Hyppää pääsisältöön

Cityluonto: Kakkaavat valkoposkihanhet

Valkoposkihanhen ulosteita nurmikolla
Ruokaileva valkoposkihanhi ulostaa joka toinen minuutti. Valkoposkihanhen ulosteita nurmikolla Kuva: Yle / Hilkka Nevala valkoposkihanhen ulosteita

Valkoposkihanhi, tuo uljas arktisten alueiden lintu, ulostaa joka toinen minuutti. Lintuparvet käyskentelevät suurilla nurmialueilla ja jättävät ruohikkoon terveisensä. Miten hanhet saataisiin pysymään poissa ihmisten suosimilta virkistysalueilta?

Kuivana kesänä hanhi tulee ruohikolle ruokailemaan

Aurinkoisella säällä Helsingin Arabianranta vilisee väkeä. Auringonottajien, pyöräilijöiden ja koiranulkoiluttajien seassa parveilee suuria lintuja. Valkoposkihanhet (Branta leucopsis) nauttivat vehreydestä, mutta moni ihminen toivoisi niiden laiduntavan jossain muualla.

– Säännöllisesti leikatussa nurmessa on koko ajan ravinteikas kärki, se on maistuvin osa nurmikkoa, ja siksi hanhi viihtyy näillä rannoilla. Muuten se aterioi pesimäluodoilla saaristossa. Jos kesä on poikasaikana vähänkään kuiva, kaikki ruoho palaa ja alkaa siementää. Ravintoa ei ole silloin tarpeeksi, ja siksi hanhi tulee rannikolle hyville nurmikoille ruokailemaan, kertoo vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos Suomen ympäristökeskuksesta.

Valkoposkihanhia Helsingin Arabiassa
Helsingin Arabianrannassa riittää syötävää. Valkoposkihanhia Helsingin Arabiassa Kuva: Yle / Sara Vertanen valkoposkihanhi

Hanhenkakkapökäle karkoittaa kesämielen

Jalkapohjan alla lätsähtävä kymmensenttinen hanhenkakkapökäle karkoittaa kesämielen. Kun hanhiparvi on suuri, jäljetkin näkyvät.

– Hanhi on kasvissyöjä. Se ulostaa joka toinen minuutti, koska eihän sillä ole mitään lehmän pötsiä. Kasviravinto on vaikeasti hajoavaa, ja siksi lintu joutuu syömään koko ajan. Ravinto tulee aika lailla käyttämättömänä suoliston läpi, selittää vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos.

Hanhen ulosteita on tutkittu, mutta niistä ei ole löydetty isompia taudinaiheuttajia kuten salmonellaa. Kakassa kuin kakassa on ulosteperäisiä bakteereja aina.

– Auringon uv-säteily tappaa taudinaiheuttajat pökäleistä muutamassa tunnissa, muistuttaa Mikkola-Roos.

Valkoposkihanhen kakkaa nurmikolla
Pökäleet puhdistuvat auringossa. Valkoposkihanhen kakkaa nurmikolla Kuva: Yle / Hilkka Nevala valkoposkihanhen ulosteita

Onko rauhanomainen rinnakkaiselo mahdollista?

Valkoposkihanhista on ollut haittaa myös Helsingin yliopiston Viikin koetilalla, jossa linnut ovat syöneet kasveja suihinsa. Onko minkäänlainen rauhanomainen rinnakkaiselo mahdollista hanhien ja ihmisten välillä?

Arabianrantaan on rakennettu aitoja, jotta hanhet pysyisivät poikueaikaan aidan toisella puolella, jolloin toinen puoli alueesta pysyisi siistinä. Lyhyet aidat eivät kuitenkaan pysäytä hanhia isoilla alueilla, koska oppivaisena lintuna se tajuaa pian kiertää ne.

– Muita keinoja ovat koirakarkoitus, sitä on käytetty esimerkiksi Korkeasaaressa. Tukholman Skansenilla on rajoitettu poikasmääriä öljyämällä munia. Se on kuitenkin työläs vaihtoehto, sanoo Markku Mikkola-Roos.

Ruotsissa ja muuallakin on kokeiltu metsästyksen lisäksi kaasutykkipanoksia, prisma- ja valohäirintää sekä äänikarkoitteita. Hanhet kuitenkin ymmärtävät pian, ettei ääneen tai valoon perustuvista karkotteista ole oikeasti vaaraa.

Valkoposkihanhipariskunta ja poikanen jalkakäytävällä
Ihmisen ja hanhien yhteentörmäyksiä on joskus vaikea välttää. Valkoposkihanhipariskunta ja poikanen jalkakäytävällä Kuva: Yle / Sara Vertanen valkoposkihanhi

Ruoho on täällä vihreämpää

Hanhi on lintudirektiivilaji, ei riistalaji. Valkoposkihanhien pesimäkanta on Suomessa noin 5 000 paria, ja ne asustavat rannikolla ja muutamalla sisämaajärvella.

Pääasiassa valkoposkihanhet pesivät Grönlannin, Novaja Zemljan ja Venäjän rannikoilla, josta ne muuttavat Suomen yli Pohjanmerelle talvehtimaan. Suomessa hanhet ovat turvassa ankarilta sääoloilta, ja petojakin on vähemmän.

– Tänne jäävien hanhien mielestä ruoho on täällä vihreämpää, ja ne pystyvät aloittamaan pesinnän aikaisemmin. Hanhipari tuottaa Suomessa keskimäärin yhden poikasen enemmän kuin Venäjällä, mikä johtaa kannan kasvamiseen, kertoo Markku Mikkola-Roos.

– Suomessa ei tule totaalisia poikasen tuhoutumisvuosia kuten Jäämeren rannalla, jossa saattaa heinäkuussa sataa 30 cm lunta ja olla pakkasta, jolloin vuoden poikastuotto voidaan menettää kokonaan, sanoo Mikkola-Roos.

Neljä valkoposkihanhea ui Arabianrannassa
Suurin osa Suomen valkoposkihanhista asustaa rannikolla. Neljä valkoposkihanhea ui Arabianrannassa Kuva: Yle / Sara Vertanen valkoposkihanhi

Valkoposkihanhi on monen mielestä hyödyllinen

Valkoposkihanhi on monen mielestä myös hyödyllinen: nurmialueiden lannoittaminen sujuu siivekkäiden kesävieraiden ansiosta kuin itsestään. Se on parisuhdeuskollinen, sopeutuvainen ja jälkeläisistään tiukasti huolehtiva lintu. Jos rannat ja puistot saataisiin siivottua hanhien ulosteista, ihminen suhtautuisi valkoposkihanheen ehkä hieman suopeammin.

– Yksi mahdollisuus olisi se, että kaupunki puhdistaisi tärkeimpiä puistoja ja rantoja kakasta. Kyseeseen voisi tulla ehkä joku nurmikonleikkuuseen sopiva laite. Se ei olisi välttämättä edes iso kustannus, ehdottaa Mikkola-Roos.

Vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos, Suomen ympäristökeskus
Vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos, Suomen ympäristökeskus Vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos, Suomen ympäristökeskus Kuva: Yle / Hilkka Nevala vanhempi tutkija markku mikkola-roos, suomen ympäristökeskus

Laskimme kakat piknik-viltin alta.

Kommentit