Hyppää pääsisältöön

Tanssin huumassa humppa karkaa käsistä

Erkki Junkkarinen tanssittaa humppaajia
Erkki Junkkarinen laittaa liikettä humppaajiin Erkki Junkkarinen tanssittaa humppaajia Kuva: Yle erkki junkkarinen

Tanssilava ja yötön yö. Ja Ylen massiivinen Hulahula Suomi -hanke ja haaste tanssin maailmanennätykseen juhannusiltana! Teeman Elävä arkisto säestää näitä ihan omilla tanssityyleillään.

Tanssi huumaa -paketissa nähdään ohjelmat Dansholmen (1966) ja Humppa karkasi käsistä (1981).
Ohjelmat televisiossa:
Maanantaina 19.6. klo 12.00
Torstaina 22.6. klo 22.50.
Perjantaina 23.6. klo 14.50

Teeman Elävän arkiston ohjelmat löytyvät omana kokonaisuutenaan nyt myös Yle Areenasta.

Mistä humppa syntyi?

Humppa karkasi käsistä on taitavasti rakennettu dokumentti, jossa pohditaan humpan musiikillista historiaa, mutta myös yhteiskunnan ja humpan suhdetta.

Humppa syntyi 1900 luvun alussa foxtrot -musiikkityylistä ja alkuun humppa oli suosittua vain kaupungeissa. Tosin Dallape -orkesteri vei humpan rytmejä maaseudulle jo 1930-luvulla, mutta suurta suosiota se ei vielä tuolloin saanut.

Maaseudun lavoilla tanssittiin tangoa, valssia ja muita perinteisiä paritansseja, kunnes 50- ja 60-lukujen taitteessa koettiin Suomessa ensimmäinen suurempi humppavillitys. Se kuitenkin tyrehtyi melko pian. Humppa ei ollut kuitenkaan kokonaan kadonnut ja 1970-luvun puolivälissä se teki paluun. Ja tällä kertaa Suomen kansa olikin jo valmis pistämään jalalla koreasti humpan tahtiin, lähes milloin ja missä tahansa.

Tuulipukukansa humppaa toreilla ja televisiossa

Shortseissa humpaaja
Humppamaraton käynnissä teltassa Lappeenrannan humppafestivaaleilla vuonna 1977. Shortseissa humpaaja humppakisat

Humppavillitys sai jälkikäteen tarkasteltuna varsin koomisiakin piirteitä. Televisiossa pyöri huippusuosittu Lauantaitanssit -ohjelma juontajanaan Heikki Hietamies. Parketti oli kuin rutistettu sillipurkillinen toisissaan kiinni humppaavia tavallisia suomalaisia.

Lavoilla, tanssiravintoloissa ja toreilla humpattiin ja päivätanssitkin vetivät salit täyteen humppaajia, kunnes yhtäkkiä kansan humppakiintiö tuli täyteen. 1980-luvulle tultaessa humpan suosio romahti jopa hieman mystisesti hyvin lyhyessä ajassa.

Humppa karkasi käsistä –ohjelmassa haastateltavina ovat muun muassa, Kankkulan kaivolla -ohjelman toimittaja Antero Alpola, musiikkitutkija Pekka Gronow, säveltäjä Rauno Lehtinen, Humppa-Veikkojen johtaja Kullervo Linna. Myös Toivo Kärki ja Jaakko Salo pohtivat humpan olemusta.

Sotavuodet saavat oman huomionsa, samoin politiikka, mutta ohjelmassa paitsi kuullaan "huikeita" humppia siinä myös tutkitaan ansiokkaasti humppamusiikkia kansanperinteenä ja sosiaalisena ilmiönä aina 1920-luvulta humpan suosion hiipumiseen asti. Nykyään humppakappalaita levytetään hyvin harvakseltaan ja ehkä tunnetuin humppaorkesteri on huumoriyhtye Eläkeläiset, joka esittää kansainvälisiä hittejä humppasovituksina.

Humppa karkasi käsistä

Yesterday eli nuorten tanssibileet 60-luvulla

Dansholmen (1966) tarjoilee kuumaa ja kiihkeää tanssitunnelmaa ja ohjelma on rakennettu hienosti nuorison ja tanssijoiden ehdoilla. Katsoja viedään illanviettoon Dansholmenin tanssilavalle Tolkkisiin Porvoon maalaiskuntaan.

Tanssityyleinä ovat muun muassa tango ja nuorten suosima shake. Ja viimeisenä hitaana mennään toisiinsa nojaillen tuolloin aivan tuore hitti, The Beatlesin Yesterday.

Dansholmen

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa