Hyppää pääsisältöön

Oletko ääripäiden ihminen? Mustavalkoisuus ei toimi - näin opit joustavaksi

Värikäs sateenvarjo. Mustavalkoisuuden purkaminen omassa elämässä - psykologi Satu Lähteenkorva.
Värikäs sateenvarjo. Mustavalkoisuuden purkaminen omassa elämässä - psykologi Satu Lähteenkorva. Kuva: freeimages.com / Neke Moor Eve Mantu,ääripäät

Jos näkee vain mustaa ja valkoista, jää jäykän ajattelun vangiksi. Ääripäille ominainen ehdottomuus ja joustamattomuus on elintapamuutoksen vihollinen. Jos on olemassa vain onnistuminen ja epäonnistuminen, satanen ja nolla, ei ole mahdollisuutta nähdä, että kyse on oppimisesta ja kasvusta. Joustavuutta voi kuitenkin oppia!

Mustavalkoisessa ajattelussa muutos on viivasuoraa ja mutkatonta. Mustavalkoisuus opettaa, että ei ole prosessia ja matkaa, vaan moka on aina epäonnistuminen. Mustavalkoisuudessa ei saa olla kesken ja opettelemassa.

Ääritiukka kitukuuri edustaa mustavalkoisuutta. Jos kaalikeittolautasten välissä suuhun livahtaa yksikin hillomunkki, itsesyytökset hyökkäävät ehdottomina. Olen luuseri! Minusta ei ole tähän!

Ehdottomat ääripäiden ajatukset ruokkivat jojo-laihduttamista ja laidasta toiseen seilaavaa kuuriajattelua. Huippuhetkien ja aallonpohjien jatkuva vuorottelu on uuvuttavaa ja masentavaa.

Miten joustavuutta voi oppia?

Mustavalkoisessa maailmassa ihminen ei saa olla joustavasti kokeileva ja oppiva. Joustavuutta kannattaa kuitenkin opetella, sillä se tukee hyvinvointia, ja hyvinvoinnin takana on aina joustavuutta.

Miten joustavuutta opitaan? Miten ehdottomasta mustavalkoisuudesta pääsee vaihtoehtoja vilisevään värikuvaelämään?

Tässä Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan vinkit:

Ei todellakaan kannata olla onnistuja

Kukaan meistä ei voi olla hetkessä taitava. Olisi aivan luonnotonta, jos olisimme salamana supereita. Elämäntapamuutoksessa on aina kyse oppimisesta. Älä siis yritä olla onnistuja, vaan ryhdy oppijaksi.

On opittava, millainen elämä tukee juuri sinun hyvinvointiasi. Mikä on sinulle ominainen tapa rentoutua ja palautua? Keiden ihmisten seurasta vahvistut?

Mielen luonne on ennakoiva ja siitä johtuen mieli muuttuu hitaasti. Se ottaa harkittuja askeleita, jotta pysyisi kasassa.

Unohda hetimullekaikkinyt

Aikaperspektiivi on valtavan tärkeä. Mustavalkoisessa maailmassa kaiken pitää tapahtua nopeasti. Pitäisi olla heti maalissa.

Joustava mieli ymmärtää, että jos esimerkiksi vääristynyt kehonkuva on rakentunut vuosien aikana ja syömiseen on kiertynyt epäterve twisti, nämä solmut tarvitsevat myös purkautuakseen vuosia. Kaikki tutkimus näyttää, että pikadieettien mustavalkoiset ratkaisut eivät toimi.

Etsi ihmisiä, joiden seurassa saat olla kesken

Seura tekee kaltaisekseen. Löydä siis vapautuneesti mokailevia ja kokeilevia, keskeneräisyyttä arvostavia ihmisiä.

Tarvitset vähintään yhden hyväntahtoisen ihmisen tai porukan, sellaisen, jonka seurassa saat olla kokeileva ja kesken. Joustavassa ympäristössä voit oppia itsestäsi uusia puolia. Saat vaihtaa mielipidettä, saat mokata, saat sahata eteenpäin ja taaksepäin.

Ymmärrä, että taka-askeleita ei ole

Mustavalkoisesti ajatteleva hermostuu, kun hän tuntee ottavansa kaksi askelta eteenpäin ja yhden taaksepäin. Taka-askeleet tuntuvat epäonnistumiselta, mutta ne ovat välttämättömiä aidossa kasvussa, sillä ihmisen mieli on syklinen ja luonteeltaan tarkastava. Se, mikä tuntuu askeleelta taaksepäin on mielen viisasta varmistelua.

Mieli palaa vanhaan, suhteuttaakseen uutta aikaisemmin koettuun. Kun tunnet ottavasi kaksi askelta eteen ja yhden taakse, otatkin oikeasti pelkkiä eteenpäin vieviä askeleita. Mieli etenee tarkistellen, sen on välttämätöntä tarkistaa, jotta se voi mennä eteenpäin.

“Sahaaminen” on hyvä uutinen! Siitä voi olla iloinen, hahaa, olen muutoksessa!

Tee asioita, joista juuri sinä saat syvää tyydytystä

Karsi pakkopullaa ja raivaa enemmän tilaa omalle persoonallesi. Hyvinvointi ja joustavuus tulevat siitä, että olet enemmän se persoona kuka olet. Silloin sinulta ei mene energiaa ulkokuoren ja vaikutelmien rakentamiseen, vaan teet todennäköisesti enemmän niitä asioita, jotka tukevat juuri sinun hyvinvointiasi.

Persoonannäköinen muutos on aina totta. Kun teet sellaisia muutoksia, joita työstäessäsi saat olla sinä, tulokset ovat pysyviä.

Arvosta hyväntahtoista mieltäsi

Mieli on hyväntahtoinen, se haluaa antaa sinun rauhassa muuttua. Mieli suojelee, ettei tapahdu kerralla liikaa, ettet joudu syvälle “hei kuka mä oikein olen” -tilaan.

Olisi kauheaa, jos mieli sheikkaisi sinne tänne holtittomasti. Mielellä ei ole kiire, se kunnioittaa ja suojelee sinua. Mieli on hellävarainen, se ei muuta sinua äkisti joksikin, joka et ole koskaan ollut.

Mieli pyrkii aina pois vaarasta. Sen pitää varmistella, se pitää meistä huolta. Suojellessaan meitä vaaroilta, aivot saavat meidät välillä ylivarautumaan.

Uskalla irrota köysistä ja suostu keinumaan

Mustavalkoisuuteen kuuluu ajatus, että joko olet tasapainossa tai sitten et ole. Ajatellaan, että tasapaino on piste, jonka voi saavuttaa, ja sitten se pysyy.

Tasapaino joustavassa elämässä ei ole koskaan staattista, vaan elämä ja me kaikki ihmiset olemme koko ajan liikkeessä. Jonkinlainen “about-tasapaino” on mahdollinen ja siihen kannattaa pyrkiä. Se on olotila, jossa kunnioitat omia tarpeitasi ja huolehdit hyvinvoinnistasi, mutta suostut kohtaamaan myös haasteita.

Elämä on kuin meri, kamala ja ihana. Sitä ei voi ennakoida ja hallita, mutta on mahdollista oppia purjehtimaan. Tasapaino on liikettä ja keinumista merellä.

Ihmisen mieli hyötyy vaihtelusta. Mustavalkoinen ajatus tasapainotilaan jumittumisesta on hyvinvoinnin vastainen. Staattinen telineessä nököttäminen ei ole ihmisen elämää.

Tarvittaessa voimme mennä satamaan korjaamaan itseämme tai venettä, mutta veneen pointti ei ole olla parkissa sataman telineissä.

Lähde mukaan löysäämään kesän suorituspaineita ja vietä #ihanvaankesä

Mustavalkoisuus on ääripäitä. On vain onnistuminen ja epäonnistuminen, hyvä ja huono.

Ääripäissä seilaavan kesä on joko täydellisen ihana tai täyspaska.

On sinänsä aivan inhimillistä nostatella kesähypeä ja päättää, että nyt alkaa The Rakkauden Kesä 2017, mutta mitäs jos löysäisikin tällä kertaa? Vaakakapina haluaa kohtuullistaa kesään kohdistuvia odotuksia. Entäs jos kesä 2017 olisikin #ihanvaankesä?

Psykologia

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina