Hyppää pääsisältöön

Kohtaamisia-podcast: Se, mitä ei yleensä sanota ääneen, yhdistää meitä kaikkia

Kohtaamisia podcast
Kohtaamisia podcast Kuva: YLE/Saara Paasikivi Podcast,kohtaamisia

Toimittaja Minna Korhonen kokosi podcast-sarjaansa samassa haastavassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä keskustelemaan toistensa kanssa. Oli kuitenkin yksi aihe, josta hän ei saanut ketään puhumaan.

Pyysin haastavassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä keskustelemaan kohtalotoverinsa kanssa. Vastakkain asettuivat unettomat, ADHD-aikuiset, mielenterveysomaiset, introvertit ja vähävaraiset. He paljastivat toisilleen mikä huolettaa tai naurattaa, mistä he saavat voimaa ja iloa. He päästivät iholle, vaikka avautuminen julkisesti aluksi arveluttikin.

Omista heikkouksistaan kertominen on rohkea teko. Se on merkki vahvuudesta ja siitä, että on ymmärtänyt jotakin olennaista ihmisenä olemisesta.

Omista heikkouksistaan kertominen on rohkea teko. Se on merkki vahvuudesta ja siitä, että on ymmärtänyt jotakin olennaista ihmisenä olemisesta. Sen, että meitä kaikki yhdistää samat tunteet ja tuntemukset, myös ne vaikeiksi mielletyt ja syvälle piilotetut. Ne, joiden luulemme koettelevan vain omaa itseä, ei muita. Mutta sydäntä riipivää surua, kalvavaa kateutta, hartiat jäykistävää vihaa tai mieltä masentavaa itseinhoa voi olla kellä tahansa. Ankara sisäinen kriitikko komentelee ja mollaa muitakin kuin sinua. Sen tajuaminen on vapauttavaa.

Eivätkä niin sanotut heikkoudet ole pelkästään huono asia. Kuten uneton Henri toteaa, unettomuus on tuonut hänelle lempeyttä muita ihmisiä kohtaan, ja hän kykenee vastaanottamaan vaikeitakin asioita muiden taholta. Se on hieno taito tässä ajassa, jossa korostuu jatkuva kilpailu ja vertailu siitä, kuka on parhain, tehokkain ja nuorekkain.

Osallistujat näyttivät kokevan keskustelut vapauttavina ja voimaannuttavina. Sitä ne olivat myös minulle, kun seurasin tapaamisia vierestä. Koin tunteita laidasta laitaan ja välillä olin pakahtua koskettavista paljastuksista. Tunnistin joistakin tarinoista osittain myös itseni ja sain oivalluksia. Tuli tunne, että samassa veneessä me ihmiset ollaan.

Kohtaamiset herättävät myötätuntoa ja toiveikkuutta epävakaassa maailmassa, ne ovat kaivattu hengähdystauko kiireen ja hälyn keskellä. Oli kuitenkin yksi aihe, johon en saanut lukuisista yrityksistä huolimatta ketään mukaan, nimittäin irtisanomaan joutuneita esimiehiä. Aihe on arka ja ajankohtainen, mutta ehkä syksyllä tärppää, kun kohtaamiset jatkuvat. Kiinnostuitko? Voit myös lähettää oman aihe-ehdotuksesi sähköpostilla osoitteeseen minna.korhonen@yle.fi.

Kuuntele kaikki Kohtaamisia sarjan podcastit Yle Areenasta

Millaista on arki ADHD:n kanssa? Aikuisena diagnoosin saanut tekstiilitaiteilija Leena Renko kertoo oman tarinansa.

Lisää ohjelmasta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua