Hyppää pääsisältöön

Kuinka päästä lomafiilikseen? Psykologin kolme vinkkiä viimeiselle työviikolle

Nainen seisoo ovella ja pitää kiinni ovenrivasta.
Nainen seisoo ovella ja pitää kiinni ovenrivasta. Kuva: Yle, Tero Kyllönen työvuoden sulkeminen

Lomalla ei enää pitäisi miettiä työasioita. Siksi lomalle kannattaakin laskeutua jo viimeisen työviikon aikana. Kun mielelle antaa tilaa kerrata ja sulkea työvuosi, on lomafiilikseen helpompi päästä loman ensimmäisistä päivistä lähtien. Lue psykologi, työnohjaaja Satu Lähteenkorvan vinkit, miten vältät ensimmäisten lomaviikkojen työajatukset.

Lomalle laskeutumisessa on kaikkein tärkeintä vahva sulkeminen. Sillä on tärkeä psyykkinen ja fyysinen funktio jaksamisen, keskittymiskyvyn ja fyysisen olon kannalta. Se ei tarkoita mitään mielettömyyksiä, ei vie aikaa muutamia minuutteja enempää, eikä se tarkoita, etteikö viimeisellä viikolla tehtäisi enää töitä. Mutta mieltä se ohjaa lomafiilikseen jo hyvissä ajoin, ja se on tärkeää.

Grafiikkakuva. Kuvassa nainen seisoo ovella. Kuvassa teksti: Hämmennä mieli lomapuheella.
Grafiikkakuva. Kuvassa nainen seisoo ovella. Kuvassa teksti: Hämmennä mieli lomapuheella. Kuva: Yle, Tero Kyllönen ja Mira Pelo työvuoden sulkeminen

Yksi hyvä tapa sulkea työvuosi ja siirtää ajatuksia jo lomaan, on rauhoittua työpäivän päätteeksi ennen työoven sulkemista.

“Tänään oli hyvä työpäivä, kiitos. Vuosi takana, loma edessä. Hyvä minä.

Häkellytä mieli toistelemalla asioita. Mieti, mitä kaikkea päivä piti sisällään, kiitä itseäsi ja puhu ääneen alkavasta lomastasi itselle, työkavereillesi ja läheisille kotona. Käytä lomapuhetta hämmentääksesi mieltä hyvällä tavalla. Olet edelleen työkuntoinen ja työt hoituu, mutta mieli ja keho alkavat jo irrottautua työstä ja suorittavasta työntekijäminästä.

Grafiikkuva: käsissä pidetään helminauhaa. Helmien alla lukee teksti: Kokoa työvuoden helmet.
Grafiikkuva: käsissä pidetään helminauhaa. Helmien alla lukee teksti: Kokoa työvuoden helmet. Kuva: Yle, Tero Kyllönen ja Mira Pelo vaakakapina

Loman lähestyessä mielessä voi pyöriä ajatus, teinkö tarpeeksi. Siksi ennen lomaa onkin hyvä koota työvuoden helmet.

Kerää noin viikko ennen lomaa kolme tekemääsi työtehtävää tai -asiaa, joista olet ylpeä ja tyytyväinen. Kokoa helmet konkreettisesti eteesi, luettele ne mielessäsi, piirrä ne paperille tai kirjoita ranskalaisin viivoin fläppitaululle.

Työvuoden helmien kokoamisella mieli tekee ison kiteytyksen vuodesta ja voi samalla jo alkaa sulkea työvuotta ennen lomaa.

Grafiikkakuva: Kuvassa keltaisia mehulaseja. Kuvassa teksti: Juhlista loman alkamista jo työajalla.
Grafiikkakuva: Kuvassa keltaisia mehulaseja. Kuvassa teksti: Juhlista loman alkamista jo työajalla. Kuva: Yle, Tero Kyllönen ja Mira Pelo työvuoden sulkeminen

Poikkea rituaaleista viimeisen työviikon aikana. Syö pitkä lounas. Nautiskele työkavereitten kanssa aamukahvit. Juttele lomasuunnitelmista ihmisten kanssa. Kiitä itseäsi. Tee asioita eri tavalla kuin normaalisti.

Usein lomakahvit juodaan loman alettua. Loman alkamista kannattaa kuitenkin juhlistaa jo työajalla viimeisen työviikon aikana. Tällä tavalla mieli ottaa jälleen uuden lisäaskeleen kohti lomaa.

Mitä leppoisammin, lempeämmin ja kevyemmin pääsee siirtymään lomalle niin, sitä enemmän saa virkistävää vaihtelua. Ihminen tarvitsee variaatioita elämäänsä ja loma on niistä yksi. Ihminen uupuu muuten. Siksi on tärkeää, että lomalla voi unohtaa työasiat.

Viimeisen työviikon aikana tehtävä työvuoden sulkeminen on kannattavaa kaikille - mitä levänneempiä työntekijöitä lomalta palaa, sitä keskittyneempiä ihmisiä työpaikalla työskentelee.

Psykologia

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina