Hyppää pääsisältöön

Erki Pärnoja - epäonnistuja

Erki Pärnoja on kireä ja levoton tutkimusmatkailija, joka rakastaa epäonnistumisen riskiä. Vieraana-sessiossa hän esittää uusitun version Late August -kappaleestaan. Live tallennettiin Tallinnan Telliskivessä. Katso video yläpuolelta.

Erki Pärnoja on yksi Viron tunnetuimmista muusikoista. Hän soittaa lukuisissa kokoonpanoissa, joista nimekkäin on kansainvälistä menestystä niittänyt Ewert and The Two Dragons. Lisäksi hän mm. kuuluu kahteen monikansalliseen yhtyeeseen ja on soittanut pitkään virolaispoppari Inesin taustalla. Yhtenä tähtihetkenään kitaristi on toiminut Viron itsenäisyyspäivän konsertin musiikillisena johtajana 2017. Ensimmäinen soolo-EP Himmelbjerget julkaistiin 2015 ja kokopitkä Efterglow kaksi vuotta myöhemmin.

vieraana erki pärnoja
Erki Pärnoja vieraana erki pärnoja Kuva: Joonas Josefsson/Yle Erki Pärnoja,telliskivi

Mikä sai täystyöllistetyn muusikon aloittamaan myös soolouran? Bändeissä vastuu biisien kirjoittamisesta ja työprosessista on jaettu ja Pärnoja kertoo olleensa aina tiimipelaajan roolissa. Sooloura oli haaste. “Koin, että olin valmis kantamaan vastuun koko paketista. Halusin aloittaa ja lopettaa jotain konsultoimalla vain itseäni - tahdoin nähdä, millaista se on ja pystynkö siihen. Tekemisen myötä aloin pitää itsekseni työskentelystä paljon ja löysin samalla uuden työskentelytavan”, hän avaa.

Rakastan epäonnistumisen riskiä.

Pärnoja on tutkimusmatkailija, joka ei kykene pysymään paikoillaan saati nauttimaan siitä. “Se on persoonassani. Olen terveellä tavalla kireä ja levoton. Haluan yllättää itseni ja rakastan epäonnistumisen riskiä." Hän kertoo, että tämä on osaksi jääräpäisyyttä. Pärnoja ei hyväksy kykenemättömyyttään tehdä asioita. Hän kertoo epäonnistuvansa päivittäin ja se saa hänet yrittämään uudestaan. "Ennenkaikkea en stressaa tästä, koska tiedän, että pettymykset ja onnistuminen kulkevat käsi kädessä. Uusi soundi ei löydy yhdessä yössä.”

Piileekö tässä selitys sille, että Pärnojan soolomateriaali on instrumentaalimusiikkia? Kitaristi kiistää väitteen. “Syy on se, että en ole kovin hyvä laulaja. En tunne oloani mukavaksi laulaessa ja minusta se ei kuulosta hyvältä. Kitarat ja syntetisaattorit ovat minun ääneni.” Avoimuuden puutteesta Pärnojaa ei ainakaan voi moittia. Hän täsmentää ihailevansa paljon laulaja-lauluntekijöitä ja olisi itsekin mieluusti sellainen. "Ideaalitilanteessa lauluääni ja instrumentti ovat yhdestä ihmisestä. Täytyy vain hyväksyä tosiasia, että minulla ei ole sellaista ääntä ja löytää muita tapoja ilmaista itseäni.”

vieraana erki pärnoja
vieraana erki pärnoja Kuva: Joonas Josefsson/Yle Erki Pärnoja,telliskivi
Kun kirjoitin Late Augustin, elämässäni vallitseva tunne oli samanlainen kuin kesän loppuessa.

Instrumentaalimusiikin hyvänä puolena Pärnoja pitää kielimuurin puuttumista. Tämä jättää kokemuksen tulkinnalle ja tunteille avoimeksi. Se ei rajoita.

Näin ollen hän ei halua rajoittaa Vieraana-sarjassa kuultavan Late August -kappaleenkaan tulkintaa. Hän kuitenkin purkaa ajatuksiaan teoksen takana: “Biisin kantava tunne on loppuminen, mutta en halua ajatella sitä traagisella tavalla. Usein loppumista käsitellään poplauluissa sydänsurujen ja surkeuden kautta. En halua uskoa, että tragedia on ainoa emootion muoto, joka innostaa lopun käsittelyyn musiikissa. Tässä biisissä jonkun päättyminen on minulle katkeransuloinen tieto tulevan väistämättömyydestä. Sen voi hyväksyä ja jatkaa matkaa ilman sen suurempaa masennusta tai melankoliaa. Kun kirjoitin Late Augustin, elämässäni vallitseva tunne oli samanlainen kuin kesän loppuessa.”

Hän kuulee laulussa paljon optimismia ja sanoo olevansa jopa idioottimaisen optimistinen. "Saatan toki jumittaa negatiivisissa asioissa, mutta aina tiedän, että lopulta kaikki järjestyy. Tämä luonteenpiirre on johdattanut minua koko elämäni.”

vieraana erki pärnoja
vieraana erki pärnoja Kuva: Joonas Josefsson/Yle Erki Pärnoja,telliskivi

Alati liikkeessä oleva muusikko halusi tehdä poikkeukselliseen Vieraana-sessioon myös spesiaalisovituksen kappaleesta. Live tallennettiin Tallinnan Telliskivessä. Laulun rakenteeseen on koskettu rohkeasti, samoin toteutustapaan. Yleensä kitaristin taustalla on kolmihenkinen yhtye, mutta nyt bändin kokoaminen normaaliin tapaan ja kappaleen esittäminen totutusti ei ollut Pärnojalle vaihtoehto. Biisi soitetaan ensimmäistä kertaa duon voimin. Basisti Peedu Kass on siirtynyt kosketinsoitinten pariin, komppi tulee rumpukoneesta ja kitarat looppaavaat moderniin tapaan. Vaikutteet elektronisesta musiikista ovat selvät.

"Tahdoin haastaa itseni sekä tehdä kokemuksesta ikimuistoisen itselleni. Kappaleen soundista, nostatuksesta ja dynamiikasta tuli hyvin erilainen, kun meitä oli vain kaksi ja kasa elektroniikkaa. Minusta lopputulos toimii hyvin ja meillä oli hauskaa.”

Erki Pärnoja ja Peedu Kass
Erki Pärnoja ja Peedu Kass Erki Pärnoja ja Peedu Kass Kuva: Yle / Lauri Leskinen Erki Pärnoja,Tallinna,telliskivi

Millaista on olla musiikintekijä Virossa? Pärnojan mukaan väkiluvultaan ja pinta-alaltaan pienessä maassa lahjakkaan muusikon on helppo saada huomiota. Kolikon kääntöpuoli on, että pitkäaikainen kokopäivämuusikkous voi olla vaikeaa, koska yleisö odottaa ja keskittyy uusiin ilmiöihin, joita tulee tasaiseen tahtiin. “Tallinna, Tarto ja Pärnu eivät ole kaukana toisistaan. Ne on kierretty ja yleisö oppinut materiaalin nopeasti”, Erki selventää. Kuuntelija täytyy siis yllättää jatkuvasti.

vieraana erki pärnoja
vieraana erki pärnoja Kuva: Joonas Josefsson/Yle Erki Pärnoja,telliskivi

Toinen vaihtoehto on ylittää maarajat, kuten Pärnoja on itse tehnyt. Ewert And The Two Dragons on esiintynyt Amerikkaa myöten ja kitaristi kuuluu unkarilais-virolaisen Trio Porteleki-Tärn-Pärnojan sekä ruotsalaisen MaiNekkin kokoonpanoihin. Tässäkin maailma on lyhyessä ajassa muuttunut. “Kun aloimme kiertää Dragonsien kanssa Latviassa ja Suomessa, lehdistö kirjoitti siitä. Nyt mediahuomiota ei enää tule, koska ulkomaan keikat ovat arkipäiväisiä virolaisille nykyartisteille.”

Pärnoja jatkaa, että maassa on toki vironkielellä esiintyviä artisteja, jotka eivät edes pyri kauemmas ja ovat tyytyväisiä maan musiikkikulttuurin ja -bisneksen sykliin. “Tämä on Viron plussapuoli. Kaikille on tilaa”, hän summaa.

vieraana erki pärnoja
vieraana erki pärnoja Kuva: Joonas Josefsson/Yle Erki Pärnoja,telliskivi

Pärnojan top3 virolaiset artistit, jotka suomalaisten tulisi tietää:

  1. Maarja Nuut
  2. Trad.Attack!
  3. Kadri Voorand

“Nämä ovat isoja artisteja tai matkalla sinne. Näissä on jotain hyvin virolaista ja samalla niissä on kosketuspintaa kansainvälisellä tasolla.”

Efterglow-albumin myötä Pärnoja on esiintynyt Suomessa, Latviassa ja Sloveniassa, mutta lisää suunnitelmia Viron rajojen ulkopuolelle on syksyksi 2017. “Kevään showcase-keikoilla minua on pyydetty useaan maahan soittamaan. Manageroin itseäni, joten asiat etenevät hitaasti, mutta varmasti.”

Instrumentaali- ja indiemusiikin yhdistelmä ei varmasti ole helpoin markkinoitava, mutta muusikko sanoo, että homma on sujunut mukavasti. “En ole oikeastaan kokenut rajoitteita tämän takia. Yleisönsä täytyy toki tuntea ja viedä musiikki heille, mutta yksikään keikkajärjestäjä ei ole vaikkapa huomauttanut laulajan puuttumisesta ja evännyt keikkaa tällä perusteella.”

vieraana erki pärnoja
vieraana erki pärnoja Kuva: Joonas Josefsson/Yle Erki Pärnoja,telliskivi

Suomessa keikkailusta Pärnojalla on hyviä kokemuksia. Yleisö tulee keikan jälkeen juttelemaan ja soittopaikkojen ammattimaiset järjestelyt saavat kiitosta. Mitkä hän kokee Suomea ja Viroa musiikkillisesti yhdistävinä asioina? “Kumpikaan ei soundaa skandinaaviselle, mutta pohjoismaiselle kylläkin. Siinä on joku väri ja viba, joka liittyy luontoon, mahdollisesti folkloreen ja perinteeseen. Virossa ja Suomessa ihmiset elävät pimeydessä suurimman osan vuodesta - siinä voi hautua samankaltaisia ajatuksia!”

Virossa ja Suomessa ihmiset elävät pimeydessä suurimman osan vuodesta - siinä voi hautua samankaltaisia ajatuksia!

Pärnojan top3 suomalaiset suosikkiartistit:

  1. Jaakko Eino Kalevi. Hän on cool. Bändini toinen kitaristi Joonas on soittanut tätä automatkoilla ja Jaakko Eino Kalevi kuulostaa todella hyvältä ja inspiroivalta.
  2. Laika And The Cosmonauts. Tämä on hauska, sillä minulle on sanottu, että oma musiikkini kuulostaa vähän heiltä, joten olen kuunnellut Laikaa viime aikoina.
  3. Wedding Crashersin mainitsen kolmantena, koska olen kiertänyt heidän kanssaan.

Mitkä ovat sitten naapureiden suurimmat erot? Pärnoja vastaa suoraan, että Suomi on suurempi. On enemmän festivaaleja, kaupunkeja ja esiintymisareenoita. “Tämän takia albumin elinkaari voi myös olla pidempi Suomessa”. Kitaristi jatkaa, että Suomen musiikkiteollisuuden systeemi ja populaarimusiikin juuret ovat erilaiset. Rautaesirippu piti huolen siitä, että virolaiset olivat “lukkojen takana jonkin aikaa.”

“Jos taas suomalainen artisti tulee Viroon, vaatinee jonkin verran voittaa yleisö puolelleen. Mutta jos se alkaa rakastaa esiintyjää, se todellakin rakastaa.” Pärnojan mukaan virolaiset ovat aluksi hiljaisia ja tarkkailevat tilannetta. “Sitten kun virolainen avautuu, hän avautuu kunnolla ja pysyy sellaisena”.

Kuulostaa tutulle.

vieraana erki pärnoja
vieraana erki pärnoja Kuva: Joonas Josefsson/Yle Erki Pärnoja,telliskivi

Katso video Erki Pärnojan Vieraana-sessiosta tämän jutun alussa. Pärnoja esittää livenä kappaleen Late August. Veto on tallennettu Tallinan Telliskivessä.

Lue lisää:

Neuvostovinyyleistä kohti omaa identiteettiä – virolaista musiikkia viedään maailmalle hartiavoimin

Virolaisen musiikin tie on kulkenut neuvostolevyistä Mustamäen torin piraattiäänitteiden ja euroviisujen kautta kansainvälisen menestyksen kynnykselle. Vain muutamassa vuodessa pieneen maahan on rakennettu koneisto artistien viemiseksi ulkomaille.

Lue lisää:

Video ei enää katsottavissa

Suomi 100 -juhlavuoden suurkonsertti Virossa 10.6 klo 18 - Suorana Yle Areenassa

Suomi 100 -juhlavuoden päätapahtuma Virossa Tallinnan Vapaudenaukiolla lähetetään suorana Yle Areenassa 10.6 klo 18. Suurkonsertissa esiintyy laaja ja nimekäs joukko suomalaisia ja virolaisia muusikoita, jotka esittävät kolmituntisessa spektaakkelissa hittejä molemmista maista eri vuosikymmeniltä. Suomi 100 -konsertissa kuullaan myös suomalais-virolaisia yhteisesiintymisiä, joista yksi on Vesa-Matti Loiri ja Tõnis Mägi. Konsertissa esiintyvät suomalaisartistit ovat Saara Aalto, Petri Laaksonen, Paleface, Ronya, Scandinavian Music Group, Tuomo ja Ailu Valle. Virolaisista lavalle nousevat Chalice, Iiris, Mari Kalkun, Lenna, Jaan Pehk, Jüri Pootsmann, Stig Rästa ja Villu Tamme. Konsertti nähdään myös Yle Teemalla 24.6. klo 12.00.

Livenä