Hyppää pääsisältöön

MOT:n toimittaja ei syyllistynyt kunnianloukkaukseen Patria-tapauksessa

Patrian panssariajoneuvo Sloviniassa.
Patrian panssariajoneuvo Sloviniassa. Kuva: Yle, Hans-Peter Dhuy Slovenia,Patria,lahjusoikeudenkäynti

Helsingin syyttäjänvirasto on tehnyt päätöksen syyttämättä jättämisestä MOT:n toimittajaa Magnus Berglundia vastaan. Berglundia on poliisitutkinnassa kuultu epäiltynä törkeästä kunnianloukkauksesta liittyen MOT:n Totuus Patriasta (2008) ja Totuus Patriasta 2 -ohjelmiin (2012).

Kaksi Patrian entistä johtajaa teki toukokuussa 2016 asiasta rikosilmoituksen. He katsoivat, että heidän kunniaansa oli loukattu sekä TV-ohjelmissa, että niiden jälkeen julkaistuissa lehtihaastatteluissa.

Helsingin kihlakunnansyyttäjä Kukka-Maaria Kankaala toteaa perusteluissaan mm: ”Arvioitaessa Berglundin toimintaa, asioiden tarkastelua ja selvittämistä, katson, että tilanne on ollut sellainen, että Berglundilla on ollut vahvoja perusteita pitää totena sitä, mitä hän on MOT ohjelmissa esittänyt sekä median tehtävään liittyvä vastuu ja velvollisuus jakaa asiasta tietoa.”

Kankaala toteaa myös, että vaikka hovioikeus on sittemmin hylännyt Patrian johtajiin kohdistuneet syytteet, ei asiassa ole olemassa todennäköisiä syitä Berglundin syyllisyyden tueksi.

Turun hovioikeus hylkäsi vuosina 2015 ja 2016 kaikki Patrian johtajiin kohdistuneet syytteet Slovenian ja Kroatian lahjusoikeudenkäynneissä. Tuomiot ovat lainvoimaisia.