Hyppää pääsisältöön

Toimintaympäristösignaaleja digitaalisen median kehityksestä: Ääniohjauksen ensiaskelet otettu - mihin suuntaan lähdetään mediassa?

Sanoma Mediatrendit 2017: Shortlist LIVE -paneelikeskustelu median trendeistä. Toni Laturi (Head of Digital, Sanoma Lifestyl), Jussi Suvanto (johtaja, Nelonen Media radiot), Jussi Pullinen (uutispäällikkö, Helsingin Sanomat) ja Kirsi Piha (Ellun Kanat) ja
Sanoma Mediatrendit 2017: Shortlist LIVE -paneelikeskustelu median trendeistä. Toni Laturi (Head of Digital, Sanoma Lifestyl), Jussi Suvanto (johtaja, Nelonen Media radiot), Jussi Pullinen (uutispäällikkö, Helsingin Sanomat) ja Kirsi Piha (Ellun Kanat) ja Kuva: Yle / Tuija Aalto sanomalehdet,Sanoma,paneelikeskustelu

Älykkäät kaiuttimet on sen verran uusi kodin laite, että ani harva on sellaista kokeillut. Tilastoyhtiö Statistan USA:ssa tekemän kyselyn mukaan kolme kymmenestä yli 18-vuotiaasta ei ollut koskaan kuullutkaan Amazon Echosta. Euroopassa varmasti vielä useampi.

Amazon Echo on tekoälyllä varustettu, langattomaan verkkoon kytketty kaiutin, joka toimii verkottuneen kodin ääniohjauskeskuksena. Se on yleisin tämäntyyppinen laite. Toiseksi yleisin on Google Home. Amazon Echossa toimiva tekoäly Alexa ja Google Homessa asustava Google assistant aktivoidaan puhuttelemalla niitä: “Alexa”, tai ”OK Google”. Laitteelta voi kysyä omin sanoin mitä tahansa faktoja, kuten aikatauluja, säätietoja ja uutisia. Yleiset kysymykset onkin tavallisin käyttötapaus (Statista 29.5.2017). Laite osaa myös viihdyttää ja kertoa iltasadun tai vitsin. Luonnollista kieltä ymmärtävän tekoälyn kanssa juttelu onkin aluksi varsin vinkeä kokemus (ks. TM 19.4.2017).

Älykaiuttimiin voi liittää maksullisia musiikin suoratoistopalveluita kuten Spotifyn - ja luonnollisesti yhtiöiden omat palvelut, Echoon Amazon Music Unlimitedin ja Google Homeen Google Play Musicin. USA:ssa tehdyssä kyselyssä kuusi kymmenestä mainitseekin Amazon Echon hyödyllisimmäksi ominaisuudeksi yksittäisen musiikkikappaleen soittamisen (*).

TuneIn -aggregaattoriin syötetyt radiokanavat löytyvät helposti soittoon - mutta vain jos ne voi lausua tunnistettavasti englanniksi. Useiden suomalaisten radiokanavien nimiä ei voi.
Vaikka palvelut eivät pohjolassa vielä virallisesti toimine pitkään aikaan, ensimmäisillä pohjoismaisilla yleisradioyhtiöillä NRK:lla ja SR:llä on jo varhaisia teknisiä kokeiluja mediasisältöjen ääniohjattavuudella (#6-2017). Iso-Britanniassa radioyhtiöiden yhteisyritys Radioplayer UK kertoo toteuttaneensa Alexa-taidon (#4-2017).

Mediapalvelut hakevat siis lähivuosina muotoaan ja rooliaan älykkäiden assistenttien huomassa. Sen ohella Yleisradion kevään toimintaympäristökatsauksissa on seurattu sosiaalisen median kehittymistä mobiilivideopalveluiksi, kotimaisen TV- ja radiotarjonnan kehitystä ja sanomalehtien digisiirtymää ja muutosta mainosansainnasta digitilauksiin.

Kuva: Sanoma Summit-paneelikeskustelu median trendeistä. Kuvassa Toni Laturi (Head of Digital, Sanoma Lifestyl), Jussi Suvanto (johtaja, Nelonen Media radiot), Kirsi Piha (Ellun Kanat), Jussi Pullinen (uutispäällikkö, Helsingin Sanomat), Jani Halme (luova johtaja, Toinen PHD) ja Eero Vassinen (Shortlist).

5.6.2017
Katsaus #6 pdf-muodossa, otsikot alla suoria linkkejä juttuihin

8.5.
Katsaus #5

  • SM-liigan tv-oikeudet Telialle tv-yhtiöiden sijasta
  • “Pätevät pärjäsivät”: mediayritysten kannattavuus polarisoituu
  • Some-palvelut kilpailevat mobiilivideo-ominaisuuksilla.

12.4.
Katsaus #4

  • Mobiililiittymien datakatot yhä harvinaisempia
  • Facebook: valeuutishaitta kuriin rahahanat sulkemalla
  • Mainostajien pako YouTubesta korosti verkkomainonnan auditoinnin tärkeyttä
  • Mediajulkaisijan valintatilanne: oma julkaisualusta vai Facebookin pika-artikkelit?
  • Ääniohjaus oraalla: ensimmäinen puhekäyttöliittymien sukupolvi on syntynyt
  • National Geographic -tv-kanava sai maksuttomana reippaasti lisää katsojia
  • LTE Broadcast tuo merkittävät kustannussäästöt mobiilioperaattoreille

Katso myös

Tuija Aalto seuraa Ylen toimintaympäristöä Ylen strategiaosastolla.

(* Share of people who have heard of Amazon Echo in the United States in 2017: 69 percent of survey respondents said that they had heard of Amazon Echo. Which of these Amazon Echo functions are particularly useful? 57 percent of survey respondents said that the voice command music play of the Amazon Echo was particularly useful. United States; Statista Survey; February 6th to 8th, 2017; 1,455 Respondents; 18 years and older)

Lue myös - yle.fi:stä poimittua