Hyppää pääsisältöön

"Sinä et kuole tänään”, hoitajan sanat levinnyttä rintasyöpää sairastavalle Anitalle

Anita Mäkelän piirros naishahmosta, jolta puuttuu toinen rinta.
Levinnyttä rintasyöpää sairastavan Anita Mäkelän työ taideterapiassa. Anita Mäkelän piirros naishahmosta, jolta puuttuu toinen rinta. Kuva: Anita Mäkelä rintasyöpä,Tiedeykkönen,teija peltoniemi

Viisikymppinen Anita sai tietää rintasyöpähoitojen alkuvaiheessa, että luustosta löytyi pari etäpesäkettä. Syöpä oli siis levinnyt. Tällöin rintasyövän ennuste on ankarampi kuin sairauden, jossa syöpäkasvaimia löytyy rinnasta ja/tai kainalosta. Levinneessä taudissa keskimääräinen elossaoloaika on kolme vuotta. Rintasyöpää tutkitaan kovasti, mutta tällä hetkellä täsmälääkkeitä eri syöpätyyppeihin on vähän. Miten neljän lapsen äiti Anita on pärjännyt tautinsa kanssa?

” Onhan se sokki, kun perusterve ihminen saa kuulla sairastavansa syöpää”, muistelee Anita Mäkelä parin vuoden takaista hetkeä. Suvussa ei ollut rintasyöpää. Hän arveli enemminkin joskus sairastuvansa 2-tyypin diabetekseen kuin syöpään. Mutta suihkussa löytynyt patti osoittautuikin rintasyöväksi, ja hoidot alkoivat vuoden 2015 alussa. Häneltä poistettiin toinen rinta. Sen jälkeen oli sytostaattien vuoro, ja sädehoito oli myös listalla. Hoitosuunnitelma muuttuikin, koska tietokonetomografiassa löytyi luustosta kaksi etäpesäkettä.

”Lääkäri antoi kyllä tietoa tulevista hoidoista ja ennusteesta, mutta eihän se mennyt perille”, toteaa Anita. Häntä hämmensi muun muassa reseptien määrä. Niitä oli kymmenkunta, oli lääkettä vatsavaivoihin, mieltä rauhoittamaan ja kipua lievittämään. Anita meni tapaamaan järkyttyneenä sairaanhoitajaa, jonka sanat lohduttivat: ”sinä et kuole tänään”. Anitan mielestä se oli raskaan päivän paras anti, ja sanat saivat miettimään tulevaa: varmaan on parasta elää päivä kerrallaan raskaiden hoitojen kanssa.

Miten kertoa perheelle?

Ajatus sairauden kertomisesta lapsille oli vaikea, mutta Anita päätti tehdä sen täysin avoimesti. Hän istui yhdessä aviomiehensä ja silloin 8-, 12- ja 17-vuotiaiden lasten kanssa olohuoneessa ja kertoi rintasyövästään. Anita muistaa erityisesti nuorimmaisen tytön vilpittömän surun äidin uutisesta. Se oli kova paikka äitinä katsoa pienimmän lapsen huolta. 20-vuotias esikoinen oli jo muuttanut pois kotoa ja kuuli äidin tilanteesta vähän myöhemmin.

”Olen ollut kotona jokaisen lapsen kanssa kolme vuotta ja sillä hetkellä koin suurta kiitollisuutta niistä vuosista – olen nähnyt miten lapseni kasvavat”, sanoo Anita. Vaikka hän on tuntenut myös katkeruutta, kun ystävät ja aviomies ovat satsanneet työelämään ja menneet tavallaan ohi ura-asioissa. Mutta levinnyttä rintasyöpää sairastavana jälkikasvun kanssa kotona vietetyt vuodet tuntuivat entistä arvokkaammilta.

Oli tosi kova paikka katsoa, miten 8-vuotias tyttö reagoi sairauteeni.― neljän lapsen äiti Anita.

”Sairauden alkuvaiheessa mulle oli tavattoman tärkeää jutella lasten kanssa ja kuulla heidän pärjäävän ilman minua”, kertoo Anita. Hän itse koki ahdistusta ja huolta, mutta lapsille oli oltava vahva ja valmennettava heitä siihen, että joskus tulee aika ilman äitiä. ”Mutta näiden parin vuoden aikana minulle on tullut käsitys, että meidän perhe selviää tästä”, vakuuttaa Anita.

Levinnyttä rintasyöpää sairastavan toisenlainen tarina

Rintasyövän ennuste on hyvä, kun tauti ei ole lähettänyt kaukoetäpesäkkeitä. Noin 90 % sairastuneista on elossa viiden vuoden kuluttua. Mutta levinneen rintasyövän kanssa tarina on toisenlainen. Moni ajattelee, että rintasyöpä on voitettavissa, kun vain taistelee ja saa hyviä hoitoja. Asia ei ole näin yksinkertainen. Syöpä on perin ovela vastus, ja täsmälääkkeitä eri rintasyöpätyyppeihin on kohtuullisen vähän.

Kontrollikäynnit HYKSin Syöpäkeskuksessa kuuluvat arkeen. Anita luottaa häntä hoitaviin lääkäreihin ja uskoo, että hänestä pidetään huolta. Silti syöpälääkärin vastaanottokäynti jännittää – saahan siellä tietää verikokeiden ja tietokonetomografian tulokset. Onko taudin jama sama kuin ennenkin, tehoavatko hoidot vai onko tapahtunut jotain ikävää, leviääkö tauti? ”Käyn hoidoissa koko loppuelämäni ja yritän elää parhaan mahdollisen elämän tässä ja nyt”, miettii Anita.

Käyn hoidoissa koko loppuelämäni ja yritän elää parhaan mahdollisen elämän tässä ja nyt.― Levinnyttä rintasyöpää sairastava Anita.

Anita on tajunnut, että tauti on hänessä niin kauan kuin elää.”Yritän elää parhaan mahdollisen elämän tässä ja nyt, pidän huolen, että ihmissuhteeni ovat kunnossa”, hän sanoo. ”Taistelu-sana ei tunnu hyvältä, kun joutuu elämään parantumattoman taudin kanssa”, Anita pohdiskelee.

Anita saa pistoksen luuston etäpesäkkeisiin. Alkuvaiheessa hoitaja antoi pistoksen kuukauden välein mutta nyt kolmen kuukauden välein. ”Mulla on fiksu onkologi. Hän kertoo ensimmäiseksi vastaanotolla, että kaikki on hyvin”, sanoo levinnyttä rintasyöpää sairastava Anita Mäkelä.

Toki joskus ahdistus sairaudesta iskee päälle. Silloin hän lähtee kävelylle tai juttelee samassa tilanteessa olevien ystävien kanssa. Vertaistuki on tärkeää. Anita on saanut koulutuksen vertaistukihenkilöksi. Kanssasisarilta saa paljon voimaa ja apua, ja hän haluaa antaa takaisin. Meitä muita hän kannustaa kysymään syöpään sairastuneelta, mitä voisimme tehdä hänen eteensä, miten voimme auttaa?

Muut rintasyöpää käsittelevät ohjelmat:
Syöpä viihtyy laboratoriossa, ja auttaa potilaita?


Syöpä on karannut solukuolemalta.
Syövässä MYC-geeni toimii kuin hullu pomo – kuriin synteettisellä biologialla?