Hyppää pääsisältöön

ADHD-diagnoosin aikuisena saanut Leena Renko ei suostu muottiin: “Itsensä rajoittaminen uuvuttaa”

Leena Rengon kasvot
Leena Renko viihtyy hyvin omassa tekeväisessä maailmassaan ja tarkastelee asioita omalla tavallaan. Keskivertomuottiin hän ei suostu, mutta tarvittaessa hän saa ADHD-lääkityksen avulla monet käytännön asiat helpommin rullaamaan. Leena Rengon kasvot Kuva: Anu-Maija Kärjä leena renko

Tekstiilisuunnittelija Leena Renko, 30, on nainen värikkäiden ja rakastettujen kuosien takana. Luonnonlapsi, oman polun kulkija ja viiden lapsen äiti, jolle luovuus ja touhukkuus ovat kaikki kaikessa. Leenan puuhakkuudelle löytyi jonkin aikaa sitten toinenkin nimi, ADHD.

– Ei täältä kyllä taida olla mitään pelastettavissa. Kahden nojatuolin rungot ajattelin säästää, vaikka en kyllä tiedä, milloin ne käyttökelpoisiksi kunnostan, aprikoi nuoren naisen ääni puhelimen toisessa päässä.

Leena Rengon puhe pulppuaa toiveikkaasti, vaikka uuden elämän tukikohta Kauhavalla on tuhoutunut tulipalossa vain muutamia kuukausia aiemmin.

Muha valuu rintamamiestalon seinien välistä ja tuli on noennut jäljellä olevat rakenteet. Talo ajetaan maan tasalle muutaman päivän päästä.

– Olimme juuri saaneet muuttokuorman puretuksi ja vuosien varrella keräämäni aarteet paikoilleen. Kaikki tuhoutui. Onneksi ihmisille ei käynyt kuinkaan, huokaa Leena.

Kaikkea ei voi suunnitella, eikä kaikkeen varautua. Löysä liitos jakorasiassa, kipinä, muhat ja vanhan talon vetoisat nurkat koituivat talovanhuksen kohtaloksi. Mutta murehtimaan Leena ei aio jäädä.

– Pitää keskittyä jäljellä oleviin asioihin, ei menetettyihin.

Leena  Rengon maalaus
Tulipalo tuhosi lähes kaikki Leenan tekemät alkuperäisteokset väliaikaiseksi kodiksi laitetussa rintamamiestalossa. Maijan uni -nimisen kuosin originaali oli onnettomuuden sattuessa vielä odottamassa muuttoa vanhassa kodissa. Leena Rengon maalaus Kuva: Anu-Maija Kärjä maalaus

Luovan naisen mentaliteetti pätee myös tuhoutuneeseen kotiin: Jos suunnitelma ei toimi tai se epäonnistuu, Leena keksii tilalle jotain parempaa.

– Sisko nauroikin, että päätin sitten aloittaa oikein kunnolla puhtaalta pöydältä. Pitää osata laittaa asiat isompaan mittakaavaan, vaikka eihän tilanne mikään helppo ole. Varmaan tämä minun aivorakenteeni suojelee murehtimasta liikaa asioita tai suremasta mitään kovin pitkään, mutta kyllä epätoivo ja hetkittäiset hajoamiset kuuluvat minunkin elämääni.

Silti huumori ja nauru näyttävät sopivan naisen suuhun, eikä sanojakaan tarvitse houkutella. Kohta pitää kiirehtää keskimmäistä poikaa pianotunnille ja sen jälkeen vielä jalkapalloilemaan. Mutta samalla voi puhua toimittajan kanssa puhelimeen. Ja raahata niitä pelastettuja nojatuoleja suojaan.

Tekemistä riittäisi yksin viiden lapsen perhettä pyörittävällä Leenalla ilman taloremontteja ja jälkikasvun harrastuksiakin. Mutta se olisi tylsää. Hän ei osaa olla tekemättä. Aina löytyy jotain mielenkiintoista puuhaa ja jouten olo tuntuu oudolta.

Omanlainen touhuajansa Leena oli jo lapsena. Maatilalla kasvanut tyttö viihtyi metsässä ja pihamaalla eläinten kanssa. Lehmien, lampaiden hevosten ja kanojen kanssa aika kului ja tekemistä piisasi.

