Hyppää pääsisältöön

"Hienoa jos vanhat oikein loiskaa!" - Aake Kalliala ja Eeva Litmanen pohtivat ikäihmisten seksielämää

Eeva Litmanen ja Aake Kalliala
Eeva Litmanen ja Aake Kalliala Kuva: Yle eeva litmanen ja aake kalliala

Kesä on rakkauden aikaa ja myös Teeman Elävä arkisto pysähtyy sen äärelle. Rakastetut näyttelijät Aake Kalliala ja Eeva Litmanen kertovat tuoreessa haastattelussa, mitä he itse rakastavat - ja miettivät, miten vanhusten rakkauselämään suhtaudutaan. Paketin toinen ohjelma peilaa hauskasti 70-luvun alun rakkauskäsityksiä.

Ohjelmat televisiossa:
Torstaina 8.6. klo 22.21
Perjantaina 9.6. klo 14.55
Teeman Elävän arkiston ohjelmat löytyvät omana kokonaisuutenaan nyt myös Yle Areenasta.

Näyttelijät Aake Kalliala ja Eeva Litmanen muistetaan muun muassa legendaarisista sketsiviihdeohjelmista, mutta samoihin tuotantoihin he eivät päätyneet. Eeva oli mukana Velipuolikuussa ja Mutapainin ystävissä, kun taas Aake tähditti Pirkka-Pekka Peteliuksen kanssa Hymyhuulia. Kyseiset huumoriklassikot löytyvät kokonaisina sarjoina Yle Areenan Toivotut -kokonaisuudesta.

Yhdessä he ovat näytelleet vain niin ikään Areenasta löytyvässä Hääyö myytävänä -draamassa (1979) ja toki Kotikatu -sarjassa.

Eeva Litmanen Velipuolikuu -ohjelmassa
Eeva Litmanen Velipuolikuu -ohjelmassa Eeva Litmanen Velipuolikuu -ohjelmassa Kuva: Yle Eeva Litmanen
Aake Kalliala Hymyhuulet -ohjelmassa
Aake Kalliala Hymyhuulet -ohjelmassa. Aake Kalliala Hymyhuulet -ohjelmassa Kuva: Yle Aake Kalliala

Peltikattoihin erikoistunut putkimies

Eevan ja Aaken jälleennäkeminen tapahtui TV1:n uudessa Rakkautta vain -sarjassa, jossa Suomen tunnetuimmat seniori-ikäiset näyttelijät improvisoivat pikatreffejä, eli luovat itse hahmonsa ja keksivät lennossa vuorosanansa.

"Olin ensin aika epäileväinen tällaisen jutun suhteen. Mutta kun kuulin, keitä muita oli lupautunut mukaan, niin juu kyllä sitten minäkin, ilman muuta..", Aake Kalliala kertoo. Sarjassa näyttelevät mm. Esko Salminen, Heikki Kinnunen, Kirsti Wallasvaara, Rea Mauranen ja Esko Roine. Sarja perustuu saksalaiseen formaattiin ja sen on ohjannut Laura Joutsi.

Ennen kuvauksia Aake Kalliala ajatteli, että täytyy istua alas ja laittaa paperille joku rivi omasta hahmosta. "Kirjoitin siihen ihan heti, että Pieksämäeltä kotoisin oleva putkimies, joka on erikoistunut peltikattoihin. Ja siinä se oli! Vaikka mitä muuta yritin niin päädyin aina samaan."

Eeva Litmanen uskoo, että kuvaustilanteen lämpö näkyy myös lopputuloksessa: "Olin siellä kuin kotona, enkä olisi uskonut, että improvisaatio on niin ihanaa. Tuli yhteinen tunne, että me ollaan nämä, jotka on tehty tätä työtä niin kauan, ja tässä me nyt tullaan!"

Nuoremmat kääntävät päänsä pois

Rakkautta vain -sarjassa puhutaan myös seksistä. Onko vanhusten erotiikka edelleen jollain lailla tabu?

"No jos mua vanhuksena pidetään niin ei ole tabu, ei varmasti!", toteaa Eeva Litmanen.

"Kyllä nuoremmilla se yleinen suhtautuminen on vähän toista, ne kääntää päänsä pois.. Olen nähnyt jossain piilokamerassa, että kun vanhemmat ihmiset suutelee, niin nuoret peittää kasvonsa. Ne ei voi katsoa sitä!", Aake Kalliala sanoo, mutta jatkaa heti perään: "Mutta mun mielestä tietysti on hienoa jos vanhat oikein loiskaa siis."

Eeva: "Mutta seksi ja rakkaus, niitähän ei välttämättä kannata kaiken aikaa sekoittaa toisiinsa. Rakastaminen on erilaista kuin 20 vuotta sitten."

Aake: "Niin, ei koko aika kuljeta perässä ja katsota, milloin toisen housut tipahtaa".

Arkistovieraana: Aake Kalliala ja Eeva Litmanen

Rakkaus vaatii paijausta ja makoosia sanoja

Arkisto-ohjelmana näemme hienon dokumentin vuodelta 1973. Naurava rakkaus -ohjelmassa eri-ikäisiltä ihmisiltä kysytään: Mitä sinä rakastat?

Tapaamme muun muassa yli 40 vuotta naimisissa olleita pariskuntia, jotka edelleen palavasti rakastavat toisiaan. Tosin sitähän eivät miehet aina ääneen sano. Mutta naiset, he uskaltavat puhua tunteistaan ja vaatia myös miehiltä rakkaudentunnustusta.

”Rakkaus vaatii epäitsekkyyttä, paijausta ja makoosia sanoja”, sanoo kaksi kertaa naimisissa ollut Etelä-Pohjanmaan murteella totuuksia pudotteleva Venny Kontturi.

”Alussa on vaikeata vakuuttaa, että kaikista suurin on rakkaus. Mutta mitä kauemmin yhdessä ollaan ja eletään, sitä suuremmaksi rakkaus kasvaa”, toteaa Eemeli Kiiskinen vierellään Hanna vaimo. Haastattelun tekoaikaan vuonna 1973 pariskunta oli ollut naimissa jo 36 vuotta.

Naurava rakkaus

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa