Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Rohkeasti sosiaaliseen mediaan - vinkkejä viiteen palveluun

Teksti: Some, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa kännykkä.
Teksti: Some, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa kännykkä. Kuva: Rodion Kutsaev / Unsplash (CC0) Digitreenit,sosiaalinen media

Sosiaalinen media kuuluu kaikenikäisten arkeen. Digitreeneistä saat apua YouTuben, Facebookin, Instagramin, Twitterin ja Snapchatin käyttöön. Kokosimme sosiaaliseen mediaan liittyvät digitreenit yhteen.

Sosiaalinen media tai tuttavallisemmin some on verkkoviestintää monelta monelle. Sisältöä somen yhteisöpalveluihin tuottavat käyttäjät itse.

Somen rajat ovat häilyviä. Moni pitää pikaviestittelyä WhatsAppissa tai Facebookin Messengerissa sosiaalisena mediana. Musiikkipalvelut kuten Spotifykin lasketaan joskus mukaan. Toisaalta uusia palveluja syntyy ja vanhoja kuolee koko ajan.

Suomessa suosituimpia "perinteisiä" some-palveluja ovat YouTube, Facebook, Instagram ja Twitter. Teinit ovat Youtubessa, Instagramissa ja Snapchatissa. Jo alle kolmekymppisille Facebook on suosituin yhteisöpalvelu. Vanhemmissa ikäluokissa Facebook on aivan ylivoimainen (2016 tietoja).

Kaikista 16-74-vuotiaista suomalaisista sosiaalista mediaa käyttää lähes 60 prosenttia.

Olitpa jo somessa tai et: Digitreeneistä saat vinkkejä viiteen suosittuun some-palveluun.

YouTuben sovelluksen kuvake
Youtube on sekä huvin että hyödyn runsaudensarvi. YouTuben sovelluksen kuvake Kuva: YouTube. Digitreenit,YouTube,yle oppiminen

YouTube

YouTube tuo mieleen musiikkivideot, mutta sieltä löytyvät ohjeet melkein mihin tahansa - kanapastan tekemisestä Volvon jakohihnan vaihtamiseen. Jutusta saat neuvoja muun muassa kirjautumiseen, sisällön hakemiseen ja soittolistojen tekoon.

Lue lisää: YouTube on huvin ja hyödyn runsaudensarvi - näin saat siitä enemmän irti.

Facebookin sovelluksen logo.
Facebookin yksityisyysasetukset mietityttävät monia käyttäjiä. Facebookin sovelluksen logo. Kuva: Kuvakaappaus YLE. Yle Oppiminen,Digitreenit,Facebook

Facebook

Facebook-käyttäjän takaraivossa tikittää ajoittain kysymys: Missä jamassa oman tilin yksityisyysasetukset ovat? Jutun vinkeillä tarkistat, kuka näkee omat kuvasi, henkilötietosi ja kaverilistasi.

Lue lisää: Facebookin yksityisyysasetukset kuntoon - Kuka näkee ja mitä?

Instagramin sovelluksen logo,
Kuvien jakamiseen perustuva Instagram on kasvanut huimaa vauhtia. Instagramin sovelluksen logo, Kuva: Kuvakaappaus YLE. Yle Oppiminen,Digitreenit,Instagram

Instagram

Kovaa vauhtia kasvaneessa Instagramissa jaetaan omia kuvia ja videoita. Jutusta voit opetella palvelun alkeet. Tai jos olet jo Instassa, varmista, että osaat erilaiset kameratoiminnot.

Lue lisää: Instagram - keskity kuviin.

Twitterin sovelluksen logo.
Twitterin 140 merkkiä pitkien "viserrysten" avulla voi päästä mielenkiintoisiin keskusteluihin. Twitterin sovelluksen logo. Kuva: Kuvakaappaus YLE. Yle Oppiminen,Digitreenit,Twitter

Twitter

Twitter on mikroblogipalvelu, joka perustuu tiiviiseen ilmaisuun ja aihetunnisteiden käyttöön. Jutun ohjeilla pääset keskustelemaan vaikka huippuasiantuntijan tai -urheilijan kanssa.

Lue lisää: Twitter – osallistu rohkeasti.

Snapchatin sovelluksen logo.
Snapchat on kasvanut hurjaa vauhtia nuorten keskuudessa. Snapchatin sovelluksen logo. Kuva: Kuvakaappaus YLE. Yle Oppiminen,Digitreenit,Snapchat

Snapchat

Yksi nuorten suosikkisovelluksista on Snapchat eli snäppi. Kuvat näkyvät kavereille enintään 24 tunnin ajan. Kun Snapchatin logiikasta saa kiinni, on koukkuun jäämisen riski melkoinen. Opettele jutusta alkeet.

Lue lisää: Snapchat - näin pääset alkuun.Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit

Kommentit
 • Nettiä ikä kaikki -kampanja lähtee syksyllä kirjastokiertueelle

  Nettiä ikä kaikki -kiertue opastaa kansalaisia verkkoon.

  Nettiä ikä kaikki – iloa digistä -kiertue jalkautuu elo-syyskuussa kymmenelle paikkakunnalle ympäri Suomen. Jokaisella paikkakunnalla nähdään Ylestä tuttuja kasvoja, jotka opastavat muun muassa Yle Areenan käyttöön. Yle lähtee kiertueelle yhteistyökumppaneinien kanssa. Pidetään kaikki sukupolvet yhdessä verkossa!

 • Nettiä ikä kaikki: vinkkejä ja apuja digitaitoihin – tule mukaan!

  Opeta ikäihmiselle digitaito ja autetaan kaikki verkkoon.

  Nettiä ikä kaikki -kampanja haastaa kaikki suomalaiset auttamaan niitä, jotka ovat vaarassa pudota digikelkasta. Suomessa on jopa miljoona ihmistä, joiden digitaidoissa on parantamisen varaa. Opeta vanhemmillesi, isovanhemmillesi tai vaikka naapurillesi arkea helpottava digitaito ja kirjatkaa se yhdessä kampanjan haastesivulle 13.8. alkaen. Pidetään kaikki sukupolvet yhdessä verkossa!

 • Digitreenit: Sähköinen perhekalenteri on helppo luoda ja jakaa

  Näin teet perheelle yhteisen kalenterin nettiin.

  Perinteiseen paperiseen seinäkalenteriin on helppo tehdä merkintöjä, mutta se ei kulje mukana eikä siihen muista aina merkitä omassa kalenterissa olevaa menoa. Silloin apuun tulee sähköinen kalenteri, jonka voi helposti jakaa kaikille perheenjäsenille.