Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Suuri radiodraamaäänestys päättyi, Sinuhe egyptiläinen ylivoimaiseen voittoon!

Kuvia äänestettävistä radiodraamoista
Kuvia äänestettävistä radiodraamoista Kuvia äänestettävistä radiodraamoista Kuva: Yle kesäkuussa äänestetään suosikit radiodraamoista

Kiitos kaikille äänestäjille! Pyysimme teitä äänestämään kolmea suosikkia 16 radiodraaman listalta. Klassikkoteos Sinuhe egyptiläinen piti pintansa koko kahden viikon ajan ja ylsi ykköseksi saaden 22 prosenttia kaikista äänistä. Toiseksi eniten ääniä sai dekkari Maigret ja hotelli Majesticin murhat. Kolmannen sijan nappasi legendaarinen Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailuja: Öljyä ja aivopesua.

Tiistaina 27.6 julkaistaan äänestyslistan kymmenen eniten ääniä saanutta ohjelmaa ja loput kuusi 10.7. Nämä ja muita radiodraaman aarteilta löydät kuunneltavaksi Areenasta.

Suosikkiradiodraamojen äänestystulos

Sinuhe egyptiläinen (1982)
22% (1243 ääntä)
Maigret ja hotelli Majesticin murhat (1982)
13% (724 ääntä)
Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen uusia seikkailuja: Oljyä ja aivopesua (1961)
13% (716 ääntä)
Niskavuoren Heta (1955)
8% (435 ääntä)
Saatana saapuu Moskovaan (1991)
8% (417 ääntä)
Hirtettyjen kettujen metsä (1984)
6% (318 ääntä)
Kätkäläinen (1997)
5% (275 ääntä)
Kylmä toukokuu (2002)
4% (223 ääntä)
Nimbus (1995)
4% (229 ääntä)
Sissiluutnantti (2010)
3% (189 ääntä)
Ei minulta mitään puutu (1997)
3% (152 ääntä)
Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde (1950)
3% (188 ääntä)
Jonkerin pamaus (1977)
3% (185 ääntä)
Kovan onnen viikko (1995)
2% (99 ääntä)
Ristisaatto (2007)
2% (91 ääntä)
Prättäkitti, noita Nousiaisista (1981)
1% (65 ääntä)
Ääniä yhteensä: 5549

Sinuhe egyptiläinen
Sinuhen myyttinen seikkailutarina perustuu Mika Waltarin menestysromaaniin, jossa orpopojasta kuoriutuu lopulta lääkäri, kuninkaallinen kallonporaaja, faaraoiden uskottu ja diplomaatti. Sinuhe egyptiläinen on myös kertomus naisen ja miehen rakkaudesta ja sen mahdottomuudesta. Tarina vie meidät aina 3000 vuoden takaiseen aikaan. Sinuhen roolissa lumoaa Veikko Honkanen. Tämän 22-osainen Radioteatterin suursarjan ohjasi Antti-Einari Halonen ja dramatisoinnista vastasi Marja Rankkala vuonna 1982.

Kuva radiodraamaan Sinuhe egyptiläinen
Kuva radiodraamaan Sinuhe egyptiläinen Kuva: Yle Sinuhe egyptiläinen,Yle Elävä arkisto,radiodraama sinuhe egyptiläinen

Koko sarja tässä.

Niskavuoren Heta
Rakkaudessa pettyneen Niskavuoren ylpeän tyttären ainoana tavoitteena on tehdä sulhasensa Akustin talosta Niskavuoren veroinen kartano. Ketään ei kutsuta kylään ennen kuin komea kartano on vihdoin valmis. Kiltti ja ahkera Akusti ei koskaan saa tukea vaimoltaan, onhan Akusti entinen renki ja siksi Hetaa alempiarvoinen. Vasta miehen kuolema saa Hetan tajuamaan, että elämä on kulkenut ohi huomaamatta.
Hella Wuolijoen (Juhani Tervapään) maailma istuu hyvin tässä 1955 tehdyssä Niskavuoren Heta - kuunnelmassa. Hetaa, Niskavuoren tytärtä esittää Rauni Luoma. Muissa rooleissa mm. Kaarlo Halttunen, Matti Ranin, Ritva Ahonen, Hillevi Lagerstam.

