Hyppää pääsisältöön

The Musketeers: päivitetty versio maailmankuulusta seikkailuklassikosta

Alexandre Dumas’n romaani Kolme muskettisoturia on sukupolvesta toiseen tenhonsa säilyttänyt, lukemattomia kertoja filmatisoitu ikisuosikki. BBC:n tuottama sarja (2014-16) kuitenkaan ole vanhan toistoa, vaan se päivittää musketöörien mytologiaa rohkealla otteella. Tapahtuma-aika on edelleen 1600-luvun Ranska, mutta suuri osa tarinasta on kokonaan uutta ja ote sen kertomiseen moderni. The Musketeersin kolmas ja viimeiseksi jäänyt tuotantokausi Kakkosella keskiviikkoisin klo 21. Tv-esitysajoissa on hieman vaihtelua, joten ne kannattaa tarkistaa ohjelmaoppaasta. Jaksot ovat katsottavana Areenassa kahden viikon ajan.

Vaaroja. Vauhtia. Romansseja. Rohkeita, salskeita urhoja. Juonittelevia kehveleitä. The Musketeersin kaava on ehkä tuttu, mutta tehokas ja taatusti viihdyttävä!

Päätöskausi käynnistyy sotatantereella, jossa musketöörit joutuvat kohtaamaan Espanjan joukot lähestulkoon omin päin. Eikä munkiksi ryhtynyt Aramis edes ole mukana...

Tuskin lienee järisyttävä juonipaljastus kertoa, että pian myös hän liittyy takaisin joukkoon. Ja sitten onkin aika selvittää, mitkä asiat kaipaavat ryhtiä ja ritarillisuutta kotikaupunki Pariisissa.

Niitä toki piisaa. Vastassa ovat tällä kertaa mm. ilkeä markiisi de Feron (Rupert Everett) ja julma peluri Lucien Grimaud (Matthew McNulty).

Pääosissa jatkavat sarjan loppuun asti Santiago Cabrera (Aramis), Tom Burke (Athos), Howard Charles (Porthos) ja Luke Pasqualino (d'Artagnan).

"1600-luvun supersankarit" - haastattelussa tuottaja Jessica Pope

Kahden ensimmäisen kauden alettua Kakkosella tammikuussa 2015 jututimme The Musketeersin vastaavaa tuottajaa Jessica Popea. Hänen mukaansa BBC halusi tehdä musketööreistä uuden sovituksen, koska sen mahtavat hahmot ansaitsivat päivityksen.

- Aiemmat elokuva- ja tv-versiot ovat olleet aika suoraviivaisia sovituksia, joissa on kerrottu sama tarina kerta toisensa jälkeen. Meidän tavoitteemme oli tuoda takaisin neljä ainutlaatuista, karismaattista miestä, mutta 2000-luvun asenteella.

Muskettisotureiden vetovoima perustuu Popen mukaan nimenomaan päähenkilöiden ajattomuuteen ja siihen, että ihmiset kaipaavat oikean asian puolesta taistelevia sankareita.

- Olen vitsaillut, että jos Athosin, Aramiksen, Porthosin ja D’Artagnanin yhdistäisi, tuloksena olisi täydellinen mies. Musketöörit ovat uskollisia, tyylikkäitä, seksikkäitä ja miehekkäitä. Heidät jos ketkä haluaisi hätätilanteessa puolelleen. Muskettisotureita voisi kutsua 1600-luvun supersankareiksi.

Mitään voittamattomia tai erheettömiä heeroksia muskettisoturit eivät BBC:n käsittelyssä silti ole.

- Halusimme ilman muuta tehdä hahmoista oikeita, samastuttavia ihmisiä, jotka tekevät virheitä ja joutuvat myös kärsimään niiden seuraukset.

Pyrkimys autenttisuuteen näkyy myös siinä, miten Pariisia ja elämää siellä kuvataan. The Musketeersissa ei patsastella tahrattomissa puvuissa, vaan esim. kadut ovat aikakauden hengessä oikeasti mutaisia ja tapahtumissa on tarpeen mukaan maanläheistä rosoa.

- Yhtenä lähtökohtana sarjalle olivat westernit. Kaksi ensimmäistä jaksoa ohjannut Toby Haynes painotti sitä, että maailman on oltava todellinen eikä mitään kulissia. Emme kuitenkaan halunneet mennä sillä tiellä liian kauas tai mauttomuuteen asti, sillä päätarkoitus on viihdyttää. Mutta ehdottomasti tietyllä aitoudella oli merkitystä.

