Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Ota radiodraamat mukaasi, minne menetkin!

Radion kuuntelija kesällä, matkaradio olkapäällä.
Radion kuuntelija kesällä, matkaradio olkapäällä. Kuva: Yle/Eeva Vierros yleisö,kesä,radio-ohjelmat

Kaikki arkistosta julkaistavat radiodraamat ovat kuunneltavissa Areenan kautta, mutta osa on myös ladattavissa omalle laitteelle. Ota suosikkisi mukaan ja uppoudu kuunnelmien maailmaan mökkirannassa, tunturissa tai ulkomailla nettiyhteyksien ulottumattomissa.

Kokoamme tälle sivulle ladattavat radiodraamat, jotka on julkaistu arkistosopimuksen puitteissa. Toivomme kaikkien tyylilajien ystävien löytävän omat suosikkinsa ja eksyvän myös kuuntelemaan aivan uusia genrejä. Hyviä hetkiä korvillesi!

Dekkareista nauttiville

 • Musta ilotulitus (1961) Pysyvästi Areenassa.
  Mauri Sariolan luoma yksityisetsivä Olavi Susikoski ratkoo rikkaan konsuli Strömin murhaa. Musta ilotulitus on vanhin säilynyt Susikoski-kuunnelma.
 • Sheriffi McGee (2008) Ladattavissa 9.4.2018 asti.
  Westernin hengessä kerrotut 13 komediallista tarinaa, joissa sheriffi McGee ja apulaissheriffi Wade ratkovat kotikaupunkinsa Rabbits Endin arvoituksia. Jokainen osa on itsenäinen seikkailu.
 • Vainaja ehtii ensin (2005) Ladattavissa 7.5.2018 asti.
  Harrastelijadekkari Laura Tervonen, koiransa Watson ja antikvariaatin pitäjä, entinen poliisi Salmi selvittävät kirjallisuuspiireissä tapahtunutta murhaa.

Huikeiden tarinoiden ystäville

 • Audun ja jääkarhu (1967) Pysyvästi Areenassa.
  Paavo Haavikon kirjoittama, islantilaiseen lyhytsaagaan pohjautuva tarina vie kuulijan Audunin mukana Norjan ja Tanskan hoveihin kesy jääkarhu talutushihnassa.
 • Ja Shehrezad lainasi lentävän maton (1971)
  Tuhannen ja yhden yön tarinoiden mukaan Yleisradiolle kirjoittanut ja ohjannut Marja Rankkala
 • Jääkuvia (1997) Ladattavissa 23.3.2018 asti.
  Kristian Smedsin palkittu kuunnelmateos kertoo vihasta, rakkaudesta, uskonnosta ja kuolemasta yhden oululaisen perheen kohtaloiden kautta.
 • Kotelo (2010) Ladattavissa 23.3.2018 asti.
  Perhoset, tyttörakkaus, jäätiköt, viina... Pakkomielteet vievät Veeraa, Tuomasta ja Tuomaksen isää ja äitiä kauas toisistaan. Kiehtova vuoropuhelu upottaa kuulijan päähenkilöiden ahdistuneeseen maailmaan.
 • Leikkaus (1951) Pysyvästi Areenassa.
  Leikkauksen narkoosissa nukkuva Elisabeth käy kaksinpuhelua muistojen ja kuolemanvietin kanssa. Kuunnelma on Mika Waltarin vuonna 1951 kirjoittama tilaustyö pohjoismaista vaihtoa varten. Se esitettiin samana vuonna juhlistamaan myös Yleisradion 25-vuotisjuhlaa.
 • Lämmön maksimi ja minimi (1965) Pysyvästi Areenassa.
  Öljynporauslautan insinööri muistelee vaimojaan ja elämäänsä Venäjällä ja Meksikossa. Elämän ehtoopuolella hänen rinnallaan kulkee tohtori Livingstone.
 • Prättäkitti - noita Nousiaisista (1981) Pysyvästi Areenassa.
  Prättäkitti on kansantaruista ja todellisesta henkilöstä kietoutunut hahmo, noita joka taikoi anoppinsa hautaan ja poikansa sudeksi. Turun markkinat koituivat Tepon talon isännän kohtaloksi.
 • Satukuunnelma kansanperinteen tapaan (1986) Neljä jaksoa ladattavissa, Areenassa 15.8.2018 asti.
  Viisiosainen satusarja, jonka kaikki jaksot ovat itsenäisiä kertomuksia: tarinoita pirun kanssa tehdyistä sopimuksista, nuoruutta janoavista kuninkaallisista ja juoposta presidentistä. Kaikkein suurinta on kuitenkin rakkaus, sillä vaikeuksista huolimatta sadun päättyessä nuoripari aloittaa onnellisen yhteiselon - elämänsä loppuun asti. Raija Orasen kirjoittama kuunnelmasarja voitti Sokeain kuunnelmapalkinnon vuonna 1986.

Huumorin, satiirin ja synkkämielisen komedian ystäville

 • Olviretki Schleusingenissa (1961) Pysyvästi Areenassa.
  Aleksis Kiven vuonna 1866 kirjoittama satiiri kertoo Preussin ja Itävallan sodan tositapahtumista pienessä baijerilaisessa kaupungissa, jossa tuhannet sotilaat ovat keskittäneet sotatoimensa olutkapakan tiskin ääreen.
 • Viinin kärsimykset Venäjällä 1812 (1981) Pysyvästi Areenassa.
  Paavo Haavikon kirjoittamassa kuunnelmassa Napolen marssii sotilaineen Venäjän talvisilla sotatantereilla susien ulvoessa. Puheenvuoron saa viini, joka kärsii suuresti tästä matkasta.
 • Kellarimies ja vaimo (1997) Ladattavissa 7.5.2018 asti.
  Kellarimies on nalkuttavan vaimon hirmuvaltaan alistuva mies, jonka turvapaikkana on pannuhuone ja kellarikerros. Parisuhteen eripura ei hellitä, vaikka perhe kasvaa ja elämä menee eteenpäin.
 • Ruuhkavuosi (2008) Ladattavissa 23.3.2018 asti.
  Minna haluaa vauvan, gradun ja omakotitalon - yhtä aikaa. Jaksaa, jaksaa!

Klassikkoja kaipaaville

 • Kalle Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen uusia seikkailuja: Öljyä ja aivopesua (1961) Pysyvästi Areenassa.
  Legendaarisessa jännityskuunnelmasarjassa Pekka Lipponen ja Kalle-Kustaa Korkki seikkailevat aluksi New Yorkissa ja Masabikissa, jonka jälkeen siirrytään S/S Kadrarilla Santo Utopian tasavaltaan.
 • Niskavuoren Heta (1955) Pysyvästi Areenassa.
  Rakkaudessa pettyneen Niskavuoren ylpeän tyttären ainoana tavoitteena on tehdä sulhasensa Akustin talosta Niskavuoren veroinen kartano. Ketään ei kutsuta kylään ennen kuin komea kartano on vihdoin valmis.
 • Suomisen perhe - Lasse näyttäytyy (1938) Pysyvästi Areenassa.
  Vanhin säilynyt Suomisen perheen radiotaltiointi esittelee Lassena Tauno Palon, joka lumoaa kuulijan myös laulullaan. Komean maatalousylioppilaan vastanäyttelijöinä ovat Liisa Nevalainen (Elina) ja Irja Kuusla (Pipsa) sekä Yrjö Tuominen, joka esiintyi Suomisen perheen isänä kuolemaansa asti vuoteen 1946.
 • Suomisen perhe - kun isä on poissa (1946) Pysyvästi Areenassa.
  Miten Suomisen perhe selviää isän kuoltua? Palvelija Hilda kutsuu ruustinnan eli Suomisen mummun kylään, kun rouva Suominen on lamaantunut surun murtamana. Hilda pelkää Ollin heittäytyneen vastuuttomaksi isän kuoleman jälkeen, mutta pojalla onkin äidilleen "eri hyviä" uutisia.

Lapsille, nuorille ja lapsenmielisille

 • Noita Nokinenän juhannusrieha (1979) Pysyvästi Areenassa.
  Noita Nokinenän juhannusriehassa valmistaudutaan korkea-arvoisten juhannusvieraiden vastaanottoon. Kansainvälisen noitaliiton puheenjohtaja Edvard von Boxis on saapumassa seurueineen vierailulle Noitalinnaan. Mutta mihin ovat kadonneet sammakkosiskokset ja oravanpoika Tupsukorva?
 • Noita Nokinenän juhannustaika (1978) Pysyvästi Areenassa.
  Noita Nokinenä on liikkeellä juhannusruuhkassa luudan ja kissansa kanssa. Parkkipaikalla virkaintoinen poliisi ja tungeksiva väkijoukko hermostuttavat neiti Nokinenän: "Sammakoiksi muuta näät, parkkipaikan jästipäät!"
 • Noita Nokinenän yllätysmuna (1974) Pysyvästi Areenassa.
  Vilma Väkäleuka löytää puutarhastaan kaksi tuholaista, Myyrämatin ja Pupuliisan. Noita Nokinenällä on omat huolensa: Kissa Kippurahäntä on kadonnut!
 • Peppi Pitkätossu (1996) Ladattavissa 30.3.2018 asti.
  Astrid Lindgrenin iki-ihana klassikkoteos Peppi Pitkätossu 11-osaisena kuunnelmana. Pepin kanssa seikkailevat mm. Tommi, Annika ja herra Tossavainen.
 • Salainen puutarha (1994)
  Frances Hodgson Burnettin romaanista dramatisoitu 8-osainen kuunnelma. Salainen puutarha vie kuulijansa Englannin nummille suureen kartanoon, jossa tragedia on riistänyt isännältä onnen ja elämänhalun.
 • Sirmakan perhe ja soivan saaren salaisuus (1989)
  Seikkailunnälkäinen Sirmakan perhe tempautuu Hiatan saarelle etsimään nuoruuslähdettä.
 • Veljeni Leijonamieli (1976) Pysyvästi Areenassa.
  Veljekset Joonatan ja Kaarle seikkailevat Nangijalassa Astrid Lindgrenin iki-ihanassa Veljeni Leijonamieli -sadussa
 • Ville Valdemar ja viimeinen apachi (1979)
  Uusi väritelevisio vie Villen mukanaan lännenelokuvan kuvauksiin ja jäseneksi salaseuraan, joka taistelee tylsiä käsikirjoituksia vastaan.

Scifin ja kauhun faneille

 • Järjen voitto (1985) Ladattavissa 23.3.2018 asti.
  Isaac Asimovin novelliin pohjautuvassa kuunnelmassa robotti USK 1 pohtii elämän peruskysymyksiä: "Mistä minä olen tullut?"
 • Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde (1950) Pysyvästi Areenassa.
  Robert Louis Stevensonin klassikko vuodelta 1886 pohtii ihmisluonteen hyvän ja pahan taistelua.
 • Uljas uusi maailma (1958) Pysyvästi Areenassa.
  Kokeellinen akustinen kompositio, joka pohjautuu Aldous Huxleyn romaaniin Brave New World (1932). Lue lisää Elävän arkiston artikkelista.

Tiiliskivikuunnelmien ahmijoille

 • Sinuhe egyptiläinen (1982) Ladattavissa 26.6.2018 asti.
  Kaislaveneestä löydetystä orpopojasta kasvaa lääkäri, kuninkaallinen kallonporaaja, faaraoiden uskottu ja diplomaatti. Mika Waltarin tarina vie kuulijan 3000 vuoden takaiseen aikaan.
 • Välskärin kertomukset (1974) Pysyvästi Areenassa.
  Sakari Topeliuksen kirjoihin pohjautuvan Välskärin kertomusten kautta seurataan Bertelsköldin ja Larssonin sukujen vaiheita Ruotsin ja Suomen historiassa 1600-1700-luvuilla. Kuunnelmasarjassa on 15 jaksoa.
 • Mykkäfilmi sai äänet – Tältä näytti ja kuulosti sodanaikainen elämä Tampereella

  Sodanaikainen Tampere herätettiin äänien avulla henkiin.

  Historiallinen kuva tutusta kaupungista tai merkittävästä aikakaudesta on aina vaikuttavaa katsottavaa. Mutta oletko ajatellut kuinka paljon äänet vaikuttavat kokemukseen? Äänimaisema tuo ihan omanlaisensa tunteen kuvaan. Asian voi havaita helposti itse katsomalla vaikka elokuvaa ensin ilman ääniä ja tämän jälkeen äänien kanssa.

 • Rakastetut satukuunnelmat tuovat seikkailua ja jännitystä elokuun iltoihin

  Seikkailukuunnelmia lapsille ja nuorille

  Lomakauden loppuessa radiodraaman ystäviä hellitään kiehtovilla satukuunnelmilla. Tarinannälkäiset lapset ja aikuiset viedään arkiaskareista eksoottiselle saarelle etsimään nuoruuden lähdettä ja viktoriaaniseen kartanoon selvittämään salaisuuksia. Pääsemme Ville Valdemarin matkassa lännenelokuvan kuvauksiin, jännitämme onnellisia loppuja hurjissa perinnesaduissa ja kiidämme Shehrezadin lentävällä matolla Tuhannen ja yhden yön taruihin.

 • Äly-tv-laitteiden Areena-ongelmia ratkotaan

  Areenan äly-tv-ongelmien ratkaiseminen jatkuu

  Sony-laitteita vaivannut vika on korjattu, Samsung-ongelmien ratkaiseminen jatkuu. Äly-tv-laitteiden Areena-sovellusten ongelmien selvittely on edennyt jonkin verran. Joissakin Sonyn malleissa ilmennyt ongelma (ohjelmat käynnistyvät mutta kuvaa ei näy, sen sijaan ääni kuuluu) on nyt korjattu ja sovelluksen pitäisi toimia normaalisti.

 • Ongelmia Samsung-televisioiden Areena-sovelluksessa

  Ongelmia Samsung-laitteiden Areena-sovelluksessa

  Areena-sovellus ei tällä hetkellä toimi oikein kaikissa Samsungin äly-tv-laitteissa. Ongelmat eivät koske kaikkia laitteita: suurimmassa osassa Samsungin äly-tv-laitteista Areena toimii edelleen normaalisti. Ongelmia on kolmenlaisia. Ensimmäisessä ongelmassa sovellus käynnistyy normaalisti ja jotkut ohjelmista toistuvat, mutta jotkut eivät.