Kuvassa Niskavuoren Hetaa näyttelevä Rauni Luoma
Kuvassa Niskavuoren Hetaa näyttelevä Rauni Luoma Kuva: Yle rauni luoma esittää niskavuoren hetaa samannimisessä radiodraamassa

Maigret ja hotelli Majesticin murhat
Hotelli Majesticin kahvinkeittäjä Prosper Donge löytää kaapista kokoon lyyhistyneen ruumiin. Uhri on nuorehko, vaalea kolmikymppinen nainen. Piippua poltteleva ja harvasanainen pariisilaiskomisario Maigret pääsee jälleen työn touhuun. Maigret on Georges Simenonin luoma legendaarinen poliisi, joka toimi 1930-luvulta 1960-luvulle asti.
Maigret ja hotelli Majesticin murhat on kuusiosainen rikosdraamasarja, jonka on ohjannut Esko Mannermaa ja käsikirjoittanut Arvo Aallas vuonna 1962.

Kuvituskuva kuunnelmaan Maigret ja Hotelli Majesticin murhat.
Kuvituskuva kuunnelmaan Maigret ja Hotelli Majesticin murhat. Kuva: Yle kuunnelmat,maigret ja hotelli majesticin murhat

Koko sarja tässä.

Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen uusia seikkailuja: Öljyä ja aivopesua
Tässä legendaarisessa jännityskuunnelmasarjassa Pekka Lipponen ja Kalle-Kustaa Korkki seikkailevat aluksi New Yorkissa ja Masabikissa, jonka jälkeen siirrytään S/S Kadrarilla Santo Utopian tasavaltaan.
Öljyä ja aivopesua -sarja jäi kirjailija Aarne Haapakosken eli Outsiderin viimeiseksi. Hän kuoli Espanjassa tammikuussa 1961.
Pekka Lipposen roolissa on Oke Tuuri ja Kalle-Kustaa Korkkina häärii Wilho Ilmari .

Kuvassa Oke Tuuri eli Pekka Lipponen
Kuvassa Oke Tuuri eli Pekka Lipponen Kuva: Yle Kalle-Kustaa Korkki,Pekka Lipponen,Oke Tuuri

Kuuntele koko sarja tästä

Sissiluutnantti
Paavo Rintalan Sissiluutnantista (1963) sanotaan, että se on ensimmäinen realistinen kuvaus kaukopartiomiesten sodankäynnistä. Aikoinaan pahennustakin herättäneen Sissiluutnantin dramatisoi Radioteatterille Lauri Sipari vuonna 2010. Rooleissa mm. Jari Nissinen, Aku Hirviniemi, Tuoma Rinta-Panttila, Toni Kamula, Pirkko Hämäläinen ja Juha Muje.

Kuvassa näyttelijät Jari Nissinen ja Pirkko Hämäläinen radiodraamassa Sissiluutnantti
Kuvassa näyttelijät Jari Nissinen ja Pirkko Hämäläinen radiodraamassa Sissiluutnantti Kuva: Yle Jari Nissinen,Pirkko Hämäläinen

Ei minulta mitään puutu
Hannu Raittilan samannimiseen romaaniin perustuva Ei minulta mitään puutu on hykerryttäviä kertomuksia suviseuroista pienen kylän kupeesta. Jumalan sanan ohessa bisnes pyörii ja kauppaa käydään niin makkarasta kuin autoistakin. Massiivinen 70 000 uskovaisen hengellinen Woodstock lähetetään uuden tekniikan avustuksella livenä ihan Utahiin saakka.
Hannu Raittila kuvaa suviseurojen tapahtumia huumorilla, pilke silmässä, lempeän ironisesti. Rooleissa mm. Heikki Määttänen, Pirkko Hämäläinen, Antti Litja, Esko Nikkari, Jussi Lampi, Tarja Keinänen, Misa Nirhamo, Ulla Tapaninen ja Vesa Vierikko.

