Hyppää pääsisältöön

Dengue-kuume kaatoi Tuulikin Thaimaassa: "Muistan ajatelleeni, ettei haittaisi, vaikka kuolisin tähän."

Iskikö tauti matkalla?
Iskikö tauti matkalla? Kuva: Yle, Annukka Palmén-Väisänen ulkomaanmatkailu,sairaus,ulkomaanmatka

Muistatko sen ulkomaanmatkan, kun sairastuit vatsatautiin tai joku muu tauti laittoi lomasuunnitelmat uusiksi? Epäilemättä muistat. Akuutti kerää kesän ajan teidän tarinoitanne reissussa iskeneistä taudeista, oli sitten kyse Ruotsin risteilyn pilanneesta noroviruksesta tai jostain vakavammasta matkalla iskeneestä taudista. Julkaisemme kokemuksianne Akuutin verkkosivuilla kesän jälkeen. Tuulikki Viitaniemi sairastui vuonna 2002 Thaimaassa dengue-kuumeeseen. Hänen tarinansa voit lukea jo nyt.

- Arvasin heti, mistä oli kyse, koska dengue-kuumetta oli liikkeellä, muistelee Tuulikki Viitaniemi. Testi vahvisti epäilyn.

Suuri osa dengue-tartunnoista on vähäoireisia tai oireettomia. Viitaniemeen tauti iski rajuin oirein. Taudin akuutissa vaiheessa hän makasi sängyssä lähes tajuttomassa tilassa kärsien korkeasta kuumeesta ja voimakkaasta pahoinvoinnista.

Lääkäri sanoi minulle, että syö tai kuole.

- Lääkäri sanoi, että syö tai kuole, joten purin hampaita yhteen ja yritin syödä sekä juoda. Ihmeen kaupalla sain pidettyä ravinnon jotenkuten sisällä.

Korkean kuumeen ja pahoinvoinnin jälkeen iski ihottuma.

- Sain punaisen, röpelöisen näppyläihottuman, joka oli vielä kuumetta ja pahoinvointiakin pahempaa, koska iho kutisi rajusti enkä pystynyt nukkumaan. Tuntui, kuin pieniä muurahaisia olisi juossut ympäriinsä käsissä ja jaloissa. Minun dengueni noudatti sikäli tyypillistä kaavaa, että kun näppylät ilmestyivät, kuvottava olo loppui kuin seinään.

Ajattelin taudin pahimmassa vaihessa, että ei yhtään haittaisi, vaikka nyt kuolisin tähän.

- Muistan ajatelleeni taudin pahimmassa vaiheessa, että ei yhtään haittaisi, vaikka nyt kuolisin tähän. Olo oli niin surkea, muistelee Viitaniemi.

Tuulikki Viitaniemi sairastui Thaimaassa dengue-kuumeeseen.
Tuulikki Viitaniemi sairastui Thaimaassa dengue-kuumeeseen. Kuva: Tuulikki Viitaniemi Dengue Fever,Thaimaa,Denguekuume

Aiemmin Thaimaassa matkaoppaana työskennelleen Viitaniemen parantumisessa tärkeä rooli oli tutulla lääkärillä.

- Koska olen entinen matkaopas, minulla oli hyvä suhde lääkäriin, jolle olin vienyt aiemmin asiakkaita. Hän hoiti minua kotonani, ripusti pyykkinarun kattoon ja laittoi tipan sinne roikkumaan. Sitten hän kävi neljän tunnin välein mittaamassa veriarvoni ja lisäämässä tippaa. Samalla hän katsoi, että otin parasetamolia kipulääkkeeksi.

Tuulikki Viitaniemi lomailee usein Thaimaassa
Tuulikki Viitaniemi lomailee usein Thaimaassa Kuva: Tuulikki Viitaniemi Denguekuume,matkasairaus

Koska dengue on virus, nesteytystä ja särkylääkettä tehokkaampaa hoitoa tautiin ei ole. Verenvuotoriskin vuoksi kivunhoitoon suositellaan vain parasetamolia. Dengue-rokote on ollut kehitteillä jo pitkään ja se on nyt saatu käyttöön yli kymmenessä maassa. Thaimaan Phuketissa rokote tuli myyntiin tammikussa 2017.

Tärkein keino välttyä tartunnalta on hyttysiltä suojautuminen.

Sairastuitko matkalla? Kerro tarinasi meille.

 • Kansanparantajia, aktivisteja ja parantavaa perunaa – Mosambikissa tieto on terveyttä

  Mosambikissa malarian riski on maailman suurin.

  Mosambik on yksi maailman kymmenestä köyhimmästä maasta. Kotimantereellaan Afrikassa se kuuluu Saharan eteläpuolisiin maihin, joissa olot ovat haastavat ja esimerkiksi malarian riski maailman suurin. Elinolojen parantamiseen tähtäävässä FDC-järjestössä työskentelevä lääkäri Julia Magaia kertoo, että juuri malarian, hivin ja tuberkuloosin kaltaiset tarttuvat taudit ovat ripulitautien ohella isoimmat kansanterveysongelmat.

 • Varpusparvi hotellihuoneen pöntössä – Mitä reissussa uskaltaa syödä?

  Ripuli on yleisin matkailijaa vaivaava terveysongelma.

  Maha kuralla ja kaikki suun kautta sisään nautittu tuntuu valuvan pikavauhtia pönttöön. Vatsassa kouristelee ja rantapäivä vaihtuu hotellihuoneen vessan läheisyydessä norkoiluksi. Ripuli on yleisin matkailijaa vaivaava terveysongelma. Sekoittiko ruoka pakin vai onko kyse jostain vakavammasta?

 • Matkailijoiden tuomat eksoottiset sairaudet ovat jo arkipäivää

  Suomessa eksoottiset sairaudet ovat jo tuttu juttu.

  Ihmiset liikkuvat maapallolla enemmän kuin koskaan. Pelkästään suomalaiset tekevät vuodessa noin 9 miljoonaa ulkomaanmatkaa. Virukset, bakteerit ja loiset hyppäävät helposti matkustajien kyytiin ja siirtyvät uusille alueille. Vielä suuremman tartuntatautiriskin kantavat ihmiset, jotka liikkuvat ympäri maailmaa pakon sanelemina. Esimerkiksi ilmastonmuutos pakottaa ihmisvirrat liikkeelle.