Touhusin koko ajan elukoiden kanssa. Kasvuympäristö taisi sopia minulle ihan täydellisesti.

Koulu sujui luonnonlapselta vaihtelevasti, mutta ilman suurempia ongelmia. Vilkasta ja omalla tavallaan oppivaa tyttöä ei tarvinnut diagnosoida. Toiset opettajat ymmärsivät Leenan persoonaa paremmin, toiset huonommin.

– Koululaitos ei tykkää sooloilusta. En minä tarkoituksella ole hankala, mutta luonnostani kyseenalaistan asioita. Ohjeiden seuraaminen on välillä vaikeaa, mutta pääsen samaan lopputulokseen omalla tavallani. Tekemäni pullapitko oli opettajankin mielestä kaunis, vaikka se ei todellakaan ollut letitysohjeiden mukaan tehty.

Hankalinta Leenalle on ehkä keskittyä asioihin, joita ei pidä tärkeänä.

Leena Renko vanhassa kodissaan kuopuksen kanssa
Kerran Leenalta pyydettiin päivän varoitusajalla taidetta kokonaista näyttelyä varten. Yhden yön aikana syntyi kymmenkunta teemaan sopivaa taulua, jotka pystytettiin näyttelyksi ennen kuin maali oli kunnolla ehtinyt kuivua. Leena Renko vanhassa kodissaan kuopuksen kanssa Kuva: Anu-Maija Kärjä leena renko

– Jokin aika sitten muutamat asiakkaat, joille kuoseja suunnittelen, ottivat ADHD:n puheeksi. Että olenko koskaan ajatellut, että minulla on sille tyypillisiä piirteitä.

Leena päätti lähteä tutkimuksiin ja asiaa kartoitettiin pitkän kaavan kautta.

– Tutkimuksilla halutaan varmistaa, että tietyt ominaisuudet ja toimintatavat ovat synnynnäisiä, eikä jostain muusta syystä johtuvia. Vanhempianikin haastateltiin.

Lopulta Leena sai diagnoosin ja ristiriitaisia tunteita aiheuttavan lääkereseptin.

– Suhtaudun lääkkeisiin aika kriittisesti, joten kolme kuukautta sulattelin ajatusta siitä, miksi minun pitäisi muuttaa itseäni joksikin toiseksi.

Leena ajattelee yhteiskunnan pyörivän keskivertomuottiin sopivien ihmisten tavalla. On asioita ja velvollisuuksia, joita muotin ulkopuolella olevien on vaikea pitää tärkeänä tai mielekkäänä. Mutta silti niistäkin pitää suoriutua, että asiat rullaavat.

– Koen esimerkiksi musiikin kolmiulotteisesti ja näen sen väreinä. Kun otan lääkkeen, moniulotteisuus häviää. Silloin pystyn tarkastelemaan maailmaa siitä näkökulmasta, miten muottiin mahtuva ihminen maailman ehkä näkee. Ja kun tarkastelee asioita itselle epätavanomaisesta näkökulmasta, se syventää myös omaa maailmankuvaan.

Leena voi ottaa lääkettä aina tarvitessaan tai halutessaan. Pidemmän päälle itsensä rajoittaminen kuitenkin uuvuttaa.

Tietenkin haluan elää omassa maailmassani ja nähdä sen juuri sellaisena kuin se minulle luonnostaan näyttäytyy

– Aina välillä, asioiden hoitumisen kannalta, lääkkeet ovat minulle oikein sopiva ratkaisu.

Leena ei missään nimessä halua diagnoosin olevan hänelle seliteteksti.

– En tyydy huonompaan suoritukseen diagnoosini takia. Teen aina kaiken parhaalla mahdollisella tavalla ja laitan koko osaamiseni likoon.

Tutkimuksista ja diagnoosin kartoittamisesta on kuitenkin monenlaista hyötyä. ADHD-taipumus kulkee helposti perimässä, ja jos lapsista joku ei pärjää koulumaailmassa, osaa Leena nyt reagoida asiaan oikealla tavalla.

– Osaan paremmin auttaa, jos tarvista joskus tulee. Yhdessä lapsessa näen kyllä jo nyt itselleni tuttuja piirteitä.

Ja niitä tuttuja piirteitä löytyy myös lähisuvusta. Omien vanhempiensa suhtautumista Leena kiitteleekin.

