Hyppää pääsisältöön

Yle Beta Challengen voittaja “Mun vuoro” haluaa lisätä ikäihmisten hyvinvointia

Ville Grönberg puhuu mikrofoniin, taustakankaalla Mun vuoro -tiimin esitys
Ville Grönberg kertoo "Mun vuoro" -konseptista. Ville Grönberg puhuu mikrofoniin, taustakankaalla Mun vuoro -tiimin esitys Kuva: Miia Lahti Yle Beta

Yle Beta Challenge -haastekilpailun voittajaksi on selvinnyt “Mun vuoro” -konsepti. Sen tavoitteena on lisätä ikäihmisten hyvinvointia ja sosiaalisia kontakteja. Voittajan valitsi Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo Startup Mariassa järjestetyssä kilpailun päätöstapahtumassa Helsingissä.

“Mun vuoro nojaa olemassa olevaan perustarpeeseen eli siihen, että meillä kaikilla on halu tehdä hyvää. Idea on helppo toteuttaa, sillä siihen on jo olemassa struktuuria, vapaaehtoistyötä on jo olemassa. Mun vuoro on sovellettavissa muuhunkin kuin hoitotyöhön, muunkinlaiseen auttamiseen”, Ismo Silvo perustelee valintaansa.

Arviointikriteerit olivat uutuusarvo, vaikuttavuus, innostavuus ja toteuttamiskelpoisuus sekä tiimin osaaminen ja aiempi kokemus ratkaisujen kehittämisestä.

“Haluamme kääntää kehityksen toiseen suuntaan”

“Mun vuoro” -konseptin tavoite on lisätä ikäihmisten hyvinvointia ja sosiaalisia kontakteja. Tätä varten tuotetaan Mun vuoro -sovellus, jonka avulla ikäihmiset ja vapaaehtoiset kohtaavat. Vapaaehtoista inspiroimaan luodaan Hyvän mielen maisema -peli, jossa pääsee eteenpäin tekemällä vapaaehtoistyötä.

“Maailma menee hassuun suuntaan, kun kotikäyntejä korvataan Skypellä ja robotit jakavat lääkkeitä. Halusimme kääntää kehityksen toiseen suuntaan. Tämä voi konkreettisesti lisätä ihmisten hyvinvointia”, luonnehtii Ville Grönberg “Mun vuoro” -konseptiryhmästä.

Voittajakonseptia olivat tekemässä Ville Grönberg, Raija Saari, Heikki Pälviä ja Kari Savolainen. Voittaja saa 20 000 euroa ideansa jatkokehitykseen. Kilpailuun tuli alunperin 33 konseptiehdotusta. Finaaliin ponnisti viisi ehdotusta, joiden luojat osallistuivat yhteiseen kiihdyttämöviikkoon Ylessä.

Yle jahtaa seuraavan sukupolven mediakokemusta

Ylen ideahautomon Yle Beta Challenge -haastekilpailussa etsittiin tulevaisuuden mediakokemuksia ja tekijöitä. Kilpailussa haettiin ratkaisuja tämän ajan puhuttaviin kysymyksiin: miten voimme lisätä ihmisten keskinäistä ymmärrystä ja arvostusta sekä luoda uskoa tulevaisuuteen.

“Jahtaamme seuraavan sukupolven mediakokemusta ja kokeilemme, miten voisimme löytää ratkaisuja ihmistä isompaan ongelmaan. Tämä on ollut kiinnostava kokemus”, summaa Ylen kumppanuuspäällikkö Anssi Komulainen.

Kilpailussa haettiin myös uudenlaisia kerronnan muotoja ja journalismin mahdollisuuksia. Yle haluaa näiden kokeilujen perusteella laajentaa ymmärrystään siitä, mihin digitaalinen mediakenttä on matkalla ja mitä käyttäjät medialta tulevaisuudessa odottavat.

Ylen yhteistyökumppaneita Beta Challengessa ovat Helsingin kaupunki ja Taideyliopiston Luova ja osallistava Suomi -hanke.