Ilahduttavasti ja myös aika poikkeuksellisesti tämä näkyy myös siinä, että toisin kuten toimintaelokuvissa tai -sarjoissa usein, henkilöt todella loukkaantuvat hurjissa tilanteissa.

- The Musketeersin kaltaisessa sarjassa on paljon vaaroja, ja päähenkilöihinkin sattuu sekä henkisesti että fyysisesti käden murtumisesta lähtien. Eivät keskeiset hahmot tietenkään voi raahautua ympäriinsä tyystin vahingoittuneina, mutta lähdimme tässäkin siitä, että seuraamuksia täytyy olla kaikelle mitä tapahtuu.

Intohimoa ja moniulotteisia hahmoja

Musketeers-sarjan kardinaali Richelieu (Peter Capaldi) ja Milady (Maimie McCoy)
Juonikasta kardinaali Richelieuta esittää Doctor Who-tähti Peter Capaldi ja Miladya Maimie McCoy. Musketeers-sarjan kardinaali Richelieu (Peter Capaldi) ja Milady (Maimie McCoy) Kuva: Yle/BBC musketeers

Kuten sanottua, merkittävä osuus The Musketeersin sisällöstä eroaa Dumas’n klassikosta. Historialliset faktat, olosuhteet ja jotkin tapahtumat pitävät paikkansa, mutta juoni kulkee etupäässä omia polkujaan. Ja vaikka henkilöt ovat tuttuja, myös heille on luotu pääosin uudet taustatarinat.

- Helpoin hahmoista oli Athos, koska hänen suhteensa Miladyyn on niin kompleksinen. Sen tematiikkaa oli luontevaa rakentaa pidemmälle. Sama päti D’Artagnaniin, jonka tarinan ytimessä on rakkaus naimisissa olevaan naiseen ja vaarat, joita siitä voi aiheutua. Aramista sen sijaan päätettiin uudistaa, koska hänet on tavattu nähdä uskonnollisena musketöörinä, mikä tuntui hieman vanhanaikaiselta. Niinpä teimme Aramiksesta romanttisen idealistin, joka etsii tarkoitusta elämälle. Tämä suuri, levoton kaipaus johonkin tuntui tässäkin ajassa ajankohtaiselta.

Rohkeimpia The Musketeersin tekijät olivat Jessican mukaan silti Porthosin tapauksessa.

- Teimme Porthosista osaksi tummaihoisen. Tällä halusimme kunnioittaa Alexandre Dumas’n isoisää, joka oli ensimmäinen tummaihoinen kenraali Ranskan ja ylipäätään minkään maan historiassa. The Musketeersissa Porthos on kotoisin Pariisin slummeista ja hän on noussut korkeaan asemaansa ja kuninkaan suojelijaksi tyhjästä, pelkällä tahdonvoimalla. Tässäkin tarinassa on tuoreutta, joka toivon mukaan resonoi ajassamme.

Tarinan arkkikonnaa, kardinaali Richelieuta näyttelee sarjassa Peter Capaldi, jonka Doctor Who’n ystävät tuntevat viimeisimpänä Tohtorina.

- Olimme todella mielissämme siitä, että Peter suostui rooliin. Hänen Richelieunsa on kaikkea, mitä toivoimme. Alykäs ja omistautunut mies, jonka ikäville teoille on selkeät motiivit. Richelieu on kiistatta vaarallinen, monimutkainen henkilö, mutta hän myös rakastaa Ranskaa syvästi. Työskentelimme kovasti sen eteen, että kaikki hahmot olisivat tuoreita ja monikerroksisia.

Vastaava tuottaja on tyytyväinen myös muuhun näyttelijäkastiin.

- Haimme vain laatua ja mielestäni myös saimme sitä. Kaikki näyttelijät eivät ole vielä isoja tähtiä, mutta vaikkapa Athosta esittävä Tom Burke on erittäin tunnettu ja arvostettu kotimaassamme.

Aivan lopuksi on vielä kysyttävä, tietääkö Jessica miten ranskalaiset ovat suhtautuneet brittiversioon rakastetusta klassikostaan. Englanti ja Ranska kun ovat rakkaita vihollisia lähes samalla tavoin kuin Suomi ja Ruotsi.

- Meillä oli itse asiassa The Musketeersin ensi-ilta Ranskassa viime viikolla. Täytyy myöntää, että olin aika hermostunut, mutta vastaanotto oli oikein hyvä. Oletettavasti he näkivät, millaisella intohimolla olemme sarjaa tehneet!

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle TV2