Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Ota radiodraamat mukaasi, minne menetkin!

Radion kuuntelija kesällä, matkaradio olkapäällä.
Radion kuuntelija kesällä, matkaradio olkapäällä. Kuva: Yle/Eeva Vierros yleisö,kesä,radio-ohjelmat

Kaikki arkistosta julkaistavat radiodraamat ovat kuunneltavissa Areenan kautta, mutta osa on myös ladattavissa omalle laitteelle. Ota suosikkisi mukaan ja uppoudu kuunnelmien maailmaan mökkirannassa, tunturissa tai ulkomailla nettiyhteyksien ulottumattomissa.

Kokoamme tälle sivulle ladattavat radiodraamat, jotka on julkaistu arkistosopimuksen puitteissa. Kuunnelman lataaminen ja maailmanlaajuinen kuuntelu on mahdollista silloin, kun se ei sisällä kaupallista levymusiikkia tai musiikki on riittävän vanhaa. Useisiin kuunnelmiin on myös sävelletty oma musiikki. Näistä mainittakoon ainakin lastenkuunnelmat Salainen puutarha, Sirmakan perhe ja soivan saaren salaisuus sekä Kukunor, joissa musiikki on tärkeässä roolissa tunnelman luomisessa.

Toivomme kaikkien tyylilajien ystävien löytävän omat suosikkinsa ja eksyvän myös kuuntelemaan aivan uusia genrejä. Hyviä hetkiä korvillesi!

Dekkareista nauttiville

 • Musta ilotulitus (1961) Pysyvästi Areenassa.
  Mauri Sariolan luoma yksityisetsivä Olavi Susikoski ratkoo rikkaan konsuli Strömin murhaa. Musta ilotulitus on vanhin säilynyt Susikoski-kuunnelma.
 • Sheriffi McGee (2008) Ladattavissa 9.4.2018 asti.
  Westernin hengessä kerrotut 13 komediallista tarinaa, joissa sheriffi McGee ja apulaissheriffi Wade ratkovat kotikaupunkinsa Rabbits Endin arvoituksia. Jokainen osa on itsenäinen seikkailu.
 • Vainaja ehtii ensin (2005) Ladattavissa 7.5.2018 asti.
  Harrastelijadekkari Laura Tervonen, koiransa Watson ja antikvariaatin pitäjä, entinen poliisi Salmi selvittävät kirjallisuuspiireissä tapahtunutta murhaa.
 • Vanha koulukaveri (1985) Pysyvästi Areenassa.
  Koulukiusattu poika kokee väkivallan ja isän juopottelun värittämän nuoruuden. Millainen mies hänestä tulee?

