Hyppää pääsisältöön

Tanssin huumassa humppa karkaa käsistä

Erkki Junkkarinen tanssittaa humppaajia
Erkki Junkkarinen laittaa liikettä humppaajiin Erkki Junkkarinen tanssittaa humppaajia Kuva: Yle erkki junkkarinen

Tanssilava ja yötön yö. Ja Ylen massiivinen Hulahula Suomi -hanke ja haaste tanssin maailmanennätykseen juhannusiltana! Teeman Elävä arkisto säestää näitä ihan omilla tanssityyleillään.

Tanssi huumaa -paketissa nähdään ohjelmat Dansholmen (1966) ja Humppa karkasi käsistä (1981).
Ohjelmat televisiossa:
Maanantaina 19.6. klo 12.00
Torstaina 22.6. klo 22.50.
Perjantaina 23.6. klo 14.50

Teeman Elävän arkiston ohjelmat löytyvät omana kokonaisuutenaan nyt myös Yle Areenasta.

Mistä humppa syntyi?

Humppa karkasi käsistä on taitavasti rakennettu dokumentti, jossa pohditaan humpan musiikillista historiaa, mutta myös yhteiskunnan ja humpan suhdetta.

Humppa syntyi 1900 luvun alussa foxtrot -musiikkityylistä ja alkuun humppa oli suosittua vain kaupungeissa. Tosin Dallape -orkesteri vei humpan rytmejä maaseudulle jo 1930-luvulla, mutta suurta suosiota se ei vielä tuolloin saanut.

Maaseudun lavoilla tanssittiin tangoa, valssia ja muita perinteisiä paritansseja, kunnes 50- ja 60-lukujen taitteessa koettiin Suomessa ensimmäinen suurempi humppavillitys. Se kuitenkin tyrehtyi melko pian. Humppa ei ollut kuitenkaan kokonaan kadonnut ja 1970-luvun puolivälissä se teki paluun. Ja tällä kertaa Suomen kansa olikin jo valmis pistämään jalalla koreasti humpan tahtiin, lähes milloin ja missä tahansa.

Tuulipukukansa humppaa toreilla ja televisiossa

Shortseissa humpaaja
Humppamaraton käynnissä teltassa Lappeenrannan humppafestivaaleilla vuonna 1977. Shortseissa humpaaja humppakisat

Humppavillitys sai jälkikäteen tarkasteltuna varsin koomisiakin piirteitä. Televisiossa pyöri huippusuosittu Lauantaitanssit -ohjelma juontajanaan Heikki Hietamies. Parketti oli kuin rutistettu sillipurkillinen toisissaan kiinni humppaavia tavallisia suomalaisia.

Lavoilla, tanssiravintoloissa ja toreilla humpattiin ja päivätanssitkin vetivät salit täyteen humppaajia, kunnes yhtäkkiä kansan humppakiintiö tuli täyteen. 1980-luvulle tultaessa humpan suosio romahti jopa hieman mystisesti hyvin lyhyessä ajassa.

Humppa karkasi käsistä –ohjelmassa haastateltavina ovat muun muassa, Kankkulan kaivolla -ohjelman toimittaja Antero Alpola, musiikkitutkija Pekka Gronow, säveltäjä Rauno Lehtinen, Humppa-Veikkojen johtaja Kullervo Linna. Myös Toivo Kärki ja Jaakko Salo pohtivat humpan olemusta.

Sotavuodet saavat oman huomionsa, samoin politiikka, mutta ohjelmassa paitsi kuullaan "huikeita" humppia siinä myös tutkitaan ansiokkaasti humppamusiikkia kansanperinteenä ja sosiaalisena ilmiönä aina 1920-luvulta humpan suosion hiipumiseen asti. Nykyään humppakappalaita levytetään hyvin harvakseltaan ja ehkä tunnetuin humppaorkesteri on huumoriyhtye Eläkeläiset, joka esittää kansainvälisiä hittejä humppasovituksina.

Humppa karkasi käsistä

Yesterday eli nuorten tanssibileet 60-luvulla

Dansholmen (1966) tarjoilee kuumaa ja kiihkeää tanssitunnelmaa ja ohjelma on rakennettu hienosti nuorison ja tanssijoiden ehdoilla. Katsoja viedään illanviettoon Dansholmenin tanssilavalle Tolkkisiin Porvoon maalaiskuntaan.

Tanssityyleinä ovat muun muassa tango ja nuorten suosima shake. Ja viimeisenä hitaana mennään toisiinsa nojaillen tuolloin aivan tuore hitti, The Beatlesin Yesterday.

Dansholmen

Yle Teema

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Natsi-Saksan unelmatehdas: dokumentti Hitlerin omasta hollywoodista ja elokuvaharvinaisuus Muuttolintu Teemalauantaissa 21.10.

