Nauti radiokuunnelmista myös reissuillasi! Osa kuunnelmista on kuunneltavissa Suomen maarajojen ulkopuolella ja samaiset kuunnelmat ovat myös ladattavissa omalle laitteelle. Ota suosikkisi mukaan ja uppoudu kuunnelmien maailmaan nettiyhteyksien ulottumattomissa mökkirannassa ja tunturissa. Kaikki tämän listan kuunnelmat ovat myös kuunneltavissa ulkomailla Yle Areenasta.
Dekkareita | Huumoria | Lapsille ja nuorille | Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailuja | Kankkulan kaivolla | Klassikoita | Noita Nokineniä | Scifiä ja kauhua | Suuria tarinoita | Tiiliskivikuunnelmia |
Toivomme kaikkien tyylilajien ystävien löytävän omat suosikkinsa ja eksyvän kuuntelemaan myös aivan uusia genrejä. Kuunnelmat ovat pysyvästi Areenassa, ellei muuta mainita. Hyviä hetkiä korvillesi!

Dekkareita
Ei sellaista tapahdu (1989). 22.3.2021 asti.
On loppukesä Suomen maaseudulla ja Mummu on kadonnut marjareissulla. Rauni Rannan ohaajam kuunnelma on vuoden 1986 jännityskuunnelmakilpailun satoa.
Eleonora ei unohtanut (Kurvi & Kurvi -dekkari) (1963)
Etsivätoimisto Kurvi & Kurvi sotkeutuu Eleonoran muistelmien käsikirjoituksen myötä monitahoiseen rikosvyyhtiin. Tarina kerrotaan "yksityisetsivien ukkokodin asukin" muistelemana.
Elokuinen iltapäivä (1987) 22.3.2021 asti. Hössötys on huipussaan, kun Riitta sulloo tavaroita autoon. Reissusuunnitelmat kariutuvat, kun Riitta saa yllätysvieraan, joka on vähällä mitätöidä koko perheen tulevaisuuden. Kuunnelma on Ylen jännityskuunnelmakilpailun satoa.
Hautasi on Odessassa (1983).
Toimittaja Erkki Saari hypnotisoidaan aikaan ennen syntymäänsä. Hypnoosissa paljastuu, että Saari on aikaisemmassa elämässä kokenut väkivaltaisen kuoleman epäselvissä olosuhteissa.
Jäätynyt mies (1965)
Amerikkalainen rahtialus Minnehaha on matkalla Kotkasta New Yorkiin. Newfoundlandin matalikolla miehistö löytää jäävuoresta kauttaaltaan jään ympäröimän miehen.
Kaappi (1960)
Tauno Yliruusin kirjoittama murhamysteeri, joka tapahtuuu yhden kohtalokkaan iltapäivän ja yön aikana. Kaappi-sarjaa edeltää Leikkimurha, joka on tehty alunperin jo vuonna 1960.
Kellojen legenda (1950)
Erkki Koivusalon kirjoittamassa jännityskuunnelmassa näyttelevät pääosia Tauno Palo ja Eeva-Kaarina Volanen.
Kuunsilta (1951)
Hella Wuolijoen kirjoittama ja ohjaama kuunnelma Kuunsilta kertoo miehen ja naisen uinuneesta rakkaudesta Tauno Palon ja Eeva-Kaarina Volasen tulkitsemina.
Majuri Marras: Vallankumous Ylä-Safanissa (1962)
Majuri Marras on safariretkellä Ylä-Safanissa, kun maassa syttyy vallankumous. Rohkeutensa ja kylmähermoisen toimintansa ansiosta suomalainen sotaveteraani pelastaa presidentin ja estää vallankaappauksen.
Musta ilotulitus (1961)
Mauri Sariolan luoma yksityisetsivä Olavi Susikoski ratkoo rikkaan konsuli Strömin murhaa. Musta ilotulitus on vanhin säilynyt Susikoski-kuunnelma.
Mutikaisen kylmä kylpy (1988).
Komisario Kintturi ja konstaapeli Korpi saavat ongelmaryppään ratkaistavakseen: kuka on kylpyammeessa makaava kuollut mies? Vuoden 1986 jännityskuunnelmakilpailun satoa.
