Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Avoin wifi houkuttelee – älä unohda vaaroja

Kaksi nuorta ihmistä kahvilassa tms., etualalla oleva näpyttää puhelintaan.
Kaksi nuorta ihmistä kahvilassa tms., etualalla oleva näpyttää puhelintaan. Kuva: Toa Heftiba / Unsplash Yle Oppiminen,Digitreenit,WLAN,Wi-Fi

Kun liityt avoimeen wifi-verkkoon, paljastat verkkotoimintasi muille. On kuitenkin monia tapoja suojautua riskeiltä. Perehdy muutamaan hyödylliseen vinkkiin.

Lähiverkko wifi on yksi tapa yhdistää digilaitteet internettiin. Avoin wifi on langaton lähiverkko, jossa ei vaadita salasanaa. Wifi-verkko on käytännössä avoin myös silloin, kun salasana on kaikkien näkyvillä tai kuka vain voi sitä pyytää.

Avoimessa verkossa kaikki tieto kulkee ikäänkuin selkokielellä. Avoimen verkon liikennettä voi verrata lyhtyaaaltoradiopuhelimiin: Kunhan olet oikealla taajuudella, kuulet kaiken.

Muut saman avoimen verkon käyttäjät voivat saada selville esimerkiksi salasanat tai käyttäjätunnukset. Verkkorikolliset käyttävät tähän ohjelmaa, joka nappaa dataliikenteen ja muuttaa sen tekstiksi näytölleen. Urkkijalle avoin verkko on kuin noutopöytä.

Mikä on wifi tai WLAN?

  • Langaton Lan eli WLAN (englanniksi Wireless Local Area Network) on yleisnimi erilaisille langattomille lähiverkoille.
  • Oikeastaan wifi on vain yksi langattomien lähiverkkojen tekniikoista. Tavaramerkin takana on Wi-Fi Alliance. Wifistä on kuitenkin tullut synonyymi WLAN:ille.
  • Kotiin langaton verkko syntyy reitittimellä (eli tukiasemalla tai modeemilla).
  • Wlan- eli wifi-verkkoja on myös julkisissa tiloissa, yrityksissä ja kaupunkien keskustoissa.
  • Langattomassa lähiverkossa data liikkuu laitteiden tai yhteyspisteiden välillä radioaaltoja pitkin. Joka yhteyspisteessä on antenni, joka lähettää ja vastaanottaa radiosignaalia.
  • Radiosignaali lähtee liikkeelle tietyllä voimakkuudella. Erkaantuessaan yhteyspisteestä se heikkenee ilmassa.

Toinen tapa päästä mobiililaitteella nettiin on mobiilidata eli yleisimmin 4G- tai 5G-verkko. Mobiilidataa ovat myös H, H+ ja 3G.

Mobiilidata on turvallisempi vaihtoehto kuin langaton wifi-verkko. Aina sitä ei kuitenkaan voi käyttää.

Kuvakaappaus puhelimen pikavalikosta: Valittuna wifi-verkko, ei mobiilidataa.
Puhelimessa verkko on helppo valita aloitusnäytön pikavalinnoista. Mobiilidataa ja wifiä ei tarvitse pitää yhtä aikaa päällä. Kuvakaappaus puhelimen pikavalikosta: Valittuna wifi-verkko, ei mobiilidataa. Digitreenit,WLAN,Wi-Fi

Varmista wifi-verkon oikea nimi henkilökunnalta

Verkkorikollinen voi luoda yhteyspisteen, jolla on sama tai lähes sama nimi kuin esimerkiksi hotellin omalla wifi-verkolla. Silloin saatat vahingossa yhdistää laitteesi valeverkkoon. Urkkija voi salakatsella kaikkea liikennettä ja napata haluamansa tiedot.

Verkkopisteen lisäksi rikollinen voi myös perustaa väärennetyn kirjautumissivun, joka näyttää samalta tai melkein samalta kuin vaikkapa hotellin kirjautumissivu.

Aloita siis tarkistamalla wifi-verkon oikea nimi. Jos se on Kuppila, älä eksy Kuppila1-nimiseen verkkoon.

Joskus wifiin pääsee vain maksua vastaan – varsinkin ulkomailla. Riskinä on, että verkkourkkija voi ohjata sinut väärennetylle kirjautumissivulle, johon joudut laittamaan maksukorttisi numeron. Tarkista siksi verkon käyttöehdot henkilökunnalta aina ennen sisäänkirjautumista. Onko verkko todella maksullinen?

Sulje laitteestasi wifi-yhteys aina, kun et tarvitse sitä

Kun olet kerran yhdistänyt laitteesi avoimeen verkkoon, laite muistaa verkon myöhemminkin. Jos olet valinnut tuolle verkolle Liitä automaattisesti, Automaattinen yhdistäminen tai vastaavaa, puhelimesi tai kannettavasi liittyy siihen automaattisesti, kun sinulla on wifi päällä. Näin saatat huomaamattasi ajautua rikolliseen verkkoon ja jakaa yksityisiä tietojasi aivan ohimennen.

Älä siis valitse avoimissa verkoissa automaattista yhdistämistä. Varmin keino on sulkea wifi-yhteys laitteesi asetuksista aina, kun et sitä tarvitse.

Kun seuraavan kerran menet wifiin, laita wifi-täppä päälle uudestaan. Vain näin tiedät, mihin verkkoon olet oikeasti yhteydessä.

