Hyppää pääsisältöön

Euroedustajat kikkailevat toimistovuokrilla

EU-parlamentin istunto Brysselissä 2017
EU-parlamentin istunto Brysselissä 2017 Kuva: EPA/STEPHANIE LECOCQ europarlamentaarikot,Euroopan parlamentti,Bryssel ,eu-parlamentti

EU vaatii lisää kontrollia europarlamentaarikoille maksettaville korvauksille. EU-parlamentin puhemies Antonio Tajani vaatii, että euroedustajien kuluja on valvottava tarkemmin.

Tutkivien toimittajien verkoston tekemän selvityksen mukaan kolmasosalla Euroopan parlamentin jäsenistä ei ole kotimaassaan toimistoa, vaikka parlamentti maksaa noin 50 000 euroa vuodessa meppien kotimaiseen toimintaan.

50 000 euron potin käyttöä ei valvota, niistä ei tarvitse pitää kirjanpitoa eikä käyttämättömiä euroja tarvitse palauttaa.

Ainakin neljä meppiä maksaa toimistovuokraa itselleen.

Euroopan petostentorjuntavirasto (OLAF) kertoi jo viime viikolla, että se aikoo käydä läpi tapaukset, joissa mepit maksavat vuokraa itselleen. Viraston johtaja Giovanni Kessler puhui meppien kulukorvauksiin liittyvästä rakenteellisesta ongelmasta.

Huhtikuun lopussa parlamentti äänesti kulukorvausraportointia vastaan.

Hannu Takkula maksaa
vuokraa avustajalleen

Selityksen teki 28 maan toimittajista koostuva ryhmä, joka on kerännyt tiedot kaikkien parlamentissa istuvien 748 mepin kotimaan toimistoista ja potin muusta käytöstä.

MOT on tehnyt kyselyn suomalaisille mepeille, he kaikki vastasivat kyselyyn. Keskustan euroedustaja Hannu Takkula maksaa 800 euron suuruista vuokraa Oulun toimistosta, jonka omistaa hänen oma avustajansa. Takkula maksaa Helsingissä olevasta toimistosta tuhannen euron vuokraa, mutta ei halua kertoa missä toimisto sijaitsee.

Suomen europarlamentaarikko Hannu Takkula.
Suomen europarlamentaarikko Hannu Takkula. Kuva: Yle,Taisto Lapila Hannu Takkula

Myös Keskustan euroedustaja Paavo Väyrynen pitää toimistojaan kahden kotinsa yhteydessä. Väyrynen ei maksa niistä vuokraa.

Suomen europarlamentaarikko Paavo Väyrynen.
Suomen europarlamentaarikko Paavo Väyrynen. Kuva: Suomen Keskusta Paavo Väyrynen

Muutamilla suomalaismepeillä on toimistot mm. puoluetoimiston tai -lehden yhteydessä, mutta he ilmoittavat, ettei parlamentin rahaa valu puolueen hyväksi. 50 000 potista jotkut käyttävät 40 prosenttia edustuskuluihin.

Saksalaismepit maksavat
vuokraa itselleen

Kahdeksan saksalaismeppiä, heidän joukossaan EPP ryhmän puheenjohtaja Manfred Weber, omistaa oman toimistonsa. Kaksi heistä maksaa parlamentin varoista vuokraa itselleen.

Belgialaisedustaja Gerof Annemans maksaa kahdesta toimistosta 3700 euron suuruista kuukausivuokraa, mutta ei suostu paljastamaan toimistojen osoitteita.

Liettualainen Viktor Uspanskich puolestaan kertoi toimistonsa olevan puolueen tiloissa. Toimittajien kysyessä asiaa puoluetoimistosta, sieltä kerrottiin, että Uspanskichilla ei ole tiloissa toimistoa.

Puolalaismeppillä Czeslaw Siekierskillä on 13 toimistoa. Hän ei kerro missä toimistot sijaitsevat, sillä yksikään puolalaisista euroedustajista ei vastannut toimittajaryhmän kyselyyn.

Kaikkiaan tämä valvomaton kulukorvauspotti maksaa parlamentille joka vuosi noin 40 miljoonaa euroa eli meppien viisivuotiskautena yhteensä 200 miljoonaa.

Linkkejä:

EU-kansalaiset maksavat haamutoimistoista - hae meppien toimistot tietokannasta

Kolme suomalaismeppiä torjuu kaikki avoimuusesitykset

Euroedustajille jaetaan 40 miljoonan potti ilman valvontaa

European Parliament under pressure

Citizens pay for MEPs' ghost offices

 • MOT:n toimittaja ei syyllistynyt kunnianloukkaukseen Patria-tapauksessa

  ”Vahvat perusteet pitää totena.”

  Helsingin syyttäjänvirasto on tehnyt päätöksen syyttämättä jättämisestä MOT:n toimittajaa Magnus Berglundia vastaan. Berglundia on poliisitutkinnassa kuultu epäiltynä törkeästä kunnianloukkauksesta liittyen MOT:n Totuus Patriasta (2008) ja Totuus Patriasta 2 -ohjelmiin (2012).

 • EU-parlamentin työryhmä selvittää meppien kulukorvaukset

  Mepeille 50 000 € vuodessa ilman valvontaa

  Euroopan parlamentin puhemies on koonnut työryhmän selvittämään euroedustajien vuosittaisen 50 000 euron suuruisen potin käyttöä. Työryhmän on määrä saada selvitys valmiiksi lokakuuhun mennessä.

 • Operaattorin ei tarvitse paljastaa liittymän omistajaa

  Tekijänoikeuskarhujen lähettäjille tappio.

  Markkinaoikeuden tuoreen päätöksen mukaan teleoperaattorin ei tarvinnut paljastaa elokuvaa netissä jakaneen henkilön yhteystietoja. Markkinaoikeuden linjauksen jälkeen elokuvan tekijänoikeuksien omistajien on jatkossa aiempaa vaikeampaa tavoittaa tekijänoikeuksien loukkaamisesta epäiltyjä henkilöitä.