Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Ota radiodraamat mukaasi kesään!

Radion kuuntelija kesällä, matkaradio olkapäällä.
Radion kuuntelija kesällä, matkaradio olkapäällä. Kuva: Yle/Eeva Vierros yleisö,kesä,radio-ohjelmat

Kaikki arkistosta julkaistavat radiodraamat ovat kuunneltavissa Areenan kautta, mutta osa on myös ladattavissa omalle laitteelle. Ota suosikkisi mukaan ja uppoudu kuunnelmien maailmaan mökkirannassa, tunturissa tai ulkomailla nettiyhteyksien ulottumattomissa.

Kokoamme tälle sivulle ladattavat radiodraamat, jotka on julkaistu arkistosopimuksen puitteissa. Toivomme kaikkien tyylilajien ystävien löytävän omat suosikkinsa ja eksyvän myös kuuntelemaan aivan uusia genrejä. Hyviä hetkiä korvillesi!

Dekkareista nauttiville

 • Musta ilotulitus (1961) Pysyvästi Areenassa.
  Mauri Sariolan luoma yksityisetsivä Olavi Susikoski ratkoo rikkaan konsuli Strömin murhaa. Musta ilotulitus on vanhin säilynyt Susikoski-kuunnelma.
 • Sheriffi McGee (2008) Ladattavissa 9.4.2018 asti.
  Westernin hengessä kerrotut 13 komediallista tarinaa, joissa sheriffi McGee ja apulaissheriffi Wade ratkovat kotikaupunkinsa Rabbits Endin arvoituksia. Jokainen osa on itsenäinen seikkailu.
 • Vainaja ehtii ensin (2005) Ladattavissa 7.5.2018 asti.
  Harrastelijadekkari Laura Tervonen, koiransa Watson ja antikvariaatin pitäjä, entinen poliisi Salmi selvittävät kirjallisuuspiireissä tapahtunutta murhaa.

Huikeiden tarinoiden ystäville

 • Audun ja jääkarhu (1967) Pysyvästi Areenassa.
  Paavo Haavikon kirjoittama, islantilaiseen lyhytsaagaan pohjautuva tarina vie kuulijan Audunin mukana Norjan ja Tanskan hoveihin kesy jääkarhu talutushihnassa.
 • Jääkuvia (1997) Ladattavissa 23.3.2018 asti.
  Kristian Smedsin palkittu kuunnelmateos kertoo vihasta, rakkaudesta, uskonnosta ja kuolemasta yhden oululaisen perheen kohtaloiden kautta.
 • Kotelo (2010) Ladattavissa 23.3.2018 asti.
  Perhoset, tyttörakkaus, jäätiköt, viina... Pakkomielteet vievät Veeraa, Tuomasta ja Tuomaksen isää ja äitiä kauas toisistaan. Kiehtova vuoropuhelu upottaa kuulijan päähenkilöiden ahdistuneeseen maailmaan.
 • Leikkaus (1951) Pysyvästi Areenassa.
  Leikkauksen narkoosissa nukkuva Elisabeth käy kaksinpuhelua muistojen ja kuolemanvietin kanssa. Kuunnelma on Mika Waltarin vuonna 1951 kirjoittama tilaustyö pohjoismaista vaihtoa varten. Se esitettiin samana vuonna juhlistamaan myös Yleisradion 25-vuotisjuhlaa.
 • Lämmön maksimi ja minimi (1965) Pysyvästi Areenassa.
  Öljynporauslautan insinööri muistelee vaimojaan ja elämäänsä Venäjällä ja Meksikossa. Elämän ehtoopuolella hänen rinnallaan kulkee tohtori Livingstone.

Huumorin, satiirin ja synkkämielisen komedian ystäville

 • Olviretki Schleusingenissa (1961) Pysyvästi Areenassa.
  Aleksis Kiven vuonna 1866 kirjoittama satiiri kertoo Preussin ja Itävallan sodan tositapahtumista pienessä baijerilaisessa kaupungissa, jossa tuhannet sotilaat ovat keskittäneet sotatoimensa olutkapakan tiskin ääreen.
 • Viinin kärsimykset Venäjällä 1812 (1981) Pysyvästi Areenassa.
  Paavo Haavikon kirjoittamassa kuunnelmassa Napolen marssii sotilaineen Venäjän talvisilla sotatantereilla susien ulvoessa. Puheenvuoron saa viini, joka kärsii suuresti tästä matkasta.
 • Kellarimies ja vaimo (1997) Ladattavissa 7.5.2018 asti.
  Kellarimies on nalkuttavan vaimon hirmuvaltaan alistuva mies, jonka turvapaikkana on pannuhuone ja kellarikerros. Parisuhteen eripura ei hellitä, vaikka perhe kasvaa ja elämä menee eteenpäin.
 • Ruuhkavuosi (2008) Ladattavissa 23.3.2018 asti.
  Minna haluaa vauvan, gradun ja omakotitalon - yhtä aikaa. Jaksaa, jaksaa!

