Hyppää pääsisältöön

Romeo ja Julia berliiniläisittäin

Romeo ja Julia Berliinissä
Vaikka nuo tuolit olivat pikkasen epämukavat, niin hyvin jaksoimme keskittyä esitykseen, Anja Lankinen vakuuttaa. Esiintyjät palkittiin runsain aplodein. Romeo ja Julia Berliinissä Kuva: Anja Lankinen romeo ja julia berliinissä

Ihanat nuoret näyttelijät olivat niin uskottavia rakastuessaan! Anja Lankinen huokaa nähtyään Berliinissä Romeon ja Julian. Kyse ei olekaan ihan tavallisesta Shakespearen näytelmästä, vaan nyt oli esityksessä mukana myös useiden eri säveltäjien Romeo ja Julia -musiikkia.

Helluntain tienoilla kotini lähellä Berliinissä järjestettiin kolme kertaa erikoinen, mutta toimiva Romeo ja Julia -esitys. Kyseessä oli ulkoilmatilaisuus, jossa yhdistettiin William Shakespearen draama ja useita Romeo ja Julia -aiheeseen sävellettyjä musiikkeja. Paikkana oli Jagdschloss Grunewaldin sisäpiha, jonne rakennettuun katsomoon mahtui noin 800 katsojaa. Istuessani yleisön joukossa, katsomo näytti hyvin täydeltä. Esiintyjäjoukon muodostivat orkesteri, iso kuoro, laulusolisti, kaksi näyttelijää ja kertoja. Shakespearen rakkausdraama tuli selväksi, ja sitä oli helppo seurata.

Esitys alkoi alkusoitolla ja kuorolla Charles Gounod'n oopperasta Romeo et Juliette. Alkusoiton jälkeen Romeo ja Julia tutustuivat toisiinsa. Ihanat nuoret näyttelijät olivat niin uskottavia rakastuessaan! Heidän tekstinsä oli erittäin selvää ja ymmärrettävää - luonnollisesti heillä oli vahvistimet - ja äänentoisto oli hyvä. Ja mikä tulkitsisikaan paremmin heidän tunteitaan kuin Julietten aaria Ah! Je veux vivre. Tämän aarian meille helkytteli wieniläinen koloratuurisopraano Nicola Proksch. Ja koska oli valoisaa, niin linnutkin säestivät laulua ja kumma kyllä se ei yhtään häirinnyt, vaan antoi esitykseen oman pikantin lisänsä.

Nicola Proksch ja Anja Lankinen
Kirjoittajamme kävi onnittelemassa koloratuurisopraano Nicola Prokschia esityksen jälkeen. Nicola Proksch ja Anja Lankinen Kuva: Anja Lankinen anja lankinen

Tämän jälkeen kuoro lauloi ruotsalaisen Nils Lindbergin Shall I compare thee, jonka hän on säveltänyt Shakespearen sonettiin numero 18. Vaikka tällä kappaleella ei ollut suoraa yhteyttä illan teemaan, niin se sopi hyvin nuoren rakkauden ylistämiseen.

Sitten seurasi Pjotr Tshaikovskin Romeo ja Julia -alkusoitto, joka on kyllä mahtavaa kuultavaa, siinä todella voi elää koko draaman!

Parvekekohtaus oli totta kai mukana ja sitten oli taas musiikin vuoro. Nyt kuulimme toisen osan Hector Berliozin Romeo et Juliette -sinfoniasta.

Romeo ja Julia Berliinissä
Linnanpihalle mahtuu 800 katsojaa. Romeo ja Julia Berliinissä Kuva: Anja Lankinen romeo ja julia berliinissä

Väliajan jälkeen aloitettiin Vincenzo Bellinin oopperalla I Capuleti e i Montecchi, josta kuulimme alkusoiton sekä johdannon ja kuorokohtauksen. Rakastavaiset väittelivät, että onko se satakieli tai leivonen. No, leivonenhan se oli, koska aamu jo valkeni ja parin oli erottava kymmenien suudelmien myötä.

Tämän jälkeen kuulimme jälleen Nicola Prokschin tulkitsemana rakastuneen Giuliettan resitatiivin ja aarian Eccomi in lieta vesta - Oh! Quante volte. Se oli hyvin koskettava tulkinta ihanine pianissimoineen. Nyt linnut eivät yhtyneet lauluun, koska ilta oli jo pimentynyt. - Jostain kauempaa kuului hetken lentokoneen ääni, mutten antanut sen häiritä tunnelmaani.

Traagiseen loppuun meidät johdatteli säveltäjä Frederic Delius, jonka oopperasta Romeo und Julia auf dem Dorfe (Maalaiskylän Romeo ja Julia) kuulimme välisoiton Der Gang zum Paradiesgarten (Käynti paratiisin puutarhaan).

Enää olivat vuorossa myrkkymaljat - tai siis Julia luuli ottaneensa myrkkyä, mutta ottikin unilääkettä. Kun Romeo saapuu paikalle, hän luulee Julian kuolleen ja ottaa myrkkyä. Julia herää ja näkee Romeon kuolleen, jolloin hän epätoivoissaan ottaa Romeon tikarin ja lyö sen rintaansa. Kuoro laulaa Henry Purcellin Thou knowest, Lord, the secrets of our hearts. Vaikka siinä ei ollutkaan Romeo ja Julia -teemaa, niin se sopi erittäin hyvin tunnelmaan. Ilta päättyi Johan Svendsenin orkesterifantasiaan Romeo ja Julia.

Karismaattiset nuoret näyttelijät olivat Mora Thurow’n Julia ja Julius Tristan Burkartin Romeo. Näyttelijöiden ohjauksesta vastasi Ilse Ritter ja veljensä herra Ritter toimi kertojana. Orkesteri oli Orpheus Ensemble Berlin, kuoro oli Sinfonischer Chor Berlin ja esityksen johti Stefan Meinecke.

Väliajalla yleisö sai nauttia sekä ruumiin että sielun ravintoa. Kuoro lauloi eri puolilla linnaa ja Brandenburg Brass soitteli serenadeja sekä alppitorvia. Oli ensi kerta, kun kuulin livenä alppitorvia.

Metsästyslinna Berliinissä
Romeon ja Julian esityspaikka Grunewaldin metsästyslinna. Metsästyslinna Berliinissä Kuva: Anja Lankinen metsästyslinna berliinissä

Jokunen sana vielä esityspaikasta. Tämä Jagdschloss eli metsästyslinna on Berliinin vanhin linna, rakennettu 1500-luvulla. Aikojen saatossa siihen on tehty muutoksia ja lisätty kerroksia. Alunperin rakennusta ympäröi vallihauta, mutta jossain vaiheessa se poistettiin ja linna ympäröitiin matalimmilla rakennuksilla. Nämä rakennukset suojaavat pihaa ja parantavat myös äänentoistoa. Pihalle ei oltu rakennettu mitään nousevaa katsomoa ja hyvä niin. Istuimme tavallisilla tuoleilla. Koska tulossa oli kylmä ilta, niin monet olivat tulleet paikalle huopien ja lämpimien vaatteiden kanssa. Järjestäjien puolesta jaettiin myös huopia. Tilaisuus kesti noin kaksi ja puoli tuntia. Vaikka nuo tuolit olivat pikkasen epämukavat, niin hyvin jaksoimme keskittyä esitykseen. Esiintyjät palkittiin runsain aplodein.

Bonuksena lipun hintaan sai käydä katsomassa pysyvää Cranach-näyttelyä linnassa. Näitä Cranacheja on kaksi, isä ja poika. Paljon oli tuttuja tauluja, tutuin varmasti useimmille on Luther-taulu, joka on nähty näin Lutherin juhlavuonna monissa julkaisuissa.

Viikonloppuna, kun kävin ystävien kanssa Wörlitzissä ja ajoimme Wittenbergin ohi, niin siellä tien laidassa se Cranachin Luther-kuva vilahteli. Tuli aika jännä tunne, kun ajattelin, että juuri eilen näin omin silmin alkuperäisen taulun ja että se on melkein 500 vuotta vanha.

Tällaista täällä Berliinissä. Hyvää kesää kaikille!

Anja Lankinen

Kirjoittaja Anja Lankinen on Suomen kansallisoopperan nuotistonhoitaja emerita, joka viihtyy tätä nykyä varsinkin Berliinissä. Anjan uteliaisuus ja rakkaus oopperaa kohtaan ei laannu.

Missä päin maailmaa tai koto-Suomea matkustit? Mitä innostavaa näit tai kuulit? Jaa elämyksesi muiden klassisen fanien kanssa ja kirjoita meille juttu matkaltasi. Lähetä meille yhteystietosi eli sähköpostisoitteesi tai puhelinnumerosi palautelomakkeen kautta, niin otamme yhteyttä.

Kommentit
  • Aika klassista

    Anne Teikari kertoo ohjelmistaan

    Melko klassista, suht klassista, aikamoista. Uudessa nykyklassisen musiikin ohjelmassani Aika klassista halusin tutkia niitä paikkoja ja tilanteita, joita nykyklassinen musiikki pitää sisällään ja luo ympärilleen. Halusin tietää, mitä ihmiset, jotka tekevät nykyklassista musiikkia, ajattelevat työskentelystään.

  • Kapellimestari Hannu Lintu ottaa mallia koirastaan – Taiteilija koronakeväänä 2020

    Muusikoiden ajatuksia koronakeväänä 2020.

    Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu viettää koronakevättä kotonaan Helsingissä muun muassa kirjojen parissa. Suomen kirjasäätiö on valinnut kirjallisuuden harrastajana tunnetun kapellimestarin ”diktaattoriksi”, joka valitsee vuoden 2020 kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajan. Kolmijäsenisen valintalautakunnan nimeämät 3-6 ehdokasta julkistetaan marraskuun alussa. Kenelle niistä Lintu antaa Finlandia-palkinnon, selviää 25. marraskuuta.