Leikkimurha (1969)
Herrasmiesten illanistujaiset sisältävät hurjaksi yltyviä ajatusleikkeijä. Miten vakavaksi leikin lasku käy? Tauno Yliruusin kirjoittamien jännityskunnelmien keskushahmona on maisteri Loimu. Leikkimurha on tehty alunperin jo vuonna 1960 ja on teemallisesti Kaappi-sarjaa edeltävä tarina.
Paholaisvalssi (1953)
Englantilaisilla ruumishuoneilla tapahtuu kummia. Kuolleet katoavat. Tavanomaiset tutkimusreitit menevät nopeasti solmuun. Poliisi ei tiedä eikä ymmärrä, mitä tapahtuu ja miksi. Onko kaikki pilaa, vaiko psyykkeen salaisista sopukoista purkautuvaa tuhoenergiaa?
Pikku pahahukka näyttää kyntensä (1989). Tuija Lehtisen kirjoittama kuunnelma on vuoden 1986 jännityskuunnelmakilpailun satoa.
Vahtonen muistoissamme (1977)
Vahtosen lähipiiri tekee Tauno Vahtosesta, edesmenneestä rikostutkijasta, henkilökuvaa radio-ohjelmaan. Vanha mysteeri herää eloon.
Vainaja ehtii ensin (2005) 12.5.2020 asti.
Harrastelijadekkari Laura Tervonen, koiransa Watson ja antikvariaatin pitäjä, entinen poliisi Salmi selvittävät kirjallisuuspiireissä tapahtunutta murhaa.
Vainaja palaa elämään (1997) 22.1.2021 asti.
Eläkeläisrouva Laura Tervonen on päättänyt kirjoittaa dekkarin ja haastattelemalla tuttavaansa Salmea, entistä rikospoliisia, hän yrittää saada juttuunsa todellisuuspohjaa. Mutta todellisuus voittaa jälleen mielikuvituksen.
Vainaja virittää ansan (1996) 26.3.2021 asti.
Laura Tervonen ja entinen komisario, nykyinen antikvariaatin omistaja, Salmi selvittävät vanhaa henkirikosta. Miksi joku oli aikoinaan tunnustanut jonkun toisen tekemän murhan ja kärsinyt siitä rangaistuksenkin?
Vanha koulukaveri (1985)
Koulukiusattu poika kokee väkivallan ja isän juopottelun värittämän nuoruuden. Millainen mies hänestä tulee?
Vähän ennen hurrikaania (1993)
Amerikassa lomamatkalla oleva suomalaismies viipyy uintireissullaan, ja tyttöystävä tivaa selitystä. Rauni Rannan ohjaamassa kuunnelmassa helppo raha kiinnostaa ja vaaroja vähätellään.
Yksinäisessä paikassa (1991) 3.6.2020 asti.
Jännityskuunnelma kertoo häiriintyneestä, sotatraumoista kärsivästä sarjamurhaajasta. Kuunnelma perustuu romaaniin In a Lonely Place (1947).

Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailuja
Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailuja: Calamarian kuningas (1960)
Pekka Lipponen saa kutsun kuninkaan hommiin kaukaisille Calamarian saarille. Seikkailemaan pääsee tuttuun tapaan myös Kalle-Kustaa Korkki. Lue myös: Pekka Lipposen kuninkuushaaveet törmäävät vanhaan heilaan.
Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailuja: Pekan perillinen (1959)
Avaruuseversti, öljyekspertti Pekka Lipponen on hoitamassa öljyahväärejä kun gangsterit puuttuvat peliin. Lue taustoista: Pekan perillinen -radioseikkailussa Lipponen pelastaa tyttärensä ja rakkaansa.
Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailuja: Sumulaakson sankarit (1967)
Sumulaakson sankarit vie Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen etelään – kauas etelään, aina Etelämantereelle saakka. Öljy-yhtiön hommiin napaseudulle lähetetty kaksikko ei törmääkään öljylähteisiin, vaan sakean sumun kätkemään valtakuntaan, jota lämmittävät termiset lähteet. Lue lisää Sumulaakson seikkailusta: Outsider Etelänavalla.
