Hyppää pääsisältöön

Suojaako kerran sairastettu borrelioosi uusilta tartunnoilta? Testaa tietosi punkeista.

Punkki pihdeissä.
Punkki pihdeissä. Kuva: Lars Kristian Flem akuutti

Kesä tekee tuloaan. Pihamaan pitkässä nurmessa odottaa kulkijaa mikroskooppisen pieni vihulainen, punkki. Punkkien välittämät taudit aiheuttavat vuosittain tuhansien ihmisten sairastumisen. Testaa tietosi punkkien torjunnasta ja nauti kesästä turvallisin mielin. Muistathan jokailtaisen punkkisyynin sekä ihmisille että lemmikeille, jos liikut luonnossa!

Punkeilta suojautumiseen riittää peittävä vaatetus.

Punkin voi tukehduttaa rasvalla.

Borrelioosiin on rokote.

Borrelioosia hoidetaan antibiooteilla.

Puutiaisaivotulehdukseen (TBE) on olemassa lääkehoito.

Borrelioosia esiintyy kaikissa punkeissa.

Punkin puremasta tulee aina ympyrän muotoinen ihottuma.

Puutiaisaivotulehdus (TBE) tarttuu muutamassa minuutissa pureman jälkeen.

Kerran sairastettu borrelioosi suojaa uudelta tartunnalta.

Borrelioosi on selvästi yleisempi kuin puutiaisaivotulehdus (TBE).

Asiantuntija:
JARMO OKSI
infektiosairauksien ylilääkäri, professori
Tyks ja Turun Yliopisto

Kuuntele:

Akuutti - elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

 • Juoksu vapauttaa mielen – “Juoksulenkki voi olla meditatiivinen kokemus”

  Juoksulenkillä kannattaa liikuttaa kehon lisäksi myös mieltä

  – Ihminen on kokonaisuus, siksi juoksulenkillä kannattaa liikuttaa kehon lisäksi myös mieltä. Juoksun mahdollisuudet ovat valtavat ja se on fyysisten terveysvaikutusten lisäksi erinomainen väline ajatusten jäsentämiseen ja koostamiseen. Näin sanoo entinen kilpajuoksija ja psykoterapeutti Kirsi Valasti.

 • Juotko liikaa? Lue lääkärin vinkit alkoholin kohtuukäyttöön

  Lääkärin vinkit alkoholin kohtuukäyttöön.

  A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki on auttanut monta alkoholin suurkuluttajaa kohtuukäyttäjäksi – pienin askelin. Kohtuukäyttöön siirtyminen vaatii ennen kaikkea tukea ja lujaa tahtoa. Syyllisyyden tunteen Simojoki kannustaa heittämään romukoppaan.

 • Dengue-kuume kaatoi Tuulikin Thaimaassa: "Muistan ajatelleeni, ettei haittaisi, vaikka kuolisin tähän."

  Kerro meille kokemuksesi lomalla sairastumisesta.

  Muistatko sen ulkomaanmatkan, kun sairastuit vatsatautiin tai joku muu tauti laittoi lomasuunnitelmat uusiksi? Epäilemättä muistat. Akuutti kerää kesän ajan teidän tarinoitanne reissussa iskeneistä taudeista, oli sitten kyse Ruotsin risteilyn pilanneesta noroviruksesta tai jostain vakavammasta matkalla iskeneestä taudista. Julkaisemme kokemuksianne Akuutin verkkosivuilla kesän jälkeen. Tuulikki Viitaniemi sairastui vuonna 2002 Thaimaassa dengue-kuumeeseen. Hänen tarinansa voit lukea jo nyt.