Hyppää pääsisältöön

Tanssin huumassa humppa karkaa käsistä

Erkki Junkkarinen tanssittaa humppaajia
Erkki Junkkarinen laittaa liikettä humppaajiin Erkki Junkkarinen tanssittaa humppaajia Kuva: Yle erkki junkkarinen

Tanssilava ja yötön yö. Ja Ylen massiivinen Hulahula Suomi -hanke ja haaste tanssin maailmanennätykseen juhannusiltana! Teeman Elävä arkisto säestää näitä ihan omilla tanssityyleillään.

Tanssi huumaa -paketissa nähdään ohjelmat Dansholmen (1966) ja Humppa karkasi käsistä (1981).
Ohjelmat televisiossa:
Maanantaina 19.6. klo 12.00
Torstaina 22.6. klo 22.50.
Perjantaina 23.6. klo 14.50

Teeman Elävän arkiston ohjelmat löytyvät omana kokonaisuutenaan nyt myös Yle Areenasta.

Mistä humppa syntyi?

Humppa karkasi käsistä on taitavasti rakennettu dokumentti, jossa pohditaan humpan musiikillista historiaa, mutta myös yhteiskunnan ja humpan suhdetta.

Humppa syntyi 1900 luvun alussa foxtrot -musiikkityylistä ja alkuun humppa oli suosittua vain kaupungeissa. Tosin Dallape -orkesteri vei humpan rytmejä maaseudulle jo 1930-luvulla, mutta suurta suosiota se ei vielä tuolloin saanut.

Maaseudun lavoilla tanssittiin tangoa, valssia ja muita perinteisiä paritansseja, kunnes 50- ja 60-lukujen taitteessa koettiin Suomessa ensimmäinen suurempi humppavillitys. Se kuitenkin tyrehtyi melko pian. Humppa ei ollut kuitenkaan kokonaan kadonnut ja 1970-luvun puolivälissä se teki paluun. Ja tällä kertaa Suomen kansa olikin jo valmis pistämään jalalla koreasti humpan tahtiin, lähes milloin ja missä tahansa.

Tuulipukukansa humppaa toreilla ja televisiossa

Shortseissa humpaaja
Humppamaraton käynnissä teltassa Lappeenrannan humppafestivaaleilla vuonna 1977. Shortseissa humpaaja humppakisat

Humppavillitys sai jälkikäteen tarkasteltuna varsin koomisiakin piirteitä. Televisiossa pyöri huippusuosittu Lauantaitanssit -ohjelma juontajanaan Heikki Hietamies. Parketti oli kuin rutistettu sillipurkillinen toisissaan kiinni humppaavia tavallisia suomalaisia.

Lavoilla, tanssiravintoloissa ja toreilla humpattiin ja päivätanssitkin vetivät salit täyteen humppaajia, kunnes yhtäkkiä kansan humppakiintiö tuli täyteen. 1980-luvulle tultaessa humpan suosio romahti jopa hieman mystisesti hyvin lyhyessä ajassa.

Humppa karkasi käsistä –ohjelmassa haastateltavina ovat muun muassa, Kankkulan kaivolla -ohjelman toimittaja Antero Alpola, musiikkitutkija Pekka Gronow, säveltäjä Rauno Lehtinen, Humppa-Veikkojen johtaja Kullervo Linna. Myös Toivo Kärki ja Jaakko Salo pohtivat humpan olemusta.

Sotavuodet saavat oman huomionsa, samoin politiikka, mutta ohjelmassa paitsi kuullaan "huikeita" humppia siinä myös tutkitaan ansiokkaasti humppamusiikkia kansanperinteenä ja sosiaalisena ilmiönä aina 1920-luvulta humpan suosion hiipumiseen asti. Nykyään humppakappalaita levytetään hyvin harvakseltaan ja ehkä tunnetuin humppaorkesteri on huumoriyhtye Eläkeläiset, joka esittää kansainvälisiä hittejä humppasovituksina.

Humppa karkasi käsistä

Yesterday eli nuorten tanssibileet 60-luvulla

Dansholmen (1966) tarjoilee kuumaa ja kiihkeää tanssitunnelmaa ja ohjelma on rakennettu hienosti nuorison ja tanssijoiden ehdoilla. Katsoja viedään illanviettoon Dansholmenin tanssilavalle Tolkkisiin Porvoon maalaiskuntaan.

Tanssityyleinä ovat muun muassa tango ja nuorten suosima shake. Ja viimeisenä hitaana mennään toisiinsa nojaillen tuolloin aivan tuore hitti, The Beatlesin Yesterday.

Dansholmen

Yle Teema

 • The Wolfpack on elokuva kaikesta

  "Tämä on elokuva, jossa on kaikki", toteaa Anu Silfverberg.

  "Ajattelin The Wolfpackia pakonomaisesti aamusta iltaan viikon päivät sen nähtyäni. Kaappasin ihmisiä ja paasasin heille asiasta: tämä oli elokuva, jossa on kaikki, elokuva joka käsittelee kaikkea. En tarkoittanut, että se on maailman paras elokuva. Tarkoitin vain että se käsittelee kaikkea." Anu Silfverberg kirjoitti esseen dokumenttielokuvasta The Wolfpack. Toiveuusinta Teemalla lauantaina 17.3. klo 21.35.

 • Kuukauden dokumentti on Teeman uusi paikka laatudokumenteille

  Parhaita pitkiä dokumentteja kerran kuussa sunnuntaisin

  Maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina 4.3. Teema avaa dokumenteille uuden esityspaikan. Kuukauden dokumentti -paikalla Teema esittää parhaita kansainvälisiä ja kotimaisia pitkiä dokumenttielokuvia.

 • Ellan matkassa Etelä-Italiassa

  Harva tuntee eteläistä Italiaa. Lähde matkalle Ellan kanssa!

  Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Viro 100 vuotta Teemalla

  Juhlaohjelmia Viron itsenäisyyspäivän viikolla

  Lauantaina 24.2.2018 vietetään Viron tasavallan satavuotisjuhlaa. Viro 100 -ohjelmia nähdään Teemalla torstaista sunnuntaihin 22.–25.2.

 • Ilusat sünnipäeva, 100-aastane Eesti!

  Yle Radio 1 juhlistaa Viron 100-vuotispäivää monin ohjelmin.

  Hyvää syntymäpäivää, 100-vuotias Viro! Viro täytää 100 vuotta lauantaina 24. helmikuuta. Juhlaviikon aikana Yle Radio 1:ssä kuullaan paljon Viro-aiheisia ohjelmia. Musiikkia, historiaa, kulttuuria, ajankohtaisia aiheita.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!