Hyppää pääsisältöön

Masennus ei näy päällepäin eikä lähde reipastumalla

Depressiopäiväkirjat-podcastsarjan kansikuva.
Depressiopäiväkirjat-podcast kertoo, miltä masennus tuntuu. Kuuntele Yle Areenassa. Depressiopäiväkirjat-podcastsarjan kansikuva. Kuva: Yle podcastit

"Yhtenä syksynä minun mörköni, masennus, nousi jostain hyhmäisestä suosta ja päätti, että hukutetaanpas tämä arjessaan nykien etenevä ihmisen lapsi!"

Depressiopäiväkirjat on Anni Saastamoisen tarina masennukseen sairastumisesta ja taistelusta mörköä vastaan.

"'Sullahan on työ, ja mies, ja kaikkea'" - aivan kuin minulla ei olisi oikeutta sairauteen"

Masennukseen ajatellaan sairastuvan jo muutenkin elämän päähän potkiman ihmisen, joka sairastuttuaan ei kykene mihinkään. Tai että masennuksesta pääsee yli vitamiineilla ja reipastumalla.

Kyllästyminen masennukseen suhtautumiseen ja ylipäätään mielenterveysongelmiin sai Annin kokoamaan matkansa podcast-sarjaksi.

"Olen väsynyt myös siihen, miten näistä sairauksista puhutaan vain kuiskaten ja häpeillen. Ja jos joku julkisuuden henkilö kertoo tarinansa masennuksestaan, on hän jo "parantunut" – ja nämä tarinat ovat jossain määrin haitallisia. Siksi halusin tykittää suhteellisen suoraan siitä, millaista on taistella masennuksen kanssa", Anni kertoo.

Depressiopäiväkirjoissa Anni jakaakin käänteitä kaunistelematta ja sanoja säästämättä muistonsa sairastumisestaan, tuttavien reaktioista ja hoitoalan ammattilaisten puoleen kääntymisestä. Ja keinoista mörön selättämiseksi.

Vertaistukea ja tabujen tappoa

Kaikkiaan noin tunnin mittainen podcast-sarja on vertaistukea masennusta sairastaville ja sairastaneille. Se on heidän läheisilleen ja kaikille muillekin mahdollisuus kurkistaa mörön kanssa taistelevan pään sisään ja ymmärtää paremmin.

"Tiedäthän, miten jotkut löytävät isovanhempiensa päiväkirjoja, näiden jo poistuttua tästä maailmasta? Niissä päiväkirjoissa aukeaa siitä ihmisestä yhtäkkiä jokin uusi ulottuvuus, paljastuu kaikenlaista hienosyistä ja hellää, jota ei olisi ikinä tullut ajatelleeksi."

"Samalla tavalla haluaisin kaikkien masennuksesta jotain kuulleiden tai sen jotain kautta kokeneiden kuuntelevan Depressiopäiväkirjat. Että aukeaisi jotain uutta, joka poistaisi tabuisuutta ja stigmaa mielenterveysongelmien ympäriltä", sanoo Anni.

Kuuntele tai lataa podcastina Yle Areenassa.

Lisää ohjelmasta

 • Hotellimuusien matkassa

  Keskustelut luovat teoksia

  Kaksi taiteen tekijää - romaanikirjailija Riikka Pulkkinen ja teatteriohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen - hyppäsivät itselleen uudelle alueelle tehdessään keväällä 2019 podcastin Hotellimuusat Yleisradiolle.

 • Nyt kuunnellaan Yhden yön juttuja

  Mitä mielessä pyörii, kun oikeasti pitäisi jo nukkua?

  Halataanko vai kätelläänkö? Milloin pussataan? Kuka maksaa? Kuka nukkuu silmät auki, kenen on pakko järjestää hammasharjallekin kaveri? Puristaako kuukuppi? Millä peset kasvosi? Miksi mökillä tulee aina näppyjä?

 • Avoin kysymys - konkaritoimittajien opissa

  Kaikki haastattelemisesta.

  Miten Maria Veitola murtaa julkkiksen? Entä Seija Vaaherkumpu poliitikon? “Avoin kysymys” lupaa kertoa kaiken haastattelemisesta. Palkittu toimittaja Olli Seuri haluaa podcast-sarjallaan juhlistaa journalismia, mutta myös edistää journalismin avoimuutta ja hyviä journalistisia käytäntöjä. Diktaattori, julkkis, urheilija, poliitikko, nuori, asiantuntija, tavis.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua