Hyppää pääsisältöön

”Lentokoneen vessa ei ole mikään tuntihuone mihin voi vaan mennä ja hoitaa homman.”

Kysy mitä vaan -ohjelmakuvassa toimittaja Mira Selander
Kysy mitä vaan -ohjelmakuvassa toimittaja Mira Selander Kuva: Tuuli Laukkanen/Yle Yle Puhe,mira selander

Kaipaako poliisi toimintaa ja kannattaako alkoholistia auttaa? Kysy mitä vaan
-ohjelmassa asiantuntijat ja kokijat vastaavat kysymyksiin, joita kuulijat ovat heille esittäneet. Ohjelman avausviikolla kysymyksiin vastasivat poliisi, toipuva alkoholisti, lentoemäntä sekä pappi. Millainen kuva haastateltavista piirtyi ohjelman toimittajalle Mira Selanderille näiden tunnin tapaamisten perusteella?

”Ennakkoasenteista päästään irti ainoastaan kohtaamalla erilaisia ihmisiä.”― Jari Taponen, ylikomisario

Ylikomisario Jari Taposen avarakatseisuus ja lempeys tekivät Selanderiin vaikutuksen: ”Hän on ollut yli 20 vuotta poliisina ja uskoo silti edelleen, tai ehkä nimenomaan kokemuksensa ansiosta, että kaikissa meissä on enemmän hyvää kuin huonoa eikä koskaan ole liian myöhäistä palata kaidalle tielle. Taposen ajatukset loivat uskoa ihmiseen.”

”Olen laittanut varmaan 200 000 euroa kurkusta alas. 5000 euroa kustantanut hoito on maksanut itse itsensä takaisin.”― Wintom, toipuva alkoholisti

Wintomin rohkeus ja rehellisyys kosketti Selanderia, sillä alkoholismiin liittyy niin paljon puolustelua ja häpeää: "Olin myös yllättynyt siitä, että alkoholisti tunnistaa saman tien baarissa kaltaisensa ja että kysymys voi olla alkoholiongelmasta, vaikka
ihminen joisi vain viikonloppuisin tai harvemmin. Kysymys on enemmänkin siitä, miten ihminen juo."

”Lentokoneen vessa ei ole mikään tuntihuone mihin voi vaan mennä ja hoitaa homman.”― Anne Andersson, lentoemäntä

Kysy mitä vaan -lähetys lentoemännän kanssa sai Selanderin ajattelemaan lentoemännät muina, kuin taivaalla liitelevinä tarjoilijoina: "Venyminen, kylmähermoisuus ja kyky improvisoida saivat mielessäni ihan uuden merkityksen. Ja rohkeus. Kun aggressiivinen rähisijä, yksi vielä lämmin ruumis tai umpihumalainen turisti on saatu toimitettua määränpäähän, niin muutaman tunnin päässä, odottaa uusi koneellinen uusia ongelmia."

”Papin työhön kuuluu julistaminen. Mun tapa julistaa on keskustelu”― Kari Kanala, kirkkoherra

Mira Selander ei ollut tullut ajatelleeksi, että pappi on pappi 24 tuntia vuorokaudessa. Kari Kanala kertoi nimittäin kohtaavansa esimerkiksi baarissa usein ihmisiä, jotka haluavat jakaa syvimpiä ajatuksiaan papin kanssa eikä niistä voi useinkaan kieltäytyä. "Oli myös vapauttavaa keskustella avoimesti, ilman kiihkoilua tai saarnaamista, yhtä lailla synnistä ja homofobiasta kuin vaikkapa näkkileivän ja hapankorpun syömisestä", Selander sanoo. Hänen mukaansa koskettavinta oli jakaa kirkkoherra Kari Kanalan kokemus olla samaan aikaan sekä vanhempiensa sureva omainen että pappi. Olla siis pappina omien vanhempiensa hautajaisissa. Maallikon korviin se kuulostaa ylivoimaiselta suoritukselta.

Kaikki neljä juttutuokiota on kuunneltavissa Yle Areenassa. Onko sinulla joku kysymys, jonka haluaisit esittää esimerkiksi gynegologille tai kodittomalle? Tämän kaavakkeen kautta voit esittää kysymyksesi ohjelman tuleville vieraille.

Lisää ohjelmasta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Kun avaruuden sivilisaatio soittaa, älä vastaa

  Kiinan suosituin scifikirjailija Cixin Liu Worldcon75:ssa

  Kiinalainen tieteiskirjallisuus tekee samaan aikaan näyttävää esiinmarssia kuin Kiinan suurvalta-asema vahvistuu. Insinööri-kirjailija Cixin Liu voitti vuonna 2015 Hugon, yhden maailman suurista scifi-kirjallisuuspalkinnoista teoksellaan Three-Body Problem. Cixin Liun kekseliäs ja megalomaaninen scifi-eepos varoittaa avaruuden sivilisaatioista.

 • Pitkä sähkökatko saisi yhteiskunnan polvilleen 48 tunnissa - tiedätkö miten varautua?

  48 tunnissa sähkökatkos lamaannuttaisi arkielämän.

  Suomi toimii nykyään täysin sähkön varassa. Lyhyetkin sähkökatkot hankaloittavat elämää, mutta jo 48 tunnissa hankaluudet muuttuvat vakaviksi ongelmiksi: veden tulo lakkaa, ruoat pilaantuvat, pakkasella kotien lämpötila laskee. Nykyisten suositusten mukaan ihmisten kannattaisi varautua ns. kotivaralla selviytymään 72 tunnin ajan.

 • Tiesitkö tämän mustikasta?

  Säännöllinen mustikan syöminen voi lieventää tulehdustilaa.

  Mustikka on metsien kultakimpale. Jo muutama desi mustikoita päivässä auttaa kattamaan hyvän osan esimerkiksi päivän kuitumäärästä ja E-vitamiinitarpeesta. Säännöllinen mustikoiden syöminen voi myös lieventää esimerkiksi diabetekseen ja sepelvaltimotautiin liittyvää matala-asteista tulehdustilaa.

 • Mikko “Peltsi” Peltola haastaa itsensä äärirajoille extreme-lajeissa

  Luvassa on vauhtia, hikeä, tuskaa ja euforisia hetkiä.

  Uudessa sarjassa Mikko “Peltsi” Peltola haastaa itsensä äärirajoille jokamiehen extreme-lajeissa. Ensimmäiset, syksyllä 2017 suoritettavat lajit ovat 150 kilometrin merimelonta ja 130 kilometrin polkujuoksu. Luvassa on vauhtia, hikeä, tuskaa ja – toivottavasti – itsensä ylittämisen euforisia hetkiä.