Hyppää pääsisältöön

Tanssin huumassa humppa karkaa käsistä

Erkki Junkkarinen tanssittaa humppaajia
Erkki Junkkarinen laittaa liikettä humppaajiin Erkki Junkkarinen tanssittaa humppaajia Kuva: Yle erkki junkkarinen

Tanssilava ja yötön yö. Ja Ylen massiivinen Hulahula Suomi -hanke ja haaste tanssin maailmanennätykseen juhannusiltana! Teeman Elävä arkisto säestää näitä ihan omilla tanssityyleillään.

Tanssi huumaa -paketissa nähdään ohjelmat Dansholmen (1966) ja Humppa karkasi käsistä (1981).
Ohjelmat televisiossa:
Maanantaina 19.6. klo 12.00
Torstaina 22.6. klo 22.50.
Perjantaina 23.6. klo 14.50

Teeman Elävän arkiston ohjelmat löytyvät omana kokonaisuutenaan nyt myös Yle Areenasta.

Mistä humppa syntyi?

Humppa karkasi käsistä on taitavasti rakennettu dokumentti, jossa pohditaan humpan musiikillista historiaa, mutta myös yhteiskunnan ja humpan suhdetta.

Humppa syntyi 1900 luvun alussa foxtrot -musiikkityylistä ja alkuun humppa oli suosittua vain kaupungeissa. Tosin Dallape -orkesteri vei humpan rytmejä maaseudulle jo 1930-luvulla, mutta suurta suosiota se ei vielä tuolloin saanut.

Maaseudun lavoilla tanssittiin tangoa, valssia ja muita perinteisiä paritansseja, kunnes 50- ja 60-lukujen taitteessa koettiin Suomessa ensimmäinen suurempi humppavillitys. Se kuitenkin tyrehtyi melko pian. Humppa ei ollut kuitenkaan kokonaan kadonnut ja 1970-luvun puolivälissä se teki paluun. Ja tällä kertaa Suomen kansa olikin jo valmis pistämään jalalla koreasti humpan tahtiin, lähes milloin ja missä tahansa.

Tuulipukukansa humppaa toreilla ja televisiossa

Shortseissa humpaaja
Humppamaraton käynnissä teltassa Lappeenrannan humppafestivaaleilla vuonna 1977. Shortseissa humpaaja humppakisat

Humppavillitys sai jälkikäteen tarkasteltuna varsin koomisiakin piirteitä. Televisiossa pyöri huippusuosittu Lauantaitanssit -ohjelma juontajanaan Heikki Hietamies. Parketti oli kuin rutistettu sillipurkillinen toisissaan kiinni humppaavia tavallisia suomalaisia.

Lavoilla, tanssiravintoloissa ja toreilla humpattiin ja päivätanssitkin vetivät salit täyteen humppaajia, kunnes yhtäkkiä kansan humppakiintiö tuli täyteen. 1980-luvulle tultaessa humpan suosio romahti jopa hieman mystisesti hyvin lyhyessä ajassa.

Humppa karkasi käsistä –ohjelmassa haastateltavina ovat muun muassa, Kankkulan kaivolla -ohjelman toimittaja Antero Alpola, musiikkitutkija Pekka Gronow, säveltäjä Rauno Lehtinen, Humppa-Veikkojen johtaja Kullervo Linna. Myös Toivo Kärki ja Jaakko Salo pohtivat humpan olemusta.

Sotavuodet saavat oman huomionsa, samoin politiikka, mutta ohjelmassa paitsi kuullaan "huikeita" humppia siinä myös tutkitaan ansiokkaasti humppamusiikkia kansanperinteenä ja sosiaalisena ilmiönä aina 1920-luvulta humpan suosion hiipumiseen asti. Nykyään humppakappalaita levytetään hyvin harvakseltaan ja ehkä tunnetuin humppaorkesteri on huumoriyhtye Eläkeläiset, joka esittää kansainvälisiä hittejä humppasovituksina.

Humppa karkasi käsistä

Yesterday eli nuorten tanssibileet 60-luvulla

Dansholmen (1966) tarjoilee kuumaa ja kiihkeää tanssitunnelmaa ja ohjelma on rakennettu hienosti nuorison ja tanssijoiden ehdoilla. Katsoja viedään illanviettoon Dansholmenin tanssilavalle Tolkkisiin Porvoon maalaiskuntaan.

Tanssityyleinä ovat muun muassa tango ja nuorten suosima shake. Ja viimeisenä hitaana mennään toisiinsa nojaillen tuolloin aivan tuore hitti, The Beatlesin Yesterday.

Dansholmen

Yle Teema

 • Isältä tyttärelle – patriarkaalisen Franzan perheen tarina tasa-arvoisemmaksi muuttuvassa Italiassa

  Patriarkaalisen italialaisperheen tarina 30 vuoden ajalta

  Italialaisessa Isältä tyttärelle -sarjassa (Di padre in figlia) seurataan venetolaisen tislaamoyrittäjän perhettä 1950-luvun lopulta kahdeksankymmentäluvulle. Kiinnostavan sarjan keskiöön nousevat vahvat ja vapautuvat naiset, jotka saavat yhä enemmän jalansijaa yhteiskunnassa. Isältä tyttärelle alkaa Teemalla keskiviikkona 2.8.2017.

 • Eksoottinen Patakakkonen Pohjoismaissa

  Jaakko Kolmonen vierailee Tanskassa ja Islannissa.

  Patakakkonen-ohjelman kotistudiossa valmistettiin ruokia kaukomailta, mutta lähempiin ruokamaihin Jaakko Kolmonen matkusti itse paikan päälle. Tällä viikolla seuraamme keittiömestaria ja esitämme Kolmosen vierailut Islantiin sekä Tanskaan. Luvassa on siis smørrebrødejä sekä geysir-leipää!

 • Amiraali Yamamoto

  Suurelokuva Japanin laivaston komentajasta

  Japanilainen amiraali Yamamoto vastusti sotaa Yhdysvaltoja vastaan mutta päätyi johtamaan sitä maalleen ja itselleen tuhoisin seurauksin.

 • Thomas Crownin tapaus

  Steve McQueen pankkirosvona romanttisessa jännärissä

  Romanttinen jännityselokuva tyylikkäästä pankkirosvosta, joka saa peräänsä sinnikkään vakuutustutkijan.

 • Räsynukke

  Amerikkalaisen rikoselokuvan hurjimpia saavutuksia.

  "Tämä 'musta timantti' on ilmiselvä mestariteos, ainutlaatuinen yhdistelmä periamerikkalaista viattomuuden evankeliumia ja toisaalta psyyken pimeitä ulottuvuuksia."

 • Blue Jasmine

  Woody Allenin draama rahattomasta seurapiirinaisesta

  Woody Allenin draamassa nähdään Cate Blanchett Oscar-roolissa omaisuutensa ja hermonsa menettäneenä seurapiirinaisena.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!