Hyppää pääsisältöön

Lappilaisten innostunut Hulahula Suomi -yhteistanssiesitys huipentuu vaaran laelle – Katso video!

Hulahula Suomen viidennessä jaksossa ollaan Lapin maisemissa. Rovaniemeltä ja muualta Lapin alueelta houkutellut tavalliset tanssijat esittävät Auri Aholan koreografian Syväsenvaaran kallioilla.

Tunnelma ennen tanssiesitystä on jännittynyt. Koreografi Auri Ahola on valinnut esityspaikaksi Syväsenvaaran kalliot, joita peittää vielä hento keväthanki.

”Fiilikset on ennen kaikkea odottavat, ja juuri sen takia, että tanssimme luonnossa. Kaikkea voi tapahtua”, kuvailee ranualainen Jaska Ilvesluoto tunnelmia ennen tanssiesityksen alkua.

Ennen h-hetkeä ja yleisön saapumista on vielä aikaa viimeisille harjoituksille. Hillan kukiksi nimetty tanssiryhmä käy läpi tutut tanssiaskeleet ja oikeat paikat maastossa. Odotukset esitykselle on ryhmän kesken kovat, vaikka esityspaikan haastavuus lisää hieman jännitystä.

Yli kolmenkymmenen hengen ryhmä on koottu eri-ikäisistä ja erilaisen tanssitaustan omaavista lappilaisista. Ryhmän yhteishenki on tanssiharjoitusten myötä hioutunut vankaksi, ja se näkyy myös esityksessä.

”Koreografia kertoo hyvästä porukasta. Kivasta joukosta ihmisiä, jotka pitävät hauskaa yhdessä, ja joilla rytmi on veressä, enemmän tai vähemmän”, Ahola kuvailee.

Hillan kukat -tanssiryhmä esiintyy.
Hillan kukat -tanssiryhmä esiintyy. Kuva: Yle hulahula suomi

Kun tanssijoiden ystävät ja omaiset ovat saapuneet paikalle, Tanssivaara-niminen esitys voi alkaa. Lauri Tähkän ja Elastisen kappale Lempo pyörähtää käyntiin. Kauittimista raikaa ”Jala jallal jala jala jallal lei” ja tanssijoiden karvahatut lentävät ilmaan. Tanssissa yhdistetään sujuvasti niin tanhua, salsaa kuin katutanssiakin, ja ryhmän tunnelma on selvästi yhtä korkealla kuin Lapin taivas.

”Ei nämä onnelliset päivät, saa päättyä koskaan. Ei nämä onnelliset päivät, jätä meitä milloinkaan”, kappaleessa lauletaan, ja laulun sanat tuntuvat kuin loistavan myös tanssijoiden kasvoilta.

Esitys huipentuu vielä ryhmän yhteislauluun ja sitten ilmoille kajahtaa raikuvat aplodit. Yleisö juoksee halaamaan ja onnittelemaan innostuneita tanssijoita. Kaikki ovat yhtä mieltä, että esitys oli onnistunut, ja monelle on syttynyt kokemuksesta ihan uudenlainen tanssikipinä.

”Olen saanut tästä tanssimatkasta uusia ystäviä, paljon energiaa ja ehkä tanssipaikan yhdessä porukassa”, iloitsee tanssiin intohimoisesti suhtautuva Sanna Välimäki.

Haluan ehdottomasti juhannuksena tanssia muun Suomen mukana

”Tuntuu, että haluaisin esiintyä vielä lisää ja olla porukan kanssa vielä yhdessä, tanssia vain lisää”, kuvailee inarinsaamelainen tanssija Essi Kesti onnellisia tunnelmiaan esityksen jälkeen.

Ryhmän hyvä yhteishenki välittyi myös yleisölle. Hulahula Suomen Lapin jakson tanssilähettiläs Sampo Kaulanen on näkemästään hyvin otettu.

”Kaikkein parasta oli nähdä, miten ryhmä toimi yhteen, Ja se energia, mikä ryhmästä lähti, se sulatti minunkin sydämen”, Kaulanen sanoo.

Ernest Lawson, Mira Luoti, Sampo Kaulanen ja Auri Ahola.
Juontajat Ernest Lawson ja Mira Luoti sekä tanssilähettiläs Sampo Kaulanen ja koreografi Auri Ahola olivat tyytyväisiä hyvin sujuneen esityksen jälkeen. Ernest Lawson, Mira Luoti, Sampo Kaulanen ja Auri Ahola. Kuva: Yle hulahula suomi

Onnistuneen kokemuksen jälkeen tanssiryhmäläisten on helppo asettaa seuraavat tavoitteet suoraan huipulle. Tähtäimessä siintää nyt tanssin maailmanennätys, jota Suomi tavoittelee juhannusaattona.

”Tästä rohkaistuneena haluan ehdottomasti juhannuksena tanssia muun Suomen mukana”, toteaa Saila Kuukasjärvi.

Kommentit