Kalle Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen uusia seikkailuja: Öljyä ja aivopesua (1961)
Legendaarisessa jännityskuunnelmasarjassa Pekka Lipponen ja Kalle-Kustaa Korkki seikkailevat aluksi New Yorkissa ja Masabikissa, jonka jälkeen siirrytään S/S Kadrarilla Santo Utopian tasavaltaan. Lue tarkemmin: Kun Kalle-Kustaa Korkki Pekka Lipposen Santo Utopiaan lähetti.

Noita Nokineniä
Noita Nokinenän jouluaatto (1970)
Noita Nokinenää odotetaan joulunviettoon Velhovuorelle, mutta noitaystävämme sisaret Hanna Harvahammas ja vilma Väkäleuka löytävät hänet hämmästyksekseen sängyn pohjalta tohtoria vailla.
Noita Nokinenän juhannusrieha (1979)
Noita Nokinenän juhannusriehassa valmistaudutaan korkea-arvoisten juhannusvieraiden vastaanottoon. Kansainvälisen noitaliiton puheenjohtaja Edvard von Boxis on saapumassa seurueineen vierailulle Noitalinnaan. Mutta mihin ovat kadonneet sammakkosiskokset ja oravanpoika Tupsukorva?
Noita Nokinenän juhannustaika (1978)
Noita Nokinenä on liikkeellä juhannusruuhkassa luudan ja kissansa kanssa. Parkkipaikalla virkaintoinen poliisi ja tungeksiva väkijoukko hermostuttavat neiti Nokinenän: "Sammakoiksi muuta näät, parkkipaikan jästipäät!"
Noita Nokinenän yllätysmuna (1974)
Vilma Väkäleuka löytää puutarhastaan kaksi tuholaista, Myyrämatin ja Pupuliisan. Noita Nokinenällä on omat huolensa: Kissa Kippurahäntä on kadonnut!
Lue lisää Noita Nokinenien maailmasta: Noita Nokinenä toi särmää juhlapyhien pumpulinpehmeään idylliin

Suuria tarinoita
Audun ja jääkarhu (1967)
Paavo Haavikon kirjoittama, islantilaiseen lyhytsaagaan pohjautuva tarina vie kuulijan Audunin mukana Norjan ja Tanskan hoveihin kesy jääkarhu talutushihnassa.
Iltamien jälkeen (1970)
Maatalon kolmesta veljeksestä nuorin on edellisen illan iltamissa ampunut miehen. Kotiväki pyrkii hatarien tietojen pohjalta selvittämään asiaa itselleen ja salaamaan tapahtuman isännältä, joka sairastaa syöpää.
Ja Shehrezad lainasi lentävän maton (1971)
Tuhannen ja yhden yön tarinoiden mukaan Yleisradiolle kirjoittanut ja ohjannut Marja Rankkala
Jos vuori nousisi hänen eteensä hän alkaisi kiivetä (1979)
Sannan synnytys on vaikea ja vastasyntynyt lapsi saa vain neljä pistettä. Sannan ajatuksia ja pelkoja seurataan läheltä, vanhempien toiveita ja kauhukuvia kuunnellaan lämmöllä. Hurmaavin on kuitenkin Helena, joka ei lannistu heikkouksistaan eikä kovaäänisistä ilkkujista.
Kotka ei pyydystä kärpäsiä (1989).
Juhani Peltosen satiirissa Suomesta tavataan muiden muassa akateemikko Koskenniska, pianotaiteilijatar Kanckenburg sekä entinen näyttelijä Ajaninkuusi.
Kuikan pelto (1981)
Pentti Saarikosken esikoiskuunnelma, runollinen ja väkevä tarina huolenpidosta, huolesta ja köyhyydestä.
Kulku (1996). 24.3.2021 asti.
Lauma ihmisiä kulkee luonnossa, vaarojen keskellä kantamuksineen. He ovat matkalla jonnekin ja lopulta pääsevät laaksoon, jossa elinolosuhteet vaikuttavat ihanteellisilta. Jonkinlainen kansainvaellus tuhansienvuosien takaa tapahtuu hätkähdyttävästi juuri nyt.
Leikkaus (1951)
Leikkauksen narkoosissa nukkuva Elisabeth käy kaksinpuhelua muistojen ja kuolemanvietin kanssa. Ohjannut Markus Rautio. Kuunnelma on Mika Waltarin vuonna 1951 kirjoittama tilaustyö pohjoismaista vaihtoa varten.
Leikkaus (1958)
Kuunnelman vuoden 1958 versio, jonka on ohjannut Eero Leväluoma ja jossa pääosaa näyttelee Hilkka Helinä.
Lootin vaimo (2011). 10.3.2021 asti.
Lootin vaimo käsittelee yksinhuoltajuutta, lapsen kasvattamisen haastetta ja yksinäisyyttä. Antiikin tragediaa jäljittelevästä tyylistä huolimatta teos on sidoksissa tämän päivän yhteiskuntaan.
Luuli elävänsä eli Heli ja Kyllikki (1993). 17.3.2021 asti,
Radiodraamassa tavataan kaksi naista elämänsä käännekohdassa. Mihin suuntaan elämä vie? Pääosissa Kati Outinen ja Heidi Herala.
Lämmön maksimi ja minimi (1965)
Öljynporauslautan insinööri muistelee vaimojaan ja elämäänsä Venäjällä ja Meksikossa. Elämän ehtoopuolella hänen rinnallaan kulkee tohtori Livingstone.
Löysäläisen laulu (1978)
Eino Leinon viimeisinä vuosina runoilijasuuruus ajautuu alemmas ja ahtaammalle.
Maailman kivisin paikka (1980)
Papin usko horjuu äidin kuoltua. Kalareissu isoveljen kanssa Perämeren pienelle luodolle, saunominen ja meren kuohut tasapainoittavat mieltä.
Naavankaira (1974)
Naavankairassa eletään 1930-luvun lama-aikaa - nälkä ja työttömyys tempaisee kouriinsa niin jätkän kuin talollisen pojan ja työläisen.
Prättäkitti - noita Nousiaisista (1981)
Prättäkitti on kansantaruista ja todellisesta henkilöstä kietoutunut hahmo, noita joka taikoi anoppinsa hautaan ja poikansa sudeksi. Turun markkinat koituivat Tepon talon isännän kohtaloksi.
Se kaipaus meitä riepottaa
Arvo "Poika" Tuominen ja F.E. Sillanpää tapaavat Tukholmassa syksyllä 1939. Toinen on saamassa Nobel-palkintoa, toinen on nousemassa punaisen Suomen pääministeriksi.

Huumoria, satiiria ja synkkämielistä komediaa
Knalli ja sateenvarjo
Tervetuloa ministeriön erikoisosastolle, jossa sekä aatteet että vaatteet seuraavat aikaa herpaantumatta. Suosikkisarjan jaksoista suurin osa on ladattavissa.
Kunnon sotamies Svejkin seikkailut (1975)
Jaroslav Hasekin satiiriseen veijaromaaniin pohjautuvassa radiodraamassa seurataan prahalasen koirankaupustelijan Josef Svejkin seikkailuja ensimmäisen maailmansodan pyörteissä ja byrokratian rattaissa.
Viinin kärsimykset Venäjällä 1812 (1981)
Paavo Haavikon kirjoittamassa kuunnelmassa Napolen marssii sotilaineen Venäjän talvisilla sotatantereilla susien ulvoessa. Puheenvuoron saa viini, joka kärsii suuresti tästä matkasta.

Lapsille ja nuorille
Avaruushurjat (1961)
Neljän pojan rakettikerho päätyy kertakaikkisen kutkuttavalle retkelle.
Kukunor. Satu ihmislapsille (1965)
Kuuden vanha peikkopari, Kukunor ja Kalahari. Lauri Viidan kirjoittama Kukunor on moni- ja salamielinen, lapsekas ja viisas, tarua ja totta, unta ja valvetta, runoa.
Kurnau ja Kamaluu (1979)
Siiri ei saa unta, pimeä pelottaa. Kuka kuuntelisi? Äidillä on kiire olkapäällä, isä lukee papereita - vaikka on sunnuntai. Hätiin tulee Kurnau.
Lumottu Huilu (1963)
Lapset löytävät ullakkoa siivotessaan taikahuilun, joka on vietävä kiireesti suurelle tarinankertojalle - sinne, missä kaikki sadut syntyvät.
Maija Poppanen (1963)
Anna ja Mikko saavat lastenhoitajakseen Maija Poppasen, jonka kanssa jokainen hetki on kuin satua. Maijalla on taianomaisia vaikutuksia ympäristöönsä ja arkinen ostosreissukin muuttuu seikkailuksi.
Onnelin ja Annelin talo (1968)
Kahden pienen tytön kesäloma saa jännittävän käänteen, kun he löytävät maasta pullean kirjekuoren, jossa lukee Rehellinen löytäjä saa pitää.
Pekka Töpöhännän seikkailut (1994) 9.7.2020 asti.
Vaikka Pekka on menettänyt häntänsä jo pikkumirrinä, se ei kissan menoa hillitse.
Pickwick-kerhon jälkeenjääneet paperit (1961)
Charles Dickensin 1830-luvun klassikkoon perustuva kuunnelma kertoo herra Samuel Pickwickin perustaman seuran seikkailuista Englannin kylissä ja kaupungeissa.
Pikku Prinssi (1988) 26.3.2021 asti.
Pikku prinssi on tarina yksinäisyydestä ja ystävyydestä. Lentäjä on tehnyt pakkolaskun Afrikan autiomaahan. Korjatessaan lentokonettaan hiekkaerämaassa hän kohtaa toiselta tähdeltä kotoisin olevan pienen pojan, pikku prinssin.
Puluboin ja Ponin pöpelikkökirja (2015) 10.3.2012 asti.
Hakaniementorin Puluboi ja hänen ystävänsä Poni eli Mai-tyttön seikkailevat tällä kertaa vaarallisessa metsässä eli pöpelikössä.
Robin Hood (1993) 31.3.2021 asti. Suur' sankari Sherwoodin on Robin Hood, hänet tuntee koko Englannin maa! Robin Hood ja hänen iloiset veikkonsa seikkailevat 16-osaisessa sarjassa.
Se pikkuinen Lotta (1962)
Astrid Lindgrenin lastenkirjaan pohjautuva neliosainen pienten lasten sarja kertoo Lotasta, joka suutuspäissään päättää muuttaa naapuriin Vuorisen tädin luo.
Veljeni Leijonamieli (1976)
Veljekset Joonatan ja Kaarle seikkailevat Nangijalassa Astrid Lindgrenin iki-ihanassa Veljeni Leijonamieli -sadussa. Lue miten Veljeni Leijonamieli taipui radiokuunnelmaksi.
Ville Valdemar ja viimeinen apachi (1979)
Uusi väritelevisio vie Villen mukanaan lännenelokuvan kuvauksiin ja jäseneksi salaseuraan, joka taistelee tylsiä käsikirjoituksia vastaan.
Kankkulan kaivolla
Ensimmäistä kertaa Kankkulan kaivolla (1958)
Kylläpäs nyt kaivoon kansaa pakkaa (1958)
Rattoisaa kesäiltaa haitarin hengessä (1958)
Mätäkuun kaivolla (1958)
Syksy saa (1958)
Talvipäivä Kankkulan kaivolla (1958)
Jäät lähtevät Kankkulan kaivosta (1959)
Kokkojuhla Kankkulan kaivolla (1959)
Näytösluontoista tavaraa (1959)
Kutuharjun Jaska heittää kylmän kiven kaivoon (1959)
Kesän viimeiset kesäkisat (1959)
Radiotanssiaiset Kankkulan kaivolla (1959)
Klassikoita
Huijarit (1968).
Gogol-harvinaisuudessa korttihuijarit lyöttäytyvät yhteen keplotellakseen itselleen tilanomistajan omaisuuden. Teoksen on suomentanut Kai Kauhanen ja Yleisradiolle sovittanut Terttu Talonen ja ohjannut Kurt Nuotio.
Huvinäytelmän jälkeen (1967).