  Uusi dokumentti ja yksi natsi-Saksan viimeisistä elokuvista

  Teemaillassa saa Suomen ensi-iltansa uusi vaikuttava dokumenttielokuva natsi-Saksan elokuvista ja propagandan ajasta, unelmatehtaasta kuoleman voimien käytössä. Sen jälkeen esitetään todellinen harvinaisuus, Veit Harlanin ohjaama värielokuva Opfergang eli Muuttolintu, yksi natsi-Saksan viimeisiä elokuvia vuodelta 1944.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Ensi-iltoja ja klassikoita, naurua ja kauhua, Beatlesia ja black metalia – Teemalauantait ja musiikkidokumentit syksyllä 2017

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, vampyyrejä...

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, etsijöitä, koomikkoja, natseja, vampyyrejä, ysärimeininkiä, Jacques Tati, Bruce Springsteen, Jack Nicholson, Max Schreck, Julianne Moore, Sidse Babett Knudsen, Hanna Schygulla, Ann Savo... Sekä reposaarelainen samurai nimeltä Rauni. Teeman lauantai-iltojen syksyn ohjelmisto, olkaa hyvät!

 • Glen Campbell: I'll Be Me

  Dokumenttielokuva countryn supertähden jäähyväiskiertueesta.

  Kaunis, hauska ja riipaisevan surullinen kuvaus countrymusiikin supertähden Glen Campbellin (1936–2017) pitkästä jäähyväiskiertueesta ja kamppailusta Alzheimerin taudin kanssa. Dokumenttielokuvan toiveuusinta Teemalla 30.9.2017 klo 20.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • "Kaikki taide käsittelee kuolemisen taitoa": The Reflecting Skinin ohjaaja lumosi katsojat ja kriitikot

  Philip Ridleyn haastattelu R&A-festivaalilta 1991.

  "Philip Ridley mahdutti The Reflecting Skiniin kaikki alkukantaiset pelot ja sai aikaan yhden viime vuosikymmenien kauneimmista elokuvista." Näin kirjoitti silloisen Uuden Suomen elokuvatoimittaja Kati Sinisalo Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin suuresta tapauksesta vuonna 1991. Loveen lankesivat niin kriitikot kuin yleisö. Teema julkaisee 14.9.1991 ilmestyneen ohjaajahaastattelun uusiksi R&A-festivaalin 30-vuotisjuhlan kunniaksi.

 • Räjähteleviä sammakoita ja kansan psyykkistä tuhoamista: Rakkautta ja anarkiaa Teemalla

  The Reflecting Skin, Lina Wertmüller, Les Cowboys...

  Teema osallistuu Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin 30-vuotisjuhlaan esittämällä R&A:ssa vuosien varrella nähtyjä elokuvia. Ajallinen kaari ulottuu aivan ensimmäisestä festivaalista viime vuoteen, festivaalin nimikkoelokuvasta ja The Reflecting Skinistä viime vuoden yleisösuosikkiin Les Cowboys. Mukana myös 1990-luvun festivaaliraportteja!

 • "Kotiseutu on maailman paras musiikkielokuva"

  Säveltäjä Kalevi Aho kirjoittaa Edgar Reitzin suursarjasta.

  "Olen varma siitä, että Heimat-sarja tulee jäämään yhdeksi taiteiden historian keskeisimmistä, ellei suorastaan keskeisimmäksi ajankuvateokseksi 1900-luvusta." Säveltäjä Kalevi Aho kirjoitti pitkän, innoittuneen esseen elokuvahistorian suurimmasta filmiprojektista, Edgar Reitzin yli 52-tuntisesta sarjatrilogiasta Kotiseutu. Se olisi Ahon valinta aution saaren elokuvaksi.

 • Näin The Beatles valloitti maailman ja teki kaikkien aikojen parhaan albumin – kaksi dokumenttia yhtyeen tarunhohtoisista vuosista

  Maailman parhaalle bändille omistettu Teemalauantai 2.9.

  Teemalauantaiden syyskuun avaa 2.9. the one and only: The Beatles! Musiikilliseen iltaan kuuluu kaksi kertomusta yhtyeen uran huippuhetkistä. Ron Howardin ohjaama elokuva Eight Days A Week kertoo hurjista kiertuevuosista, tuore dokumentti Sgt. Pepper's Musical Revolution keskittyy kesällä 1967 ilmestyneeseen, monesti maailman parhaaksi valittuun albumiin. Molemmat ovat tv-ensi-iltoja.

 • Mehän soitamme samoja skaaloja! Song of Lahore osoittaa, että musiikki on yhteinen kieli

  Song of Lahore on kaunis tarina ihmisistä ja musiikista.

  Musiikki ei tunne rajoja! Dokumenttielokuva siitä mitä tapahtui, kun pakistanilaisen klassisen musiikin taiturit tekivät Lahoressa traditionaalisilla soittimilla suurenmoisen version Dave Brubeckin jazzklassikosta Take Five ja jakoivat sen netissä. Tarina huipentuu New Yorkissa yhteiskonserttiin Wynton Marsalisin ja Lincoln Centerin jazzmuusikoiden kanssa. Ensi-ilta Teemalla 9.9. klo 19.55.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!