Hyppää pääsisältöön

The 1975 soitti Suomessa kaikki hittinsä, Matthew Healy heitteli ruusuja yleisöön ja otti kantaa valtavalla sateenkaarella

Brittiyhtye The 1975 esiintyi eilen 14. kesäkuuta YleX esittää -keikalla Helsingin Kaapelitehtaalla hurmaten faninsa täysin. Bändin neljäs Suomen-keikka oli aiempia elektronisempi ja kokeellisempi.

The 1975 Kaapelitehtaalla. // Kuva: Annika Miettinen/YleX

Bändin mukaan nimetyllä The 1975 -kappaleella alkanut keikka oli hyvin erilainen kuin yhtyeen edelliset vedot Suomessa. The 1975 on aiemmin soittanut Suomessa Helsingin Tavastialla, Turun Ruisrockissa ja Joensuun Ilosaarirockissa.

Yhtye lähti viime vuonna julkaistulla I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful Yet So Unaware of It -albumillaan elektronisempaan suuntaan ja se on tietenkin vaikuttanut myös keikkameininkiin. Kaapelitehtaalla kuultiin myös uusia elektronisempia sovituksia vanhemmista kappaleista.

The 1975 -yhtyeen soundi pohjautuu tällä hetkellä enemmän syntikoihin kuin kitaroihin. Mahtavaa vaihtelua settiin toi saksofonisti, jonka sooloja käytettiin oivaltavasti pieninä mausteina. Keulakuva Matthew ”Matty” Healy soitti laulamisen lisäksi kitaraa ja kiipparia.

The 1975 Kaapelitehtaalla. // Kuva: Annika Miettinen/YleX

Kaapelitehtaan yleisö koostui nuoremmista ja raittiimmista faneista kuin mikään brittiyhtyeen aiempi keikka Suomessa. Todennäköisesti siis elektronisempi tyyli on vedonnut erityisesti nuorempiin faneihin. Vanhemmat rokkipoliisit seurasivat keikkaa taaempana anniskelualueella. Yleisössä nähtiin myös nuoria suomalaismuusikoita, kuten Softenginen ja Santa Cruzin jäseniä sekä Ellinoora.

"He soittivat mitä ja miten halusivat. Kärsivällinen ja koko keikan mukana taputtanut yleisö kuitenkin palkittiin lopuksi hiteillä."

Bändi soitti ajoittain pitkiä introja, eikä erityisemmin yrittänyt kosiskella settilistallaan yleisöä. Tuntui siltä, että he soittivat mitä ja miten halusivat. Kärsivällinen ja koko keikan mukana taputtanut yleisö kuitenkin palkittiin lopuksi hiteillä. Keikan loppupuolella kuultiin kappaleet Girls, Sex, Chocolate ja The Sound. Ikään kuin kiitoksena siitä, että fanit jaksoivat niin reippaasti olla mukana myös bändin häröilyssä. Näin innokasta yleisöä ei ihan joka ilta näekään Suomessa.

The 1975 -yhtyeen keulakuva Matty Healy. // Kuva: Annika Miettinen/YleX

Keikan alkuvaiheessa vaikutti siltä, että jättiyleisöihin muualla Euroopassa tottunut brittiyhtye The 1975 oli hieman ihmeissään siitä, missä he oikein soittivat. Laulaja Matthew Healy tuntui etäiseltä ja vaisulta. Ketjussa polttavasta Healysta tuli ajoittain mieleen nuori Ville Valo.

Keikan edetessä bändin ja yleisön suhde muuttui kuitenkin ajoittain jopa ihan oikeaksi vuoropuheluksi, kun eräs fani kysyi Mattyltä, rakastaako laulaja häntä. Healy alkoi pohtia ääneen rakkautta ja totesi:

- Hyvä kysymys. Rakastan sinua niin kuin rakastan universaalisti ihmisiä, Healy vastasi mietteliäänä ja melko rehellisenä.

Jos kyseessä olisi ollut amerikkalaismuusikko, hän olisi toitottanut rakkauttaan sen suuremmin pohtimatta sen merkitystä.

Tämän keskustelun jälkeen kuultiin kuin tilauksesta Loving Someone -kappale, jonka aikana skriineille heijastui valtava sateenkaarilippu. Healy teki selväksi, että The 1975 on suvaitseva yhtye.

- Tämä biisi on homoille, muslimeille, valkoisille, ihan kaikille.

The 1975 -yhtyeen innokkaat fanit Kaapelitehtaalla. // Kuva: Annika Miettinen/YleX

Vuoropuhelun lisäksi Matty heitteli eturivin faneille ruusuja. Ei kuitenkaan samaan yltiöromanttiseen tyyliin lässytysten kera kuin Hurtsin Theo Hutchcraft, vaan sellaiseen rokkarimaisen huolettomaan tapaan, ettei sillä oikeastaan ole edes väliä, saako fani ehjän ruusun kiinni vai tippuvatko terälehdet keikkapaikan lattialle.

Konsertin juonsivat YleX:n musiikkitoimittajat Anne Lainto ja Ida Karimaa. Lämppärinä toimi Femme En Fourrure.

Lue myös:

The 1975 saapuu pian Suomeen – tässä viisi syytä fanittaa bändiä

Brittibändi pitää hotellihuoneita vaarallisina – bailaaminen lähtee lapasesta 

Mikrofoni // Kuva: Annika Miettinen/YleX
The 1975 Kaapelitehtaalla. // Kuva: Annika Miettinen/YleX
The 1975 Kaapelitehtaalla. // Kuva: Annika Miettinen/YleX
The 1975 Kaapelitehtaalla. // Kuva: Annika Miettinen/YleX
The 1975 -yhtyeen innokkaat fanit Kaapelitehtaalla. // Kuva: Annika Miettinen/YleX
The 1975 Kaapelitehtaalla. // Kuva: Annika Miettinen/YleX
The 1975 Kaapelitehtaalla. // Kuva: Annika Miettinen/YleX
The 1975 -yhtyeen keulakuva Matty Healy. // Kuva: Annika Miettinen/YleX
The 1975 Kaapelitehtaalla. // Kuva: Annika Miettinen/YleX
The 1975 Kaapelitehtaalla. // Kuva: Annika Miettinen/YleX