Hyppää pääsisältöön

Pitkä sähkökatko saisi yhteiskunnan polvilleen 48 tunnissa - tiedätkö miten varautua?

Miten pitkä sähkökatko vaikuttaa pääkuva
Miten pitkä sähkökatko vaikuttaa pääkuva Kuva: Annukka Palmén-Väisänen sähkö,sähkökatkot,sähkönjakelu,Sähkökatkos

Suomi toimii nykyään täysin sähkön varassa. Lyhyetkin sähkökatkot hankaloittavat elämää, mutta jo 48 tunnissa hankaluudet muuttuvat vakaviksi ongelmiksi: veden tulo lakkaa, ruoat pilaantuvat, pakkasella kotien lämpötila laskee. Nykyisten suositusten mukaan ihmisten kannattaisi varautua ns. kotivaralla selviytymään 72 tunnin ajan.

HUOM: Tätä juttua ei enää päivitetä, mutta sen sisältö on päivitetty kahteen 2022 julkaistuun artikkeliin:
1. Pitkä sähkökatko saisi yhteiskunnan polvilleen 48 tunnissa – vertaile tilannetta kaupunkilaisen, maalla asuvan ja koko yhteiskunnan kannalta
2. Näin varaudut pitkään sähkökatkoon ja toimit katkon alettua

Suomi toimii nykyään täysin sähkön varassa. Lyhyetkin sähkökatkot lamauttavat sekä veden tulon että jätevesien poiston. Samoin kauppojen, pankkien ja bensiiniasemien toiminta häiriintyy ja liikenne takkuaa. Jos sähkökatko pitkittyy pienet hankaluudet kasvavat vakaviksi ongelmiksi.

Laaja ja pitkä sähkökatko saisi aikaan kriisin, jonka vakavuutta on vaikea etukäteen ennakoida. Jo 48 tunnissa sähkökatkos lamaannuttaisi arkielämän ja tekisi olemisesta varsin tukalaa niin veden, ravinnon kuin lämmönkin kannalta.

Tällä hetkellä yleinen suositus on, että kansalaisen on syytä varautua ns. kotivaralla 72 tunniksi, eli kolmeksi vuorokaudeksi. Kotivaralla tarkoitetaan kotona säilytettävää tietynlaista varmuusvarastoa, jonka turvin selviää ilman ulkopuolista apua poikkeusolosuhteissa: elintarvikkeita, hygieniatarvikkeita sekä muita välttämättömyystavaroita.

2003: Sähkökatko pimensi New Yorkin

Yhdysvaltain itärannikko kärsi historiansa pahimmasta sähkökatkosta 14. kesäkuuta 2003.

Ketjureaktio katkaisi sähköt noin 50 miljoonalta ihmiseltä alueella, joka ulottui Kanadaan asti. Katko aiheutti ainakin viiden ihmisen kuoleman ja täydellisen kaaoksen muun muassa New Yorkissa. Kaupungin pormestari julisti tapahtumien johdosta alueelle hätätilan.

Liikenne oli kaikkialla pahassa kaaoksessa, koska liikennevalot eivät toimineet. New Yorkin metron sulkeuduttua ihmismassat liikkuivat jalan kaduilla pyrkiessään pois kaupungista.

Veden tulon loppuminen aiheutti suuria ongelmi ja ihmiset kärsivät kuumuudesta, sillä ilmastointilaitteet eivät toimineet.

(Lähde:Pitkä sähkökatko ja yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaaminen/Puolustusministeriö)

Pidemmät sähkökatkot johtuvat useimmiten huonosta säästä, esimerkiksi myrskyistä, runsaista lumisateista, jäätävistä sateista tai salamaniskuista. Yhteiskunnan sähköverkko on myös mahdollinen terrorismin ja sotatoimien kohde, koska sitä sabotoimalla yhteiskunta saadaan halvaantumaan tehokkaasti.

