Hyppää pääsisältöön

Foo Fightersin keulakuva Dave Grohl on ehkä hauskin amerikkalainen rokkitähti – sen suomalaisyleisö oppi viimeistään eilen

Foo Fightersin keikka oli erittäin viihdyttävä ja hauska, settilistaltaan erinomainen sekä vierailijoiltaan yllättävä, mutta Dave Grohlin ylirasittunut ääni huolestuttaa.

Dave Grohl hauskuutti suomalaisia kesäyössä. // Kuva: Sanna Vilkman/Yle

Foo Fighters palasi Helsinkiin eilen 19. kesäkuuta pitkän tauon jälkeen. Edellisen kerran rock-yhtye esiintyi Suomessa vuonna 2011. Silloinkin lämppärinä nähtiin skottibändi Biffy Clyro.

- Viime kerrasta on pitkä aika. Oletteko valmiit, laulaja-kitaristi Dave Grohl spiikkaa huutaen ja tukka hulmuten heti keikan alkuun.

Fanit osoittavat innokkaasti taputtaen olevansa valmiita. Rokki pauhaa heti ja kädet pysyvät ilmassa, kun Foo Fighters aloittaa keikkansa Helsingin Hietaniemen uimarannalla Everlong-kappaleella.

Fanit taputtivat innokkaasti Foo Fightersin keikan alusta asti. // Kuva: Sanna Vilkman/Yle

Dave Grohlin esiintymistyyli ei voisi juuri enempää erota lämppäri Biffy Clyron keulakuva Simon Neilistä. Grohlin kitara roikkuu rennosti, kun Neil pitää kitarahihnansa kireällä. Tilannekomiikkaa rakastava Grohl höpöttää ihan koko ajan, heittää hauskaa läppää ja nauttii huomion keskipisteenä olemisesta. Sen sijaan Neil spiikkaa niukasti ja keskittyy enemmän soittamiseen.

Aurinko hellii festarikansaa Rock The Beachissa, kun 25 000 ihmistä seuraa innostuneena amerikkalaisbändin lavameininkiä. Tällaista yleisömassaa näkee todella harvoin maanantaisin Suomessa.

Foo Fighters hurmasi suomalaisyleisön. // Kuva: Sanna Vilkman/Yle

Jo keikan alkupuoliskolla Dave Grohl kutsuu lavalle ystävänsä Michael Monroen. Suomalainen rock-legenda juoksee stagelle huuliharppuineen juuri sellaisella energialla, johon on totuttu.

Onko edes olemassa sellaista kansainvälistä rock-legendaa, jota Monroe ei tunne? Hänet on nähty maailmantähtien fiittaajana ennenkin. Esimerkiksi Ruisrockissa Slashin vieraana ja Helsingin Kaapelitehtaalla Motörheadin keikalla.

- Meillä on spesiaali vieras täällä, Grohl esittelee Monroen.

Seuraa todella hauska ja viihdyttävä jamittelu rokkareiden välillä, kun The Pretender -hitti kuullaan aivan uudenlaisena versiona. Monroe soittaa huuliharppua ja laulaa mukana yleisön mylviessä esitykselle. Ikoniset rokkarit halaavat toisiaan pitkään biisin päätteeksi ja Grohl kehuu Monroeta todelliseksi rokkitähdeksi.

Jo tässä vaiheessa keikkaa, vain muutaman kappaleen jälkeen vaikuttaa siltä, että Grohl tarvitsee pieniä taukoja, jotta hänen äänensä kestäisi pitkän ulkoilmakeikan loppuun asti.

Dave Grohlia auttavat Monroen lisäksi myös fanit ja Kills-yhtyeestä tuttu laulaja Alison Mosshart. Mosshartin ja Grohlin La dee da -duetossa on energinen ja seksuaalinen tunnelma, kun rokkarit laulavat samaan mikkiin ja keksivät lennosta koreografioita.

- Ehkä meillä on paljon uusia biisejä. Ehkä olemme tehneet kokonaisen albumin valmiiksi, ettekä edes tiedä siitä, Grohl naureskelee mikkiin.

Foo Fightersin keikka on hittiputki vertaansa vailla. Nirvanan raunioille vuonna 1995 rakennettu yhtye on tehnyt lukemattoman määrän hittejä, eikä fanien iloksi ole itse niihin kyllästynyt. Rock The Beachissa kuullaan muun muassa sellaiset lekat kuin Times Like These, All My Life, Best of You ja Learn To Fly.

Monroe palaa lavalle vielä show’n lopussa versioimaan Grohlin kanssa AC/DC:n Let There Be Rock -klassikkoa, jonka aikana suomalaisrokkari taipuu spagaattiin.

Foo Fighters soittaa pitkän keikan päätteeksi viiden biisin encoren, johon kuuluvat kappaleet This Is a Call, Rope, Skin and Bones, The Sky Is a Neighbourhood ja Let There Be Rock.

Muokattu 20.6.: Foo Fighters soitti viiden biisin encoren, eikä neljän, kuten jutussa aiemmin luki.