Hyppää pääsisältöön

"Hienoa jos vanhat oikein loiskaa!" - Aake Kalliala ja Eeva Litmanen pohtivat ikäihmisten seksielämää

Eeva Litmanen ja Aake Kalliala
Eeva Litmanen ja Aake Kalliala Kuva: Yle eeva litmanen ja aake kalliala

Kesä on rakkauden aikaa ja myös Teeman Elävä arkisto pysähtyy sen äärelle. Rakastetut näyttelijät Aake Kalliala ja Eeva Litmanen kertovat tuoreessa haastattelussa, mitä he itse rakastavat - ja miettivät, miten vanhusten rakkauselämään suhtaudutaan. Paketin toinen ohjelma peilaa hauskasti 70-luvun alun rakkauskäsityksiä.

Ohjelmat televisiossa:
Torstaina 8.6. klo 22.21
Perjantaina 9.6. klo 14.55
Teeman Elävän arkiston ohjelmat löytyvät omana kokonaisuutenaan nyt myös Yle Areenasta.

Näyttelijät Aake Kalliala ja Eeva Litmanen muistetaan muun muassa legendaarisista sketsiviihdeohjelmista, mutta samoihin tuotantoihin he eivät päätyneet. Eeva oli mukana Velipuolikuussa ja Mutapainin ystävissä, kun taas Aake tähditti Pirkka-Pekka Peteliuksen kanssa Hymyhuulia. Kyseiset huumoriklassikot löytyvät kokonaisina sarjoina Yle Areenan Toivotut -kokonaisuudesta.

Yhdessä he ovat näytelleet vain niin ikään Areenasta löytyvässä Hääyö myytävänä -draamassa (1979) ja toki Kotikatu -sarjassa.

Eeva Litmanen Velipuolikuu -ohjelmassa
Eeva Litmanen Velipuolikuu -ohjelmassa Eeva Litmanen Velipuolikuu -ohjelmassa Kuva: Yle Eeva Litmanen
Aake Kalliala Hymyhuulet -ohjelmassa
Aake Kalliala Hymyhuulet -ohjelmassa. Aake Kalliala Hymyhuulet -ohjelmassa Kuva: Yle Aake Kalliala

Peltikattoihin erikoistunut putkimies

Eevan ja Aaken jälleennäkeminen tapahtui TV1:n uudessa Rakkautta vain -sarjassa, jossa Suomen tunnetuimmat seniori-ikäiset näyttelijät improvisoivat pikatreffejä, eli luovat itse hahmonsa ja keksivät lennossa vuorosanansa.

"Olin ensin aika epäileväinen tällaisen jutun suhteen. Mutta kun kuulin, keitä muita oli lupautunut mukaan, niin juu kyllä sitten minäkin, ilman muuta..", Aake Kalliala kertoo. Sarjassa näyttelevät mm. Esko Salminen, Heikki Kinnunen, Kirsti Wallasvaara, Rea Mauranen ja Esko Roine. Sarja perustuu saksalaiseen formaattiin ja sen on ohjannut Laura Joutsi.

Ennen kuvauksia Aake Kalliala ajatteli, että täytyy istua alas ja laittaa paperille joku rivi omasta hahmosta. "Kirjoitin siihen ihan heti, että Pieksämäeltä kotoisin oleva putkimies, joka on erikoistunut peltikattoihin. Ja siinä se oli! Vaikka mitä muuta yritin niin päädyin aina samaan."

Eeva Litmanen uskoo, että kuvaustilanteen lämpö näkyy myös lopputuloksessa: "Olin siellä kuin kotona, enkä olisi uskonut, että improvisaatio on niin ihanaa. Tuli yhteinen tunne, että me ollaan nämä, jotka on tehty tätä työtä niin kauan, ja tässä me nyt tullaan!"

Nuoremmat kääntävät päänsä pois

Rakkautta vain -sarjassa puhutaan myös seksistä. Onko vanhusten erotiikka edelleen jollain lailla tabu?

"No jos mua vanhuksena pidetään niin ei ole tabu, ei varmasti!", toteaa Eeva Litmanen.

"Kyllä nuoremmilla se yleinen suhtautuminen on vähän toista, ne kääntää päänsä pois.. Olen nähnyt jossain piilokamerassa, että kun vanhemmat ihmiset suutelee, niin nuoret peittää kasvonsa. Ne ei voi katsoa sitä!", Aake Kalliala sanoo, mutta jatkaa heti perään: "Mutta mun mielestä tietysti on hienoa jos vanhat oikein loiskaa siis."

Eeva: "Mutta seksi ja rakkaus, niitähän ei välttämättä kannata kaiken aikaa sekoittaa toisiinsa. Rakastaminen on erilaista kuin 20 vuotta sitten."

Aake: "Niin, ei koko aika kuljeta perässä ja katsota, milloin toisen housut tipahtaa".

Arkistovieraana: Aake Kalliala ja Eeva Litmanen

Rakkaus vaatii paijausta ja makoosia sanoja

Arkisto-ohjelmana näemme hienon dokumentin vuodelta 1973. Naurava rakkaus -ohjelmassa eri-ikäisiltä ihmisiltä kysytään: Mitä sinä rakastat?

Tapaamme muun muassa yli 40 vuotta naimisissa olleita pariskuntia, jotka edelleen palavasti rakastavat toisiaan. Tosin sitähän eivät miehet aina ääneen sano. Mutta naiset, he uskaltavat puhua tunteistaan ja vaatia myös miehiltä rakkaudentunnustusta.

”Rakkaus vaatii epäitsekkyyttä, paijausta ja makoosia sanoja”, sanoo kaksi kertaa naimisissa ollut Etelä-Pohjanmaan murteella totuuksia pudotteleva Venny Kontturi.

”Alussa on vaikeata vakuuttaa, että kaikista suurin on rakkaus. Mutta mitä kauemmin yhdessä ollaan ja eletään, sitä suuremmaksi rakkaus kasvaa”, toteaa Eemeli Kiiskinen vierellään Hanna vaimo. Haastattelun tekoaikaan vuonna 1973 pariskunta oli ollut naimissa jo 36 vuotta.

Naurava rakkaus

Kommentit
 • Suomalainen tutkimusmatkailija pääsi Japanin keisarinnan suosioon

  G. J. Ramstedt teki kaksi suurmiehen mittaista uraa.

  Tutkimusmatkailija ja diplomaatti, joka tunnetaan Mongoliassa paremmin kuin kotimaassaan Suomessa – Gustaf John Ramstedt teki kaksi suurmiehen mittaista uraa, kirjoittaa Janne Saarikivi. G. J. Ramstedtin maailma on Teeman kuukauden dokumentti sunnuntaina 21.10. klo 12.00. Areenassa 6 kuukautta. Suomalainen tutkimusmatkailija ja kielitieteilijä G.J.

 • Kurosawan samurait Kino Klassikossa

  Kuusi Akira Kurosawan klassikkoa Teemalla syksyllä 2018.

  Kuusi Akira Kurosawan mustavalkoista samuraiklassikkoa nähdään Teemalla syksyllä 2018. Kino Klassikko torstaisin 18.10. – 22.11. noin klo 21. Elokuvat myös Areenassa 14 päivää. 18.10. Rashomon – paholaisen temppeli (1950) Rashomon – paholaisen temppeli on yhä edelleen yksi kuuluisimpia japanilaisen elokuvan klassikkoja.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!