Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Yhdysvalloissa valeuutisia suunnataan nyt Trumpin vastustajille

Republikaanien ja demokraattien symbolit ja vahvistusharha-teksti
Yhdysvalloissa poliittisten valtasuhteiden vaihtelut ovat vaikuttaneet myös misinformaation leviämiseen ja omaksumiseen. Republikaanien ja demokraattien symbolit ja vahvistusharha-teksti Kuva: Yle/Ville Alijoki/Flickr/DonkeyHotey Valheenpaljastaja (artikkelisarja),valemedia,politiikka

Donald Trumpin voittoon asti oli selvää, että valtaosa valeuutisista oli kirjoitettu konservatiivisesti ja oikeistolaisesti ajattelevalle yleisölle. Sittemmin tilanne on muuttunut: liberaalit ja vasemmistolaiset lankeavat nyt helposti valeuutismaakareiden ansoihin. Valheenpaljastaja neuvoo, miten itse kukin voi välttää pahimmat kuopat internetin uutisvirrassa.

Valeuutisten yhteydessä on puhuttu enimmäkseen sepitteistä, jotka tavoittelevat oikealle kallellaan olevaa lukijakuntaa. Suomen tilannetta ruodittaessa huomio on kiinnittynyt erityisesti rasistisen valeuutismateriaalin runsauteen.

Tämä on johtunut siitä, että valeuutisten kenttä todella on hyötynyt eniten oikeistolaisesta yleisöstä. On myös lukuisia tutkimustuloksia, joiden mukaan konservatiivit näyttävät uskovan valeuutismateriaaliin liberaaleja herkemmin.

Donald Trump on USA:n uusi presidentti.
Myös presidentti Donald Trump on joutunut valeuutisten kohteeksi: Esimerkiksi hänen Twitter-tilinsä on väitetty sulkeutuneen vihapuheen vuoksi, mikä ei pidä paikkaansa. Donald Trump on USA:n uusi presidentti. Kuva: Mikhael Reynolds / EPA Donald Trump,yle tv1

Tähän ovat vaikuttaneet muun muassa oikeistopopulistien hyökkäykset perinteistä mediaa vastaan – muun muassa nykyisin suosittu tapa leimata oikeita uutisorganisaatioita valeuutisiksi tai "valehtelevaksi valtamediaksi". Uuden tutkimuksen mukaan oikeistolaiset suhtautuvat usein epäilevästi myös puolueettomiin faktantarkistussivustoihin.

Vaihtuvat valtasuhteet, vaihtuvat valeuutisten kohteet

Toisaalta Valheenpaljastaja on myös usein muistuttanut, ettei kukaan ole immuuni sellaiselle väärälle tiedolle, joka vahvistaa hänen omaa maailmankuvaansa. Kevään 2017 aikana onkin näkynyt yhä enemmän merkkejä myös vasemmistolaisesti ajatteleville ja liberaaleja arvoja kannattaville suunnatuista valeuutisista.

Ei ole vaikeaa löytää esimerkkejä niin huijaus- tai ansaintatarkoituksessa sepitetyistä valeuutisista kuin puolueellisten uutissivustojen pitkälle menevistä spekulaatioista vailla todellisuuspohjaa. Myös satiiri uppoaa herkästi totena. Ilmapiiri erityisesti Yhdysvaltain demokraattien sisällä on otollinen monenlaiselle misinformaatiolle.

Kukaan ei ole immuuni väärälle tiedolle.

Kuten aina, selkeimmät esimerkit ovat peräisin Yhdysvalloista. Maan lähihistoriasta löytyy helposti näyttöä siitä, että valtasuhteiden vaihtelut vaikuttavat myös misinformaation leviämiseen ja omaksumiseen.

Presidentti George W. Bushin vuosina moni demokraatti alkoi uskoa salaliittoteoriaan, jonka mukaan syyskuun 11. päivän terrori-iskut vuonna 2001 olivat Valkoisen talon juonimia. Erilaiset 9/11-salaliittoteoriat ovat edelleen voimissaan internetin syövereissä. (Teorioilla on tosin myös lukuisia oikeistolaisia kannattajia.)

Konservatiivipiireissä leviteltiin Obaman vuosina laajalti salaliittoteoriaa, jonka mukaan presidentti ei olisi syntynyt Yhdysvalloissa. Donald Trump oli yksi näkyvimmistä birthereistä, eli kyseisen väitteen kannattajista. Hän ei välittänyt siitä, että teoria on moneen kertaan kumottu ja osoitettu valheeksi.

Nyt Trumpin aikana taas moniin demokraatteihin uppoaa liki mikä tahansa nykyistä presidenttiä mollaava väite, joka vahvistaa heidän näkemystään Trumpista.

Näin demokraatteja huijataan

Liberaaleille suunnatut valeuutiset ovat usein toiveajattelua vahvistavia.

Valeuutisia ja nettihuhuja kumoavan Snopes-sivuston Brooke Binkowskin mukaan liberaaleille suunnatut valeuutiset ovat usein toiveajattelua vahvistavia.

Demokraatit saattavat esimerkiksi toivoa, että Trump asetettaisiin virkasyytteeseen, joten sellaisesta kertova valeuutinen uppoaa heihin helposti. Binkowski kertoi huhtikuussa BBC:lle, että Snopes on kumonnut viime aikoina useampia republikaaneja vastustavia juttuja kuin republikaanimyönteisiä.

Vahvistusharha on voimakas vihollinen

Sosiaalisessa mediassa useimmat luottavat omiin kavereihinsa. Kun luotettu ystävä jakaa linkin, sisältöä ei välttämättä ala kummemmin kyseenalaistaa.

Trumpin valinta on aiheuttanut etenkin amerikkalaisissa liberaaleissa suurta ahdistusta. Kun uudesta hallinnosta kantautuvat todelliset uutiset ovat tarpeeksi yllättäviä ja jopa uskomattomia, moni on valmis uskomaan mitä tahansa. Lisäksi Trumpin hallinto on tullut tunnetuksi "vaihtoehtoisista faktoista", kuten massamurhasta, jota ei koskaan tapahtunut.

Todellisuus on monen demokraatin mielessä alkanut muistuttaa siinä määrin satiiria, että faktan ja fiktion erottaminen on käynyt entistä vaikeammaksi.

Suurin syypää valeuutisten ja kaikenlaisen verkossa liikkuvan misinformaation leviämiseen on kuitenkin psykologinen ilmiö, jota kutsutaan vahvistusharhaksi. Se tarkoittaa sitä, että ihminen on taipuvainen uskomaan sellaista tietoa, joka vahvistaa hänen maailmankuvaansa. Hän myös valikoi tiedonlähteitä ja hylkii sellaista informaatiota, joka haastaa hänen uskomuksiaan.

Kukaan meistä ei ole vahvistusharhalle immuuni, mutta sitä voi ainakin yrittää vastustaa.

Näin voit välttää vahvistusharhan

Kysy itseltäsi

 • Tunnetko voimakkaita tunteita lukiessasi juttua?
 • Haluatko jakaa sen eteenpäin miettimättä ja tarkistamatta, onko lähde luotettava?
 • Onko herännyt someraivo, jolle ei kenties ole totuuspohjaa?
 • Haluanko uskoa tämän, koska se sopii arvoihini ja maailmankuvaani?

Toimi näin

 • Jos et tunne uutisen lähdettä, tutki sivustoa ja sen taustoja.
 • Onko joku luotettava lähde uutisoinut samasta asiasta?
 • Voit tehdä jutun otsikolla Facebookissa haun ja katsoa, mitkä tahot ovat jakaneet juttua. Vaikuttaako siltä, että moni on lukenut vain otsikon ja reagoinut voimakkaasti tunteella?
 • Jos kyseessä on valokuva, tee Googlen käänteinen kuvahaku.
 • Älä jaa juttua eteenpäin, jos väitteelle ei löydy mitään todisteita joko jutun linkeistä tai muista uskottavista lähteistä.

