Hyppää pääsisältöön

Dengue-kuume kaatoi Tuulikin Thaimaassa: "Muistan ajatelleeni, ettei haittaisi, vaikka kuolisin tähän."

Iskikö tauti matkalla?
Iskikö tauti matkalla? Kuva: Yle, Annukka Palmén-Väisänen ulkomaanmatkailu,sairaus,ulkomaanmatka

Muistatko sen ulkomaanmatkan, kun sairastuit vatsatautiin tai joku muu tauti laittoi lomasuunnitelmat uusiksi? Epäilemättä muistat. Akuutti kerää kesän ajan teidän tarinoitanne reissussa iskeneistä taudeista, oli sitten kyse Ruotsin risteilyn pilanneesta noroviruksesta tai jostain vakavammasta matkalla iskeneestä taudista. Julkaisemme kokemuksianne Akuutin verkkosivuilla kesän jälkeen. Tuulikki Viitaniemi sairastui vuonna 2002 Thaimaassa dengue-kuumeeseen. Hänen tarinansa voit lukea jo nyt.

- Arvasin heti, mistä oli kyse, koska dengue-kuumetta oli liikkeellä, muistelee Tuulikki Viitaniemi. Testi vahvisti epäilyn.

Suuri osa dengue-tartunnoista on vähäoireisia tai oireettomia. Viitaniemeen tauti iski rajuin oirein. Taudin akuutissa vaiheessa hän makasi sängyssä lähes tajuttomassa tilassa kärsien korkeasta kuumeesta ja voimakkaasta pahoinvoinnista.

Lääkäri sanoi minulle, että syö tai kuole.

- Lääkäri sanoi, että syö tai kuole, joten purin hampaita yhteen ja yritin syödä sekä juoda. Ihmeen kaupalla sain pidettyä ravinnon jotenkuten sisällä.

Korkean kuumeen ja pahoinvoinnin jälkeen iski ihottuma.

- Sain punaisen, röpelöisen näppyläihottuman, joka oli vielä kuumetta ja pahoinvointiakin pahempaa, koska iho kutisi rajusti enkä pystynyt nukkumaan. Tuntui, kuin pieniä muurahaisia olisi juossut ympäriinsä käsissä ja jaloissa. Minun dengueni noudatti sikäli tyypillistä kaavaa, että kun näppylät ilmestyivät, kuvottava olo loppui kuin seinään.

Ajattelin taudin pahimmassa vaihessa, että ei yhtään haittaisi, vaikka nyt kuolisin tähän.

- Muistan ajatelleeni taudin pahimmassa vaiheessa, että ei yhtään haittaisi, vaikka nyt kuolisin tähän. Olo oli niin surkea, muistelee Viitaniemi.

Tuulikki Viitaniemi sairastui Thaimaassa dengue-kuumeeseen.
Tuulikki Viitaniemi sairastui Thaimaassa dengue-kuumeeseen. Kuva: Tuulikki Viitaniemi Dengue Fever,Thaimaa,Denguekuume

Aiemmin Thaimaassa matkaoppaana työskennelleen Viitaniemen parantumisessa tärkeä rooli oli tutulla lääkärillä.

- Koska olen entinen matkaopas, minulla oli hyvä suhde lääkäriin, jolle olin vienyt aiemmin asiakkaita. Hän hoiti minua kotonani, ripusti pyykkinarun kattoon ja laittoi tipan sinne roikkumaan. Sitten hän kävi neljän tunnin välein mittaamassa veriarvoni ja lisäämässä tippaa. Samalla hän katsoi, että otin parasetamolia kipulääkkeeksi.

Tuulikki Viitaniemi lomailee usein Thaimaassa
Tuulikki Viitaniemi lomailee usein Thaimaassa Kuva: Tuulikki Viitaniemi Denguekuume,matkasairaus

Koska dengue on virus, nesteytystä ja särkylääkettä tehokkaampaa hoitoa tautiin ei ole. Verenvuotoriskin vuoksi kivunhoitoon suositellaan vain parasetamolia. Dengue-rokote on ollut kehitteillä jo pitkään ja se on nyt saatu käyttöön yli kymmenessä maassa. Thaimaan Phuketissa rokote tuli myyntiin tammikussa 2017.

Tärkein keino välttyä tartunnalta on hyttysiltä suojautuminen.

Sairastuitko matkalla? Kerro tarinasi meille.

 • Juotko liikaa? Lue lääkärin vinkit alkoholin kohtuukäyttöön

  Lääkärin vinkit alkoholin kohtuukäyttöön.

  A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki on auttanut monta alkoholin suurkuluttajaa kohtuukäyttäjäksi – pienin askelin. Kohtuukäyttöön siirtyminen vaatii ennen kaikkea tukea ja lujaa tahtoa. Syyllisyyden tunteen Simojoki kannustaa heittämään romukoppaan.

 • Dengue-kuume kaatoi Tuulikin Thaimaassa: "Muistan ajatelleeni, ettei haittaisi, vaikka kuolisin tähän."

  Kerro meille kokemuksesi lomalla sairastumisesta.

  Muistatko sen ulkomaanmatkan, kun sairastuit vatsatautiin tai joku muu tauti laittoi lomasuunnitelmat uusiksi? Epäilemättä muistat. Akuutti kerää kesän ajan teidän tarinoitanne reissussa iskeneistä taudeista, oli sitten kyse Ruotsin risteilyn pilanneesta noroviruksesta tai jostain vakavammasta matkalla iskeneestä taudista. Julkaisemme kokemuksianne Akuutin verkkosivuilla kesän jälkeen. Tuulikki Viitaniemi sairastui vuonna 2002 Thaimaassa dengue-kuumeeseen. Hänen tarinansa voit lukea jo nyt.

 • Suojaako kerran sairastettu borrelioosi uusilta tartunnoilta? Testaa tietosi punkeista.

  Testaa tietosi punkeista.

  Kesä tekee tuloaan. Pihamaan pitkässä nurmessa odottaa kulkijaa mikroskooppisen pieni vihulainen, punkki. Punkkien välittämät taudit aiheuttavat vuosittain tuhansien ihmisten sairastumisen. Testaa tietosi punkkien torjunnasta ja nauti kesästä turvallisin mielin. Muistathan jokailtaisen punkkisyynin sekä ihmisille että lemmikeille, jos liikut luonnossa!