Hyppää pääsisältöön

Suojaako kerran sairastettu borrelioosi uusilta tartunnoilta? Testaa tietosi punkeista.

Punkki pihdeissä.
Punkki pihdeissä. Kuva: Lars Kristian Flem akuutti

Kesä tekee tuloaan. Pihamaan pitkässä nurmessa odottaa kulkijaa mikroskooppisen pieni vihulainen, punkki. Punkkien välittämät taudit aiheuttavat vuosittain tuhansien ihmisten sairastumisen. Testaa tietosi punkkien torjunnasta ja nauti kesästä turvallisin mielin. Muistathan jokailtaisen punkkisyynin sekä ihmisille että lemmikeille, jos liikut luonnossa!

Punkeilta suojautumiseen riittää peittävä vaatetus.

Punkin voi tukehduttaa rasvalla.

Borrelioosiin on rokote.

Borrelioosia hoidetaan antibiooteilla.

Puutiaisaivotulehdukseen (TBE) on olemassa lääkehoito.

Borrelioosia esiintyy kaikissa punkeissa.

Punkin puremasta tulee aina ympyrän muotoinen ihottuma.

Puutiaisaivotulehdus (TBE) tarttuu muutamassa minuutissa pureman jälkeen.

Kerran sairastettu borrelioosi suojaa uudelta tartunnalta.

Borrelioosi on selvästi yleisempi kuin puutiaisaivotulehdus (TBE).

Asiantuntija:
JARMO OKSI
infektiosairauksien ylilääkäri, professori
Tyks ja Turun Yliopisto

Kuuntele:

Akuutti - elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

 • Kansanparantajia, aktivisteja ja parantavaa perunaa – Mosambikissa tieto on terveyttä

  Mosambikissa malarian riski on maailman suurin.

  Mosambik on yksi maailman kymmenestä köyhimmästä maasta. Kotimantereellaan Afrikassa se kuuluu Saharan eteläpuolisiin maihin, joissa olot ovat haastavat ja esimerkiksi malarian riski maailman suurin. Elinolojen parantamiseen tähtäävässä FDC-järjestössä työskentelevä lääkäri Julia Magaia kertoo, että juuri malarian, hivin ja tuberkuloosin kaltaiset tarttuvat taudit ovat ripulitautien ohella isoimmat kansanterveysongelmat.

 • Varpusparvi hotellihuoneen pöntössä – Mitä reissussa uskaltaa syödä?

  Ripuli on yleisin matkailijaa vaivaava terveysongelma.

  Maha kuralla ja kaikki suun kautta sisään nautittu tuntuu valuvan pikavauhtia pönttöön. Vatsassa kouristelee ja rantapäivä vaihtuu hotellihuoneen vessan läheisyydessä norkoiluksi. Ripuli on yleisin matkailijaa vaivaava terveysongelma. Sekoittiko ruoka pakin vai onko kyse jostain vakavammasta?

 • Matkailijoiden tuomat eksoottiset sairaudet ovat jo arkipäivää

  Suomessa eksoottiset sairaudet ovat jo tuttu juttu.

  Ihmiset liikkuvat maapallolla enemmän kuin koskaan. Pelkästään suomalaiset tekevät vuodessa noin 9 miljoonaa ulkomaanmatkaa. Virukset, bakteerit ja loiset hyppäävät helposti matkustajien kyytiin ja siirtyvät uusille alueille. Vielä suuremman tartuntatautiriskin kantavat ihmiset, jotka liikkuvat ympäri maailmaa pakon sanelemina. Esimerkiksi ilmastonmuutos pakottaa ihmisvirrat liikkeelle.