Valheenpaljastaja käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa joka toinen viikko. Lähetä juttuvinkki: valheenpaljastaja@gmail.com.

Valheenpaljastaja

 • Vikasietotila: Avaa ohjelmat ja tiedostot parilla painalluksella

  Käynnistinsovellus avaa ohjelmat, tiedostot ja verkkosivut.

  Käynnistinsovellus käynnistää ohjelmat, löytää tärkeät tiedostot ja tekee hakuja internetistä. Graafinen käyttöliittymä asiakirjoineen, kansioineen ja roskakoreineen ei ole uusi keksintö. Alkujaan graafisen käyttöliittymän kehittivät Xerox Palo Alto Research Centerin tutkijat. Ensimmäinen graafisen käyttöliittymän omaava tietokone oli tutkimustarkoituksiin rakennettu Xerox Alto vuodelta 1973.

 • Kansan Wiisaus esittää

  Ironinen mediakasvatusvideosarja

  Mediakasvatuksen hurmos Tälle sivulle on kerätty kaikki valistushenkiset Kansan Wiisaus esittää -elokuvat, olkaa hyvä! Kansan Wiisaus esittää -elokuvat kertovat totuuden suoraan mediamaailman syövereistä!

 • Vikasietotila: Näin saat nettisisällöt nopeasti talteen

  Nettilinkkien vikkelä tallentaminen vaatii oikeat välineet.

  Internet on tulvillaan kiinnostavaa luettavaa ja katsottavaa. Parhaiden linkkien, verkkotekstien ja videoiden poimiminen talteen vaatii kuitenkin oikeat välineet. Kaikkea kiinnostavaa verkkosisältöä on valitettavasti harvoin mahdollisuus lukea ja katsoa saman tien.

 • Vikasietotila: Vertailusivustojen vertailu kannattaa

  Netin vertailusivustot vaativat käyttäjältä kriittisyyttä

  Verkon hintavertailupalvelut antavat nopeasti kuvan tuotteiden ja palveluiden hinnoista. Käyttäjältä vertailusivustot vaativat kuitenkin kriittisyyttä. Verkon hintavertailupalvelut toimivat näppärästi ostopäätöksen tukena. Kirjoitat vain tuotteen vertailupalvelun hakuriville ja saat välittömästi puhelimen tai tietokoneen näytölle tuotelistan eri nettikauppojen hinnoilla varusteltuna.

Media- ja digitaidot

 • Mokasiko media? - Päätä sinä!

  Kokeile 8 tapauksella, pärjäisitkö JSN:n puheenjohtajana.

  Saako terrorismin uhrien kuvia käyttää uutisessa? Voiko alaikäistä haastatella ilman vanhempien lupaa? Missä menee klikkiotsikon raja? Julkisen sanan neuvosto (JSN) ratkoo mediaa koskevia kanteluita. Kahdeksan todellisen esimerkin avulla voit pohtia, miten itse ratkaisisit kahdeksan esimerkkitapausta.

 • Valheenpaljastaja: Valheet leviävät faktoja nopeammin – Facebookin faktantarkistus ei toimi

  Saksassa pelätään vaalien alla Brexit- ja Trump-vaikutusta.

  Facebookin faktantarkistusjärjestelmä ei tarjoa ratkaisua perusongelmaan: valheet leviävät edelleen nopeammin ja laajemmalle kuin tarkistetut faktat. Joulukuussa 2016 Facebook ilmoitti, että se ryhtyy yhteistyöhön riippumattomien faktantarkistajien kanssa. Valheenpaljastaja jututti saksalaista faktantarkistajaa, joka on Facebookin virallinen kumppani.