Hyppää pääsisältöön

Martin Solveig on jo kolmas iso DJ-nimi, jonka biisillä Britannian sinkkulistalle noussut Alma fiittaa

Almasta tuli viime viikolla ensimmäinen suomalaisaristi kolmeen vuoteen, joka nousi Britannian viralliselle listalle.

Martin Solveig Ansterdamissa vuonna 2015. // Kuva: EPA / Ferdy Damman

Almalla menee nyt lujaa.

Suomalaisen musiikin tämän hetken suurin vientitoivo fiittaa ranskalaisen pitkän linjan DJ Martin Solveigin All Stars -kappaleella, joka soi tänään 19. kesäkuuta YleX:n päivän biisinä.

40-vuotias Martin Solveig on pitkän linjan house- ja electro-DJ, joka on aloittanut uransa jo 1990-luvun puolivälissä. Varsinaisen läpimurron Solveig teki kuitenkin vasta vuonna 2010, kun hänen Hello-kappaleensa nousi sekä Hollannin, Belgian että Tsekin sinkkulistan kärkeen. Biisi sekä vuotta myöhemmin ilmestynyt Smash-niminen albumi toivat DJ:lle niin merkittävästi mainetta ja kunniaa, että Solveig päätyi yhdeksi Madonnan vuonna 2012 julkaiseman MDNA-albumin tuottajaksi. Artisti esiintyy tänä kesänä muun muassa Ibizan legendaarisella vuonna 1973 avatulla Pacha-klubilla.

Solveigin kuunnellummalla, Intoxicated-nimisellä kappalella on Spotifyssä yli 143 miljonaa kuuntelukertaa. DJ:llä on Instagramissa yli 320 000 seuraajaa.

YleX Illan sekä Uuden musiikin viikon juontaja Jani Kareinen mainitsee, että Solveigin musiikki on viime vuosien aikana ollut erityisen suosittua etenkin Britanniassa, jossa DJ on erityisesti opiskelijoiden ja nuorten suosiossa.

- Lisäksi Britanniassa on osoitettu Alman suuntaan tosi paljon kiinnostusta. Tämä on Alman uran kannalta erittäin hyvä juttu, Kareinen sanoo.

"Britanniassa on osoitettu Alman suuntaan tosi paljon kiinnostusta."― Jani Kareinen

On varsin mielenkiintoista, että Solveig on jo kolmas kovan luokan DJ, kenen biisillä Alma on mukana.

Aiemmin Alma on laulanut Felix Jaehnin Bonfire-hitillä sekä Sub Focusin kappaleella Don’t You Feel it.

Alman mukanaolo juuri DJ-tuottajien biiseillä on YleX:n perjantai-iltojen kultakurkku DJ Orionin mukaan luonnollinen jatkumo sille, että suomalaista elektronista musiikkia on noteerattu viime vuosina vahvasti maamme rajojen ulkopuolella.

- Se näkyy tässä, että myös pop-musiikin artistit kuten Alma lyöttäytyvät yhteen elektronisen musiikin tuottajien kanssa ulkomailla, DJ Orion sanoo.

Lisäksi tuottajien ja DJ:den biiseillä laulaminen johtaa helposti siihen, että kappale profiloituu vahvasti Almaan. Tilanne olisi todennäköisesti toinen, jos Alma olisi mukana pop-artistin kappaleella.

- Monella elektronisen musiikin artistilla ei ole henkilökohtaisen kuuloista soundia. Niinpä Alman on helpompi lunastaa biisejä ja tehdä niistä itsensä näköisiä, kun konemusabiitti on taustalla. Alma ikään kuin tekee sen biisin, DJ Orion kertoo.

Uuden kappaleen lisäksi Alma sai mukavia uutisia viime viikolla, kun maaliskuun loppupuolella julkaistu Chasing Highs -biisi nousi Britannian sinkkulistan sijalle 45. Almasta tuli ensimmäinen suomalainen artisti kolmeen vuoteen, joka on onnistunut nousemaan Britannian viralliselle listalle. Vuonna 2014 Softengine pääsi listan sijalle 93 Euroviisuista tutulla Something Better -kappaleella.

- Brittien sinkkulista ja USA:n Billboardin lista ovat ne tärkeimmät listat, jonne artistit Spotifyn ja iTunesin ohella tähtäävät, YleX:n musiikkipäällikkö Tapio Hakanen kertoo.

Suomalaisartisteista korkeimmalle Britannian sinkkulistalla on päässyt Bomfunk MC’s. Yhtyeen legendaarinen biisi Freestyler nousi listan sijalle 2 vuonna 2000. Samana vuonna Daruden Sandstorm oli päätyi parhaimmillaan listan sijalle 3.

Alman voi nähdä tänä kesänä Ruisrockissa ja Flow Festivalilla.

Lue myös:

Tällainen artisti on Sub Focus, jonka biisillä ALMA fiittaa – suosittu brittiläis-DJ on yksi kotimaansa kovimmista drum'n'bass- ja dubstep-artisteista

Emma Gaalassa näkyy uusi sukupolvi, joka mullisti musakentän – analysoimme kategoriat