Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Knalleja, sateenvarjoja, loitsuja ja olviretkeä - radiodraamaa keskikesän juhlaan

Juhannus, juhannusilta. Juhannuskokko järven rannalla (kokko, tuli). Suodenniemi.
Juhannus, juhannusilta. Juhannuskokko järven rannalla (kokko, tuli). Suodenniemi. Kuva: Yle/Heli Mäkikaupila juhannuskokot,järvet,juhannus,nuotiot

Hellii juhannuksena helle tai piinaa sade ja savuava grilli, voivat radiodraaman ystävät uppoutua kuunnelmien maailmaan. Seikkaile Knallin ja sateenvarjon kanssa New Yorkin alamaailmassa, noitien kera juhannustanhuvilla ja selvitä hukkuneen miehen kohtalo komisario Vahtosen kanssa. Tarjolla on myös radiodraamaa kansalliskirjailijoiltamme Aleksis Kiveltä, Mika Waltarilta ja Sakari Topeliukselta.

Knalli ja sateenvarjo -radiodraamasta julkaistaan kolme jaksoa. Kyyditys New Yorkissa vie ministeriön erikoismiehet Lammin ja Hamilton-Jonesin Amerikkaan, tehtävänään esitellä brittiläistä astiamuotoilua New Yorkin kauppakamarille. Lattialämmitys on liian kuumalla, mutta onneksi sentään vastaanotto on ystävällistä. Kauppoja tehdään ja lopulta herrasmiehet saavat kunnon brittiläisen aamiaisen.

Reipas raparperiretki -jaksossa ministeriön tunnolliset virkamiehet matkustavat syrjäiselle maaseudulle valvomaan raparperin viljelyä. Eräs maanviljelijä kapinoi standardeja vastaan kasvattamalla yli 40-senttisiä raparpereja! Aika rientää raparperituotteisiin tutustuessa. Villiin länteen erikoismiehemme päätyvät vieraillessaan Viranomaismuseossa. Ministeriön miehet villissä lännessä esittelee isoisoisien urotekoja Amerikassa intiaanien ja pioneerien aikaan. Knalli ja sateenvarjo -kuunnelmia julkaistaan kymmenen vuodessa ja uusia jaksoja on odotettavissa kesän jälkeen. Jokainen jakso on itsenäinen seikkailu.

Knalli ja sateenvarjo -jakson näytteijöitä, taustalla Big Ben.
Knalli ja sateenvarjo -jakson näytteijöitä, taustalla Big Ben. Knalli ja sateenvarjo,näyttelijät,kuunnelmat

Kuuntele kaikki jaksot tästä.

Noita Nokinenän juhannustaian opeilla voit loitsia juhannusruuhkaa aiheuttavat kanssaihmiset kadoksiin. Noitasiskokset Vilma Väkäleuka ja Hanna Harvahammas kauhistelevat hekin Noita Nokinenän edesottamuksia, kun tämä kiukuspäissään taikoo parkkipaikalla tungeksivan väen kadoksiin: "Sammakoiksi muuta näät, parkkipaikan jästipäät!"

Noita Nokinenän juhannusriehassa valmistaudutaan keskikesän juhlaan. Kansainvälisen noitaliiton puheenjohtaja Edvard von Boxis seurueineen on saapumassa vierailulle Noitalinnaan. Noita Nokinenä haluaa tarjota perinteisiä suomalaisia noitaherkkuja. Mutta mihin ovat kadonneet sammakkosiskokset ja oravanpoika Tupsukorva?

Noita Nokinenä tanssii taikapussi kädessään.
Noita Nokinenä tanssii taikapussi kädessään. kuunnelmat,lastenohjelmat

Yöllisen souturetken sijaan suosittelemme jännitystä kaipaaville Olavi Linnuksen kirjoittamaa rikosdraamaa Vahtonen ei vedä vesiperää. Poliisipäällikkö Tauno Vahtonen (Pehr-Olof Sirén) selvittää apulaisineen hukkuneen nuorukaisen kohtaloon liittyvää rikosta. Vahtosen vaimoa Ailia esittää Ansa Ikonen ja murhatun miehen morsianta Hillevi Lagerstam.

Kuuntele koko sarja tästä.

Jos juhannusreissussa jotain unohtuukin, tuonee lohtua Aleksis Kiven kirjoittama näytelmä Olviretki Schleusingenissa. Se hautautui pöytälaatikkoon 50 vuodeksi, mutta on sittemmin nähnyt päivänvalon kirjana, useina näytelmäversioina ja Radioteatterin kuunnelmana. Olviretki perustuu tositapahtumiin Itävallan ja Preussin sodassa pikkuruisessa Schleusingenin kylässä. Sotakuri höltyy olvin virratessa, mutta rakkauden rintamalla tulee sentään menestystä. Näytelmä oli aikaansa edellä kirjoitusvuonna 1866 - silloin ei tunnettu satiiria tyylilajina, eikä etenkään kansalliskirjailijan tuotoksena.

Sotilas 1800-luvun lopun asussa, olutkori vierellä.
Sotilas 1800-luvun lopun asussa, olutkori vierellä. kuunnelmat,olut,sotilaat

Mika Waltarin Leikkaus-kuunnelmassa leskirouva valmistautuu kriittiseen leikkaukseen. Nukutuksen narkoosissa uppoudutaan vuoropuheluun muistojen, elämänhalun ja lähestyvän kuoleman kanssa. Waltari kirjoitti tämän kuunnelman Yleisradion 25-vuotisjuhlavuonna 1951 Pohjoismaiseen kuunnelmavaihtoon.

Sakari Topeliuksen kirjoihin pohjautuvan Välskärin kertomusten 15-osaista radiodraamaa kuunnellessa ehtii ajaa vaikka Hangosta Sodankylään. Vanhan välskärin tarinoiden kautta seurataan Bertelsköldin ja Larssonin sukujen vaiheita Ruotsin ja Suomen historiassa 1600-1700-luvuilla.

Välskärin kertomukset -sarjan näyttelijäkaartia.
Välskärin kertomukset -sarjan näyttelijäkaartia. näyttelijät,kuunnelmat

Kuuntele ja lataa koko sarja tästä.

Jos olet juhannuksena hyppäämässä lentokoneeseen ja ulkomaille tai pakemassa muuten nettiyhteyksien ja Yle Areenan ulottumattomiin, ei hätää - olemme koonneet yhdelle sivulle kaikki radiodraamat, jotka ovat ladattavissa omalle laitteelle: Ota radiodraamat mukaasi kesään.

Seuraavaksi jännitetäänkin radiodraamasuosikkien kymmenen kärjen julkaisua! Äänestys on käynnissä 25.6.2017 asti.