Aikajana mitä tapahtuu jos sähköt katkeavat 48 tunniksi
Aikajana mitä tapahtuu jos sähköt katkeavat 48 tunniksi Kuva: Yle/Seppo Heikkinen/Mika Hokkanen sähkökatkot,poikkeusolot

Mitä meidän jokaisen kannattaa tietää pitkän sähkökatkon tullessa

Tähän artikkeliin on koottu tärkeimpiä asioita miten kannattaa jo edeltä käsin varautua poikkeustilanteita varten.

1. Miten tavallisen ihmisen pitäisi varautua pitkään sähkökatkoon?
2. Vesi on kriittinen tekijä
3. Sisälämpötilakin on sähkön varassa
4. Ruoka jääkaapissa ja pakastimessa alkaa pilaantua
5. Laaja sähkökatkos vaikeuttaa liikennettä kaupungeissa
6. Yleisradio välittää vaaratiedotteita

Minuuttikin on pitkä aika pimeässä, jumiin jääneessä hississä.

Varautumisväliotsake varautumisjuttuun
Varautumisväliotsake varautumisjuttuun Kuva: Annukka Palmén-Väisänen varautuminen

Sähkön puute vaikuttaa eri tilanteissa ja vuodenaikoina eri lailla. Minuuttikin on pitkä aika pimeässä, jumiin jääneessä hississä. Vankan kivitalon kylmeneminen sen sijaan kestää useamman päivän.

Kodin valot ja sähkölaitteet on hyvä kytkeä pois päältä katkon alettua. Ne eivät kuitenkaan toimi sen aikana. Tärkeintä on katkaista virta liedestä, silitysraudasta, kahvinkeittimestä ja pesukoneesta. Ne voivat aiheuttaa tulipalon, jos ne ovat päällä sähköjen palauduttua.

Hanki sähkökatkon varalle:

 • taskulamppu ja ladattava lyhty
 • kynttilöitä, tuikkuja ja tulitikkuja
 • paristokäyttöinen radio
 • pattereita radiota ja taskulamppua varten
 • varasulakkeita
 • laturi, jolla voi ladata matkapuhelimen akun ilman sähköä
 • polttopuita, jos kotona on takka tai puu uuni
 • pieni summa käteistä rahaa
 • ruokavarasto säilykkeitä ja kuivamuonaa
 • kuume- ja särkylääkkeitä, laastareita ja sidetarpeita
 • kosteuspyyhkeitä ja desinfiointigeeliä

Kun sähköt palaavat toimi näin:

 • Veden tulo ei välttämättä ala heti, kun sähköt palaavat. Kun vettä alkaa tulla, siinä voi olla sakkaa. Juoksuta vettä, kunnes se kirkastuu.
 • Ota kodin sähkölaitteita käyttöön maltillisesti, jotta äkillinen kuormituspiikki ei katkaise sähköjä uudelleen.
 • Laita sähköpatterit päälle eri huoneissa puolen tunnin välein. Lämmitä sauna vasta seuraavana päivänä.
 • Tutki pakastimen sisältö. Jäiset ruoat voit jättää pakastumaan uudestaan. Arvioi sulaneiden tuotteiden tila.
 • Sulaneet, mutta vielä kylmät ruoat, esimerkiksi liha, kala, äyriäiset ja marjat, kannattaa laittaa ruoaksi. Älä syö sulaneita ruokia, joiden pakkaus on mennyt rikki.
Vesilaitokset ovat varautuneet lähinnä paikallisiin sähkökatkoihin.

Vesiväliotsake varautumisjuttuun
Vesiväliotsake varautumisjuttuun Kuva: Annukka Palmén-Väisänen vesi

Ihminen kestää ilman ravintoa jopa useita viikkoja, mutta ilman vettä vain muutaman vuorokauden.

Monilla paikkakunnilla kaikki veden jakelu perustuu pumppaukseen. Vedentulo loppuu heti sähkökatkon alettua, ellei vesilaitoksella ole käytössään varavoimaa. Monet laitokset ovat hankkineet kiinteitä varavoimakoneita, mutta käytännössä niillä on varauduttu lähinnä paikallisiin sähkökatkoihin. Laaja sähkökatko vaikeuttaisi vesihuoltoa merkittävästi.

Myös omaa kaivoa käyttävien pientalojen veden tulo lakkaa välittömästi sähkökatkokseen. Kodeissa, joihin vesi tulee vesitornista, vettä riittää parista tunnista puoleen vuorokauteen käytön mukaan.

Ilman sähköä vesitorni ei täyty uudestaan, sillä vesi nostetaan torniin sähköpumpuilla. Myös veden kulku tornista etäällä sijaitseviin kiinteistöihin vaatii pumppaamista. Vaikka vettä tulisikin, sähkön puute lopettaa pian lämpimän veden tulon useimmissa kiinteistöissä. Jos vedentulo loppuu, myös wc:t lakkaavat toimimasta.

Vesi on juomakelpoista niin kauan kuin sitä tulee hanasta. Paineen vaihtelut voivat kuitenkin irrottaa putkista sakkaa, joka sameuttaa veden.

Ihminen tarvitsee päivittäin noin 2 l puhdasta juomavettä. Lisäksi vettä tarvitaan ruoanlaittoon ja hygieniaan. Eli vesi on hyvin kriittinen tekijä poikkeusoloissa. Sen vuoksi viranomaiset aloittavat veden jakelun, jos sähkökatko pitkittyy.

Miten toimia kotitalousveden kanssa jos sähkökatko tulee:

Jos vettä tulee, käytä sitä vain välttämättömään. Jos katko kestää yli tunnin mutta vettä tulee vielä, varaa juomavettä puhtaaseen, kannelliseen astiaan. Tarkista onko sinulla sellaisia kotona varattuna. Astioiksi käyvät esimerkiksi puhtaat kannelliset ämpärit tai muoviset mehukanisterit. Jos katko pitkittyy, viranomaiset aloittavat veden jakelun. Tarvitset kuitenkin omat astiasi.

Pidä kotona varalla pullovettä tai juotavaksi valmista mehua. Pullovesi täytyy säilyttää pimeässä ja viileässä, eikä se säily loputtomiin. Hanavettäkin voi varastoida, mutta pidempiaikaiseen säilytykseen tarvitaan kemikaaleja avuksi, esimerkiksi vedenpuhdistustabletteja.

Jos viranomaiset eivät pysty toimittamaan vettä, täytyy sitä etsiä kaivoista, joista tai järvistä. Koska vesi ei välttämättä ole juomakelpoista täytyy vesi keittää. Toinen keino on suodattaa vesi. Tähän on olemassa valmiita retkeily- ja kotitalouskäyttöön suunniteltuja suodattimia, joiden kapasiteetti vaihtelee käyttötarkoituksen mukaan. Lisäksi on olemassa veden puhdistukseen tarkoitettuja kemikaaleja, kuten vedenpuhdistustabletteja. Markkinoilla on myös juomapulloja, joissa itsessään on suodatin.

Kannattaa huomioida veden tarve, sillä juomavettä ja muita juomia tarvitaan noin 16 litraa henkeä kohden viikoksi. Lisäksi vettä tarvitaan hygieniaan ja WC:n huuhteluun.

Lämpöväliotsake
Lämpöväliotsake Kuva: Annukka Palmén-Väisänen lämpö

Rakennusten lämmitys toimii Suomessa nykyisin pääsääntöisesti sähkön varassa. Jos lämmitystä sähkökatkon aikana ei ole turvattu varavoimalla, lämmitys katkeaa asuin-, liike- ja toimistorakennuksista. Ainoastaan uuneja, takkoja tai kamiinoita voi lämmittää sähkökatkon aikana.

