Hyppää pääsisältöön

Merirosvoradio parodioi kattavasti koko mediakenttää

Erkki Liikanen, Pekka Laiho ja Risto Mäkelä (1974).
Erkki Liikanen, Pekka Laiho ja Risto Mäkelä Merirosvoradiossa vuonna 1974. Erkki Liikanen, Pekka Laiho ja Risto Mäkelä (1974). Kuva: Leif Öster / Yle. Merirosvoradio (televisiosarja)

Vuosina 1974–1975 esitetty Merirosvoradio oli aikansa suosituimpia viihdesarjoja. Kantavana ohjelmaideana oli vinoilla kaikille suomalaisviestimille, myös Ylelle. Tekijäjoukko oli pätevä: eri puolin kameraa toimivat mm. Pertsa Reponen, Vesa Nuotio, Neil Hardwick, Heikki Kinnunen, Leo Lastumäki, Pekka Laiho, Petra Frey... Musiikilliseen nousukiitoon nousivat Erkki Liikasen rallit sekä talonbändinä nähty ja kuultu Hullujussi.

Kaikki Merirosvoradion jaksot ovat pysyvästi katsottavissa Areenassa.

Sarja viittasi nimellään ja aiheillaan yhteen aikakauden ilmiöistä, piraattiradioasemiin. Sellaisiksi kutsuttiin kaupallisia radioasemia, jotka lähettivät ohjelmaa ilman virallista toimilupaa. Suomen tunnetuin piraattiasema oli tuolloin Radio Nord, joka oli lähettänyt 1960-luvulla laivasta käsin vuoden verran luvatonta ohjelmaa kansainvälisiltä vesiltä Suomenlahdelta.

Ylen vastavedon, luvallisesti lähetetyn mutta kotipesälleenkin irvailleen Merirosvoradion kantavina voimina toimivat Pertti "Pertsa" Reponen ja Vesa Nuotio, samat miehet, joiden käsistä jo Ilkamat, Ällitälli ja Leo Lastumäen musikaalinen tunti olivat lähteneet. Käsikirjoittajana toimi Ällitällissä tv-viihdekyntensä näyttänyt pakinoitsija Jouni ”Origo” Lompolo. Alkuun sarjaa käsikirjoittivat englanniksi myös Neil Hardwick ja David Mitchell. Näyttelijöiksi pestattiin nimekäs kattaus tv-koomikoidemme aatelistoa: kameran eteen asettuivat Heikki Kinnunen, Leo Lastumäki, Pekka Laiho, Erkki Liikanen, Petra Frey, Risto Mäkelä, Esko Roine ja Leena Uotila.

Heti ensimmäisessä jaksossa otettiin vankka ote ohjelman lajityypistä:

”Tämä radiosasema sijaitsee Suomenlahdella Helsingin kasuunin ulkopuolella, kansainvälisillä vesillä, tarkoitukseen kunnostetussa vanhassa laivassa. Radioaseman tarkoituksena on lähettää tasapuolista ja viihdyttävää ohjelmaa ilman minkään rajoittavien säädösten painolastia.”― Alkujuonto 16.3.1974

Piraattiradioasemat – uhka kansansivistykselle?

Radio Nord aloitti lähetyksensä 8. maaliskuuta 1961. Sen viimeinen lähetys kuultiin 30.6.1962. Itämerellä toimi samaan aikaan myös toinen merirosvoradio, jo vuonna 1958 aloittanut skånelainen Radio Merkur (myös. Radio Syd). Nimitys ”merirosvoradio” (tai ”piraattiradio”) viittasi 1960-luvulla pikemminkin virallisen toimiluvan puutteeseen kuin musiikin tms. tekijänoikeuksien kiertämiseen (vrt. 1990- ja 2000-luvuilla yleistynyt piratismi-käsite). Piraattiradion pyörittäjä saattoi tietenkin myös laiminlyödä tekijänoikeuskorvaukset, mutta esim. Radio Nord oli solminut sopimukset Ruotsin tekijänoikeusjärjestöjen kanssa.

Lokakuussa 1961 Suomen posti- ja lennätinhallitus päätti, ettei "merirosvoaluksille" välitetä kuin hätäpuheluja. Ruotsi ja Tanska olivat tehneet vastaavan päätöksen jo aiemmin. Tuolloin Radio Nord kääntyi Maarianhaminan puoleen saaden sen kautta puhelunsa Ruotsiin. Suomen päätös tehtiin Ruotsin pyynnöstä.

Lokakuun lopussa 1961 Suomen hallitus antoi asetuksen "merirosvoradion" toiminnan estämisestä Suomen aluevesillä. Hallituksen mukaan nämä kaupalliset radiot käyttivät luvatta heille kuulumattomia lähetysjaksoja vastoin kansainvälistä pikatiedotusyleissopimusta. Piraattilaivojen radiolaitteet tultaisiin takavarikoimaan niiden purjehtiessa Suomen aluevesillä. Asetuksessa määrättiin myös rangaistusseuraamukset. Ruotsissa ja Tanskassa oli jo annettu vastaava asetus (leike 4).

Kaupallista radiotoimintaa vastustettiin pohjoismaissa mm. siksi, että radion rooli nähtiin vielä 1960-luvulla sivistäväksi. Iskelmien katsottiin huonontavan kansan makua. Mainosradioiden pelättiin myös välittävän ulkomaista propagandaa. Ruotsin parlamentissa keväällä 1962 monopoliradiota puolustivat keskusta ja vasemmisto, kaupallisen radion sallimisen kannalla taas olivat liberaalit (folkpartiet) ja oikeisto.

Suomessa Radio Nordin suosio pakotti Yleisradion käynnistämään Sävelradion, jonka ensimmäinen lähetys kuultiin 2. toukokuuta 1963. Ruotsin Melodiradion oli aloittanut jo toukokuussa 1961 pian Radio Nordin neitsytlähetyksen jälkeen. M/s Bon Jour myytiin myöhemmin Radio Carolinelle. Piraattiasema nousi vuonna 1964 suursuosioon ensimmäisenä eurooppalaisena radiona, joka lähetti uutta popmusiikkia läpi vuorokauden.

Merirosvovastuulaki velvoitti hölmöilyyn

Sketsien aiheet saatiin seuraamalla suomalaisia viestimiä. Sarja irvaili ajankohtaisille ilmiöille ja parodioi muita tv-ohjemia ja niiden esiintyjiä. Jatkuvaa vinoilua saivat osakseen yleisradiopolitiikasta johtuvat rajoitteet. ”Me pyrittiin ohjelmissa rentouteen ja vähän virnisteltiin vakavalle viihdeohjemaotteelle, kansanperinnehuumorille, jota TV1:ssä myös tehtiin. Samoin emme osanneet Maikkarin senaikaista ohjelmamaailmaa pitää oikein missään arvossa”, Vesa Nuotio muisteli Jukka Annalan teoksessa Toopelivisio. Vuonna 1976 pitkälti sama tekijäjoukko jatkoi Ryydinkeksijöissä.

Yksi ajankohtaisuuksista, johon tietysti tartuttiin, oli israelilaisen taikurin Uri Gellerin maassamme vastikään saavuttama sensaatiomainen suosio. Kun Ari Killer saapui Merirosvoradion studioon, tiivistyi kosminen säteily käsin kopeloitavaksi.

Ajakohtainen Kolmonen yhdisti sujuvasti ruoka- ja ajankohtaisohjelman. Miten saada ruoka riittämään viikoksi? Miksi ruuan hinta nousee koko ajan?

Merirosvovastuulain edellyttämä ohjelmakohtainen luettelo vastaavista hölmöilijöistä on yleisön nähtävissä Helsingin rautatieaseman wc:ssä 10 min ennen Kontiomäen junan lähtöä.― Tietoiskuteksti ensimmäisessä osassa 1974

Osansa irvailusta saivat ammatinvalintakysymykset. Kun Kalevala täytti 140 vuotta, sarja kunnioitti merkkipäivää esittämällä nykyaikaisen lyhennelmän eepoksen keskeisistä juonenkäänteistä.

Miksi upseerikerholla suunnitellaan sotilasvallankaappausta? Mitä mummot ymmärtävät nykymaailmasta? Miten käy, kun asiantuntijat keskustelevat televisiossa väkivallasta?

Mitä voi tapahtua, jos klassikkoelokuvien keskushenkilöt eksyvät vääriin filmeihin? Millaisia harvinaisuuksia metsällä voi tulla vastaan?

Sarjassa kuultiin myös poikkeuksellisen pätevää musiikkia, eikä vähiten Hullujussin (Eeki Mantere, Holle Holopainen, Tapio Niemelä ja Yrjö Fonselius) ansiosta. Heidän lisäkseen myös muut esiintyjät olivat laulutaitoisia, etenkin Erkki Liikanen.

