Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Siitä puhe mistä puute – toivottuja sarjoja ja elokuvia rakkaudesta nyt Areenassa

Marja Packalen katsoo, kun Heikki Kinnunen soittaa bassoa.
Marja Packalen ja Heikki Kinnunen kaksiosaisessa elokuvassa Iso viulu – kaks'sataa Marja Packalen katsoo, kun Heikki Kinnunen soittaa bassoa. Kuva: Antero Tenhunen Heikki Kinnunen,Marja Packalén

Kokosimme uuden Rakkautta vain -sarjan innoittamina rakkausaiheisia ohjelmia samaan pakettiin. Haravoimme yleisötoiveista myös sarjassa nähtävien tuttujen näyttelijöiden tuotantoa. Muun muassa Iso viulu – kaks'sataa, Vaimonsa mies ja Sano Oili vaan löytyvät nyt Areenasta.

Rakkautta vain -paketti Areenassa.

Ylen Rakkautta vain (katsottavissa 10.6. alkaen) on sarja, jossa etsitään rakkautta pikatreffeiltä. Näyttelijät esittävät fiktiivisiä, itse luomiaan hahmoja, jotka kohtaavat pikatreffeillä Gumbölen kartanossa. Treffaajista kukaan ei tiedä toistensa tarinaa eikä tapahtumien kulkua ole sovittu etukäteen vaan kaikki kohtaamiset ovat aitoja ja improvisoituja. Koska valmista käsikirjoitusta ei ole, on tarinan kulku näyttelijöille itselleenkin yllätys. Esiin nousee kuitenkin ikuisesti tunnistettavia kysymyksiä: Kelpaanko? Pärjäänkö? Kohtaanko vielä jonkun, joka saa sukat pyörimään jaloissa?

Komediallisessa draamasarjassa esiintyvät Eeva Litmanen, Rea Mauranen, Sinikka Sokka, Leena Uotila, Kirsti Wallasvaara, Aake Kalliala, Heikki Kinnunen, Heikki Nousiainen, Esko Roine ja Esko Salminen. Eero Ritala on treffi-isäntä.

Sarja siis vilisee tunnettuja ja rakastettuja näyttelijöitä. Tästä tiedosta innostuneena kävimme läpi niitä runsaita toiveita, joita jatkuvasti teiltä saamme ja löysimme hienoja helmiä, jotka sopivat teemallisesti ja tekijöiltään Rakkautta vain -sarjan seuraan. Jokaisen valitun ohjelman punaisena lankana on rakkaus, ihmissuhteet ja sutina. Ikään, sukupuoleen tai säätyyn katsomatta. Nuorta, keski-ikäistä ja vanhaa rakkautta. Keskinkertaista rakkautta ja suurta kohinaa. Siloista tai salaista rakkautta. Tykövetoa ja vetovoiman loppumista. Vetovoimaa moneen suuntaan. Huumorilla tai ilman. Itkien, nauraen, huohottaen ja huokaillen.

Mukana on myös ohjelmia, joissa esiintyvät Rakkautta vain -sarjan näyttelijät nuorina, uraansa aloittelevina näyttelijöinä tai uransa keski-iän kukoistuksessa. Jo silloin charmantteina.

Rakkautta me kaikki etsimme, saamme, toivomme tai siitä toivumme. Kiinnostus toiseen ihmiseen ei tunnu loppuvan milloinkaan. Samat kysymykset kuin uudessa sarjassa ovat askarruttaneet aina. Kelpaanko, pärjäänkö, osaanko? Rakkaus on elämän suola, sokeri ja pippuri.

Iso viulu – kaks'sataa on Daniel Katzin käsikirjoittama oivaltava kaksiosainen tv-satiiri vuodelta 1976. Ikuinen ylioppilas Mikko Papiross yrittää sopeutua avioliittoon ja yhteiskuntaan. Mikolle riittäisi basson soitto ja kevyt kodinhoito. Vaimon työ yksin ei kuitenkaan elätä perhettä. Mikko saa töitä ranskan kielen tulkkina yrityksessä, jonka toimenkuva on arveluttava. Mikko irtisanoutuu ja palaa yliopistolle. Basso joutuu kanikonttoriin. Päärooleissa Heikki Kinnunen, Marja Packalén ja Esko Salminen. Ohjaus Eila Arjoma.


