Hyppää pääsisältöön

Yle vahvistaa riippumattomuutta, journalismia ja johtamista

Ylen uutishuone ja kuvassa toimittajia istumassa työpisteissään
Ylen uutishuone ja kuvassa toimittajia istumassa työpisteissään Kuva: Yle yle uutiset

Yle tekee uudistuksia toiminnassaan. Muutosten ydin on yhtiön journalistisen riippumattomuuden ja laadun vahvistamisessa. Myös johtamista ja vastuita selkeytetään. Muutokset kytketään yhtiön jatkuvaan kehittämiseen.

“Yle on ollut pitkään suurennuslasin alla. Ylen toimintaa on arvioitu perusteellisesti ja julkisesti. Se on vienyt meitä eteenpäin, haastanut ja auttanut nyt valitsemaan tärkeimmät muutoskohteet. Viime kuukaudet ovat myös koetelleet Yleä sisäisesti, ja haluamme näin palauttaa työrauhan yhtiöön”, sanoo Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

“Keskustelu Ylestä nosti esiin sen, että on ensisijaisen tärkeää turvata Ylen journalistinen riippumattomuus. Journalistiseen kulttuuriin Yle voi itse vaikuttaa, ja sen merkitys on suuri. Yle voi vahvistaa ja syventää toimitustensa journalistista otetta, ja näin vaikuttaa siihen, miten riippumattomaksi ja uskottavaksi yleisöt Ylen kokevat”, sanoo Ylen hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson.

Journalismin linjauksia kirkastetaan, resursseja tutkivaan journalismiin

Riippumattomuuden arviointiin luodaan uusia tapoja. Keskeisimmät niistä ovat säännöllisesti tehtävä ulkopuolinen auditointi sekä riippumattomuuden linjaukset, jotka vastaavat toimittajat valmistelevat.

Yle perustaa uuden yleisöasiamiehen tehtävän. Työhön kuuluu yleisön kanssa käytävän vuoropuhelun kehittäminen ja asiakaspalautteen käsittelyn parantaminen.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnassa käynnistetty journalistinen periaatetyö laajennetaan koko Yleen. Yle vahvistaa tutkivaa journalismia ja lisää resursseja siihen. Lisäksi perustetaan oma osaamisen kehittämisen Journalismin akatemia.

Johtamisen kehittäminen ja työhyvinvointi ovat jatkossa Ylen kärkihankkeita. Johtamisen periaatteet luodaan yhdessä henkilöstön kanssa. Myös avoimuuden periaatteet linjataan ja vuorovaikutusta johdon ja yleläisten välillä lisätään. Yle seuraa johtamiskulttuurin kehitystä, ja laatii myös työhyvinvointisuunnitelman vuosille 2018–20.

Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastuut selkeytetään

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnalle haetaan johtajaa ja vastaava toimittajaa. Yksikön rakenteen kehittämistä jatketaan ja toimituskulttuurin johtamisen vastuut täsmennetään.

Ylen hallitus päätti 12.6. toimitusjohtaja Lauri Kivisen esittämistä kehittämistoimista. Niiden taustalla ovat yhtiön tilaama toukokuussa valmistunut auditointi ja tietyt aiemmat kehityshankkeet.

Lisätiedot
Lauri Kivinen, toimitusjohtaja, Yle, lauri.kivinen@yle.fi

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Kun avaruuden sivilisaatio soittaa, älä vastaa

  Kiinan suosituin scifikirjailija Cixin Liu Worldcon75:ssa

  Kiinalainen tieteiskirjallisuus tekee samaan aikaan näyttävää esiinmarssia kuin Kiinan suurvalta-asema vahvistuu. Insinööri-kirjailija Cixin Liu voitti vuonna 2015 Hugon, yhden maailman suurista scifi-kirjallisuuspalkinnoista teoksellaan Three-Body Problem. Cixin Liun kekseliäs ja megalomaaninen scifi-eepos varoittaa avaruuden sivilisaatioista.

 • Pitkä sähkökatko saisi yhteiskunnan polvilleen 48 tunnissa - tiedätkö miten varautua?

  48 tunnissa sähkökatkos lamaannuttaisi arkielämän.

  Suomi toimii nykyään täysin sähkön varassa. Lyhyetkin sähkökatkot hankaloittavat elämää, mutta jo 48 tunnissa hankaluudet muuttuvat vakaviksi ongelmiksi: veden tulo lakkaa, ruoat pilaantuvat, pakkasella kotien lämpötila laskee. Nykyisten suositusten mukaan ihmisten kannattaisi varautua ns. kotivaralla selviytymään 72 tunnin ajan.

 • Tiesitkö tämän mustikasta?

  Säännöllinen mustikan syöminen voi lieventää tulehdustilaa.

  Mustikka on metsien kultakimpale. Jo muutama desi mustikoita päivässä auttaa kattamaan hyvän osan esimerkiksi päivän kuitumäärästä ja E-vitamiinitarpeesta. Säännöllinen mustikoiden syöminen voi myös lieventää esimerkiksi diabetekseen ja sepelvaltimotautiin liittyvää matala-asteista tulehdustilaa.

 • Mikko “Peltsi” Peltola haastaa itsensä äärirajoille extreme-lajeissa

  Luvassa on vauhtia, hikeä, tuskaa ja euforisia hetkiä.

  Uudessa sarjassa Mikko “Peltsi” Peltola haastaa itsensä äärirajoille jokamiehen extreme-lajeissa. Ensimmäiset, syksyllä 2017 suoritettavat lajit ovat 150 kilometrin merimelonta ja 130 kilometrin polkujuoksu. Luvassa on vauhtia, hikeä, tuskaa ja – toivottavasti – itsensä ylittämisen euforisia hetkiä.