Hyppää pääsisältöön

Videotaiteen vallankumous? Kansalaisten videot valtasivat taidemuseon Kuopiossa

Kuopion taidemuseon Oi maamme! -näyttelyn ikkunateippaus.
Kuopion taidemuseon Oi maamme! -näyttelyn ikkunateippaus. Kuva: Yle/Harto Hänninen Kuopion taidemuseo,näyttelyt,oi maamme!

Kuopion taidemuseo esittää kesän aikana suomalaisten näkemyksiä maamme historiasta ja nykyisyydestä: Oi maamme! -videoita ovat tehneet niin ammattitaiteilijat, opiskelijat, opettajat, koululaiset kuin eläkeläisetkin. Kaikenlaiset kansalaiset ovat kokeilleet, mitä valmiilla arkistomateriaalilla voi kertoa.

Mitä kansalaiset ajattelevat kotimaastaan, mitä suomalaisuus on? Onko globaalissa maailmassa kansallista kulttuuria, jota voisi nimittää omaksi?

Helmikuun lopussa käynnistynyt Oi maamme! -videoprojekti on edennyt vauhdikkaasti: kolmessa kuukaudessa suomalaiset ovat aktivoituneet tekemään yli 160 lyhytelokuvaa annetusta arkistomateriaalista. Tehtävä on houkutellut monenlaisia tekijöitä, joita yhdistää halu kertoa ja leikitellä materiaalilla, tyyleillä ja kerrontakeinoilla.

Kuopion taidemuseon laajaan kesänäyttelyyn on koottu iso otanta kevään sadosta. Näyttelyssä on esillä lähes 50 videoteosta, joiden kesto vaihtelee minuutista yli kuuteen minuuttiin. Tekijöinä on nimekkäitä taiteilijoita kuten Mika Taanila, Sami van Ingen, Timo Wright ja taiteilijakollektiivi Tehonrakentajat, pohjoissavolainen Valmed-taiteilijayhdistys, sekä tavallisia Suomen kansalaisia, opiskelijoita, eläkeläisiä, koululaisia, media-alan ammattilaisia.

Joukko Kuopion taidemuseon Oi maamme! -näyttelyyn osallistuneista taiteilijoista.
Osa näyttelyyn valituista tekijöistä pääsi avajaisiinkin. Joukko Kuopion taidemuseon Oi maamme! -näyttelyyn osallistuneista taiteilijoista. Kuva: Yle/Minna Joenniemi Kuopion taidemuseo,taidenäyttelyt,taiteilijat,oi maamme!
Osa Tehonrakentajat-kollektiivista Kuopion taidemuseossa Oi maamme! -näyttelyssä.
Lähes puolet Tehonrakentajista. Osa Tehonrakentajat-kollektiivista Kuopion taidemuseossa Oi maamme! -näyttelyssä. Kuva: Yle/Minna Joenniemi Tehonrakentajat,Kuopion taidemuseo,ismo torvinen
Tehonrakentajien Valvomo Kuopion taidemuseon Oi maamme! -näyttelyssä.
Tehonrakentajien Valvomo kritisoi kaikkialle ulottuvaa tarkkailua. Tehonrakentajien Valvomo Kuopion taidemuseon Oi maamme! -näyttelyssä. Kuva: Yle/Harto Hänninen Kuopion taidemuseo,taidenäyttelyt,Tehonrakentajat,valvomo-teos
Helka Kettunen ja hänen teoksensa Kuopion taidemuseon Oi maamme! -näyttelyssä.
Helka Kettunen ja hänen teoksensa. Helka Kettunen ja hänen teoksensa Kuopion taidemuseon Oi maamme! -näyttelyssä. Kuva: Yle/Minna Joenniemi Kuopion taidemuseo,taidenäyttelyt,helka kettunen

Museossa nähdään kansalaisten kantaaottavia videoita, abstraktia videotaidetta, runovideoita, lasten kuvataidekoulun animoituja videoita ja nuorten koululaisten humoristisia ja provosoivia teoksia. Videoista paistaa kokeilemisen halu ja tekemisen riemu.

Tekijöiden ikäjakauma on 11-67 vuotta, joten suomalaisuus merkitsee tekijöille hyvinkin erilaisia asioita. Videoiden leikkaamisessa ihmiset ovat enimmäkseen käyttäneet omilta läppäreiltä löytyviä ilmaisia leikkausohjelmia. Yhtenevän lähdemateriaalin käyttö tekee näyttelystä visuaalisesti ehyen ja yllättävän: samoihin kuviin ja kohtauksiin voi eri videoissa törmätä aivan eri yhteyksissä.

Kuopion taidemuseon Oi maamme! -näyttely.
Näyttelyn tunnelma vaihtelee kodikkaasta... Kuopion taidemuseon Oi maamme! -näyttely. Kuva: Yle/Minna Joenniemi Kuopion taidemuseo,taidenäyttelyt,oi maamme!
Kuopion taidemuseon Oi maamme! -näyttely.
...kokeellisempaan. Kuopion taidemuseon Oi maamme! -näyttely. Kuva: Yle/Minna Joenniemi Kuopion taidemuseo,taidenäyttelyt,oi maamme!
Videoteoksia Kuopion taidemuseon Oi maamme! -näyttelystä.
Silmänruokaa. Videoteoksia Kuopion taidemuseon Oi maamme! -näyttelystä. Kuva: Yle/Harto Hänninen Kuopion taidemuseo,taidenäyttelyt,oi maamme!
Yleisöä Kuopion taidemuseon Oi maamme! -näyttelyssä.
Yleisö voi ottaa rennosti. Yleisöä Kuopion taidemuseon Oi maamme! -näyttelyssä. Kuva: Yle/Minna Joenniemi Kuopion taidemuseo,taidenäyttelyt,oi maamme!
Yleisöä Kuopion taidemuseon Oi maamme! -näyttelyssä.
Kuvista vyöryy nostalgiaa. Yleisöä Kuopion taidemuseon Oi maamme! -näyttelyssä. Kuva: Yle/Harto Hänninen Kuopion taidemuseo,taidenäyttelyt,oi maamme!

Kuopion taidemuseon Oi maamme! -näyttely on auki koko kesän, 9.6.-16.9.2017. Kuopion taidemuseossa järjestetään myös videotyöpaja, jonka tuotokset tulevat osaksi näyttelyä myöhemmin kesällä.

Syksyllä Oi maamme! levittäytyy osaksi Kajaanin taidemuseon Minun Suomeni -näyttelyä 21.9. -26.11.2017.
Jyväskylän taidemuseossa laajempi Oi maamme! -näyttely on esillä 19.10.-3.12.2017.

Kuopion näyttelyn teokset

Keravan kuvataidekoululaisten videot:

Koululaisia ja opiskelijoita:

Kannanottoja ja rytmiä:

Abstraktimpaa videotaidetta:

Nostalgiaa ja runoutta:

Nostalgiset tietovisat:

Taiteilijakollektiivi Tehonrakentajat:

Kuvataiteilijat Mika Taanila ja Sami van Ingen:

Mika Taanilan 3-D-elokuvat:

 • Tee musavideo Pyhimyksen uuteen biisiin!

  Pyhimyksen uudesta biisistä puuttuu video, tee se!

  Pyhimyksen uudesta biisistä puuttuu video, tee se arkistomatskuista! Syksyllä Pyhimys valitsee suosikkinsa. Lataa täältä biisi ja materiaalit omalle koneellesi ja kokeile, millainen video sinun käsistäsi syntyisi. "Kannattaa käydä tsekkaa, siellä on vaik mitä hulluu, hurjaa, hienoo materiaalia", sanoo Pyhimys.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

  Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

  Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.

 • Suomen ainoa Miss Maailma Marita Lindahl on kuollut – lue puolison koskettava kirje

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut.

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut. Lindahl kuoli 21.3.2017. Hänen kuolemastaan ei ole tätä ennen kerrottu julkisuudessa lähiomaisten toiveesta, myöskään kuolinilmoitusta ei julkaistu. Muutama viikko sitten kävi ilmi, että Lindahlin puoliso Martti Kirsitie oli kirjoittanut kirjeen kuolleelle puolisolleen. KulttuuriCocktail sai kirjeen luettavakseen ja luvan julkaista sen.

 • Knalleja, sateenvarjoja, loitsuja ja olviretkeä - radiodraamaa keskikesän juhlaan

  Radiodraaman juhannuspaketissa useita toivekuunnelmia

  Hellii juhannuksena helle tai piinaa sade ja savuava grilli, voivat radiodraaman ystävät uppoutua kuunnelmien maailmaan. Seikkaile Knallin ja sateenvarjon kanssa New Yorkin alamaailmassa, noitien kera juhannustanhuvilla ja selvitä hukkuneen miehen kohtalo komisario Vahtosen kanssa.

Oi maamme

 • Tee musavideo Pyhimyksen uuteen biisiin!

  Pyhimyksen uudesta biisistä puuttuu video, tee se!

  Pyhimyksen uudesta biisistä puuttuu video, tee se arkistomatskuista! Syksyllä Pyhimys valitsee suosikkinsa. Lataa täältä biisi ja materiaalit omalle koneellesi ja kokeile, millainen video sinun käsistäsi syntyisi. "Kannattaa käydä tsekkaa, siellä on vaik mitä hulluu, hurjaa, hienoo materiaalia", sanoo Pyhimys.

 • Näin teet oman videosi!

  Haluatko tehdä oman lyhytelokuvan, taidevideon tai hauskan videokommentin? Täältä löydät arkistofilmien materiaalipaketit, musiikit, tehosteet ja ohjeet. Heittäydy ennakkoluulottomasti hommiin!

 • Katso mitä muut ovat tehneet!

  Olemme kutsuneet muutamia median opiskelijoita ja ammattilaisia sekä taiteilijoita osallistumaan jo etukäteen. Katso mitä he ovat arkistomateriaalista tehneet!