Onnellinen mies on Arto Paasilinnan romaaniin perustuva satiirinen kertomus siltainsinööri Jaatisesta ja hänen toimistaan Kuusmäen kunnassa. Jaatinen tulee toimeen työmiesten kanssa, mutta kunnan päättäjien kanssa hän joutuu napit vastakkain. Myös siltainsinöörin yksityiselämä herättää pahennusta. Vuonna 1979 ensi kertaa nähdyn elokuvan on ohjannut Hannu Kahakorpi. Onnellisesta miehestä on tehty myös kaksiosainen radiodraama.


Hääyö myytävänä vuodelta 1979 on tragikomedia juurettomuudesta ja ihmisen hyväksikäytöstä. Siskolla ja Markolla on hääpäivä. Kaikki näyttää sääntöjen mukaiselta: vihkiminen kirkossa, valkoinen hääpuku, suudelma, hääkakku, häämatka ja hääyö. Mutta onko mikään aitoa? Rakkautta vain -sarjan näyttelijöistä mukana ovat Eeva Litmanen ja Aake Kalliala. Ohjannut ja käsikirjoittanut Lasse Naukkarinen.


Kummitäti (1987) on elokuva kahden naisen matkasta erotiikkaan Moonlinesin risteilyllä. Pääosissa Eeva Litmanen ja Leena Uotila. Käsikirjoittanut ja ohjannut Tepi Salokari.


Loppu hyvin – kaikki hyvin on komedia näyttelijöiden lemmensotkuista televisiotoiminnan alkuajoilta 1961, jolloin ohjelmat esitettiin suorina lähetyksinä, tapahtui mitä tahansa. Hamletin suora lähetys lähestyy ja kulisseissa kuhisee. Kari Paljakan ohjauksen pääosissa Eeva Litmanen, Kari Ketonen ja Sulevi Peltola. Kaksiosainen tv-elokuva lähetettiin ensi kerran tv:ssä vuonna 1998.


Sano Oili vaan on Veijo Meren kirjoittama komedia parisuhteesta vuodelta 2000. Meri kuvaili elokuvan päähenkilöä Alpo Lummetta näin: "Ainoa sosiaalinen uroteko ja saavutus hänen elämässään on ollut avioliiton solmiminen. Hän alkaa ahneesti kuin rotta jyystää tätä lujaksi luulemaansa kohtaa itsessään, nähdäkseen, kestääkö se. Hänen suuri ja pitkä rakkautensa osoittautuu sekin moniehtoiseksi tapahtumasarjaksi, joka herättää hymyilyä." Pääosissa ovat Mari Rantasila, Kari Hietalahti, Rea Mauranen ja Vesa Vierikko. Ohjannnut Ville-Matti Saikkonen.

Vaimonsa mies on 16-osainen sarja vuodelta 2001. Toisilleen tuntemattomat Tuuli ja Juho lyövät hynttyyt yhteen, kun kummankin asuntotilanne on akuutti. He näyttelevät avioparia saadakseen vuokra-asunnon Tyynen ja Yrjön yläkerrasta. Tuulin kihlattu Rampe sotkee soppaa ja ystävätär Ursula ihastuu Juhoon. Kyseessä on siis aikamoinen ihmissuhdesoppa. Pääosissa Eila Roine, Miia Nuutila, Pertti Roisko ja Jarkko Pajunen. Ohjannut Jukka Mäkinen.


Seurojentalon tango on draamallinen tv-essee suurten ikäluokkien naisten tuntemuksista. Naistoimittaja on kirjoittamassa artikkelia ikäluokkansa naisista. Kamera seuraa hänen tapaamisiaan ja haastattelujaan. Keski-ikäisten naisten tunnemaailmaa sävyttää vankka huumori ja itseironia. Päärooleissa Rea Mauranen, Leena Uotila ja Sinikka Sokka. Pekka Ruohorannan ohjaama elokuva on vuodelta 2003.

Valikoiman suola on Ryydinkeksijät -sarja. Siinä ovat koolla oman aikansa ihmebantut ajankohtaissatiirin äärellä. Rakkaudesta ei paljon puhuta, mutta rakkaudella sitä ovat tehneet muun muassa Heikki Nousiainen, Esko Roine, Heikki Kinnunen ja Esko Salminen.

Lisää ohjelmasta

Kommentit