Tv-näkyvyyden seuraukset olivat huimat – kaksi miljoonaa katselijaa! Keikkailimme hirmuisesti, mutta Merirosvoradio oli suosion tärkein vauhdittaja.― Holle Holopainen Jukka Annalan teoksessa Toopelivisio (2006)

Esiintyjät ja tekijät

Näyttelijät:
Petra Frey
Heikki Kinnunen
Leo Lastumäki
Erkki Liikanen
Risto Mäkelä
Esko Roine
Leena Uotila

Käsikirjoittajat:
Jouni Lompolo (salanimellä Laina Putti)
Neil Hardwick (salanimellä Niilo Kovaniemi)
David Mitchell (Taavi Mikkonen)
Kari Kyrönseppä (Erkki Tolkku)

Tuotanto ja ohjaus:
Vesa Nuotio ja Pertti Reponen

Artikkelissa on käytetty ohjelmien lisäksi lähteenä Jukka Annalan teosta Toopelivisio (Teos 2006).

Lue lisää:

Ryydinkeksijät balettitunnilla (1976).

Ryydinkeksijät ottivat rohkean sivuaskeleen tv-viihteen valtavirrasta

Vuonna 1976 esitetty yhdeksänosainen sketsisarja Ryydinkeksijät jatkoi Merirosvoradion laineilla, mutta visuaalisesti askeettisempana ja sisällöllisesti astetta absurdimpana. Ilmiömäisten Heikki Kinnusen, Leo Lastumäen, Petra Freyn, Esko Roineen, Erkki Liikasen ja Risto Mäkelän seurassa nähtiin nyt myös Esko Salminen ja Heikki Nousiainen.

Lue lisää:

Merirosvoradio Nord toi musiikkiradion Pohjolaan

Kaupallinen radiotoiminta oli Pohjoismaissa kielletty 1960-luvulla. Radio Nord kiersi säädöksiä runsaan vuoden ajan lähettämällä ohjelmaa Itämerelle ankkuroidulta m/s Bon Jourilta.

Lue lisää:

Hullujussi & co.

Hullujussi-yhtye nautti 1970-luvun puolivälissä huikeaa suosiota. Seurueeseen kuuluivat myös Viktor Kalborrek, Heimo Hohto ja monet muut kuuluisuudet.

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Miten Ulrika Wilhelmina Johnsonista tuli Minna Canth?

  Minna Canth oli kirjailija, naisasianainen ja liikenainen.

  Minna Canth (1844–1897) oli suomalainen kirjailija, lehtinainen, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka omilla toimillaan ja kirjoituksillaan pyrki parantamaan köyhien, heikompiosaisten sekä tyttöjen ja naisten asemaa. Monet hänen kaunokirjallisista teoksistaan ovat suomalaisen kirjallisuuden klassikoita. Canthin syntymäpäivä 19. maaliskuuta on tasa-arvon päivä ja se on ollut liputuspäivä vuodesta 2003 alkaen. Artikkeli koostuu Yleisradiossa esitetyistä ohjelmista sekä Minna Canthin kirjeistä ja lehtikirjoituksista, joita on julkaistu myös monissa teoksissa.

 • "Kaikki murheet poistaa kunnon rock'n'roll-show" – Maija Vilkkumaa nousi sukupolvensa lauluntekijöiden suunnannäyttäjäksi

  Kooste Maija Vilkkumaan urasta vuosien varrelta.

  Laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa on kuulunut suomalaisen populaarikulttuurin vakionimiin jo 1990-luvulta lähtien. Hänen musiikkitaipaleensa on sisältänyt ikivihreitä hittejä, täysiä keikkasaleja ja lukuisia listaykkösiä. Myöhemmällä urallaan Maija Vilkkumaa on myös sanoittanut kappaleita muille artisteille ja toiminut kirjoittajana. Elävä arkisto keräsi yhteen Vilkkumaan haastatteluita, live-esiintymisiä ja musiikkivideoita vuosien varrelta.

 • Sata majavaa iskee tulta – vai miten se meni? Testaa, tunnetko suomalaiset euroviisuklassikot!

  Testaa, oletko Euroviisujen lyriikkamestari!

  Suomen euroviisutaival on ollut vähintäänkin monenkirjava. Esitykset ovat sisältäneet niin hevareita, huilumiehiä kuin hirviöitäkin. Sijoitukset ovat olleet pohjamudista jopa kirkkaimpaan kärkeen. Tässä leikkimielisessä testissä pääset kokeilemaan, miten hyvin tunnet suomalaiset euroviisuklassikot! Testin jälkeen voit virittäytyä viisutunnelmaan alta löytyvien videoiden myötä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Miten Ulrika Wilhelmina Johnsonista tuli Minna Canth?

