Hyppää pääsisältöön

Rap-legenda Tupac Shakur olisi täyttänyt tänään 46 vuotta – viisas, karismaattinen ja sydämellinen artisti muutti käsitystä siitä, millaista on olla gangsta

Tupac Shakurin perintö kuuluu nykyään muun muassa Kendrick Lamarin musiikissa ja näkyy esimerkiksi Black Lives Matter -järjestön toiminnassa.

Tupac Shakur eli 2Pac on yksi musiikkimaailman legendoista. // Kuva: Me Against The World -levyn kansi

Tupac Shakur eli 2Pac on nimi, jonka jokainen vähänkään räppiä kuunnellut tuntee. Hänen asemansa on ikoninen ja häntä pidetään yhtenä parhaista ja vaikutusvaltaisimmista hip hop -artisteista.

Se on erittäin kova ja iso juttu siinäkin mielessä, että Tupac kuoli drive by -ammuskelun seurauksena vain 25-vuotiaana vuonna 1996.

Tänään perjantaina 16. kesäkuuta Tupac olisi täyttänyt 46 vuotta. Syntymäpäivän kunniaksi Tupacista kertova elämäkertaelokuva All Eyez on Me saa ensi-iltansa maailmanlaajuisesti. Kävimme katsomassa elokuvan ennakkoon. Artikkelin leffasta voit lukea täältä.

Tässä artikkelissa käymme läpi Tupacin poikkeuksellista elämää sekä perintöä, jonka hän jätti sekä musiikkiin että kulttuuriin.

2Pac oli aktivisti, joka halusi herättää keskustelua ja levittää tietoa

Tupac Shakurista ei voi puhua ottamatta huomioon hänen perhetaustaansa ja sen vaikutuksia räppärin elämään.

Tupac Shakur syntyi vuonna 1971 pahamaineiseen Harlemin kaupunginosaan New Yorkiin. Hänen äitinsä Afeni Shakur kuului afroamerikkalaiseen vallankumoukselliseen Mustat pantterit -nimiseen organisaatioon, joka taisteli rasismia vastaan ja mustien oikeuksien puolesta – ajoittain myös laittomin keinoin. Myös Tupacin isäpuoli Mutulu oli osa Panttereita. Heidän kauttaan Tupac kiinnostui kansalaisoikeuksista jo lapsena.

Eminemin mukaan Tupac on maailman paras biisinkirjoittaja.

Tupacin taiteellisuus ilmeni noin 15 vuoden iässä, kun Shakurin perhe muutti Baltimoreen, jossa Shakur opiskeli muun muassa runoutta, balettia ja näyttelemistä sekä luki muun muassa Shakespearea. Jo näinä aikoina rakentui Tupacin täysin omaa luokkaansa ollut verbaalisuus ja lahjakkuus biisien tekemiseen, joka nähtiin ja kuultiin tulevina vuosina.

Muun muassa Eminem on sanonut, että Tupac on kautta aikojen paras biisinkirjoittaja. Samoilla linjoilla on YleX:n lauantai-illoista tuttujen Lyömättömien Solonen, joka on Tupacin suuri fani.

- Tupacin merkittävimmät kappaleet mulle ovat Dear Mama, Keep Ya Head Up ja Do For Love. Lyriikka on sellaista, jota moni 70-vuotias koko elämänsä ammatikseen lyriikkaa tekevä ei pystyisi kirjoittamaan, Solonen sanoo.

17-vuotiaana Tupac oli muuttanut länsirannikolle ja kävi paikallista eliittikoulua. Vaikka koulun taso oli korkea, Tupacin taidot näyttemisessä olivat Tupac Shakurista Holla If You Hear Me -kirjan kirjoittaneen Michael Dysonin mukaan silmiinpistävät.

Tupac kuitenkin kyllästyi kouluun, sillä siellä ei tuettu Tupacin maailmankuvaa. Tupac halusi taistella tummaihoisten oikeuksien puolesta ja alkoi käyttää siihen verbaalisuuttaan.

Tupac Shakur julkaisi 2Pacalypse Now -debyyttialbuminsa vuonna 1992. Albumilla hän räppää niistä ongelmista, jota hän on itse kokenut mustana miehenä kadulla. Levyn kappaleilla Tupac kommentoi amerikkalaisen yhteiskunnan sosiaalisia ongelmia, kuten rasismia, poliisin raakuutta, köyhyyttä, rikollisuutta ja teiniraskauksia. Levy antaa perspektiiviä siitä, millaista elämää Tupac ja hänen lähipiirinsä näki ja koki.

Yksi levyn menestyneimmistä kappaleista on Trapped, jossa Tupac räppää näin:

They got me trapped
Can barely walk the city streets
Without a cop harrassing me, searching me
Then asking my identity
Hands up, throw me up against the wall
Didn't do a thing at all

Lainit liittyvät tilanteeseen, jolloin poliisi otti Tupacin kiinni, kun hän ylitti tien sellaisessa kohdassa, jossa ei ollut suojatietä.

Levyllä on myös kappale nimeltä Brenda’s Got a Baby, jota levy-yhtiön pomot aluksi vierastivat rajusti. Kappale kertoo Brenda-nimisestä tytöstä, joka ei tunne äitiään ja jonka isä on addikti. Brenda tulee 12-vuotiaana raskaaksi serkulleen. Serkku häipyy kuvioista, ja Brenda synnyttää lapsen kylpyhuoneen lattialle. Lopulta Brenda heittää vauvan roskikseen.

Rajua tekstiä, joka perustuu kuitenkin tosiasioihin: Tupac oli lukenut biisin tarinan mukaisen artikkelin New York Times -lehdestä. Brenda kuvastaa ketä tahansa nuorena raskaaksi tullutta surkeissa oloissa elävää naista. Tupac halusi tapaukselle julkisuutta. Kappale kritisoi lapsen isän toimia sekä yhteiskuntaa ja hallintoa, jotka eivät hänen mukaansa auta tällaisissa tilanteissa tarpeeksi.

Albumi sai entistä enemmän huomiota, kun Yhdysvaltojen tuolloinen varapresidentti Dan Quayle kommentoi, ettei levyllä ole mitään sijaa amerikkalaisessa yhteiskunnassa. Quaylen kritiikki johtui siitä, että poliisin ampunut Ronald Howard -niminen henkilö oli maininnut inspiroituneensa 2Pacalypse Now -albumista.

Tupacin seuraavalla albumilla on Holler If Ya Hear Me -kappale, jonka musiikkivideo kuvastaa hyvin Tupacin arvomaailmaa ja maailmankuvaa.

Kirjaviisas gangsta

Tupac Shakurin ei tarvinnut keksimällä keksiä aiheita biiseilleen tai kirjoittaa kappaleihinsa täytelaineja. Ei, hän kirjoitti biisit omasta elämästään ja omasta näkökulmastaan. Hän opetti muille oppimaansa. Tupac oli yksi ensimmäisistä räppäreistä, joka teki näin.

Tupac kirjoitti biisejä siitä, mitä hän näki ja koki.

Se yhdistettynä ryysyistä rikkauksiin -tarinaan sekä rodullisten oikeuksista taistelemiseen tekevät Tupacista kiinnostavan sekä monille myös henkilön. Mielenkiintoa lisäsi se, että Tupacissa oli kaksi täysin erilaista puolta. Etenkin monissa haastatteluissa hän oli herkkä, karismaattinen, intellektuelli ja täynnä iloa – samalla hän joutui moniin selkkauksiin poliisin kanssa ja istui seksirikoksen vuoksi linnassa.

Sama ristiriita kuului Tupacin musiikissa. Tupac teki äidilleen omistetun Dear Mama -biisin, jolla hän kertoo rakastavansa äitiään tämän huumeriippuvuudesta huolimatta. Keep Ya Head Up -kappaleella räppäri korostaa naisten valtaa omaan vartaloonsa – biisi on harvinaisuus 1990-luvun usein kovin seksististen räppibiisien joukossa.