Hiukan herkkänahkainen ja turhamainen kirjailija kuuntelee salaa teatterista poistuvien katsojien puheita. Gogolin itseironisen ja monenlaisille asenteille irvailevan kuunnelman on Yleisradiolle suomentanut ja sovittanut Annikki Laaksi.
Laulu tulipunaisesta kukasta (1954) Kirj. ja ohj. Eero Leväluoma.
Olavi riitautuu vanhempiensa kanssa, kun ei saa viedä vihille piikatyttöä Annikkia. Hän lähtee tukkilaiseksi ja matkan varrella hurmaa tytön toisensa jälkeen.
Niskavuoren Heta (1955)
Rakkaudessa pettyneen Niskavuoren ylpeän tyttären ainoana tavoitteena on tehdä sulhasensa Akustin talosta Niskavuoren veroinen kartano. Ketään ei kutsuta kylään ennen kuin komea kartano on vihdoin valmis.
Oi aika sä entinen (1962) Kirj. Santeri Salava, ohj. Eero Leväluoma.
Eero Leväluoman käsikirjoittama ja ohjaama kuunnelma ikuisesta ylioppilaasta Joonaksesta, joka haluaa viettää vappua vanhojen opiskelukavereidensa kanssa.
Pelléas ja Mélisande (1955)
Lumoava keskiaikainen näytelmäruno, joka tunnetaan Sibeliuksen siihen säveltämästä musiikista.
Katarina, kaunis leski (1960)
Ansa Ikonen nimiroolissa romanttisessa komediassa nuoren leskirouvan lemmenkiemuroista 1700-luvun Turussa.
Könnin kello (1946)
Hertha Odemanin tarinassa Könnin kellon ympärille kiertyvät vanhat sukuhistoriat ja kummituskertomukset.
Mielipuolen päiväkirja (1994).
Tarmo Manni tulkitsee Nikolai Gogolin riipaisevan klassikkomonologin pikku virkamiehestä, jonka mieli järkkyy traagisella, mutta myös koomisella tavalla.
Nenä(1962).
Pietarilainen parturi löytää aamiaisleivästään ihmisen nenän. Käy ilmi, että nenä kuuluu kollegioasessorille. Nenä on satiiri muun muassa siitä, mitä tavallisuudesta poikkeaminen, rutiinien rikkoutuminen ja sääntöjen särkyminen saa ihmisissä aikaan. Nikolai Gogolin novellin mukaan Radioteatterille kirjoittanut ja ohjannut Pekka Haukinen.
Suomisen perhe - Lasse näyttäytyy (1938)
Vanhin säilynyt Suomisen perheen radiotaltiointi esittelee Lassena Tauno Palon, joka lumoaa kuulijan myös laulullaan. Komean maatalousylioppilaan vastanäyttelijöinä ovat Liisa Nevalainen (Elina) ja Irja Kuusla (Pipsa) sekä Yrjö Tuominen, joka esiintyi Suomisen perheen isänä kuolemaansa asti vuoteen 1946.
Suomisen perhe - kun isä on poissa (1946)
Miten Suomisen perhe selviää isän kuoltua? Palvelija Hilda kutsuu ruustinnan eli Suomisen mummun kylään, kun rouva Suominen on lamaantunut surun murtamana. Hilda pelkää Ollin heittäytyneen vastuuttomaksi isän kuoleman jälkeen, mutta pojalla onkin äidilleen "eri hyviä" uutisia.

Scifiä ja kauhua
Aikasafari (1980)
Vuonna 2055 Oy Aikasafari järjestää metsästysmatkoja muinaisuuteen. Kaksi metsästäjää lähtee matkaan, tähtäimessään Tyrannosaurus Rex. Pohjautuu Ray Bradburyn novelliin A Sound of Thunder (1952).
Aniara (1975)
Atomisodan saastuttamasta Maasta evakuoidaan 8000 ihmistä avaruuslaiva Aniaraan. Pelastukseen matkalla ollut alus suistuu radaltaan tyhjyyteen ja pakolaiset on tuomittu elinikäiselle matkalle valovuosiholviin.
Arcturuksen kaatopaikka (1983)
Kyberion Yksinäisen tarinat syrjäiseltä Arcturuksen kaatopaikalta sisältävät rakkautta ja runoutta. Jaksot Prinssi Ferrix ja prinsessa Kide sekä Elektroninen runoilija ovat ladattavissa.
Ei seuraavaa aamua (1977)
Raketti-insinöörin kostea ilta keskeytyy telepaattiseen viestiin Thaar-planeetalta. Pelastaako Bill maailman?
Jumalan yhdeksän biljoonaa nimeä (1968)
Räjähdysmäinen kehitys tietokonealalla jatkuu. New York, Manhattan, maailman suurin ihmisen rakentama vuoristo. Täällä me suunnittelemme tietokoneita, jotka suunnittelevat tietokoneita, jotka suunnittelevat tietokoneita.
Pojat, kasvattakaa jättisieniä kellarissanne (1968)
Hugh Fortnum alkaa ounastella, että jotain outoa on meneillään. Miten pojan kellarissa viljelemät herkkusienet liittyvät kummallisiin tapahtumiin?
R.U.R. Rossum's Universal Robots (1965) Karel Capekin 1920-luvulla kirjoittamaan näytelmään pohjautuva tieteiskuunnelma. Näytelmässä esiteltiin ensi kertaa termi robootti.
Sukelluslaivalla maapallon ympäri (1956)
Jules Vernen Sukelluslaivalla maapallon ympäri (1870) kertoo professori Aronnaxin ja hänen palvelijansa Conseilin matkasta maailman merillä kapteeni Nemon sukellusvene Nautiluksella.
Syndikaatti (1974)
Tervetuloa vuoteen 2173! Tervetuloa tulevaisuuden Amerikkaan! Cyril M. Kornbluthin romaanin mukaan Yleisradiolle suomentanut ja kirjoittanut Kalevi Nyytäjä.
Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde (1950)
Robert Louis Stevensonin klassikko vuodelta 1886 pohtii ihmisluonteen hyvän ja pahan taistelua.
Uljas uusi maailma (1958)
Kokeellinen akustinen kompositio, joka pohjautuu Aldous Huxleyn romaaniin Brave New World (1932). Lue lisää Elävän arkiston artikkelista.

Tiiliskivikuunnelmia
Sinuhe egyptiläinen (1982)
Kaislaveneestä löydetystä orpopojasta kasvaa lääkäri, kuninkaallinen kallonporaaja, faaraoiden uskottu ja diplomaatti. Mika Waltarin tarina vie kuulijan 3000 vuoden takaiseen aikaan. Lue lisää Sinuhen taustoista: Sinuhe egyptiläinen valloitti Radioteatterin suursarjassa
Tuntematon sotilas, 19-osainen kuunnelma (1966-1967)
Ensimmäinen kuunnelmasovitus Väinö Linnan sotaromaanista. Keskeisissä rooleissa mm. Kauko Saarentaus, Matti Ranin, Mauno Hyvönen, Esa Saario, Matti Nurminen, Aarre Karén, Sakari Halonen, Kauko Helovirta, Martti Järvinen.
Välskärin kertomukset (1974)
Sakari Topeliuksen kirjoihin pohjautuvan Välskärin kertomusten kautta seurataan Bertelsköldin ja Larssonin sukujen vaiheita Ruotsin ja Suomen historiassa 1600-1700-luvuilla. Kuunnelmasarjassa on 15 jaksoa. Lue lisää Välskärin kertomusten radiototeutuksesta: Viisitoista lauantaita Välskärin kertomuksia – klassikko taipui kuunnelmasarjaksi 1974
Tälle sivulle on koottu arkistosopimuksen puitteissa julkaistut ladattavat radiodraamat. Kuunnelman lataaminen ja maailmanlaajuinen kuuntelu on mahdollista silloin, kun se ei sisällä kaupallista levymusiikkia tai musiikki on riittävän vanhaa. Useisiin kuunnelmiin on myös sävelletty oma musiikki. Näistä mainittakoon ainakin lastenkuunnelmat Salainen puutarha, Sirmakan perhe ja soivan saaren salaisuus sekä Kukunor, joissa musiikki on tärkeässä roolissa tunnelman luomisessa. Täydennämme listaa sitä mukaa, kun ladattavia kuunnelmia julkaistaan Areenaan.