  Minna Canth oli kirjailija, naisasianainen ja liikenainen.

  Minna Canth (1844–1897) oli suomalainen kirjailija, lehtinainen, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka omilla toimillaan ja kirjoituksillaan pyrki parantamaan köyhien, heikompiosaisten sekä tyttöjen ja naisten asemaa. Monet hänen kaunokirjallisista teoksistaan ovat suomalaisen kirjallisuuden klassikoita. Canthin syntymäpäivä 19. maaliskuuta on tasa-arvon päivä ja se on ollut liputuspäivä vuodesta 2003 alkaen. Artikkeli koostuu Yleisradiossa esitetyistä ohjelmista sekä Minna Canthin kirjeistä ja lehtikirjoituksista, joita on julkaistu myös monissa teoksissa.

 • Norman Granz – Kaikkien aikojen jazz-impressaari

  Tuhansien jazzkonserttien ja viiden jazzlevymerkin isä

  Jazzlegendat Suomessa – arkistot aukeavat -sarja tarjoaa huikean kattauksen Suomessa 60-luvulla esiintyneiden amerikkalaisten jazztähtien konsertteja. Täällä promoottorina toimi Paavo Einiö, suomalaisen kevyen musiikin moniottelija, mutta kuka oli amerikkalaiset jazzlegendat Eurooppaan tuonut Norman Granz?

 • "Kaikki murheet poistaa kunnon rock'n'roll-show" – Maija Vilkkumaa nousi sukupolvensa lauluntekijöiden suunnannäyttäjäksi

  Kooste Maija Vilkkumaan urasta vuosien varrelta.

  Laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa on kuulunut suomalaisen populaarikulttuurin vakionimiin jo 1990-luvulta lähtien. Hänen musiikkitaipaleensa on sisältänyt ikivihreitä hittejä, täysiä keikkasaleja ja lukuisia listaykkösiä. Myöhemmällä urallaan Maija Vilkkumaa on myös sanoittanut kappaleita muille artisteille ja toiminut kirjoittajana. Elävä arkisto keräsi yhteen Vilkkumaan haastatteluita, live-esiintymisiä ja musiikkivideoita vuosien varrelta.

 • Sata majavaa iskee tulta – vai miten se meni? Testaa, tunnetko suomalaiset euroviisuklassikot!

  Testaa, oletko Euroviisujen lyriikkamestari!

  Suomen euroviisutaival on ollut vähintäänkin monenkirjava. Esitykset ovat sisältäneet niin hevareita, huilumiehiä kuin hirviöitäkin. Sijoitukset ovat olleet pohjamudista jopa kirkkaimpaan kärkeen. Tässä leikkimielisessä testissä pääset kokeilemaan, miten hyvin tunnet suomalaiset euroviisuklassikot! Testin jälkeen voit virittäytyä viisutunnelmaan alta löytyvien videoiden myötä.

 • Kummelin Ympäristöruudun ohjeistamispäällikkö Jaakko Parantainen ja asioiden tilat

  Kummelin Ympäristöruudun kaikki haastattelut vuosilta 91–99

  Ohjeistamispäällikkö Jaakko Parantaisella (Heikki Silvennoinen) on monia titteleitä ja paljon sanottavaa, mutta usein puhetta piisaa enemmän asian vierestä. Voisi sanoa, että hän ei ole haastateltava helpoimmasta päästä. Ympäristöruudun Eero Kakon (Olli Keskinen) ja Parantaisen pohdintoja yhteiskunnasta esitettiin Kummeli-ohjelmassa vuosina 1991–1999.

 • Love Parade kasvoi piskuisesta mielenosoituksesta maailman suurimmaksi teknomusiikkitapahtumaksi

  Rakkauden ja suvaitsevaisuuden Love Parade Ylen uutisissa

  Maailman suurin teknomusiikkitapahtuma Love Parade järjestettiin ensimmäisen kerran Berliinissä vuonna 1989. Virallisesti poliittinen mielenosoitus muuntui vuosien myötä huvitilaisuudeksi, johon osallistui parhaimmillaan yli miljoona ihmistä. Vuosien saatossa Ylen uutiset on raportoinut tanssikansan keskeltä useaan otteeseen.

 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.