Hyppää pääsisältöön

Operaattorin ei tarvitse paljastaa liittymän omistajaa

Mies selaa nettisivustoja.
Mies selaa nettisivustoja. Kuva: Yle/Antti Lempiäinen tietokoneet

Markkinaoikeuden tuoreen päätöksen mukaan teleoperaattorin ei tarvinnut paljastaa elokuvaa netissä jakaneen henkilön yhteystietoja. Markkinaoikeuden linjauksen jälkeen elokuvan tekijänoikeuksien omistajien on jatkossa aiempaa vaikeampaa tavoittaa tekijänoikeuksien loukkaamisesta epäiltyjä henkilöitä.

MOT kertoi huhtikuussa, että tuhannet suomalaiset ovat saaneet lakitoimistoilta tiukkasävyisen kirjeen, jossa vaaditaan satojen eurojen hyvitystä tekijänoikeusloukkauksista ja uhataan oikeudenkäynnillä. Kirjeiden saajia on syytetty elokuvien laittomasta lataamisesta internetissä.

Internetoperaattoreilla on asiakkaistaan tunnistetietoja kuten tietokoneliittymien IP-osoitteita. Niiden avulla selviää, kenen internet-liittymästä elokuvaa on tietyllä hetkellä jaettu.

Elokuvien tekijöiden asialla olevat lakitoimistot hakevat markkinaoikeudelta päätöksiä, joilla velvoitaan internet-operaattoreita luovuttamaan liittymien haltijoiden yhteystiedot. Viime vuonna markkinaoikeus päätti noin 100 000 liittymän tietojen luovuttamisesta.

"Kysehän tässä on siitä tekijänoikeuslain 60a pykälän tulkinnasta johon tämä luovuttaminen perustuu, ja lain mukaan luovutettava on tai annettava ne osoitetiedot, jos se tekijänoikeuksien haltijan suojan kannalta on merkittävässä määrin tapahtunut luovuttamista”, markkinaoikeuden ylituomari Kimmo Mikkola kertoi MOT:ssa huhtikuussa.

Tuoreessa ratkaisussa on markkinaoikeuden mukaan osoitettu, että tekijänoikeutta oli loukattu. Avoimeksi jäi kuitenkin se, oliko elokuvaa jaettu tekijänoikeuksien suojan kannalta merkittävässä määrin.

Markkinaoikeus viittasi ratkaisussaan EU-tuomioistuimen joulukuussa antamaan Tele2-päätökseen. Markkinaoikeuden mukaan ”merkittävässä määrin” -edellytyksen arvioinnissa olisi aiempaa voimakkaammin painotettava sitä konkreettista oikeudenloukkausta, joka kunkin yksittäisen teleliittymän osalta on todistettavissa.

Markkinaoikeuden perustelujen mukaan lakitoimisto ei ole esittänyt selvitystä, josta kävisi ilmi, onko teoksen jakamista tapahtunut toistuvasti tai pidemmän aikaa. Näin ollen markkinaoikeus katsoo, että kunkin yksittäisen teleliittymän ja IP-osoitteen haltijan toimesta tapahtunut konkreettinen tekijänoikeuden loukkaus on jäänyt vähäiseksi.

Markkinaoikeus ratkaisi asian vahvennetussa istunnossa, johon osallistui seitsemän tuomaria. Päätöksestä voidaan valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kuluttaja-aiheet