Hyppää pääsisältöön

Muisti: Viron ystävät

Suomenlahden laivaliikenne oli Neuvosto-Viron elämänlanka vapaaseen maailmaan.
Suomenlahden laivaliikenne oli Neuvosto-Viron elämänlanka vapaaseen maailmaan. Suomenlahden laivaliikenne oli Neuvosto-Viron elämänlanka vapaaseen maailmaan. yle tv1

TV1 torstaina 22.6.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta maanantaina 26.6. klo 6.25 ja keskiviikkona 28.6. klo 15.50
Yle Areenassa 30 päivää

Suomen eteläisessä naapurissa Virossa elettiin vielä 1970- ja 80-luvuilla tiukasti rautaesiripun takana.

Neuvosto-Viron ja Suomen viralliset suhteet olivat asiallisen etäiset, mutta Suomenlahden yli kulki laivalla yksityisiä ihmisiä, jotka pitivät tiivistä yhteyttä virolaisiin. Tuliaisina kulki matkalaukuissa vaatteita, lääkkeitä, kirjoja ja lehtiä.

Viestit vapaasta maailmasta olivat elintärkeitä taiteilijoille, kulttuurivaikuttajille ja tutkijoille, jotka 80-luvun lopulla tarttuivat historialliseen hetkeen ja nousivat ajamaan itsenäisyyttä Neuvostoliitosta. Suomalaisten ja virolaisten ystävyydellä oli yhteiskunnallisia seurauksia.

Sakari Silvolan käsikirjoittamassa ja ohjaamassa dokumentissa tavataan muun muassa Viron entinen pääministeri Andres Tarand.

Tuotanto: Yle, 2013. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2013.

 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.