Kuvassa ihmismassa suviseuroissa
Kuvassa ihmismassa suviseuroissa Kuva: Yle suviseurat

Jonkerin pamaus
Etelästä saapuu Lappiin malminetsintäporukka suuria suunnitellen. Heti aluksi käy ilmi, että porukan suhteissa kaikki ei olekaan niin auvoista. Mauri Sariolan kolmiosainen dekkari vie 1970-luvun Lapin maisemiin, jossa tapahtuu omalaatuisia väkivallantekoja kuten puukotus, jonka väkivallan osapuolet kuitenkin jostakin syystä sopivat keskenään. Lopulta kohtalokas tykinkranaatin räjähdys vaatii komisario Susikosken puuttumista asiaan. Selviääkö Lapista kierimään lähtenyt vyyhti Ratakadulla? Jonkerin pamauksen ohjasi legendaarinen radioviihteen grand old lady Rauni Ranta vuonna 1977. Rikostarkastaja Olavi Susikosken roolissa Kosti Klemelä. Muissa rooleissa mm. Pertti Palo, Maija-Leena Soinne ja Tea ista.

Kuvassa Maija-Leena Soinne ja Kosti Klemelä kuunnelmassa Jonkerin pamaus
Kuvassa Maija-Leena Soinne ja Kosti Klemelä kuunnelmassa Jonkerin pamaus Kuva: Yle Kosti Klemelä,Maija-Leena Soinne

Kuuntele koko sarja tästä

Prättäkitti, noita Nousiaisista
Prättäkitti oli 1600-luvulla elänyt noita ja ennustaja Mannisten kylältä Loimaalta, nykyisin Ypäjältä. Prättäkitin kerrotaan mm. ennustaneen Loimaan kirkon vuonna 1888 tapahtuneen palon. Radiodraamassa Prättäkitti, noita Nousiaisista tapahtumat alkavat Aurajoensillalta, kun Tepon isäntä kihlaa Prättäkitin. Jännittävässä ja humoristisessa tarinassa Prättäkitti mm. lausuu loitsuja, jotka toteutuessaan saavat tarinan lentoon. Draaman ainekset on koottu mm. kansanrunoudesta ja kansanperinteen taruista. Prättäkittinä ihastuttaa Terttu Soinvirta ja Tepon isäntänä Ossi Ahlapuro. Käsikirjoitus on Pirkko Jaakkolan, ohjaus Marja Rankkalan ja musiikin on säveltänyt Pekka Laitinen. Ensiesitys vuonna 1981.

Terttu Soinvirta esittää noita Prättäkittiä
Terttu Soinvirta esittää noita Prättäkittiä Kuva: Yle terttu soinvirta

Nimbus
Jännitysdraama alkaa, kun iäkäs nainen jää auton alle Mikonkadulla. Silminnäkijän mukaan yliajettu sanoi viimeisinä sanoinaan “minibussi”. Jarkko Sipilän kirjoittamassa jännitysdraamassa Nimbus rikoskomisario Rautamaan roolissa on Kari Sorvali. Muissa rooleissa mm. Kirsi Ylijoki, Eeva-Kaarina Volanen, Lasse Karkjärvi, Heikki Nousiainen. Ohjaus: Kari Paljakka 1995.

