Hyppää pääsisältöön

Tubettaja Tume ryhtyy Ylen uutuussarjassa oikeisiin töihin

Summerin juontaja Tume
Summerin juontaja Tume Kuva: Yle/Jami Nurminen Summeri

Tubettajana ja Summerin juontajana tunnettu Tume on useasti saanut kuulla saman laulun. Menisit sinäkin oikeisiin töihin.

Mitä ne oikeat työt sitten ovat? Sitä Tume testaa Ylen uudessa sarjassa, joka nähdään Yle Areenassa kesällä 2017.

Testattavat duunit valittiin kahdella kriteerillä: Ne vaativat kaikki jonkin verran kuntoa ja ovat kaikki sellaisia, joihin nuoret voivat hakea. Tume tekee hommia mm. postien lajittelijana, kukkavarastolla, ruokalähettinä, feissarina, viemärin kunnossapitäjänä ja siivojana.

– Feissaaminen oli psyykkisesti rankin duuni. On vaikea lähestyä ihmisiä, kun ne vain ignoraa sut ja tiedät etukäteen, ettei toikaan tule pysähtymään ja kuuntelemaan, mitä sanottavaa sulla on, Tume pohtii.

Tumen mielestä sarja valottaa eri työtehtävien arkea. Jokaisessa jaksossa käydään läpi työn hyvät ja huonot puolet sekä tehtävästä käteen jäävä päiväpalkka. Tume itse on oppinut sarjasta uudenlaista arvostusta työtä kohtaan.

– [Kaikkia testaamiani] duuneja tarvitaan, että yhteiskunta pyörii. Rahan eteen on tehtävä töitä.

Sarjan ensimmäisessä jaksossa Tume pyöräilee pitkin Helsinkiä Foodoran ruokalähettinä. Voit katsoa jakson tämän jutun lopusta tai Yle Areenasta.

– Se oli ehdottomasti hauskin duuni, koska samalla pääsi ulos ja pyöräilemään. Lisäksi se on uuden ajan työ, jota tehdään kännykkäsovelluksen kautta. Mutta sitä en sano, ettei sekin olisi ollut haastavaa: Ruoka on toimitettava ajoissa, lämpimänä ja mieluiten kuljetusrasian sisäpuolella, Tume nauraa.

Harkitsisiko tubettaja kuitenkaan omasta työstään luopumista? Ei missään nimessä, luova työ on Tumen juttu.

– Oon aina tiennyt, että oon etuoikeutettu, kun saan tehdä "iisimpää" hommaa työkseni. Varmaan ulospäin näyttää siltä, että mun työ [tubettajana] on helppoa, koska se ei ole fyysistä, eikä se työn määrä näy. Käytännössä tämä työ on kuitenkin vaatinut viiden vuoden jokapäiväistä tekemistä!

Tume oikeissa töissä: ruokalähettinä Yle Areenassa:

Tume oikeissa töissä: 10 osaa torstaisin Yle Areenassa 8. kesäkuuta alkaen

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.