin keinoin.

- Haluan kertoa asioita, jotka ovat haasteellisia ja totta. Mietin todella tarkkaan, mikä sanomani on ja uskonko siihen itse. Komiikka sinänsä on vain tekniikka ja universaali asia. Ihmiset ovat kaikkialla samanlaisia ja nauravat samanlaiselle rytmille. Jos yleisö Suomessa on jollakin tapaa erilaista kuin muualla, täällä annetaan kaikille esiintyjille mahdollisuus onnistua, mitä arvostan tosi paljon. Täällä ei haluta toiselle pahaa, ellei se ole voittanut lotossa. Viime aikoina olen ollut fiiliksissä myös siitä, kuinka paljon huumoriskeneen on tullut mukaan ihan nuoria, jotain 16-17-vuotiaita tyyppejä, jotka tekevät jo tosi kovaa jälkeä.

Sosiaalisen median vaikutus on useimpien ihmisten arjessa on todella iso. Alin mukaan asia on muuttanut myös sitä, miten huumoriin ja koomikoihin suhtaudutaan.

- Yksi ajan ilmiö on somessa kasvanut henkilöpalvonta, josta itse yritän pyristellä eroon tai ainakin toimia toisella tavalla. Mielestäni koomikon tehtävä on taistella annettuja normeja vastaan, ja tietyllä tavalla henkilöiden jalustalle nostaminen on tällä hetkellä sellainen. Minulle tulee automaattisesti vastareaktio, jos sanotaan, että jotakin juttua tai tyyppiä pitäisi katsoa vain sen vuoksi, että sillä on paljon seuraajia. Mieluummin menen ihan päinvastaiseen suuntaan.

Lähipiiri tuntee Alin ikiliikkujana, jolla on monta rautaa tulessa yhtä aikaa. Tänä vuonna on kuitenkin luvassa yllättävä haaste: kesäloma!

- Harjoittelin lomaa ensimmäisen kerran viiteen vuoteen jo jouluna, kun kävimme ulkomailla. Pidin puhelimen pois päältä, enkä vastannut meileihin. Mutta se oli vain kahdeksan päivää, ja nyt olisi tarkoitus rauhoittua puolentoista kuukauden ajan. Siihenkin tosin mahtuu muutama keikka, mutta nekin menevät kyllä rentoutumisen piikkiin. Lomalla aion ainakin remontoida ja korjailla sellaisia juttuja, jotka kotona ovat olleet kesken.

Kiireisestä aikataulusta huolimatta Ali ehtii välillä televisionkin ääreen. Viime aikojen tarjonnasta kehuja saavat erityisesti The Late Late Show with James Corden ja Areenan stand up –paketti.

- Corden on aika huikea. Vieraat ovat isoja tähtiä, mutta tulevat ohjelmaan sillä asenteella, että nyt pidetään hauskaa ja heittäytyvät kunnolla. Areenan amyschumerit ja hannibalburessit ovat toki myös mahtavia.

Vuonna 1991 Suomeen pakolaisena tullut Ali Jahangiri on kotoisin Iranista, joka on ollut pitkän historiansa aikana mm. Aleksanteri Suuren johtama mahtivaltio. Vuosituhantinen perspektiivi saa Alin miettimään vallan ja voiman painopisteitä myös tässä ajassa.

- Välillä on hyvä muistaa, ettei mikään valta ole ikuista. Läntisellä pallonpuoliskolla asuu kohta enää 5% maailman ihmisistä. Tulee vielä sellainenkin aika, kun Eurooppa tarvitsee tukea Kiinalta ja Intialta, eikä toisin päin. Tärkeintä olisi saada kuilua rikkaiden ja köyhien välillä pienemmäksi, ihan joka paikassa.

Kun kysyn lopuksi edellisen aiheen innoittamana sitä, kuka historiallinen henkilö Ali haluaisi olla hetken ajan, vastaus tulee välittömästi ja painokkaasti.

- Olisin Hitler ja sanoisin kaikille, ettei tässä touhussa ole mitään järkeä. Lopetetaan kaikki ja rakastetaan toisiamme!

Lisää ohjelmasta

Yle TV2