Hyppää pääsisältöön

Tupac Shakurin All Eyez on Me -elämäkertaelokuva jäi montaasin tasolle – se on kuin Wikipedia-teksti videomuodossa

Yksi maailman vaikutusvaltaisimmista räppäreistä olisi ansainnut paremman elokuvan kuin tämä.

Rap-ikoni Tupac Shakur eli 2Pac olisi täyttänyt tänään 16. kesäkuuta 46 vuotta. Hänet kuitenkin murhattiin drive by -ammuskelussa räppärin ollessa vain 25 vuoden ikäinen.

Laajemman artikkelin Tupacin elämästä ja perinnöstä voit lukea täältä.

Räppärin syntymäpäivän kunniaksi hänestä kertova All Eyez on Me -elämäkertaelokuva saa maailmanensi-iltansa tänään. Leffaa kohtaan on esitetty suuria odotuksia – onhan kyse kuitenkin yhdestä historian merkittävimmistä muusikoista.

Lisäksi leffaa voi pitää jonkinlaisena jatkumona kriitikoiden arvostamalle Straight Outta Compton -elokuvalle, joka kertoi 1990-luvun taitteessa vaikuttaneen N.W.A-rapryhmän elämästä ja meiningistä. Straight Outta Compton ilmestyi vuonna 2015.

Valitettavasti All Eyez on Me jää pahasti Straight Outta Comptonin jalkoihin.

Jotta All Eyez on Me antaisi katsojalle elämyksen, tämän täytyy olla valmiiksi erittäin kiinnostunut Tupacista ja hänen tarinastaan. Jos haluaa tutustua artistiin, kannattaa ennemmin valita jokin Tupac-dokumentti, kuten vuonna 2003 julkaistu Tupac: Resurrection.

All Eyez on Me -leffan on ohjannut aiemmin pääasiassa musiikkivideoita ohjannut Benny Boom.

All Eyez on Me -elokuvassa Tupacin nuoruus, hänen maailmankuvansa muodostuminen ja yhteiskunnallisen valveutumisen kehittyminen sivutetaan lähes täysin. Elokuvassa näytetään parissa kohtauksessa sitä väkivaltaa, jota Tupac näki ja koki ja joka vaikutti häneen – mutta siinäpä sitten kaikki. Leffassa ei perustella sitä, miksi Tupacista tuli sellainen kuin hän oli: värillisten oikeuksia puolustava artisti.

Straight Outta Comptonissa päästiin paljon syvemmin hahmoihin kiinni.

All Eyez on Me -elokuvassa edetään hyppimällä vuodesta a vuoteen b. Tämä on toki tyypillistä elämäkertaelokuville, mutta tässä leffassa tarinankerronta ei tunnu kovin aidoilta. Etenkin elokuvan alussa nähtävät kohtaukset ovat enemmänkin montaaseja siitä, mitä Tupacin elämässä tapahtui. Ikään kuin leffan käsikirjoitustiimi olisi lukeneet Tupacin Wikipedia-sivun, poimineet sieltä artistin elämän tärkeimmät tilanteet ja siirtäneet tekstin valkokankaalle.

Tätä tunnelmaa vahvistaa elokuvan ohjaus. All Eyez on Me -leffan on ohjannut aiemmin pääasiassa musiikkivideoita ohjannut Benny Boom. Monet elokuvan kohtauksista ovat musiikkivideomaisesti tehtyjä tunnelmapaloja, eivät tarinaan jännitystä tai draamaa luovia elokuvamaisia kohtauksia.

On sääli, ettei elokuvassa onnistuta luomaan sitä ristiriitaa ja jännitettä, jotka olivat Tupacin elämässä läsnä.

Mutta ei elokuva kuitenkaan mikään fiasko ole. 

Etenkin Tupacia esittävä näyttelijä Demetrius Shipp jr. on roolissaan pääasiassa erittäin hyvä. Hän näyttää Tupacilta ja on omaksunut Tupacin kehonkielen loistavasti – etenkin hänen lavaesiintymisensä on lähes identtistä Tupacin kanssa.

Demetrius Shipp jr. tekee uskottavan roolin Tupac Shakurina. // Kuva: Pressikuva

Shippin ongelma elokuvassa on se, että Tupacin karismaa on hyvin hankala oppia ja matkia. Tupacmaista karismaa nähdään vain elokuvan kenties parhaimmassa kohtauksessa, jossa Shippin esittämä Tupac perustelee levy-yhtiön edustajille, miksi Brenda’s Got a Baby -kappale pitää olla mukana artistin debyyttilevyllä. Kappale kertoo sukulaiselleen raskaaksi tulleesta teinitytöstä, joka päätyy heittämään vauvan roskikseen.

Tupacin perusteluna oli se, että tällainen tarina pitää saada kuulluksi, ei lakaista pöydän alle. Hän halusi toimia vähemmistön äänitorvena – ja tämän ajatuksen Shipp tuo tässä kohtauksessa uskottavasti esille.

Tämän kohtauksen tapaista kerrontaa ja jännitettä olisi kaivattu enemmänkin. Nyt All Eyez on Me jäi sellaiselle tasolle, ettei se tee tarpeeksi kunniaa historian eniten myyneelle hip hop -artistille, jonka perintö elää edelleen vahvana.

Jos Tupac kiinnostaa, tämä elokuva kannattaa kuitenkin nähdä. Jos kuitenkin haluaa elokuvaelämyksen yhdysvaltalaisesya rap-kulttuurista kertovan elämäkertaelokuvan parissa, kannattaa tämän elokuvan sijaan katsoa vaikkapa Straight Outta Compton.

Lue myös:

Rap-legenda Tupac Shakur olisi täyttänyt tänään 46 vuotta – viisas, karismaattinen ja sydämellinen artisti muutti käsitystä siitä, millaista on olla gangsta