Huikeiden tarinoiden ystäville

 • Audun ja jääkarhu (1967) Pysyvästi Areenassa.
  Paavo Haavikon kirjoittama, islantilaiseen lyhytsaagaan pohjautuva tarina vie kuulijan Audunin mukana Norjan ja Tanskan hoveihin kesy jääkarhu talutushihnassa.
 • Iltamien jälkeen (1970) Pysyvästi Areenassa.
  Maatalon kolmesta veljeksestä nuorin on edellisen illan iltamissa ampunut miehen. Kotiväki pyrkii hatarien tietojen pohjalta selvittämään asiaa itselleen ja salaamaan tapahtuman isännältä, joka sairastaa syöpää.
 • Ja Shehrezad lainasi lentävän maton (1971) Pysyvästi Areenassa.
  Tuhannen ja yhden yön tarinoiden mukaan Yleisradiolle kirjoittanut ja ohjannut Marja Rankkala
 • Jääkuvia (1997) Ladattavissa 23.3.2018 asti.
  Kristian Smedsin palkittu kuunnelmateos kertoo vihasta, rakkaudesta, uskonnosta ja kuolemasta yhden oululaisen perheen kohtaloiden kautta.
 • Kuikan pelto (1981) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
  Pentti Saarikosken esikoiskuunnelma, runollinen ja väkevä tarina huolenpidosta, huolesta ja köyhyydestä.
 • Kotelo (2010) Ladattavissa 23.3.2018 asti.
  Perhoset, tyttörakkaus, jäätiköt, viina... Pakkomielteet vievät Veeraa, Tuomasta ja Tuomaksen isää ja äitiä kauas toisistaan. Kiehtova vuoropuhelu upottaa kuulijan päähenkilöiden ahdistuneeseen maailmaan.
 • Leikkaus (1951) Pysyvästi Areenassa.
  Leikkauksen narkoosissa nukkuva Elisabeth käy kaksinpuhelua muistojen ja kuolemanvietin kanssa. Kuunnelma on Mika Waltarin vuonna 1951 kirjoittama tilaustyö pohjoismaista vaihtoa varten. Se esitettiin samana vuonna juhlistamaan myös Yleisradion 25-vuotisjuhlaa.
 • Lämmön maksimi ja minimi (1965) Pysyvästi Areenassa.
  Öljynporauslautan insinööri muistelee vaimojaan ja elämäänsä Venäjällä ja Meksikossa. Elämän ehtoopuolella hänen rinnallaan kulkee tohtori Livingstone.
 • Naavankaira (1974) Pysyvästi Areenassa.
  Naavankairassa eletään 1930-luvun lama-aikaa - nälkä ja työttömyys tempaisee kouriinsa niin jätkän kuin talollisen pojan ja työläisen.
 • Prättäkitti - noita Nousiaisista (1981) Pysyvästi Areenassa.
  Prättäkitti on kansantaruista ja todellisesta henkilöstä kietoutunut hahmo, noita joka taikoi anoppinsa hautaan ja poikansa sudeksi. Turun markkinat koituivat Tepon talon isännän kohtaloksi.
 • Satukuunnelma kansanperinteen tapaan (1986) Neljä jaksoa ladattavissa, Areenassa 15.8.2018 asti.
  Viisiosainen satusarja, jonka kaikki jaksot ovat itsenäisiä kertomuksia: tarinoita pirun kanssa tehdyistä sopimuksista, nuoruutta janoavista kuninkaallisista ja juoposta presidentistä. Kaikkein suurinta on kuitenkin rakkaus, sillä vaikeuksista huolimatta sadun päättyessä nuoripari aloittaa onnellisen yhteiselon - elämänsä loppuun asti. Raija Orasen kirjoittama kuunnelmasarja voitti Sokeain kuunnelmapalkinnon vuonna 1986.
 • Se kaipaus meitä riepottaa (1988) Ladattavissa, 3.9.2018 asti.
  Arvo "Poika" Tuominen ja F.E. Sillanpää tapaavat Tukholmassa syksyllä 1939. Toinen on saamassa Nobel-palkintoa, toinen on nousemassa punaisen Suomen pääministeriksi.

Huumorin, satiirin ja synkkämielisen komedian ystäville

 • Olviretki Schleusingenissa (1961) Pysyvästi Areenassa.
  Aleksis Kiven vuonna 1866 kirjoittama satiiri kertoo Preussin ja Itävallan sodan tositapahtumista pienessä baijerilaisessa kaupungissa, jossa tuhannet sotilaat ovat keskittäneet sotatoimensa olutkapakan tiskin ääreen.
 • Viinin kärsimykset Venäjällä 1812 (1981) Pysyvästi Areenassa.
  Paavo Haavikon kirjoittamassa kuunnelmassa Napolen marssii sotilaineen Venäjän talvisilla sotatantereilla susien ulvoessa. Puheenvuoron saa viini, joka kärsii suuresti tästä matkasta.
 • Kellarimies ja vaimo (1997) Ladattavissa 7.5.2018 asti.
  Kellarimies on nalkuttavan vaimon hirmuvaltaan alistuva mies, jonka turvapaikkana on pannuhuone ja kellarikerros. Parisuhteen eripura ei hellitä, vaikka perhe kasvaa ja elämä menee eteenpäin.
 • Ruuhkavuosi (2008) Ladattavissa 23.3.2018 asti.
  Minna haluaa vauvan, gradun ja omakotitalon - yhtä aikaa. Jaksaa, jaksaa!

Lapsille, nuorille ja lapsenmielisille

 • Kukunor. Satu ihmislapsille (1965) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
  Kuuden vanha peikkopari, Kukunor ja Kalahari, hyvin viihtyy talvellakin professorin autiossa kesäasunnossa. Puhaltaen oiva takka syttyy ilman halkojakin. Lauri Viidan kirjoittama Kukunor on moni- ja salamielinen, lapsekas ja viisas, tarua ja totta, unta ja valvetta, runoa.
 • Kurnau ja Kamaluu (1979) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
  Siiri ei saa unta, pimeä pelottaa. Kuka kuuntelisi? Äidillä on kiire olkapäällä, isä lukee papereita - vaikka on sunnuntai. Hätiin tulee Kurnau.
 • Noita Nokinenän juhannusrieha (1979) Pysyvästi Areenassa.
  Noita Nokinenän juhannusriehassa valmistaudutaan korkea-arvoisten juhannusvieraiden vastaanottoon. Kansainvälisen noitaliiton puheenjohtaja Edvard von Boxis on saapumassa seurueineen vierailulle Noitalinnaan. Mutta mihin ovat kadonneet sammakkosiskokset ja oravanpoika Tupsukorva?
 • Noita Nokinenän juhannustaika (1978) Pysyvästi Areenassa.
  Noita Nokinenä on liikkeellä juhannusruuhkassa luudan ja kissansa kanssa. Parkkipaikalla virkaintoinen poliisi ja tungeksiva väkijoukko hermostuttavat neiti Nokinenän: "Sammakoiksi muuta näät, parkkipaikan jästipäät!"
 • Noita Nokinenän yllätysmuna (1974) Pysyvästi Areenassa.
  Vilma Väkäleuka löytää puutarhastaan kaksi tuholaista, Myyrämatin ja Pupuliisan. Noita Nokinenällä on omat huolensa: Kissa Kippurahäntä on kadonnut!
 • Peppi Pitkätossu (1996) Ladattavissa 30.3.2018 asti.
  Astrid Lindgrenin iki-ihana klassikkoteos Peppi Pitkätossu 11-osaisena kuunnelmana. Pepin kanssa seikkailevat mm. Tommi, Annika ja herra Tossavainen.
 • Salainen puutarha (1994) Ladattavissa 15.8.2018 asti.
  Frances Hodgson Burnettin romaanista dramatisoitu 8-osainen kuunnelma. Salainen puutarha vie kuulijansa Englannin nummille suureen kartanoon, jossa tragedia on riistänyt isännältä onnen ja elämänhalun.
 • Sirmakan perhe ja soivan saaren salaisuus (1989) Ladattavissa 15.8.2018 asti.
  Seikkailunnälkäinen Sirmakan perhe tempautuu Hiatan saarelle etsimään nuoruuslähdettä.
 • Veljeni Leijonamieli (1976) Pysyvästi Areenassa.
  Veljekset Joonatan ja Kaarle seikkailevat Nangijalassa Astrid Lindgrenin iki-ihanassa Veljeni Leijonamieli -sadussa
 • Ville Valdemar ja viimeinen apachi (1979) Pysyvästi Areenassa.
  Uusi väritelevisio vie Villen mukanaan lännenelokuvan kuvauksiin ja jäseneksi salaseuraan, joka taistelee tylsiä käsikirjoituksia vastaan.

Klassikkoja kaipaaville

 • Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailuja: Sumulaakson sankarit (1967) Pysyvästi Areenassa.
  Sumulaakson sankarit vie Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen etelään – kauas etelään, aina Etelämantereelle saakka. Öljy-yhtiön hommiin napaseudulle lähetetty kaksikko ei törmääkään öljylähteisiin, vaan sakean sumun kätkemään valtakuntaan, jota lämmittävät termiset lähteet.
 • Kalle Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen uusia seikkailuja: Öljyä ja aivopesua (1961) Pysyvästi Areenassa.
  Legendaarisessa jännityskuunnelmasarjassa Pekka Lipponen ja Kalle-Kustaa Korkki seikkailevat aluksi New Yorkissa ja Masabikissa, jonka jälkeen siirrytään S/S Kadrarilla Santo Utopian tasavaltaan. Lue tarkemmin sarjasta: Kun Kalle-Kustaa Korkki Pekka Lipposen Santo Utopiaan lähetti.
 • Niskavuoren Heta (1955) Pysyvästi Areenassa.
  Rakkaudessa pettyneen Niskavuoren ylpeän tyttären ainoana tavoitteena on tehdä sulhasensa Akustin talosta Niskavuoren veroinen kartano. Ketään ei kutsuta kylään ennen kuin komea kartano on vihdoin valmis.
 • Suomisen perhe - Lasse näyttäytyy (1938) Pysyvästi Areenassa.
  Vanhin säilynyt Suomisen perheen radiotaltiointi esittelee Lassena Tauno Palon, joka lumoaa kuulijan myös laulullaan. Komean maatalousylioppilaan vastanäyttelijöinä ovat Liisa Nevalainen (Elina) ja Irja Kuusla (Pipsa) sekä Yrjö Tuominen, joka esiintyi Suomisen perheen isänä kuolemaansa asti vuoteen 1946.
 • Suomisen perhe - kun isä on poissa (1946) Pysyvästi Areenassa.
  Miten Suomisen perhe selviää isän kuoltua? Palvelija Hilda kutsuu ruustinnan eli Suomisen mummun kylään, kun rouva Suominen on lamaantunut surun murtamana. Hilda pelkää Ollin heittäytyneen vastuuttomaksi isän kuoleman jälkeen, mutta pojalla onkin äidilleen "eri hyviä" uutisia.

