Hyppää pääsisältöön

Muisti: Helsingin henki

Kesällä 1975 Helsingissä allekirjoitettiin historiallinen 35 maan Etykin päätösasiakirja, Helsingin sopimus.
Helsingissä allekirjoitettiin kesällä 1975 historiallinen päätösasiakirja. Kuva: Urho Kekkosen arkisto Kesällä 1975 Helsingissä allekirjoitettiin historiallinen 35 maan Etykin päätösasiakirja, Helsingin sopimus. yle tv1

TV1 torstaina 15.6.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta maanantaina 19.6. klo 6.25 ja keskiviikkona 21.6. klo 15.45
Yle Areenassa 30 päivää

Heinäkuussa 1975 Helsinki oli maailman huomion keskipisteenä, kun kaupungissa järjestettiin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssi Etyk. Tuolloin allekirjoitettiin historiallinen 35 maan päätösasiakirja, Helsingin sopimus.

Paikalla olivat maailman tärkeimmät johtajat kuten Yhdysvaltain presidentti Gerald Ford, Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Leonid Brežnev, Saksan liittokansleri Helmut Schmidt ja Ranskan presidentti Valery Giscard d'Estaing.

Presidentti Urho Kekkoselle kokous oli uran tähtihetkiä, ja hän odotti uurastuksestaan kansainvälistä tunnustusta, Nobelin rauhanpalkintoa. Kiitospuhekin oli kirjoitettuna valmiiksi.

Nuoret virkamiehet urakoivat

Konferenssin järjestelyissä ja taustajoukoissa urakoivat nuoret ulkoministeriön virkamiehet, joille Etyk oli ensimmäinen koetinkivi kansainvälisellä uralla. Sittemmin monet heistä nousivat Suomen ulkopolitiikan tunnetuiksi hahmoiksi, kuten Pertti Torstila.

Riika Nikkarisen käsikirjoittamassa ja ohjaamassa dokumentissa Torstila ja muut diplomaatit kertovat, kuinka konferenssi järjestettiin ja mitä kulisseissa tapahtui. Kirjailija Sinikka Nopolalla on myös omat muistonsa huippukokouksesta.

Tuotanto: Yle, 2013.. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2013.

 • Lokakuun Riemulauluissa Antti Kleemolan musiikkia

  Lokakuun Riemulaulujen teemana on Sun puolella.

  Sun puolella -Riemulauluissa 24.10. klo 10 Lahden Gospelkuoron valoisa ja voimakas soundi yhdistyy Kleemolan tarinallisiin kappaleisiin. Ohjelmassa keskustellaan erityisesti nuorten auttamisesta ja siitä, mikä luo toivoa elämän heikkoina hetkinä.

 • Mika Ihamuotila aloittaa Toivomus-keskustelusarjan uuden kauden

  Toivomus-keskustelusarja TV1:llä 2.9.2021 alkaen

  Keskustelusarjan Toivomus (En önskan) uuden kauden aloitusjaksossa Mika Ihamuotila kertoo sairastumisestaan, joka rohkaisi hänet vaihtamaan alaa. Sarjan neloskausi esitetään Yle TV1:llä 2.9.2021 alkaen.

 • Trauma - henkirikoksen jäljet kertoo rankoista henkirikoksista uhrien omaisten äänellä

  Yle Areenassa 30.8. ja Yle TV1:llä 5.9. alkaen

  Trauma – henkirikoksen jäljet on kahdeksanosainen sarja ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä yllättäen mielivaltaisen henkirikoksen uhrina. Jokainen tarina elämästä trauman jälkeen on henkilökohtainen ja omanlainen. Sarjan juontaja Jere Tiihonen kuljettaa katsojaa rankkojen kertomuksien läpi. Sarjaa esitetään Yle TV1:ssä sunnuntaisin 5.9. alkaen. Yle Areenasta kaikki jaksot voi katsella jo 30.8. alkaen.