Toisaalta hän teki useita dissausbiisejä itärannikon räppäreitä kohtaan. Tupac oli varma, että itärannikon räppäreillä olisi ollut tekemistä sen kanssa, että Tupacia ammuttiin vuonna 1994. Hit ‘Em Up -biisillä Tupac muun muassa väittää harrastaneensa seksiä yhden itärannikon johtavimman räppärin eli Notorious B.I.G.:n vaimon, Faith Evansin kanssa.

Itä- ja länsirannikon räppäreiden väliset kiistat olivat isosti esillä mediassa ja toivat samalla lisää näkyvyyttä Tupacille. Tuohon aikaan ei ollut sosiaalista mediaa, mutta silti ympäri maailmaa puhuttiin jenkkiräppäreiden meiningistä. Itä- ja länsirannikon välienselvittely liittyi monien mielestä Tupacin kuolemaan. Se on toki lisännyt Tupacin symboliarvoa.

Tupacin vaikutus näkyy edelleen

Tupac Shakur vaikutti eläessään monien, etenkin monien mustien elämään. Niin hän tekee edelleen, lähes 21 vuotta kuolemansa jälkeen. Tupacin biisien sanoma kuuluu tummaihoisiin ihmisiin kohdistuvaa syrjintää vastaan toimivassa Black Lives Matter -liikkeessä, joka perustettiin vuonna 2013.

"Varsinkin nuoruuden vaikeimpina aikoina oli enemmän toivoa kun kuunteli Tupacia."― Solonen

Tupacin vaikutus näkyy ja kuuluu muun muassa Kendrick Lamarin musiikissa ja tekemisissä. Esimerkiksi Average Joy -biisillä Lamar kertoo siitä poliisiväkivallasta, mitä hän on kokenut. Fuck Your Ethnicity -kappaleella Lamar korostaa, ettei rodulla pitäisi olla merkitystä.

Hyvin tupacmaista kamaa siis.

Läheskään kaikki Tupacin biisit eivät kuitenkaan käsitelleet tummaihoisten elämää ja kulttuuria. Tupac teki biisejä myös universaaleista aiheista, kuten rakkaudesta ja menetyksestä, joihin pystyi samaistumaan ihonväristä riippumatta.

Lyömättömien Solosen mukaan Tupac pystyi lisäksi luomaan äänellään ja karismallaan sellaisen tunnelman, että kappaleet imaisivat mukaansa.

- Tupac oli voimaannuttava artisti ja on vieläkin, mutta varsinkin nuoruuden vaikeimpina aikoina oli enemmän toivoa kun kuunteli Tupacia, Solonen sanoo.

Tupac oli nuorelle Soloselle se, josta hän otti oppia ja joka vahvisti freestyle-mestarille sen, että hän tekee asioita oikealla tavalla.

- Tupac antoi mulle itsevarmuuden ja draivin siihen omaan juttuun aikanaan ollessani yläasteella. Ilman Tupacia en olisi uskaltanut ottaa sitä askelta, että aion vain räpätä ja elää elämäni juuri kuten itse haluan.

Pian yläasteen jälkeen Solonen otti itselleen tatuoinnin, jossa lukee Tupacin biisin mukaisesti Keep Ya Head Up.

- Mulle se merkkaa sitä, että kaikki menee hyvin, kunhan pidän pään pystyssä ja uskon siihen että kaikki todellakin menee hyvin.

Solonen – kuten niin moni muukin – pitää Tupacia kaikkien aikojen rap-ikonina.

- Tupac oli poikkeuksellinen ihminen. Ei tuollaista viisautta, karismaa, tietoa, ääntä, sydäntä, johtamiskykyä ja taustaa ole hirveän monella alle 25-vuotiaalla.

Tupac Shakur on julkaissut elinaikanaan ja postyymisti yhteensä 713 kappaletta ja 12 albumia. Hän oli ensimmäinen räppäri, joka julkaisi tupla-albumin (All Eyez on Me).

Tupac on historian eniten myynyt rap-artisti yli 75 miljoonan levyn myynnillä.

Lue myös:

Tupac Shakurin All Eyez on Me -elämäkertaelokuva jäi montaasin tasolle – se on kuin Wikipedia-teksti videomuodossa