Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Avoin wifi houkuttelee – älä unohda vaaroja

Digitreenin pääkuvapohjalla teksti Avoin wifi ja käsi joka pitää puhelinta.
Digitreenin pääkuvapohjalla teksti Avoin wifi ja käsi joka pitää puhelinta. Kuva: YLE / Pixabay CC0 Yle Oppiminen,Digitreenit,WLAN,Wi-Fi

Avoimeen wifi-lähiverkkoon liittymällä paljastaa itsensä. On kuitenkin monia tapoja suojautua riskeiltä. Perehdy muutamaan hyödylliseen vinkkiin.

Avoin wifi on langaton lähiverkko, johon voi yhdistää älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen ja sitten surffata internetissä.

Avoimessa verkossa kaikki tieto kulkee ikäänkuin selkokielellä. Avoimen verkon liikennettä voi verrata LA-radiopuhelimen kuunteluun: jos vain on oikealla taajuudella, kuulee kaiken.

Muut saman avoimen verkon käyttäjät voivat saada selville esimerkiksi salasanat tai käyttäjätunnukset. Verkkorikollinen käyttää tähän ohjelmaa, joka nappaa dataliikenteen ja muuttaa sen tekstiksi näytölleen. Urkkijalle avoin verkko on kuin noutopöytä.

Mikä on wifi tai WLAN?

  • Langaton Lan eli WLAN (englanniksi Wireless Local Area Network) on yleisnimi erilaisille langattomille lähiverkoille.
  • Oikeastaan wifi on vain yksi langattomien lähiverkkojen tekniikoista. Tavaramerkin takana on Wi-Fi Alliance. Wifistä on kuitenkin tullut synonyymi WLAN:ille.
  • Kotiin langaton verkko syntyy reitittimellä (eli tukiasemalla tai modeemilla).
  • Wlan- eli wifi-verkkoja on myös julkisissa tiloissa, yrityksissä ja kaupunkien keskustoissa.
  • Langattomassa lähiverkossa data liikkuu laitteiden tai yhteyspisteiden välillä radioaaltoja pitkin. Joka yhteyspisteessä on antenni, joka lähettää ja vastaanottaa radiosignaalia.
  • Radiosignaali lähtee liikkeelle tietyllä voimakkuudella. Erkaantuessaan yhteyspisteestä se heikkenee ilmassa.
Kuvakaappaus puhelimen pikavalikosta: Valittuna wifi-verkko, ei mobiilidataa.
Puhelimessa verkko on helppo valita aloitusnäytön pikavalinnoista. Mobiilidataa ja wifiä ei tarvitse pitää yhtä aikaa päällä. Kuvakaappaus puhelimen pikavalikosta: Valittuna wifi-verkko, ei mobiilidataa. Digitreenit,WLAN,Wi-Fi

Puhelimen kautta otettu verkkoyhteys eli mobiilidata on turvallisempi vaihtoehto kuin langaton wifi-verkko. Aina sitä ei kuitenkaan voi käyttää.

kaksi kuvakaappauksia puhelimen aloitusnäytöltä: toisessa valittuna wifi-verkko, toisessa mobiilidata.
Ylempi puhelin on wifi-verkossa, alempi mobiiliverkossa. 4G+ on nopeampi verkko kuin 4G. Mobiilidataa ovat myös H, H+, 3G ja 5G. kaksi kuvakaappauksia puhelimen aloitusnäytöltä: toisessa valittuna wifi-verkko, toisessa mobiilidata. Wi-Fi,Digitreenit,Mobiilidata

Kysy neuvoa henkilökunnalta

Hotellissa tai kuppilassa kannattaa aina tarkistaa wifi-verkon oikea nimi. Jos verkon nimi on Kuppila, älä eksy Kuppila1-nimiseen verkkoon.

Verkkorikollinen voi luoda yhteyspisteen, jolla on sama tai lähes sama nimi kuin hotellin omalla wifi-verkolla. Silloin saatat vahingossa yhdistää laitteesi valeverkkoon. Urkkija voi salakatsella kaikkea liikennettä ja napata haluamansa tiedot. Verkkopisteen lisäksi rikollinen voi myös perustaa väärennetyn kirjautumissivun, joka näyttää samalta tai melkein samalta kuin vaikkapa hotellin kirjautumissivu.

Joiskus kahviloissa ja hotelleissa wifiin pääsee vain maksua vastaan – varsinkin ulkomailla. Riskinä on, että verkkourkkija voi ohjata sinut väärennetylle kirjautumissivulle, johon joudut laittamaan maksukorttisi numeron. Tarkista siksi verkon käyttöehdot henkilökunnalta aina ennen sisäänkirjautumista. Onko verkko todella maksullinen?

Sulje laitteestasi wifi-yhteys aina, kun et tarvitse sitä

Kun olet kerran yhdistänyt laitteesi avoimeen verkkoon, laite muistaa verkon myöhemminkin. Jos olet valinnut tuolle verkolle Liitä automaattisesti, Automaattinen yhdistäminen tai vastaavaa, puhelimesi tai kannettavasi liittyy siihen automaattisesti, kun sinulla on wifi päällä. Näin saatat huomaamattasi ajautua rikolliseen verkkoon ja jakaa yksityisiä tietojasi aivan ohimennen.

Älä siis valitse avoimissa verkoissa automaattista yhdistämistä. Varmin keino on sulkea wifi-yhteys laitteesi asetuksista (tai puhelimen alkunäytössä esiin sipaistavasta palkista) aina, kun et sitä tarvitse.

Puhelimen asetuksissa valittu wifi-verkkoon liittyminen automaattiseksi.
Tässä wifi-verkko on valittuna automaattiseksi. Tee tämä vain luotetuille verkoille. Kuva iPhonesta. Puhelimen asetuksissa valittu wifi-verkkoon liittyminen automaattiseksi. Digitreenit,WLAN,Wi-Fi

Kun seuraavan kerran menet wifiin, laita wifi-täppä päälle uudestaan. Vain näin tiedät, mihin verkkoon olet oikeasti yhteydessä.

Älä mene sähköpostiin tai ostoksille

Jos avoimeen wifiin on aivan pakko mennä, vältä sähköpostien kirjoittamista ja ostosten tekoa verkkoselaimessa. Myös verkkopankkitunnusten käytössä kannattaa olla varovainen (ks. seuraava kohta).

Tarkista, että verkko-osoitteessa lukon kuva

Verkko-osoitteen edessä oleva lukon kuva salaa liikenteen nettiselaimesi ja vastaanottajan, kuten pankin sivun välillä. Kirjain S osoitteen alussa kertoo samasta asiasta: Https on siis parempi kuin Http. Silloin tuo osa liikenteestä on suojattua eikä sitä voi vakoilla täysin avoimesti, vaikka olisitkin avoimessa verkossa.

Huomaa, että lukon kuva tai s-kirjain eivät takaa itse verkkosivun luotettavuutta. Myös huijauskaupan osoitteen edessä on usein lukko. Yhteytesi sinne on kuitenkin suojattu.

Käytä VPN-palveluja

Vielä parempi keino on käyttää VPN-palveluja. VPN on kuin eristetty putki - se muodostaa suojatun kanavan, jota pitkin liikenteesi kulkee. Tietoliikenne kulkee putkea pitkin toiselle palvelimelle ja vasta sitten sille sivustolle, jolle olet menossa - esimerkiksi Facebookiin. Näin kukaan ei voi salaa seurata sinua. Tarjolla on niin ilmaisia kuin maksullisiakin VPN-palveluja.

Mikä on VPN?

VPN on virtuaalinen erillisverkko (Virtual Private Network).

Kun käytät VPN:ää:

  • Verkkorikollinen ei pääse dataasi käsiksi: VPN salaa kaiken dataliikenteesi ohjaamalla sen verkkosivulle suojatun palvelimen kautta.
  • Voit selata nettiä anonyymisti: VPN salaa IP-osoitteesi (kaikilla laitteilla, jotka on kytketty internetiin on oma IP-osoite) ja näyttää sen sijaan palvelun IP-osoitteen.
  • Voit kiertää maantieteellisen rajauksen eli ns. geoblokkauksen: VPN-palveluilla on suojattuja palvelimia eri maissa, joten voit valita IP-osoitteen monesta eri maasta. VPN-palvelujen tarjoamien vaihtoehtoisten IP-osoitteiden määrä vaihtelee.

VPN:n käyttö voi hidastaa yhteyttäsi.

Monet yritykset käyttävät VPN:ää, jotta työntekijät pääsevät yrityksen sisäiseen verkkoon etätyössä.

Sekä ilmaisia että maksullisia VPN-sovelluksia löytyy mobiililaitteille ja tietokoneelle.

Lisää tietoa VPN:stä löydät tästä Digitreenistä.

Valitse avoimen sijaan suojattu verkko

Jos mahdollista, unohda avoin wifi. Suljettu wifi-verkko eroaa avoimesta siten, että siinä tarvitaan salasanaa - eikä kuka tahansa näin ollen pääse verkkoon. Vain ne, jotka ovat suljetussa verkossa, pystyvät seuraamaan sen dataa.

Eri laitteet kertovat hiukan eri tavoin, onko wifi-yhteys avoin vai suojattu. Perehdy oman puhelimesi, tietokoneesi ja tablettisi tapaan kertoa suojauksesta.

Kuvakaappaus puhelimen asetuksista, tarjolla avoimia ja suljettuja wifi- verkkoja.
Tarjolla olevia wifi-verkkoja. Suojatuissa on lukon kuva, avoimissa ei. Kuva Samsung A5-puhelimen asetuksista. Kuvakaappaus puhelimen asetuksista, tarjolla avoimia ja suljettuja wifi- verkkoja. Yle Oppiminen,Digitreenit,WLAN,Wi-Fi

Tee myös kotiverkostasi suojattu

Avoimen wifin vaarat eivät väijy vain oman kodin ulkopuolella tai ulkomailla. Kotonakin voit tulla huijatuksi. Jollet ole suojannut omaa langatonta verkkoasi salasanalla, kotiverkkosi on yhtä riskialtis kuin avoin wifi missä tahansa.

Kuka hyvänsä voi käyttää kotisi avointa wifi-verkkoa vaikka elokuvien lataamiseen verkosta. Jos tekijänoikeuksia valvova yritys tarkistaa, kuka elokuvia on ladannut, vastaan tulee sinun nimesi.

Verkkorikolliset saattavat myös päästä avoimen kotiverkkosi kautta yksityisiin tietoihisi. Esimerkiksi jos jaat kovalevysi lähiverkkoosi, kuka tahansa voi lukea sitä tai kirjoittaa sille, tai vaikka kaapata lomakuvasi.

Käytä tervettä järkeä

Jos et ole varma wifi-verkon turvallisuudesta, harkitse vielä kerran. Jos vain voit, käytä wifin sijaan mobiilidataa.

Tutustu myös Viestintäviraston raporttiin langattomien lähiverkkojen turvallisuudesta.

Grafiikkakuva 3 hahmosta avoimen wifi-verkon äärellä, tietoa siirtyy urkkijan koneelle.
Grafiikkakuva 3 hahmosta avoimen wifi-verkon äärellä, tietoa siirtyy urkkijan koneelle. Kuva: YLE / Martin Huldin Yle Oppiminen,Digitreenit,WLAN,Wi-Fi,langattomat verkot

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
8.12.20 Poistettu tai korjattu toimimattomia linkkejä.
20.10.21: Kuvia ajan tasalle, täsmennetty kappaleita automaattisesta yhdistämisestä wifi-verkkoon ja osoitteen alun https-merkinnästä.

Digitreenit

Keskustele