Scifin ja kauhun faneille

 • Arcturuksen kaatopaikka (1983) Kaksi jaksoa ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
  Kyberion Yksinäisen tarinat syrjäiseltä Arcturuksen kaatopaikalta sisältävät rakkautta ja runoutta. Jaksot Prinssi Ferrix ja prinsessa Kide sekä Elektroninen runoilija ovat ladattavissa.
 • Ei seuraavaa aamua (1977) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
 • Radioteatterin käsikirja mahdollisille maailmoille (1996) Kolme jaksoa ladattavissa. Areenassa 3.10.2018 asti.
  Philip K. Dickin 1950-luvulla kirjoittamiin novelleihin pohjautuva kuunnelmasarja. Jaksot Suojamekanismi, Tavaraverkko ja Kiitos kaikesta, Gaia ovat ladattavissa.
  Raketti-insnööri Bill saa telepaattisen viestin Thaar-planeetalta. Pelastaako Bill maailman?
 • Jumalan yhdeksän biljoonaa nimeä (1968) Ladattavissa, pysyvästi Areenassa.
  Räjähdysmäinen kehitys tietokonealalla jatkuu. New York, Manhattan, maailman suurin ihmisen rakentama vuoristo. Täällä me suunnittelemme tietokoneita, jotka suunnittelevat tietokoneita, jotka suunnittelevat tietokoneita.
 • Järjen voitto (1985) Ladattavissa 23.3.2018 asti.
  Isaac Asimovin novelliin pohjautuvassa kuunnelmassa robotti USK 1 pohtii elämän peruskysymyksiä: "Mistä minä olen tullut?"
 • Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde (1950) Pysyvästi Areenassa.
  Robert Louis Stevensonin klassikko vuodelta 1886 pohtii ihmisluonteen hyvän ja pahan taistelua.
 • Uljas uusi maailma (1958) Pysyvästi Areenassa.
  Kokeellinen akustinen kompositio, joka pohjautuu Aldous Huxleyn romaaniin Brave New World (1932). Lue lisää Elävän arkiston artikkelista.

Tiiliskivikuunnelmien ahmijoille

 • Sinuhe egyptiläinen (1982) Ladattavissa 26.6.2018 asti.
  Kaislaveneestä löydetystä orpopojasta kasvaa lääkäri, kuninkaallinen kallonporaaja, faaraoiden uskottu ja diplomaatti. Mika Waltarin tarina vie kuulijan 3000 vuoden takaiseen aikaan.
 • Välskärin kertomukset (1974) Pysyvästi Areenassa.
  Sakari Topeliuksen kirjoihin pohjautuvan Välskärin kertomusten kautta seurataan Bertelsköldin ja Larssonin sukujen vaiheita Ruotsin ja Suomen historiassa 1600-1700-luvuilla. Kuunnelmasarjassa on 15 jaksoa.

Vertaistukea vaikeuksiin

 • Jos vuori nousisi hänen eteensä hän alkaisi kiivetä (1979) Pysyvästi Areenassa.
  Sannan synnytys on vaikea ja vastasyntynyt lapsi saa vain neljä pistettä. Sannan ajatuksia ja pelkoja seurataan läheltä, vanhempien toiveita ja kauhukuvia kuunnellaan lämmöllä. Hurmaavin on kuitenkin Helena, joka ei lannistu heikkouksistaan eikä kovaäänisistä ilkkujista.
 • Maailman kivisin paikka (1980) Pysyvästi Areenassa.
  Papin usko horjuu äidin kuoltua. Kalareissu isoveljen kanssa Perämeren pienelle luodolle, saunominen ja meren kuohut tasapainoittavat mieltä.