Hyppää pääsisältöön

5 vinkkiä onnistuneeseen liftaukseen – jaa omat vinkkisi ja kokemuksesi!

Pia Asikainen heittäytyy Liftariksi uudessa TV-sarjassa.
Pia Asikainen heittäytyy Liftariksi uudessa TV-sarjassa. liftarit,Yle TV1,pia asikainen

Minä ja kuvaaja Joona Pettersson teimme kesän 2016 aikana neljä liftireissua:
Saarihyppelyn Turun saariston avuliaiden ihmisten parissa, Lapin kalareissun alkukesän kylmyydessä Kemistä Nuorgamiin, festarireissun Helsingistä syntymähullujen pohjalaisten pariin Etelä-Pohjanmaalle sekä viimeisellä reissulla tutkimme Savon saloja Saimaan rannoilla.

Tässä viisi vinkkiä onnistuneeseen liftaukseen.

1. Paikka

Liftaa paikassa, jossa autoilijoilla on hyvä näkyvyys, autot eivät aja liian lujaa ja jossa on turvallista pysähtyä. Kaupungeissa on hyvä hankkiutua kaupunkien laitamille. Hyviä paikkoja liftaamiseen ovat esimerkiksi bussipysäkit ennen moottoriteiden alkua ja risteyksien jälkeiset levennykset. Plussaa on, jos esimerkiksi liftauspaikasta on muutaman kymmenen metrin päässä P-paikka. Kyytejä voi kysellä myös bensa-asemilta tankkaamassa olevilta kuskeilta. Kun saat kyydin, valmistaudu keskustelemaan mistä asiasta tahansa.

2. Kyltti

Kirjoita paksulla tussilla pahvikylttiin määränpääsi. Mennessäsi pienelle paikkakunnalle, voit kirjoittaa lähimmän isomman kaupungin nimen kylttiin. Kyltti antaa liftaajasta luotettavan kuvan. Annat paremman vaikutelman, kun sinulla on selkeä päämäärä, etkä ole vain eteenpäin ajelehtiva ihminen. Kirjoita kylttiin maksimissaan parinsadan kilometrin päässä oleva paikkakunta. Autoilijan on helpompi ottaa tuntematon kyytiläinen pariksi tunniksi kuin viideksi tunniksi autoonsa. Kuskin meneessä pidemmälle, voit selittää tilanteen ja kysyä kohteliaasti pääsisikö pidemmälle.

3. Vaatetus

Pukeudu kohtuullisen siististi. Parempi pitää värikästä vaatetta päällä kuin mustaa, jotta erotut hämärämmälläkin säällä tienposkesta. Muista myös ottaa sadeasusteet sekä lämmintä vaatetta mukaan. Sää voi vaihtua nopeastikin.

4. Asenne

Positiivinen mieli vie pitkälle. Muista katsekontakti, hymyilevä liftari saa paremmin kyydin kuin suupielet alaspäin tienpiertaneella seisova vakavikko. Jos joudut odottelemaan pidemmän aikaa, pidä mielessä, että kyyti tulee aina, ennemmin tai myöhemmin. Viihdytä itseäsi, tanssahtele, viheltele, laula. Tien varressa seisominen on mukavaa, varsinkin kun on hyvä ilma. Liftatessa on myös hauska miettiä ohiajavien kuskien määränpäitä kuvittelemalla elämäntarinoita. Halutessasi voit pitää taukoa ja syödä vaikka eväitä.

5. Turvallisuus

Turvallisinta on liftata kaksin. Katso kenen kyytiin nouset. Jos mieleesi nousee pienikin epäilys kuskin luotettavuudesta, kieltäydy kohteliaasti kyydistä. Ei kuitenkaan kannata ylitulkita jokaista kuskia. Todennäköisyys sille, että kuskilla on pahat mielessä, on hyvin pieni. Suurin osa ihmisistä on ystävällisiä ja haluavat auttaa toisiaan. Ei kannata nousta sellaiseen kyytiin, jossa on humalaisia kyydissä. Kännissä liftaaminen on suurta hölmöyttä. Voit halutessasi ottaa älypuhelimella kuvan rekisterikilvestä ja lähettää sen jollekin tutullesi. Voit kantaa mukanasi jotain turvasumutinta tms.

Jaa meille kokemuksesi!

Voit jakaa mitä tahansa liftauskokemuksia ja tarinoita meille luettavaksi. Mitä kokemuksia sinulla on liftaamisesta? Millaisia vinkkejä sinulla on aloittelevalle liftarille? Oletko itse liftannut tai oletko tarjonnut kyydin tuntemattomalle, miten meni? Kerro tarinasi kommenttikenttään tähän alle.

Instagrammaa #liftarit-kokemuksesi

Sarja alkaa Yle TV1 -kanavalla tiistaina 13.6. klo 20. Kaikki 4 jaksoa katsottavissa Yle Areenassa samana päivänä.

Kommentit