– Itselläni on ollut hyvät lähtökohdat. Minun on annettu olla oma itseni. Tämä diagnoosi on ollut vanhemmillenikin avartava kokemus.

Leena Rengon suunnittelemia kankaita korissa
Hurmurin serkku, Keijumaija ja muut rakastetut kuosit houkuttelevat ompelijoita kangaskaupoille aina Keski-Eurooppaa myöten. Myös monet tunnetut lastenvaatteita valmistavat yritykset ovat ottaneet mallistoonsa Leenan suunnittelemia kankaita. Leena Rengon suunnittelemia kankaita korissa Kuva: Anu-Maija Kärjä leena rengon kuoseja

Pikapuhelu venähtää ja takapenkiltä kuuluu jo nuorimmaisen lapsen heräilykitinää. Keskimmäinen pojista on jo onnellisesti harrastuksissaan ja ehdimme jutella vielä hetken. Haluan tietää, kuinka Keski-Eurooppaa myöten ihastuttavat kankaat syntyvät.

– Ensimmäiset kuosit taisin suunnitella tuttavieni kannustamana yhteen kilpailuun, ja siitä kaikki sai alkunsa: minua pyydettiin tekemään lisää.

Vaikka Leena saa elantonsa suunnittelutyöstä, ei päämääränä ole raha. Hän haluaa elää yksinkertaista elämää, joka on myös ekologisesti kestävää.

Jos rahat loppuvat, voi myyntiin laittaa aina yhden tauluista.

– Luova ajattelu auttaa selviytymään tiukoistakin tilanteista.

Leenalle mieleinen elämäntapa, joka on niukkuudesta huolimatta rikasta, mahdollistuu juuri vapaan suunnittelutyön myötä.

– Jokainen kuosi syntyy omalla tavallaan ja ajallaan, enkä voisi kuvitella piirtäväni niitä liukuhihnatyönä. Siitä katoaisi tekemisen mielekkyys. Sitäpaitsi haluan tehdä juttuja, jotka kestävät aikaa. Juttuja, joihin olen kaiken taitoni, ajatukseni ja osaamiseni käyttänyt.

Leena on pitänyt vuosikaudet myös blogia ja saanut postauksien kautta kovasti kannustusta, niin ompelemistaan vaatteista kuin suunnittelemistaan kuoseista. Inspiraatio löytyy Leenalle rakkaista eläimistä sekä luonnosta ylipäätään.

– On hauska nähdä omia kuoseja ihmisten päällä. Hämmennys iskee välillä siitä, kun tulee tunnistetuksi tekstiilisunnittelijana. Kuitenkin olen vain Leena, jonka normielämä on melkoista menoa ja meininkiä.

8 FAKTAA – ADHD AIKUISELLA

  • Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö huomataan usein jo kouluiässä, mutta se voidaan todeta myös vasta aikuisiällä.
  • Ominaista häiriölle ovat tarkkaamattomuus, yliaktiivisuus ja impulsiivinen käytös. Nämä oireet ilmenevät esimerkiksi keskittymisvaikeutena, levottomuutena, velvollisuuksien unohteluna ja pakonomaisena touhuamisena.
  • Häiriössä oirehdinta on jatkuvaa, ja sitä ilmenee kaikissa tilanteissa ja olosuhteissa. Satunnaisesti näitä piirteitä voi esiintyä kenellä tahansa.
  • ADHD:stä kärsivät aikuiset voivat hyötyä pelkästään siitä, että oireiden tausta ymmärretään oikein. Näin oireet voidaan huomioida vaikkapa työtehtävien järjestelyssä ja suunnittelussa.
  • Jotkut ADHD:stä kärsivät lapset tai aikuiset voivat saada apua omega-3-rasvahappojen käytöstä.
  • Varsinaisen lääkehoidon merkitys korostuu etenkin hankalammista oireista kärsivien kohdalla.
  • Onnistunut lääkehoito voi lisätä myös käytöshallintaan tähtäävien käyttäytymis- ja psykoterapioiden toimivuutta.
  • Jos tunnistat itsessäsi lukuisia ADHD:n oireita, voit hakeutua oman terveysaseman lääkärin kautta neuropsykologisiin tutkimuksiin tai keskustella asiasta oman työterveyslääkärisi kanssa.

Lähde: Terveyskirjasto


Kuuntele kaikki Kohtaamisia-podcastit Yle Areenasta

Akuutti - elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!