Hyppää pääsisältöön

Kohtaamisia-podcast: Se, mitä ei yleensä sanota ääneen, yhdistää meitä kaikkia

Kohtaamisia podcast
Kohtaamisia podcast Kuva: YLE/Saara Paasikivi Podcast,kohtaamisia

Toimittaja Minna Korhonen kokosi podcast-sarjaansa samassa haastavassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä keskustelemaan toistensa kanssa. Oli kuitenkin yksi aihe, josta hän ei saanut ketään puhumaan.

Pyysin haastavassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä keskustelemaan kohtalotoverinsa kanssa. Vastakkain asettuivat unettomat, ADHD-aikuiset, mielenterveysomaiset, introvertit ja vähävaraiset. He paljastivat toisilleen mikä huolettaa tai naurattaa, mistä he saavat voimaa ja iloa. He päästivät iholle, vaikka avautuminen julkisesti aluksi arveluttikin.

Omista heikkouksistaan kertominen on rohkea teko. Se on merkki vahvuudesta ja siitä, että on ymmärtänyt jotakin olennaista ihmisenä olemisesta.

Omista heikkouksistaan kertominen on rohkea teko. Se on merkki vahvuudesta ja siitä, että on ymmärtänyt jotakin olennaista ihmisenä olemisesta. Sen, että meitä kaikki yhdistää samat tunteet ja tuntemukset, myös ne vaikeiksi mielletyt ja syvälle piilotetut. Ne, joiden luulemme koettelevan vain omaa itseä, ei muita. Mutta sydäntä riipivää surua, kalvavaa kateutta, hartiat jäykistävää vihaa tai mieltä masentavaa itseinhoa voi olla kellä tahansa. Ankara sisäinen kriitikko komentelee ja mollaa muitakin kuin sinua. Sen tajuaminen on vapauttavaa.

Eivätkä niin sanotut heikkoudet ole pelkästään huono asia. Kuten uneton Henri toteaa, unettomuus on tuonut hänelle lempeyttä muita ihmisiä kohtaan, ja hän kykenee vastaanottamaan vaikeitakin asioita muiden taholta. Se on hieno taito tässä ajassa, jossa korostuu jatkuva kilpailu ja vertailu siitä, kuka on parhain, tehokkain ja nuorekkain.

Osallistujat näyttivät kokevan keskustelut vapauttavina ja voimaannuttavina. Sitä ne olivat myös minulle, kun seurasin tapaamisia vierestä. Koin tunteita laidasta laitaan ja välillä olin pakahtua koskettavista paljastuksista. Tunnistin joistakin tarinoista osittain myös itseni ja sain oivalluksia. Tuli tunne, että samassa veneessä me ihmiset ollaan.

Kohtaamiset herättävät myötätuntoa ja toiveikkuutta epävakaassa maailmassa, ne ovat kaivattu hengähdystauko kiireen ja hälyn keskellä. Oli kuitenkin yksi aihe, johon en saanut lukuisista yrityksistä huolimatta ketään mukaan, nimittäin irtisanomaan joutuneita esimiehiä. Aihe on arka ja ajankohtainen, mutta ehkä syksyllä tärppää, kun kohtaamiset jatkuvat. Kiinnostuitko? Voit myös lähettää oman aihe-ehdotuksesi sähköpostilla osoitteeseen minna.korhonen@yle.fi.

Kuuntele kaikki Kohtaamisia sarjan podcastit Yle Areenasta

Millaista on arki ADHD:n kanssa? Aikuisena diagnoosin saanut tekstiilitaiteilija Leena Renko kertoo oman tarinansa.

Lisää ohjelmasta

 • Monet ovat minulta kyselleet miten selvitä poikkeusoloissa - Veikko Halmetojan vinkkejä kulttuurin nälkään

  Haaveilu ja suunnittelu ovat tärkeitä selviytymiskeinoja

  Monelle suomalaiselle ihmiskontaktit käyvät työstä. Jokainen kohtaaminen vie voimia ja tavallisen työpäivän jälkeen ollaan kotona valtavan väsyneitä, eikä haluta nähdä ketään. Puolisonkin katsetta vältellään, ja sohvalla katsotaan Putous-sketsejä kännykästä. Siinä mielessä pieni karanteeni saattaa jopa lisätä suomalaisten hyvinvointia

 • Testaa millainen matkakumppani sinulle sopisi!

  Kenen kanssa kannattaa lähteä matkalle.

  Etsitkö elämyksiä betoniviidakosta vai haluatko latautua auringossa lähellä puhdasta uima-allasta? Lähdetkö mieluummin eväsretkelle kaukaisimmalle rannalle vai haluatko syödä tuoretta lähiruokaa promenadin parhaassa ravintolassa?

 • Huvittavat ja ihanat isät – mokaileeko iskäsi yhtä hauskasti?

  Suosikkipodcastin isämokat: Onnittele isää huumorilla!

  Löytyikö isän puhelimesta arkaluontoisia kuvia äidistä? Sujahtiko iskän päähän hattu, joka ei ollutkaan oikeasti päähine? Kuulostaako tutulta, eli mokaileeko oma rakas isäsikin hassusti? Suosittu Kaverin puolesta kyselen -podcast teki isänpäivän kunniaksi spesiaalijakson, ja tässä Anna Karhunen ja Tiia Rantanen jakavat kavereiden hauskimmat isämokat. Kuuntele ja lue – naurutakuu!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Viisi tapaa pelastaa pörriäinen – valitse omasi ja merkkaa tekosi!

  Pölyttäjiä voi auttaa pihassa ja parvekkeella.

  Pölyttäjien määrä on vähentynyt uhkaavasti. Kimalaiset, mehiläiset ja muut pörriäiset tarvitsevat apuasi! Pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu kaikki mukaan talkoisiin. Miten sinä haluat auttaa: kukkia, leikkaamaton nurmikko, hyönteishotelli vai myrkytön puutarha? Valitse, toteuta ja merkitse tekosi laskuriin.

 • Eurovision Diaries – Viisupäiväkirjat

  Viisupäiväkirjat näyttää maailman euroviisufanin silmin.

  Dokumenttikokonaisuudessa fanit ympäri maailmaa kuvaavat vuoden verran elämäänsä ja fanitustaan, odotuksen huipentuessa euroviisuihin Tel Avivissa Israelissa. Soraääniäkin kuuluu, politiikkaa pohditaan ja vähemmistöt saavat äänensä esiin viisujen glitterin alta. Päiväkirjoissa esiintyy faneja 25 maasta, Ukrainasta Turkkiin ja USA:sta Venäjälle. Tavalliselle pulliaiselle viisut ovat vuosittainen toukokuinen laulukilpailu, mutta viisufanit elävät euroviisuja ympäri vuoden, missä päin maailmaa tahansa. Fanit käyvät omilla viisuleireillä, viisuristeilyillä ja tekevät omia versioita lempibiiseistään. Olennainen osa viisuja on fanaattisten fanien pyörittämä viisufanimedia, joka suoltaa viisu-uutisia 24/7.