Puhelimen asetuksissa valittu wifi-verkkoon liittyminen automaattiseksi.
Tässä wifi-verkko on valittuna automaattiseksi. Tee tämä vain luotetuille verkoille. Kuva iPhonesta. Puhelimen asetuksissa valittu wifi-verkkoon liittyminen automaattiseksi. Digitreenit,WLAN,Wi-Fi

Älä mene pankkkiin, sähköpostiin tai ostoksille avoimessa verkossa

Jos et voi välttää avoimeen wifiin menoa, vältä kuitenkin tietoturvan kannalta kriittisiä asioita, kuten pankkiasiointia, sähköpostitilille kirjautumista tai nettishoppailua.

Nyrkkisääntö on tämä: Vältä avoimissa verkoissa kaikkea sellaista toimintaa, jonka haluat pysyvän salassa.

Tarkista, että verkko-osoitteessa lukon kuva

Verkko-osoitteen edessä oleva lukon kuva salaa liikenteen nettiselaimesi ja vastaanottajan, kuten pankin sivun välillä. Kirjain S osoitteen alussa kertoo samasta asiasta: Https on siis parempi kuin Http. Silloin tuo osa liikenteestä on suojattua eikä sitä voi vakoilla täysin avoimesti, vaikka olisitkin avoimessa verkossa.

Huomaa, että lukon kuva tai s-kirjain eivät takaa itse verkkosivun luotettavuutta. Myös huijauskaupan osoitteen edessä on usein lukko. Yhteytesi sinne on kuitenkin suojattu.

Käytä VPN-palveluja

Vielä parempi keino on käyttää VPN-palveluja. VPN on kuin eristetty putki - se muodostaa suojatun kanavan, jota pitkin liikenteesi kulkee. Tietoliikenne kulkee putkea pitkin toiselle palvelimelle ja vasta sitten sille sivustolle, jolle olet menossa - esimerkiksi sähköpostiisi. Näin kukaan ei voi salaa seurata sinua.

Mikä on VPN?

VPN on virtuaalinen erillisverkko (Virtual Private Network).

Kun käytät VPN:ää:

  • Verkkorikollinen ei pääse dataasi käsiksi: VPN salaa kaiken dataliikenteesi ohjaamalla sen verkkosivulle suojatun palvelimen kautta.
  • Voit selata nettiä anonyymisti: VPN salaa IP-osoitteesi (kaikilla laitteilla, jotka on kytketty internetiin on oma IP-osoite) ja näyttää sen sijaan palvelun IP-osoitteen.
  • Voit kiertää maantieteellisen rajauksen eli ns. geoblokkauksen: VPN-palveluilla on suojattuja palvelimia eri maissa, joten voit valita IP-osoitteen monesta eri maasta. VPN-palvelujen tarjoamien vaihtoehtoisten IP-osoitteiden määrä vaihtelee.

VPN:n käyttö voi hidastaa yhteyttäsi.

Lisää tietoa VPN:stä löydät tästä Digitreenistä.

Valitse avoimen sijaan suojattu wifi-verkko

Jos mahdollista, unohda avoin wifi. Suljettu wifi-verkko eroaa avoimesta siten, että siinä tarvitaan salasanaa, joka ei ole kenen tahansa saatavilla. Vain ne, jotka ovat suljetussa verkossa, pystyvät seuraamaan sen dataa.

Eri laitteet kertovat hiukan eri tavoin, onko wifi-yhteys avoin vai suojattu. Perehdy oman puhelimesi, tietokoneesi ja tablettisi tapaan kertoa suojauksesta.

Kuvakaappaus puhelimen asetuksista, näkyy suljettuja ja avoin wifi-verkko.
arjolla olevia wifi-verkkoja. Salasanalla suojatuissa on lukon kuva, avoimissa ei. Kuva Samsung A41-puhelimen asetuksista. Kuvakaappaus puhelimen asetuksista, näkyy suljettuja ja avoin wifi-verkko. Yle Oppiminen,Digitreenit,WLAN,Wi-Fi

Tee myös kotiverkostasi suojattu

Avoimen wifin vaarat eivät väijy vain oman kodin ulkopuolella tai ulkomailla. Kotonakin voit tulla huijatuksi. Jollet ole suojannut omaa langatonta verkkoasi salasanalla, kotiverkkosi on yhtä riskialtis kuin avoin wifi missä tahansa.

Kuka hyvänsä voi käyttää kotisi avointa wifi-verkkoa vaikka elokuvien lataamiseen verkosta. Jos tekijänoikeuksia valvova yritys tarkistaa, kuka elokuvia on ladannut, vastaan tulee sinun nimesi.

Verkkorikolliset saattavat myös päästä avoimen kotiverkkosi kautta yksityisiin tietoihisi. Esimerkiksi jos jaat kovalevysi lähiverkkoosi, kuka tahansa voi lukea sitä tai kirjoittaa sille, tai vaikka kaapata lomakuvasi.

Grafiikkakuva 3 hahmosta avoimen wifi-verkon äärellä, tietoa siirtyy urkkijan koneelle.
Grafiikkakuva 3 hahmosta avoimen wifi-verkon äärellä, tietoa siirtyy urkkijan koneelle. Kuva: YLE / Martin Huldin Yle Oppiminen,Digitreenit,WLAN,Wi-Fi,langattomat verkot

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Muokkaukset:
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
8.12.20 Poistettu tai korjattu toimimattomia linkkejä.
20.10.21: Kuvia ajan tasalle, täsmennetty kappaleita automaattisesta yhdistämisestä wifi-verkkoon ja osoitteen alun https-merkinnästä.
7.12.22: Juttu kauttaltaan ajan tasalle.

Keskustele