Hyppää pääsisältöön

EU-parlamentin työryhmä selvittää meppien kulukorvaukset

Äänestys EU-parlamentissa
Äänestys EU-parlamentissa Kuva: EPA/ PATRICK SEEGER europarlamentaarikot,Strasbourg,eu-parlamentti

Euroopan parlamentin puhemies on koonnut työryhmän selvittämään euroedustajien vuosittaisen 50 000 euron suuruisen potin käyttöä. Työryhmän on määrä saada selvitys valmiiksi lokakuuhun mennessä.

Europarlamentaarikot eli mepit saavat vuosittain palkan lisäksi 50 000 euron suuruisen potin, joka on tarkoitettu meppien omissa vaalipiireissään tehtävään työhön, kuten toimistojen rahoittamisen.

Parlamentti ei kuitenkaan valvo näiden rahojen käyttöä, joihin EU-tasolla kuluu kaikkiaan noin 40 miljoonaa euroa vuodessa ja noin 200 miljoonaa euroedustajien viisivuotiskauden aikana.

Ylen MOT julkaisi touko-kesäkuun vaihteessa yhdessä Euroopan laajuisen toimittajaryhmän kanssa tietoja varojen käytöstä. Selvityksestä käy ilmi esimerkiksi se, kuinka moni meppi todellisuudessa pitää kotimaassaan toimistoa. Lukuisilla edustajilla ei ole lainkaan toimistoja kotimaissaan, mutta silti he eivät palauta saamiaan rahoja.

Ohjelma Meppien piilobonukset on katsottavissa Yle Areenassa ja data-aineisto löytyy MOT:n nettisivuilta.

Viikko paljastusten jälkeen parlamentin puhemies Antonio Tajani kokosi ryhmän ja antoi sille tehtäväksi selkiyttää ja vahvistaa olemassa olevia sääntöjä ja niihin liittyviä käytäntöjä.

 • Lobbarit iskevät vielä kun EU-lakeja pannaan täytäntöön

  Suuryritykset jyräävät kansalaisjärjestöt lobbauksessa

  Suuryritysten lobbarit pystyvät vaikuttamaan Euroopan unionin lainsäädäntöön vielä täytäntöönpanovaiheessa. Jopa aivan pienillä, prosentin kymmenyksen suuruisilla muutoksilla voi yritykselle olla iso taloudellinen merkitys.

 • Lobbaamista ei Suomessa säädellä lainkaan

  Eduskunnan vierailijatietojen julkisuus edelleen rajallinen.

  Kolme kansalaisjärjestöä käynnisti perjantaina kansalaisaloitteen lobbarirekisterin saamiseksi Suomeen. Järjestöt ovat Open Knowledge Finland, Avoin ministeriö ja Transparency Finland.

 • Yrittäjät montun reunalla: käsikirjoitus

  Lue tästä ohjelman käsikirjoitus

  Valtio omistaa kolmasosan koko Suomen pinta-alasta. Valtion maat on annettu Metsähallituksen hallittaviksi. Se on liikelaitos, jonka yksi tehtävä on ylläpitää 40 kansallispuistoa. Metsähallituksen pitää myös tuottaa rahaa valtion kassaan - viime vuonna 117 miljoonaa euroa.