Hyppää pääsisältöön

Suojaako kerran sairastettu borrelioosi uusilta tartunnoilta? Testaa tietosi punkeista.

Punkki pihdeissä.
Punkki pihdeissä. Kuva: Lars Kristian Flem akuutti

Kesä tekee tuloaan. Pihamaan pitkässä nurmessa odottaa kulkijaa mikroskooppisen pieni vihulainen, punkki. Punkkien välittämät taudit aiheuttavat vuosittain tuhansien ihmisten sairastumisen. Testaa tietosi punkkien torjunnasta ja nauti kesästä turvallisin mielin. Muistathan jokailtaisen punkkisyynin sekä ihmisille että lemmikeille, jos liikut luonnossa!

Punkeilta suojautumiseen riittää peittävä vaatetus.

Punkin voi tukehduttaa rasvalla.

Borrelioosiin on rokote.

Borrelioosia hoidetaan antibiooteilla.

Puutiaisaivotulehdukseen (TBE) on olemassa lääkehoito.

Borrelioosia esiintyy kaikissa punkeissa.

Punkin puremasta tulee aina ympyrän muotoinen ihottuma.

Puutiaisaivotulehdus (TBE) tarttuu muutamassa minuutissa pureman jälkeen.

Kerran sairastettu borrelioosi suojaa uudelta tartunnalta.

Borrelioosi on selvästi yleisempi kuin puutiaisaivotulehdus (TBE).

Asiantuntija:
JARMO OKSI
infektiosairauksien ylilääkäri, professori
Tyks ja Turun Yliopisto

Kuuntele:

Akuutti - elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

 • Voivatko oikomiskojeet aiheuttaa äännevirheitä?

  Miten oikomiskojeet vaikuttavat lapsen puheen kehitykseen?

  Jo ennen kouluikää moni lapsi saa suuhunsa jonkin oikomiskojeen hyvän purukaluston ja kunnollisen purennan tukemiseksi. Kun lapsen suuhun ilmestyy ylimääräinen laite, voi puhe puuroutua. Miten selkeät ärrät ja ässät sekä hyvä purenta ja kaunis hammasrivistö saadaan mahtumaan samaan suuhun? Entä mitä tapahtuu puuroutuneelle puheelle, kun hoito päättyy?

 • Tiesitkö tämän mustikasta?

  Säännöllinen mustikan syöminen voi lieventää tulehdustilaa.

  Mustikka on metsien kultakimpale. Jo muutama desi mustikoita päivässä auttaa kattamaan hyvän osan esimerkiksi päivän kuitumäärästä ja E-vitamiinitarpeesta. Säännöllinen mustikoiden syöminen voi myös lieventää esimerkiksi diabetekseen ja sepelvaltimotautiin liittyvää matala-asteista tulehdustilaa.

 • Juoksu vapauttaa mielen – “Juoksulenkki voi olla meditatiivinen kokemus”

  Juoksulenkillä kannattaa liikuttaa kehon lisäksi myös mieltä

  – Ihminen on kokonaisuus, siksi juoksulenkillä kannattaa liikuttaa kehon lisäksi myös mieltä. Juoksun mahdollisuudet ovat valtavat ja se on fyysisten terveysvaikutusten lisäksi erinomainen väline ajatusten jäsentämiseen ja koostamiseen. Näin sanoo entinen kilpajuoksija ja psykoterapeutti Kirsi Valasti.

 • Juotko liikaa? Lue lääkärin vinkit alkoholin kohtuukäyttöön

  Lääkärin vinkit alkoholin kohtuukäyttöön.

  A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki on auttanut monta alkoholin suurkuluttajaa kohtuukäyttäjäksi – pienin askelin. Kohtuukäyttöön siirtyminen vaatii ennen kaikkea tukea ja lujaa tahtoa. Syyllisyyden tunteen Simojoki kannustaa heittämään romukoppaan.