Hyppää pääsisältöön

Kohtaamisia-podcast: Se, mitä ei yleensä sanota ääneen, yhdistää meitä kaikkia

Kohtaamisia podcast
Kohtaamisia podcast Kuva: YLE/Saara Paasikivi Podcast,kohtaamisia

Toimittaja Minna Korhonen kokosi podcast-sarjaansa samassa haastavassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä keskustelemaan toistensa kanssa. Oli kuitenkin yksi aihe, josta hän ei saanut ketään puhumaan.

Pyysin haastavassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä keskustelemaan kohtalotoverinsa kanssa. Vastakkain asettuivat unettomat, ADHD-aikuiset, mielenterveysomaiset, introvertit ja vähävaraiset. He paljastivat toisilleen mikä huolettaa tai naurattaa, mistä he saavat voimaa ja iloa. He päästivät iholle, vaikka avautuminen julkisesti aluksi arveluttikin.

Omista heikkouksistaan kertominen on rohkea teko. Se on merkki vahvuudesta ja siitä, että on ymmärtänyt jotakin olennaista ihmisenä olemisesta.

Omista heikkouksistaan kertominen on rohkea teko. Se on merkki vahvuudesta ja siitä, että on ymmärtänyt jotakin olennaista ihmisenä olemisesta. Sen, että meitä kaikki yhdistää samat tunteet ja tuntemukset, myös ne vaikeiksi mielletyt ja syvälle piilotetut. Ne, joiden luulemme koettelevan vain omaa itseä, ei muita. Mutta sydäntä riipivää surua, kalvavaa kateutta, hartiat jäykistävää vihaa tai mieltä masentavaa itseinhoa voi olla kellä tahansa. Ankara sisäinen kriitikko komentelee ja mollaa muitakin kuin sinua. Sen tajuaminen on vapauttavaa.

Eivätkä niin sanotut heikkoudet ole pelkästään huono asia. Kuten uneton Henri toteaa, unettomuus on tuonut hänelle lempeyttä muita ihmisiä kohtaan, ja hän kykenee vastaanottamaan vaikeitakin asioita muiden taholta. Se on hieno taito tässä ajassa, jossa korostuu jatkuva kilpailu ja vertailu siitä, kuka on parhain, tehokkain ja nuorekkain.

Osallistujat näyttivät kokevan keskustelut vapauttavina ja voimaannuttavina. Sitä ne olivat myös minulle, kun seurasin tapaamisia vierestä. Koin tunteita laidasta laitaan ja välillä olin pakahtua koskettavista paljastuksista. Tunnistin joistakin tarinoista osittain myös itseni ja sain oivalluksia. Tuli tunne, että samassa veneessä me ihmiset ollaan.

Kohtaamiset herättävät myötätuntoa ja toiveikkuutta epävakaassa maailmassa, ne ovat kaivattu hengähdystauko kiireen ja hälyn keskellä. Oli kuitenkin yksi aihe, johon en saanut lukuisista yrityksistä huolimatta ketään mukaan, nimittäin irtisanomaan joutuneita esimiehiä. Aihe on arka ja ajankohtainen, mutta ehkä syksyllä tärppää, kun kohtaamiset jatkuvat. Kiinnostuitko? Voit myös lähettää oman aihe-ehdotuksesi sähköpostilla osoitteeseen minna.korhonen@yle.fi.

Kuuntele kaikki Kohtaamisia sarjan podcastit Yle Areenasta

Millaista on arki ADHD:n kanssa? Aikuisena diagnoosin saanut tekstiilitaiteilija Leena Renko kertoo oman tarinansa.

Lisää ohjelmasta

 • Huvittavat ja ihanat isät – mokaileeko iskäsi yhtä hauskasti?

  Suosikkipodcastin isämokat: Onnittele isää huumorilla!

  Löytyikö isän puhelimesta arkaluontoisia kuvia äidistä? Sujahtiko iskän päähän hattu, joka ei ollutkaan oikeasti päähine? Kuulostaako tutulta, eli mokaileeko oma rakas isäsikin hassusti? Suosittu Kaverin puolesta kyselen -podcast teki isänpäivän kunniaksi spesiaalijakson, ja tässä Anna Karhunen ja Tiia Rantanen jakavat kavereiden hauskimmat isämokat. Kuuntele ja lue – naurutakuu!

 • Hotellimuusien matkassa

  Keskustelut luovat teoksia

  Kaksi taiteen tekijää - romaanikirjailija Riikka Pulkkinen ja teatteriohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen - hyppäsivät itselleen uudelle alueelle tehdessään keväällä 2019 podcastin Hotellimuusat Yleisradiolle.

 • Nyt kuunnellaan Yhden yön juttuja

  Mitä mielessä pyörii, kun oikeasti pitäisi jo nukkua?

  Halataanko vai kätelläänkö? Milloin pussataan? Kuka maksaa? Kuka nukkuu silmät auki, kenen on pakko järjestää hammasharjallekin kaveri? Puristaako kuukuppi? Millä peset kasvosi? Miksi mökillä tulee aina näppyjä?

 • Avoin kysymys - konkaritoimittajien opissa

  Kaikki haastattelemisesta.

  Miten Maria Veitola murtaa julkkiksen? Entä Seija Vaaherkumpu poliitikon? “Avoin kysymys” lupaa kertoa kaiken haastattelemisesta. Palkittu toimittaja Olli Seuri haluaa podcast-sarjallaan juhlistaa journalismia, mutta myös edistää journalismin avoimuutta ja hyviä journalistisia käytäntöjä. Diktaattori, julkkis, urheilija, poliitikko, nuori, asiantuntija, tavis.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua