Hyppää pääsisältöön

Cityluonto: Petikaverina lutikka

Kolme isoa lutikkaa runkopatjalla.
Lutikka on ikävä yövieras. Kolme isoa lutikkaa runkopatjalla. Kuva: Yle / Hilkka Nevala Lutikka

Kutittaa. Aamulla iholta löytyy pieniä näppyjä tai paukamia, patjaan on ilmestynyt tummia pisteitä. Onko petikaverina ollut lutikka? Katso video!

Ongelma löytyy makuuhuoneesta

Ei ole lainkaan tavatonta, että pääkaupungissa sijaitsevan taloyhtiön pihaan kurvaa tuholaistorjuntafirman auto. Varomattoman turistin sängyn alla säilyttämästä matkalaukusta voi tulla lutikkaperheen yksiö, joka muuttaa omistajansa mukana Suomeen. Sen jälkeen lutikat levittäytyvät helposti yhdestä asunnosta koko rappukäytävän riesaksi.

Tuholaistorjuja tietää, missä lutikat lymyilevät.

– Aloitan suoraan makuuhuoneesta. Jos ongelma on olemassa, se löytyy sieltä, sanoo Jesse Forsell Rentokil Oy:stä.

Sänky ja patja ovat takuuvarmoja lymypaikkoja
Eri-ikäiset lutikat lymyilevät patjojen saumoissa ja ulostavat mustia kikkareita.
Luteet viihtyvät patjojen saumoissa. Eri-ikäiset lutikat lymyilevät patjojen saumoissa ja ulostavat mustia kikkareita. Kuva: Yle / Hilkka Nevala nuoria lutikoita
Sänky ja patja ovat takuuvarmoja lymypaikkoja. Lutikka (Cimex lectularius) viihtyy saumoissa, taitteissa sekä patjanrepeämissä ja jättää jälkeensä tummia pisteitä, jotka ovat ulostetta.

– Lattialistat pitää tarkistaa. Myös verhotankojen takana on sopivia rakoja, joissa on pimeää ja hyviä piileksiä, kertoo Forsell.

Lutikka käyttää ravinnokseen verta, ja siksi se hakeutuu pimeän tullen isäntänsä iholle ruokailemaan. Valo saa sen etsimään heti suojaa, jolloin litteät lutikat ahtautuvat pieneenkin seinänrakoon tai huonekalujen uumeniin piiloon.

Sängynpohja on täynnä lutikan jälkiä
Sängyn saumat ja pohja ovat lutikoiden valtaamia. Sängynpohja on täynnä lutikan jälkiä Kuva: Yle / Hilkka Nevala lutikoiden jälkiä
– Lutikat ovat sitkeitä ja fiksuja eläimiä. Ne tietävät, milloin ihminen nukkuu ja mistä tietää odottaa ruokaa. Ne ovat hyviä piileksimään, ja niistä on vaikea päästä eroon. Erittäin haastava kaveri, pohtii Forsell.
Kotoiset lutikkalöydöt ovat lisääntyneet
Lutikat ovat herkkiä alhaisille lämpötiloille, ja siksi ne viihtyvät hyvin ympäri vuoden lämpiminä pysyvissä asunnoissa. Ne voi erottaa paljain silmin: ruskea ja selästään hiukan karvainen lutikka voi aikuisena olla jopa puolen sentin mittainen.

Vaikka Suomessa on yli 500 ludelajia, verta syöviä on vain kolme. Ihmisasunnoista tavataan käytännössä vain lutikkaa. Mistään uudesta eläinlajista ei ole kyse, vaan vanhimmat löytyneet ludefossiilit ovat peräisin jopa 250 miljoonan vuoden takaa.

Kiitos parantuneen hygienian, lutikat hävisivät asunnoista takavuosina lähes kokonaan, mutta matkailun lisääntyessä myös kotoiset lutikkalöydöt ovat lisääntyneet. Leudot talvet auttavat lutikoita säilymään hengissä.

Eroon lutikoista - tee näin

 • Ota välittömästi yhteyttä isännöitsijään, vuokranantajaan tai tuholaistorjuntayritykseen. Ilman ammattimyrkyttäjää et pääse ongelmasta eroon.
 • Pese kaikki tekstiilit vähintään +60 asteessa.
 • Voit myös viedä tekstiilit muutamaksi tunniksi kuumaan saunaan.
 • Paukkupakkasilla voit viedä tekstiilit ulos useiden tuntien ajaksi.
 • Älä kuljeta huonekaluja ulos rappukäytävän kautta suojaamatta niitä tiiviisti.
 • Jos viet kalusteita roskalavalle, merkitse näkyvästi, että niissä on lutikoita.
 • Jos lutikoita on runsaasti, asuntosi saatetaan joutua myrkyttämään useita kertoja.
– Meille tulee koko ajan enemmän työtehtäviä, ja joudumme palkkaamaan lisää väkeä, kertoo tuholaistorjuja Jesse Forsell.

Lutikka on sitkeä eläin ja se voi pysyä hengissä ilman ravintoa jopa kuukausia. Siksi niiden hävittämisessä pitää olla erittäin huolellinen.

– Esimerkiksi New Yorkista on löytynyt lutikkakantoja, jotka kestävät satakertaisia määriä myrkkyjä. Niiden resistenssi lisääntyy siis koko ajan, sanoo Forsell.

Lutikan sukulaisista on oikeaa hyötyäkin
Tuholaistorjuja Jesse Forsell myrkyttää sänkyä.
Lutikoita kuhiseva sänky myrkytetään. Tuholaistorjuja Jesse Forsell myrkyttää sänkyä. Kuva: yle / Hilkka Nevala tuholaistorjuja jesse forsell työssään
Huoneistossa asuvat lutikat eivät haise ihmisen nenään. Ne ovat kuitenkin sukua marjaluteelle, joka pössäyttää pakoon pyrkiessään hajurauhasestaan tutun kesäisen hajun.

Jos kohta lutikoista ei ole ihmiselle kuin riesaa, sen sukulaisista on oikeaa hyötyäkin. Kasvihuoneisiin on tuotu ludelajeja, joita käytetään tuholaisten biologiseen torjumiseen.

Yksiväriset lutikat eivät puhuttele kauneudellaan, mutta monet luteet ovat hätkähdyttävän koristeellisia. Ruskeaa ja verenhimoista lutikkaa miellyttävämpi yövieras voisi olla vaikkapa raidallinen pyjamalude (graphosoma lineatum).

Pyjamalude
Pyjamalude (Graphosoma lineatum). Kuva: Creative Commons CC0 / Pixabay Pyjamalude graphosoma lineatum pyjamalude

Kuuntele, miten myrkyttäminen sujui.

Kommentit
 • Kyy pöntöllä ja oudosti savuava kääpä

  Luontoillassa pohdittiin kuulijoiden kysymyksiä.

  Onko kyy kirjosiepon pöntöllä hyvinkin yleinen ilmiö? Savuaako kääpä? Entä kuinka usein näkee närhen pesivän hirven sarvissa? Yle Radio Suomen Luontoillassa pohdittiin jälleen kuulijoiden mielenkiintoisia kysymyksiä ja näin asiantuntijat vastasivat.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.

Luonto

 • Yle Luonto seuraa majavaperheen kesää

  Seuraa majavaperheen kesää Yle Luonnon livekamerasta.

  Yle Luonnon livekamera seuraa majavaperheen kesää eteläsuomalaisella erämaalammella. Onnistuimme taltioimaan harvinaista kuvaa majavista pesäkammion sisältä, mukana vipeltää myös ihan pieni poikanen!

 • Tarvitseeko luonto ihmistä? Perinnemaisemat matkivat muinaisia mammuttiaroja

  Perinteiset niityt lajeineen ovat katoamassa

  Perinteisesti hoidettu niitty on perhosten ja pölyttäjien paratiisi. Myös ihmissilmä nauttii perinteisestä maalaismaisemasta laiduntavine lehmineen. Nämä näkymät ovat katoamassa Suomen kartalta, niiden osuus on kutistunut alle prosenttiin sadan vuoden takaisesta. Perinnemaisemien kadotessa katoaa myös niistä riippuvaiset kasvit ja hyönteiset. Niittyjen metsittymistä vastaan taistellaan lehmien ja lampaiden avulla.

 • Auta luontoa, lähde talkoisiin!

  Ulos luontoon Kevätseurannassa autetaan tänä vuonna luontoa.

  Tänä keväänä Ulos luontoon Kevätseurannassa autetaan luontoa. Listalla ovat ainakin vesilinnun pesälautan rakennus, rannan siivoaminen ja kevätniityn kunnostus. Sinäkin voit auttaa luontoa osallistumalla talkoisiin!

 • Presidentti Sauli Niinistö: Kiipeilin lapsena puissa ja rakensin majoja

  Metsä kuului lapsena presidentin jokapäiväiseen elämään.

  17. toukokuuta vietettiin Suomen lasten metsäretkipäivää. Yli 20 000 lasta lähti metsäretkelle. Espoolaisen Keinumäen koulun oppilaiden mukana retkeili tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka toimi tapahtuman suojelijana.

 • Suomen pienin jyrsijä vaivaishiiri on söpö kuin mikä

  Vaivaishiiri on vilkas siimahäntä.

  Vaivaishiiret Justiina ja Jesper asuvat Korkeasaaren eläintarhassa. Yle Luonto on seurannut niiden elämää keväästä lähtien. Nyt kaksi hiiriparin jälkeläistä on muuttamassa Ruotsiin, Skansenin eläintarhaan Tukholmaan.

 • Ti-ti-tyy... Mitä linnut viestivät laulullaan ja miten niiden laulu syntyy?

  Linnunlaululla on monta eri merkitystä.

  Linnunlaulun tärkein tehtävä on ilmoittaa reviiristä. Pienestäkin linnusta saattaa lähteä niin kova ääni, että se voi kuulua jopa kilometrien päähän. Hyvä lauluääni kertoo myös koiraan hyvästä kunnosta ja naaras valitseekin usein parikseen parhaan laulajan.

 • Tunnetko muurahaiset ja niiden tavat? Tee Yle Luonnon muurahaistesti!

  Testaa tietosi muurahaisten ihmeellisestä maailmasta

  Kuka keossa pomottaa? Pistääkö keltiäinen? Kuseeko viholainen? Muurahaisten maailma on kiehtova ja ihmeellinen. Ne ovat järjestelmällisen ahkeria uurastajia, jotka lypsävät ravintoa ja huolehtivat jälkeläisistään, mutta myös ryöstävät, tappavat ja taistelevat.

 • Sukeltavia vesilintuja: Haahka

  Koiraan soidinääni on matala ja kumea.

  Haahka on suurin sorsamme, sinisorsaakin isompi ja rotevampi. Koiras on päältä valkoinen, ja alapuoli, peräpää ja päälaki ovat mustat, niska vihreä. Naaras on mustaraitaisen tummanruskea. Luisun otsan vuoksi pään sivuprofiili on kolmiomainen. Koiraan soidinääni on matala ja kumea ”auu, au-huuo”. Naaraan ääni on karheaa rotkotusta ”rok-rok-rok”.

 • Sukeltavia vesilintuja: Alli

  Alli on pohjoisimman Lapin harvinainen pesimälintu.

  Alli on liki telkän kokoinen, mutta hennompi ja palleromaisempi. Kesällä selkäpuoli on tummanruskea, vatsa valkoinen, naama vaalea eroten tummemmasta rinnasta ja päästä. Koiraan keskimmäiset pyrstösulat ovat jouhimaiset. Naaras on himmeämpi. Syksystä kevääseen koiraan selkäpuoli on vaaleanharmaa, kaula ja pää valkoiset. Talvipukuisen naaraan valkeahkossa päässä on tumma päälaki ja kaulansivu. Allin kutsuääni on nenäsointinen ”a-al-li, aa-al-li…”.

 • Sukeltavia vesilintuja: Kuikka

  Kuikat lähtevät Mustallemerelle elo–lokakuussa.

  Kuikka on sinisorsaa selvästi isompi ja pitkänomainen. Sillä on paksu kaula ja jykevä tikarimainen nokka. Keskellä mustaa selkää on valkoista ruutukuviota. Kurkku on musta ja kaulan sivut valkojuovaiset. Soidinääni on kantava, kuulas ”kuuik-ko-kuik-ko-kuik-ko…”, josta laji on saanut nimensäkin.

 • Sukeltavia vesilintuja: Mustalintu

  Mustalintukoiras on musta, nokassa keltaista.

  Lähes sinisorsan kokoisella, tanakalla mustalinnulla on melko lyhyt ja ohut kaula. Koiras on kokonaan musta, vain nokan päällä on keltaista. Läheltä nokan tyvellä näkyy musta kyhmy. Naaras on tummanruskea päälakea myöten, mutta poski ja kaulansivu ovat vaaleat ja nokka harmaa. Koiraan soidin- ja lentoääni on pehmeä vihellys ”hjy, hji-hjy”.

 • Sukeltavia vesilintuja: Uivelo

  Uivelokoiraan pää ja eturuumis on valkoinen.

  Uivelo on selvästi sinisorsaa ja jonkin verran telkkääkin pienempi, typäkkä ja lyhytnokkainen sorsalaji. Koiraan pää ja eturuumis on vitivalkoinen, kyljet harmaat ja selkä mustajuovainen. Päässä on musta täplä silmän ympärillä ja musta juova niskassa. Ruskeanharmaan naaraan päälaki on punaruskea, kurkku laajalti valkoinen. Koiraan soidinääni on vaimeaa narinaa ”gurrr-ik”.

 • Sukeltavia vesilintuja: Tukkakoskelo

  Tukkakoskelo on yleinen koko Suomessa.

  Tukkakoskelo on sinisorsan kokoinen mutta pitkänomaisempi. Pää on melko pieni ja kaula lyhyehkö ja ohut. Koiraan selkä ja pää ovat mustat, kupeet ja peräpää harmaat, rinta punertavanruskea. Niskassa harottaa siirottava töyhtö. Naaras on harmaa, ja ruskeanpunaisen pään ja vaalean kaulan välinen väriraja ei ole jyrkkä toisin kuin isokoskelolla. Ääni on pehmeästi narskuttava ”bra-bra…”.

 • Sukeltavia vesilintuja: Isokoskelo

  Isokoskelon tavallisin ääni on karhea ”prra-prra…”

  Isokoskelo on sinisorsaa suurempi ja pitkänomaisempi ja sillä on ohut ja pitkä punainen nokka. Koiraan alapuoli on valkoinen, yläpuoli ja pää mustat. Vaaleanharmaalla naaraalla on punaruskea pää ja valkoinen kaularengas.

 • Sukeltavia vesilintuja: Mustakurkku-uikku

  Mustakurkku-uikku on vain tavin kokoinen.

  Vain tavin kokoisen, palleromaisen mustakurkku-uikun kaula on melko pitkä ja nokka hyvin lyhyt. Pää ja selkä ovat mustat, kaula ja kupeet ruosteenpunaiset. Ohimoilla on kirkkaanoranssit töyhdöt. Nuoren alapuoli on vaalea, kaula ja pää tummin juovin. Soidinääni on värisevää liverrystä ”hvi-äärrh, hy-äärrh”.

 • Sukeltavia vesilintuja: Härkälintu

  Härkälintu on vähän silkkiuikkua pienempi.

  Härkälintu on vähän silkkiuikkua pienempi, ja sillä on lyhyempi ja paksumpi, ruosteenpunainen kaula. Siitä erottuvat selvästi vaaleat posket ja musta päälaki, eikä päässä ole töyhtöjä. Ruumis on tummanruskea. Nuoren yksilön päässä on mustia juovia. Soidinääni on härkämäistä mylvintää ja ulvahtelua, joka vaihtuu välillä porsasmaiseksi kiljunnaksi.

 • Sukeltavia vesilintuja: Silkkiuikku

  Soidinäänenä mm. koriseva ”korr, krra-aahr”.

  Silkkiuikun ruskea ruumis on pienempi kuin sinisorsan mutta valkoinen kaula pitempi. Leuassa ja päälaella on ruskeita höyhenröyhelöitä. Ne puuttuvat syksyisiltä nuorilta yksilöiltä, joiden vaaleassa päässä on tummia pitkittäisjuovia. Äänekkään silkkiuikun soidinääniä ovat koriseva ”korr, krra-aahr”, nenäsointinen ”gang gang” ja terävä ”vrek-vräk…”.

 • Sukeltavia vesilintuja: Tukkasotka

  Ääni on karheaa narskutusta ”krra-krra…”.

  Tukkasotka on telkän kokoinen, ja sillä on lyhyt ruumis ja iso pää. Mustalla koiraalla on valkoiset kyljet. Niskatöyhtö näkyy läheltä (kun pää kuiva, ei sukeltelun jälkeen). Naaras on tummanruskea, ja sillä on koiraan lailla kirkkaankeltainen silmä. Ääni on karheaa narskutusta ”krra-krra…”.

 • Sukeltavia vesilintuja: Telkkä

  Telkkäkoiraat lähtevät etelään jo kesäkuussa.

  Sinisorsaa pienemmällä telkällä on pyöreähkö ruumis ja kolmikulmainen pää korkean otsan vuoksi. Koiraan rinta ja kylki ovat valkoiset, pää, selkä ja takapää mustat. Poskessa on valkoinen täplä. Harmaalla naaraalla on ruskea pää ja valkoinen juova kyljessä

 • Sukeltavia vesilintuja: Punasotka

  Punasotka on sinisorsaa pienempi.

  Sinisorsaa vähän pienempi punasotka on pyöreähkö, paksukaulainen ja lyhytpyrstöinen. Sillä on melko iso nokka ja luisu otsa. Koiraan ruumis on valtaosaksi vaaleanharmaa, rinta ja peräpää mustat. Pää on tumman ruskeanpunainen. Naaras on harmahtavan vaaleanruskea, mutta poski on muuta ruumista vaaleampi. Lennossa paljastuu leveä vaalea siipijuova. Koiraan soidinääni on vingahtava ”vi-vivih…”, naaraan kutsuääni koriseva ”krrah-krah…”.

 • Kesämökillä kannattaa pönttöillä

  Tällaisia pönttöjä kannattaa ripustaa kesämökille

  Loma on mitä parasta linnunpönttöjen rakennusaikaa. Tässä vinkit siihen millaisia pönttöjä kesämökille kannattaa ripustaa.

 • Tunnista lintu - opas aloittelijoille

  Lintujen tunnistamisessa auttaa muutama perusasia.

  Lintuharrastus ja lintulajien opettelu kannattaa aloittaa silloin, kun lajeja on maastossa vähän. Talvella tarkoitukseen sopii mainiosti esimerkiksi talviruokintapaikka. Kevään edistyessä ja lajimäärän lisääntyessä määritystaitoja voi kartuttaa vähitellen. Yksi oleellinen asia määrityksessä on miettiä voiko kyseinen lintu esiintyä havaitussa ympäristössä havaittuun vuodenaikaan.