Kuvassa mies pakenee yöllä salkku kädessä
Kuvassa mies pakenee yöllä salkku kädessä Kuva: Yle Jarkko Sipilä

Kovan onnen viikko
Häkkisen veljekset Jamppa ja Make yrittävät joka viikonpäivänä jotakin rikoskeikkaa, joka ei suju kuitenkaan suunnitelmien mukaan. Keikkoja tehtailevat 25 vuotias keravalainen vapaaehtoistyötön Jamppa Häkkinen (LasseKarkjärvi) ja edellisen veli, 20 vuotias rakennusapumies evp. Make Häkkinen (Tommi Eronen ja Jukka Rasila). Mukana myös mm. savolainen romukauppias Ryhänen Sipoon Talmasta (Esko Hukkanen).
Seitsenosaisen koomisen rikosdraaman on kirjoittanut Tapani Bagge ja ohjannut Kari Paljakka vuonna 1995.

Näyttelijät Olavi Ahonen, Lasse Karkjärvi ja Jukka Rasila radiodraamassa Kovan onnen viikko
Näyttelijät Olavi Ahonen, Lasse Karkjärvi ja Jukka Rasila radiodraamassa Kovan onnen viikko Kuva: Yle Olavi Ahonen,Lasse Karkjärvi,Jukka Rasila

Kuuntele koko sarja tästä

Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde
Herra Hyde aiheuttaa pelkoa ja inhoa teoillaan Lontoossa. Herra Utterson todistaa yhtä teoista ja alkaa selvittää, kuka tämä ihmisessä syvää kauhua herättävä Hyde oikein on. Selviää, että Hyde on tekemisissä hänen hyvän ystävänsä, nuhteettoman ja mukavan tohtori Jekyllin kanssa. Tohtori Jekyll on puolestaan muuttunut hieman oudoksi, ja hänen suhde Hydeen huolestuttaa lähipiiriä.
Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde on Robert Louis Stevensonin kirjoittama pienoisromaani, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1886. Suomeksi teos julkaistiin vuonna 1911 nimellä Salaperäinen ovi. Radioteatterin grand old man Antero Alpola sovittoi teoksen kuunnelmaksi vuonna 1950. Rooleissa: Tuure Junttu (Tri Jekyll) , Arvo Lehesmaa (Mr. Hyde) ja Kauko Käyhkö (Mr. Utterson)

Silinterihattuinen mies kävelee sumuisella sillalla
Silinterihattuinen mies kävelee sumuisella sillalla Kuva: Yle tri jekyll ja mr.hyde

Kylmä toukokuu
Maria Kallio selvittää nuoren luistelijatytön murhaa. Radioteatterin Kylmä toukokuu -radiodraamassa (2002) Mariaa esittää Vuokko Hovatta. Neliosainen jännitysdraama perustuu Leena Lehtolaisen dekkareihin Kuolemanspiraali ja Tuulen puolella. Muissa rooleissa mm. Eero Saarinen, Rauno Ahonen, Aki Pelkonen ja Elena Leeve. Ohjaus: Atro Lahtela vuonna 2002.

Kuvassa kahdet naisen kasvot
Kuvassa kahdet naisen kasvot Kuva: Yle Vuokko Hovatta

Koko sarja täällä

Ristisaatto
Ristisaatto on kertomus ihmisestä, jonka egoismi murtuu ja hän astuu sitä kautta hengen tielle. Kolmiosainen draama perustuu Tito Collianderin samannimiseen teokseen.
Hannu-Pekka Björkman näyttelee päähenkilö Tomasta. Vuonna 2007 valmistunut radiodraama jäi ohjaaja Kalle Holmbergin viimeiseksi kuunnelmaohjaukseksi.
Muissa rooleissa mm. Maria Järvenhelmi, Tommi Korpela, Kaija Pakarinen, Margit Lindeman, Vesa-Matti Loiri Ristisaaton dramatisoi Leena Virtanen ja äänisuunnittelu on Tiina Luoman käsialaa.

Hannu-Pekka Björkman kuunnelmassa Ristisaatto
Hannu-Pekka Björkman kuunnelmassa Ristisaatto Kuva: Yle Hannu-Pekka Björkman

Kuuntele koko sarja tästä.

Saatana saapuu Moskovaan
Todellisuus ei ole sitä, miltä näyttää. Ei edes Neuvostoliitossa.
Mihail Bulgakovin samannimisestä klassikkoteoksesta Saatana saapuu Moskovaan neljäosaisen kuunnelman dramatisoivat Pekka Kyrö ja Mikael Sievers vuonna 1991. Kertojina ovat Susanna Haavisto, Risto Mäkelä, Jari Pehkonen ja Ella Hurme.

Kuvassa pelottavan näköinen mies Moskovan yössä
Kuvassa pelottavan näköinen mies Moskovan yössä Kuva: Yle Risto Mäkelä

Koko sarja on kuunneltavissa täällä .

Kätkäläinen
Simo Hämäläisen rakastetun Kätkäläissarjan ensimmäiseen kirjaan pohjautuva kuunnelma, jossa Kätkäläinen häärää syvällä Pohjois-Karjalan korvessa, lakkasuon ympärillä. Mukana menossa erilaista kylänmiestä ja -naista. Viäräleukaa huolettaa mm. vaarassa olevat hyvät hilla-apajat. Kätkäläisen roolissa Seppo Kolehmainen. Ohjauksesta (1978) vastaa radioteatterin grand old lady Rauni Ranta.

Kaksi miestä ja nainen seisovat suolla
Kaksi miestä ja nainen seisovat suolla Kuva: Yle Seppo Kolehmainen (näyttelijä)

Kaikki jaksot täällä.

Hirtettyjen kettujen metsä
Monimurhaaja Siira ja Isolyömä Sutinen vapautuvat vankilasta. Oiva Juntunen ei haluaisi luovuttaa eikä tasata ryöstokumppaneille heille kuuluvaa osaa ryöstösaalista eli 36 kiloa kultaa. Ei auta kuin ottaa hatkat. Hirtettyjen kettujen metsä on kuusiosainen seikkailusarja, joka pohjautuu Arto Paasilinnan samannimiseen romaaniin. Roisto Oiva Juntusen roolissa on Jarkko Rantanen. Ohjaus on Rauni Rannan ja musiikista vastaa Atso Almila. 1984

Kuvassa kaksi miestä (Jarkko Rantanen ja Kauko Helovirta) ja keskellä nainen saamelaisasussa
Kuvassa kaksi miestä (Jarkko Rantanen ja Kauko Helovirta) ja keskellä nainen saamelaisasussa Kuva: Yle Jarkko Rantanen,Kauko Helovirta,kuunnelmat,Hirtettyjen kettujen metsä

Kuuntele koko sarja tästä.

Kommentit
  • Areenan PlayStation 3 -sovelluksen toiminta loppuu tammikuun lopussa

    PlayStation 3:n Areena-tuki loppuu

    Areenan PlayStation 3 -sovellus lakkaa toimimasta ensi vuoden tammikuun lopussa. Sovelluksen lopettamispäätös johtuu siitä, että PlayStation 3 -laitteilla Areenan käyttö on ollut pysyvästi laskussa. Tällä hetkellä Areenaa käytetään viikossa noin neljällä tuhannella PS3-laitteella. PS3:n Areena-sovellus alkaa pian kertoa sovelluksen käynnistyksen yhteydessä sovelluksen tuen loppumisesta.

  • Areenan tallenteet suomalaisten käyttöön EU-alueella myös selaimella

    Areenan tallenteet EU-alueella myös selainpalvelussa

    Areenan käyttö EU-alueella etenee. Nyt EU:ssa matkailevien suomalaisten on mahdollista katsella ja kuunnella kaikkia tallenteita Areenan selainpalvelussa. Toissa vuonna Yle avasi Areenan mobiilisovellusten käytön kaikille kotipaikkansa vahvistaneille suomalaisille. Yle oli toinen yleisradioyhtiö EU:ssa ja ensimmäinen pohjoismainen julkisen palvelun yhtiö, joka toteutti tämän toiminnallisuuden.