Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Esittelyssä Pooma, joka yhdistelee nyrjähtänyttä elektropopsoundia houseklubiraidoista tuttuun tuhtiin bassolinjaan

YleX:n Uuden musiikin ohjelmien musatoimittajat Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei vielä ole levytyssopimusta. Tällä viikolla vuorossa on Pooma.

Pooma // Kuva: Promokuva

Helsinkiläistynyt Pooma soittaa tunnelmallista elektropoppia ja yhtye panostaa vahvasti myös visuaalisuuteen.

Anne Lainto ja Ida Karimaa kommentoi:

- Onko tässä Suomen seuraava elektroninen vientituote esimerkiksi Phantomin rinnalle? Voisi kuvitella, sillä Pooman kappaleet yhdistelevät vastustamattomasti nyrjähtänyttä elektropopsoundia houseklubiraidoista tuttuun tuhtiin bassolinjaan. Uusi Soldier-sinkku koukuttaa hypnoottisella tunnelmalla ja se sopii täydellisesti aamuöiseen kävelyyn utuisessa maisemassa ja samalla myös klubille silmät kiinni transsissa tanssittavaksi. Tuiren ääni on kaunis ja kiehtovan etäinen ja se tulee varmasti tyylikkään tuotannon säestämänä herättämään huomiota myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Haastattelussa Pooma:

Missä ja miten bändin perustamisesta sovittiin?

- Tämä tapahtui aikoja sitten – Turussa uuden vuoden aattona 2000, jossa soitimme huvin vuoksi cover-biiseistä koostuvan ensimmäisen keikkamme. Olimme ystäviä, joilla oli samankaltainen musiikkimaku, joten musisointi oli luonteva tapa viettää aikaa yhdessä. Päätimme silloin, että alamme tekemään omia biisejä yhdessä. Silloin bändissä oli vielä kaksi kitaristia – Juuso Kemi ja Christoffer Forssell. Joonas (basistimme) liittyi mukaan hieman myöhemmin.

Mistä bändin nimi tulee?

- Tuire luki englanninkielistä kirjaa, jossa mainittiin intialainen kaupunki Poona. Jotenkin hän näki sen Pooma-sanana ja yhdisti sen eläimeen. Se vain tuntui oikealta nimeltä meille ja se sitten jäi. Puuma-eläin on samaan aikaan arka, raaka, ja hieman mystinen, joten se tuntui sopivan meidän tunnelmaan. Silloin ei vielä ollut viittauksia mihinkään puuma-naisiin, joten siihen aikaan se tuntui vielä hyvältä idealta.

Miten kuvailisitte musiikkianne lyhyesti?

- Tumman vinksahtanutta alt-poppia. Emme löytäneet tälle musiikkityylille mitään sopivaa genreä, joten keksimme itse genren Lynch-pop, joka on viittaus David Lynchin tumman vinksahtaneeseen elokuvatuotantoon.

Mitkä ovat tähänastisen uran suurimmat saavutukset?

- Toivon mukaan ne ovat vielä edessä. Mutta esimerkiksi soittaminen Flow Festivaalilla oli hienoa. On myös hienoa, kun joku kertoo, että musiikkimme on koskettanut syvästi ja että ensimmäinen levymme Persuader on ollut heidän varhaisaikuisuuden soundtrack.

Mitä bändiä tai artistia haluaisitte päästä lämppäämään? Miksi?

- Joku oma lemppari olisi hienoa, vaikkakin hieman epärealistista, mutta sanotaan kuitenkin, että Radiohead, The xx tai Fever Ray.

Mistä sanoituksesta olette erityisen ylpeitä ja miksi?

- Ehkä biisimme Flock of Cranesin säkeistöstä yksi ote. Aina, kun kirjoittaa jotain, mikä on omasta mielestään osuvaa ja samaan aikaa soljuu musiikin kanssa, se tuntuu erityisen hyvältä. Tämä on yksi sellainen ote.

It was rocky, I know,

but the hand feels soft

when you’re looking down the road

with the blindfolds on

and the bond seems holy

Jos Soldier soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

- Joku juoksisi pakoon jotain. Ympäristönä ehkä metsä tai jokin karu kaupunki. Tai sitten olisi jokin päätöksen hetki, josta elämä muuttuisi. Vapautumisen hetki.


Minkälaisia tulevaisuuden haaveita ja tavoitteita teillä on?

- Haaveina ja tavoitteina on oikeastaan vain tehdä niin hyvää musiikkia kuin mahdollista ja nauttia siitä matkan varrella.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!

Muokattu 6.6.2017 klo 9:55: Bändin jäsenet ovat muuttaneet Turusta Helsinkiin.