Huonetilojen lämpötilan lasku aiheuttaa paitsi epämukavuutta myös terveysriskejä etenkin vanhuksille, sairaille ja muille huonosti liikkuville sekä huonosta verenkierrosta kärsiville. Jos rakennusten lämpötila pääsee laskemaan alas, odotettavissa on myös putkivaurioita.

Jos lämpötila huoneistossa alkaa laskea:

Sulje ikkunat ja pidä ulko-ovi kiinni. Lämpö karkaa nopeasti, jos ulko-ovi avataan usein.
Sulje väliovet käytäviin, tuulikaappeihin ja eteiseen ja tuki raot.
Estä ilmanvaihto. Tuki raitisilmaventtiilit. Niitä ovat seinän pyöreät venttiilit ja ikkunan karmien venttiilit. Seuraa kuitenkin samalla huoneen ilman laatua. Ilman hiilidioksidimäärät voivat nousta korkeiksi, jos ilmanvaihto on kokonaan poikki. Tarvittaessa tuuleta tilat nopeasti ristivedolla.

Jos kodin lämpötila on laskenut jo + 15 C asteen:
Yritä pitää yksi tila asunnosta lämpimänä.
Sulje ulompien huoneiden ja kulmahuoneiden ovet ja tuki kylmän ilman pääsy niistä matoilla tai pyyhkeillä.
Peitä ikkunat paksuilla verhoilla tai vilteillä.
Tuo lattialle lisää mattoja.
Pue päälle lämpimät, hengittävät, mielellään villaiset vaatteet. Lisää jalkaan sukkia tai kengät, vedä tarvittaessa pipo päähän ja hanskat käteen.

Jos joudut nukkumaan kylmässä asunnossa:

Kanna sängyt asunnon lämpimimpään tilaan. Kaiva esiin kaikki täkit ja viltit. Hyvässä makuupussissa tarkenet hyvin.
Nuku vierekkäin perheenjäsenten kanssa yhteisten peittojen alla. Yksi ihminen tuottaa yhtä paljon lämpöä kuin 70-wattinen hehkulamppu.
Pysyt lämpimänä paremmin, jos teet vilteistä teltan pöydän ympärille ja nukut siellä.

Supermarketit voivat toimia varavoimalla enimmillään noin neljä tuntia.

Ruokaväliotsake varautumisjuttuun
Ruokaväliotsake varautumisjuttuun Kuva: Annukka Palmén-Väisänen ruoka

Myös ruokahuolto vaarantuu sähkökatkon tultua. Kaupat sulkevat varsin pian ovensa. Niissä tulee pimeää, ellei kauppoja ole varustettu varavoimalla. Turvavalaistus ja kaupan henkilökunta ohjaavat ihmiset ovelle, joka saadaan käsin auki sisäpuolelta.

Yksi kassa tai useampia kassoja on yleensä varustettu akulla, jolloin jonossa olevat ihmiset pääsevät maksamaan. Jos valoa saadaan akkuvalaisimista tai ikkunoista, kaupat voivat toimia noin puoli tuntia. Supermarketit voivat toimia varavoiman turvin enimmillään noin neljä tuntia

Sähköttömyys aiheuttaa ongelmia myös kotona ruoan laitossa ja säilyttämisessä. Ruokaa voi toki laittaa ilman sähköä kaasuhellalla ja puuliedellä tai ulkona grillillä, jos sellaisia on käytössä. Ruokaa voi lämmittää myös retkikeittimellä palamattomalla alustalla. Huolehdi tuuletuksesta.

Ruoka pysyy jääkaapissa kylmänä pari tuntia sen jälkeen, kun sähköt ovat katkenneet. Pakastimessa ruoka säilyy jäässä vähintään vuorokauden, jos sen ovea ei availla turhaan. Hyvin eristetty, täysi säiliöpakastin pitää ruoat jäässä jopa kaksi vuorokautta. Jos sähkökatko pitkittyy, on hyvä syödä ja juoda ensimmäiseksi jääkaapissa säilytettävät ruoat ja juomat.

Miten toimia jääkaapin ja pakastimen kanssa:

Vältä jääkaapin ja pakastimen oven avaamista turhaan.

Aloita jääkaapin ja pakastimen tyhjäksi syöminen kalasta ja äyriäisistä, jotka vaativat kylmimmän säilytyslämmön. Jatka sitten lihoihin, makkaroihin, valmisruokiin ja maitotuotteisiin. Kylmässä säilytettävät ruoat eivät ole turvallisia, jos ne lämpiävät. Tyhjiö- ja suojakaasupakatuissa elintarvikkeissa voi jo alle vuorokaudessa kasvaa vaarallisia, mutta hajuttomia tai mauttomia bakteereja, jotka aiheuttavat ruokamyrkytyksen.

Maitoa voi käyttää niin kauan kuin se maistuu ja tuoksuu hyvältä. Muutenkin ruoan kunnon voi arvioida maun ja hajun perusteella. Jos ruoka on maustettu voimakkaasti, laadun heikkenemistä voi olla vaikea haistaa.

Talvella ruoka säilyy paremmin ulkona kylmälaukussa tai sanomalehdillä vuoratussa laatikossa. Paras lämpötila on nollan ja + 6 asteen välillä. Jos ruoka jäätyy ulkona, se pitää käyttää heti sulamisen jälkeen.

Kotivara tarkoittaa paitsi ruokaa ja juomaa, myös muita kodin päivittäistarvikkeita.

Pidä kotona pieni varasto hyvin säilyviä ruokia. Kotona oleva varasto poikkeuspäivän varalle on nimeltään kotivara. Kotivara tarkoittaa paitsi ruokaa ja juomaa, myös muita kodin päivittäistarvikkeita. Kotivaraa tarvitaan esimerkiksi, jos kauppaan ei pääse sairastumisen vuoksi. Kotivara on osa omatoimista varautumista.

Kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan tuotteita käytetään ja kierrätetään koko ajan. Kokoa mieleisesi kotivara sellaisista elintarvikkeista, joita käytät muutenkin.

Marttojen esimerkkiohje kotivaraksi:

Liha-, kala-, vihannes-, ja hedelmäsäilykkeitä
Lastenruokia
Näkkileipää, keksejä, riisikakkuja ym.
Iskukuumennettua maitoa (UHT)
Juotavaksi valmista mehua ja pullotettua vettä
Pikariisiä, linssejä, pastaa, nuudeleita, pussikeittoja, valmiskastikkeita, kastikejauheita, Muusijauhetta, soijarouhetta
Pähkinöitä, siemeniä, kuivattuja hedelmiä
Erityisruokavalioiselle sopivaa ruokaa
Herkkuja lapsille ja aikuisille
Lemmikeille ruokaa

Lähde: Martat

Likkenneväliotsake varautumisjuttuun
Likkenneväliotsake varautumisjuttuun liikenne

Sähkökatko sammuttaa liikenteenohjausjärjestelmät, liikennevalot ja katu- ja risteysvalot. Se merkitsee ruuhkia ja ongelmia risteyksissä, sillä kaupunkien liikenteen toimivuus perustuu liikennevaloilla ohjattuun järjestelmään.

Mikäli katko pitkittyy, liikenteen määrän arvioidaan vähenevän. Autoihin ei saada polttoainetta, ja osa ihmisistä jäänee kotiin, sillä monella työpaikalla ei voi työskennellä ilman sähköä.

Pidä tankissa polttoainetta aina vähintään neljäsosa sen tilavuudesta. Niin pääset liikkeelle sähkökatkon aikana ja muutenkin, jos tulee pakollisia menoja. Varaudu ruuhkiin taajamissa.

Älä poistu junasta, raitiovaunusta tai metrosta omin päin asemien välillä sähköiskun riskin vuoksi. Odota henkilökunnan ohjeita ja tarvittaessa ohjattua evakuointia. Kuuntele ohjeita metro- ja juna-asemien kuulutuksen kautta. Sieltä saat tietoa esimerkiksi korvaavista bussivuoroista.

Metroasemilta pääset ulos osittaisen valaistuksen turvin. Asemilla on myös ohjeet häiriötilanteita varten. Kulje katkon aikana linja-autolla. Jos oma linja myöhästyy, nouse bussiin, joka menee oikeaan suuntaan. Tarjoa ja pyydä autokyytiä työpaikalla tai naapurustossa.

Taksikeskukset eivät välttämättä enää toimi. Taksin saat tolpalta tai kadun varresta. Mene isojen väylien tai asuinalueen kokoojakadun varteen.

Vaaratiedote katkaisee radiolähetyksen ja ilmestyy tv-ruudun yläraitaan.

Tiedonvälitysväliotsake varautumisjuttuun
Tiedonvälitysväliotsake varautumisjuttuun Kuva: Annukka Palmén-Väisänen tiedonvälitys

Kun sähkökatko tulee, on tilanne sen verran poikkeuksellinen, että ihmisillä on suuri tarve saada tietoa sähkökatkon syystä ja mahdollisesta kestosta. Viranomaiset voivat päättää antaa vaaratiedotteen, jos tapahtuma aiheuttaa hengen- tai terveysvaaran tai suuren vaaran omaisuudelle.

Yleisradio välittää vaaratiedotteen viivytyksettä ääneen luettuna radiokanavillaan. Viranomaisen niin päättäessä tiedote välitetään myös televisiossa.

Kuuntele uutisia ja ohjeita radiosta. Etsi Radio Suomen tai paikallisradion kanava. Älä soita hätänumeroon vain kysyäksesi, mitä on tapahtunut ja kuinka kauan katkos kestää.

Matkapuhelimien toiminta riippuu tele- ja tietoliikenneverkoista. Sähkökatkon aikana ne toimivat varavoiman turvin vähintään kolme tuntia, niiden keskeiset osat useita päiviä.

Hanki matkapuhelimeen vara-akku, ja lataa se säännöllisesti. Jos kotona on monta matkapuhelinta, käytä ne loppuun vuoron perään.

Hanki autolaturi, paristolaturi, polttokennolaturi tai aurinkokennolaturi. Niillä voi ladata matkapuhelimen akun ilman verkkovirtaa. Vältä katkoksen aikana turhia puheluita etteivät verkot ruuhkaudu ja hätäpuhelut pääsevät nopeasti läpi.

Edit 22.6.17: Korvattu termit hätätiedote ja muu viranomaistiedote nykytermillä vaaratiedote.
Edit 2.3.18: Korvattu kirjoitusvirhe Yle oppiminen logossa.
Edit 1.8.18: Korvattu termi hätätiedote myös otsikossa. Muutetu ilmausta ilman sähköä muotoon ilman verkkovirtaa.

Jutun tärkeimmät lähteet ovat Puolustusministeriön julkaisemat ohjekirjaset:
Pitkä sähkökatko ja yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaaminen
Pahasti poikki. Näin selviät pitkästä sähkökatkosta

Kommentit

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Islamin vieraana

  6-osainen sarja islamista.

  6-osaisessa sarjassa professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan – sen historiaan, kulttuuriin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ohjelmasarja on valmistunut v. 2003.

 • Buddhan jalanjäljillä

  Buddhalaisuus

  Buddhalaisuus ei ole kristinuskoon tai islamiin verrattavissa oleva uskonto, vaan pikemmin filosofia, joka opettaa tien korkeimman moraalisen, henkisen ja intellektuaalisen "valaistumisen" saavuttamiseen.