Klassikkoja kaipaaville

 • Suomisen perhe - Lasse näyttäytyy (1938) Pysyvästi Areenassa.
  Vanhin säilynyt Suomisen perheen radiotaltiointi esittelee Lassena Tauno Palon, joka lumoaa kuulijan myös laulullaan. Komean maatalousylioppilaan vastanäyttelijöinä ovat Liisa Nevalainen (Elina) ja Irja Kuusla (Pipsa) sekä Yrjö Tuominen, joka esiintyi Suomisen perheen isänä kuolemaansa asti vuoteen 1946.
 • Suomisen perhe - kun isä on poissa (1946) Pysyvästi Areenassa.
  Miten Suomisen perhe selviää isän kuoltua? Palvelija Hilda kutsuu ruustinnan eli Suomisen mummun kylään, kun rouva Suominen on lamaantunut surun murtamana. Hilda pelkää Ollin heittäytyneen vastuuttomaksi isän kuoleman jälkeen, mutta pojalla onkin äidilleen "eri hyviä" uutisia.

Lapsille, nuorille ja lapsenmielisille

 • Noita Nokinenän juhannusrieha (1979) Pysyvästi Areenassa.
  Noita Nokinenän juhannusriehassa valmistaudutaan korkea-arvoisten juhannusvieraiden vastaanottoon. Kansainvälisen noitaliiton puheenjohtaja Edvard von Boxis on saapumassa seurueineen vierailulle Noitalinnaan. Mutta mihin ovat kadonneet sammakkosiskokset ja oravanpoika Tupsukorva?
 • Noita Nokinenän juhannustaika (1978) Pysyvästi Areenassa.
  Noita Nokinenä on liikkeellä juhannusruuhkassa luudan ja kissansa kanssa. Parkkipaikalla virkaintoinen poliisi ja tungeksiva väkijoukko hermostuttavat neiti Nokinenän: "Sammakoiksi muuta näät, parkkipaikan jästipäät!"
 • Noita Nokinenän yllätysmuna (1974) Pysyvästi Areenassa.
  Vilma Väkäleuka löytää puutarhastaan kaksi tuholaista, Myyrämatin ja Pupuliisan. Noita Nokinenällä on omat huolensa: Kissa Kippurahäntä on kadonnut!
 • Peppi Pitkätossu (1996) Ladattavissa 30.3.2018 asti.
  Astrid Lindgrenin iki-ihana klassikkoteos Peppi Pitkätossu 11-osaisena kuunnelmana. Pepin kanssa seikkailevat mm. Tommi, Annika ja herra Tossavainen.
 • Veljeni Leijonamieli (1976) Pysyvästi Areenassa.
  Veljekset Joonatan ja Kaarle seikkailevat Nangijalassa Astrid Lindgrenin iki-ihanassa Veljeni Leijonamieli -sadussa

Scifi-faneille

 • Järjen voitto (1985) Ladattavissa 23.3.2018 asti.
  Isaac Asimovin novelliin pohjautuvassa kuunnelmassa robotti USK 1 pohtii elämän peruskysymyksiä: "Mistä minä olen tullut?"

Tiiliskivikuunnelmien ahmijoille

 • Välskärin kertomukset (1974) Pysyvästi Areenassa.
  Sakari Topeliuksen kirjoihin pohjautuvan Välskärin kertomusten kautta seurataan Bertelsköldin ja Larssonin sukujen vaiheita Ruotsin ja Suomen historiassa 1600-1700-luvuilla. Kuunnelmasarjassa on 15 jaksoa.
 • Kotikadun kolmannen kauden suurin mysteeri löytyy ullakolta

  Neljäs kausi tulee katsottavaksi lokakuussa.

  Kotikadun kolme ensimmäistä kautta ovat nyt katsottavissa Areenassa. Jokainen kausi on katsottavissa kuusi kuukautta, joten vielä on aikaa aloittaa koko sarja alusta. Ensimmäinen kausi on katseltavissa 25.7. saakka. Vuosina 1997–1998 nähty kolmas kausi saapui juuri juhannuksen kynnyksellä katsottavaksi. Toinen kausi pättyi jaksoon, jossa tanssittiin Jannen ja Pirkon häitä.

 • Knalleja, sateenvarjoja, loitsuja ja olviretkeä - radiodraamaa keskikesän juhlaan

  Radiodraaman juhannuspaketissa useita toivekuunnelmia

  Hellii juhannuksena helle tai piinaa sade ja savuava grilli, voivat radiodraaman ystävät uppoutua kuunnelmien maailmaan. Seikkaile Knallin ja sateenvarjon kanssa New Yorkin alamaailmassa, noitien kera juhannustanhuvilla ja selvitä hukkuneen miehen kohtalo komisario Vahtosen kanssa.

 • Ota radiodraamat mukaasi kesään!

  Lataa kuunnelmat omalle laitteelle

  Kaikki arkistosta julkaistavat radiodraamat ovat kuunneltavissa Areenan kautta, mutta osa on myös ladattavissa omalle laitteelle. Ota suosikkisi mukaan ja uppoudu kuunnelmien maailmaan mökkirannassa, tunturissa tai ulkomailla nettiyhteyksien ulottumattomissa. Kokoamme tälle sivulle ladattavat radiodraamat, jotka on julkaistu arkistosopimuksen puitteissa.

 • Kymmenvuotias Areena on suositumpi kuin koskaan

  Areenan viimeiset kuusi kuukautta

  Kesäkuussa 10 vuotta täyttävän Yle Areenan käyttäjäennätykset ovat paukkuneet kevään aikana: Areenaa käyttää viikossa jo noin 2,3 miljoonaa eri selainta. Kevään aikana palveluun on tuotu myös runsaasti uusia ominaisuuksia. Norjalainen nuorisosarja Skam on ollut kevään iso puheenaihe ja hitti.