Hyppää pääsisältöön

Oletko läsnä kesän hetkissä? Tässä neljä mindfulness-vinkkiä mielen hyvinvointiin

Mindfulness-vinkeillä irti kesästä juuri sinulle itsellesi hyvää. Kuvassa laituri ja metsälampi.
Mindfulness-vinkeillä irti kesästä juuri sinulle itsellesi hyvää. Kuvassa laituri ja metsälampi. Kuva: Aaron Burden, stocksnap.io tietoinen läsnäolo,kesä,vaakakapina

”Juhannuksena päivä alkaa jo lyhenemään ja mennään kohti syksyä.” Kuinka moni tunnistaa tunteen, että murehtii jo tulevaa kun paras kesä on käynnissä? Tai että omat tai läheisen kesähäät vilahtavat ohi hirveän stressin kourissa eikä jälkikäteen edes muista mitä tapahtui?

Ota talteen vinkit, joilla saat kesän pienistä ja isommistakin hetkistä mahdollisimman paljon irti itsellesi hyvää.

1) Keskity yhteen asiaan kerrallaan

Suomen kesä on lyhyt, mikä helposti aiheuttaa tunteen, että kesään tai lomaan on mahdutettava mahdollisimman paljon. Kalenteri täyttyy festareista, sukuloinneista, matkoista ja huvipuistokäynneistä. Tapahtumaputki voi pahimmillaan muuttua suorittamiseksi ja mieli on jo seuraavassa tapahtumassa, kun edellinen on vielä käynnissä.

Vaikka paljon olisi tekeillä, muista pitää huomio aina siinä tilanteessa, jossa olet. Voit aina laittaa hetkeksi silmät kiinni ja keskittyä hetkeksi omaan hengitykseen, jos mieli lähtee ylikierroksille. Sen jälkeen on helpompi olla läsnä eivätkä kesän parhaat hetket mene ohi.

2) Palaudu ja tylsisty

Muista jättää kesän kalenteriin myös tyhjiä hetkiä. Kesän ja kesäloman olisi tarkoitus olla vastapainoa arjen kalenterimaailmalle – aikaa jolloin vain olet tai mahdollisuus tehdä spontaanisti sitä, mitä kehosi ja mielesi sillä hetkellä haluaa. Anna tekemättömyyden mennä välillä jopa tylsistymiseen asti – samalla voit vahingossa parantaa luovuuttasi tai alkaa kuulla sisimpäsi kuiskauksia.

3) Aistit auki

Kesä on loistavaa aikaa käyttää kaikkia aisteja – katsella kaunista luontoa, kuunnella kesän ääniä, maistella kesän makuja ja haistella sateen tuoksua.

Sama pätee juhlatilanteisiin. Sen sijaan että stressaat vieraiden viihtymisestä tai että kaikki menee ennakkosuunnitelman mukaan, pysähdy kuuntelemaan ihmisiä, halaamaan läheisiä ja aistimaan juhlan kuplivaa tunnelmaa.

4) Kaiken ei tarvitse olla täydellistä

Kesään kohdistuu valtavasti odotuksia täydellisestä auringonpaisteesta, jolloin perheriita tai huono sää saattavat laskea mielen matalalle. Muista, että onnellinen elämä ei tarkoita vain sitä, että koko ajan on huippufiilis, vaan epämiellyttävätkin tilanteet ja tunteet kuuluvat kesään kuten elämään yleensä.

Samoin häissä ja juhlatilanteissa – kiinnitä huomiota onnistuneisiin asioihin ja yhdessäoloon, älä niihin pieniin epäkohtiin, joita elämässä aina väkisin tulee eteen. Kesäkin voi olla keskeneräisenä juuri täydellinen.

Psykologia

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina